Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ζάκης ΝτεΠιάν"

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο Ζάκης γράφτηκε στην 3η ΟΑΝ το 1974.  Διατέλεσε λυκόπουλο, πρόσκοπος, ανιχνευτής, Υπαρχηγός Ομάδας και Αρχηγός Κοινότητας.  Το 1993 επιτέλους πάλιωσε.  Το 2005 ενεργοποιήθηκε και πάλι ως γονιός του Λυκοπούλου [[Μαριλένα ΝτεΠιάν|Μαριλένας ΝτεΠιάν]].  Το 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) και την ίδια χρονιά συνέβαλλε (!) την δέυτερη κόρη του [[Αλεξία ΝτεΠιάν|Αλεξία ΝτεΠιάν]] στην οικογένεια της 3ης. Από τον Νοέμβριο του 2013 είναι Πρόεδρος της [[΄Ενωση Παλαιών|Ένωσης Παλαιών]] της 3ης.
+
Ο Ζάκης γράφτηκε στην 3η ΟΑΝ το 1974.  Διατέλεσε λυκόπουλο, πρόσκοπος, ανιχνευτής, Υπαρχηγός Ομάδας και Αρχηγός Κοινότητας.  Το 1993 επιτέλους πάλιωσε.  Το 2005 ενεργοποιήθηκε και πάλι ως γονιός του Λυκοπούλου [[Μαριλένα ΝτεΠιάν|Μαριλένας ΝτεΠιάν]].  Το 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) και την ίδια χρονιά συνέβαλλε (!) την δέυτερη κόρη του [[Αλεξία ΝτεΠιάν|Αλεξία ΝτεΠιάν]] στην οικογένεια της 3ης. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι Πρόεδρος της [[΄Ενωση Παλαιών|Ένωσης Παλαιών]] της 3ης. (κάποια στιγμή να γράψω για την Ένωση Παλαιών και για το Σωματείο....)
  
 
-------------------------------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------------------------------

Τελευταία αναθεώρηση της 18:30, 18 Ιανουαρίου 2019

Ο Ζάκης γράφτηκε στην 3η ΟΑΝ το 1974. Διατέλεσε λυκόπουλο, πρόσκοπος, ανιχνευτής, Υπαρχηγός Ομάδας και Αρχηγός Κοινότητας. Το 1993 επιτέλους πάλιωσε. Το 2005 ενεργοποιήθηκε και πάλι ως γονιός του Λυκοπούλου Μαριλένας ΝτεΠιάν. Το 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) και την ίδια χρονιά συνέβαλλε (!) την δέυτερη κόρη του Αλεξία ΝτεΠιάν στην οικογένεια της 3ης. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών της 3ης. (κάποια στιγμή να γράψω για την Ένωση Παλαιών και για το Σωματείο....)


Χύμα Αναμνήσεις

Είναι 24 Απριλίου 2013 (λίγες μέρες μετά την χοροεσπερίδα για τα 100 χρόνια της 3ης) και προσπαθώ να θυμηθώ την πορεία μου στο μονοπάτι της 3ης ΟΑΝ. Διαπιστώνω ότι έχω κενά μνήμης οπότε βάζω στο wiki ότι θυμάμαι με σκοπό να τα επεξεργαστώ όταν βρω το μητρώο μου. Ξεκινάω ανάποδα:

  • Άνοιξη 1994. Τερματίζω την ενεργή δράση και παραδίδω την Αρχηγία της Κοινότητας στην Ίνα Μελέγκογλου. Από τότε και μετά συμμετέχω σε όλες τις κατασκηνώσεις ως παλαιός (με εξαίρεση μία μόνο) και σκηνοθετώ όλα τα σκετς Παλαιών. Για 3-4 χρόνια, επισκεπτόμαστε την Κατασκήνωση και μία εβδομάδα πριν την Πυρά οπότε και πραγματοποιούμε μίνι καψόνια (με ΓΜ, ΝΠ, ΚΔ και ΜΣ) στο Αρχηγείο Ομάδας (βόλτα με τον Μάρκο, κλείδωμα με αλυσίδες των καζανιών στον μόλο του Μάρκου και άλλα).
  • Αύγουστος 1993. Η Κοινότητα με επικεφαλής την Ίνα Μελέγκογλου συμμετέχει στην διεθνή κατασκήνωση στην Ινδονησία
  • Αύγουστος 1992. Πάμε με την Κοινότητα κινητή κατασκήνωση στην Ευρυτανία.
  • Ιούλιος 1992. Συμμετέχουμε με την Κοινότητα στην κατασκήνωση της Ερμιόνης. Το βράδυ της Πυράς, οι λαλούδες μας πήραν τον Μάρκο και παν (Η κλοπή του Μάρκου).
  • Σεπτέμβριος 1991. Ο Α/Σ Παναγιώτης Γκορίστας μου ανακοινώνει ότι αναλαμβάνω ΑΚΑ (Αρχηγός Κοινότητας Ανιχνευτών). Παρέμεινα μόλις 18 μήνες. Κατά την θητεία μου διοργανώσαμε αρκετές δράσεις: Δύο χιονοδρομικές, δύο ορειβατικές, δύο ποδηλατικές (Ερμιόνη και Σπέτσες), μία κινητή κατασκήνωση (Ευρυτανία), μια ιστιοπλοϊκή (Επίδαυρο), φωτογραφική δράση, αναρριχητική δράση, βιντεοσκοπική δράση (με συντονιστή τον Γιάννη Σπηλ) και άλλες. Επίσης εκείνη την περίοδο ήρθαν στην 3η (απευθείας στην Κοινότητα) η Μελίνα Παπαμανώλη (μετέπειτα Αρχηγός Αγέλης, δυστυχώς GH) και η Μαρία Χριστίνα. Επίσης κατά την διάρκεια της θητείας μου και λίγο μετά η Κοινότητα εξέδιδε το περιοδικό "1913". Ελπίζω να υπάρχουν κάπου αντίγραφα (σημείωση: να ρωτήσω την Ίνα).
  • Ερμιόνη 1991. Συμμετέχω ως Κυβερνήτης και γενικότερα για ότι χρειαστεί. Αρχηγός Ομάδας είναι Κωνσταντίνος Δικαιούλιας. Ο Βασίλης Σπηλιωτόπουλος έχει καταγράψει στο wiki το σχετικό ημερολόγιο (Ερμιόνη 1991). Το καλοκαίρι του 1991 επιστρέφω μόνιμα στην Αθήνα μετά από 7ετή απουσία για σπουδές (5 χρόνια Ξάνθη + 2 Washington).
  • Ερμιόνη 1990. Η μοναδική απουσία ως ενεργός. Είχα κανονίσει να επιστρέψω από την Αμερική για να προλάβω το ΣΚ της Πυράς αλλά λόγω καθυστέρησης της πρώτης πτήσης, έχασα την ανταπόκριση και βρέθηκα στο Λονδίνο. Για καλή μου τύχη βρισκόταν εκεί ο Γιάννης Μαρκιανός και έτσι την ώρα που στην Ερμιόνη γινόταν η Πυρά, με τον Γιάννη κάναμε στο διαμέρισμά του "Αντι-Πυρά" με τραγούδια, σκετς κλπ. "Μας λένε τρελούς μες στην πόλη..."
  • Ερμιόνη 1989. Έναν μήνα πριν φύγω για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ. Αρχηγός και πάλι ο Κωνσταντίνος Δικαιούλιας και είχα αυτοχαρακτηριστεί "Ομότιμος ΑΟ", τρέχα-γύρευε γιατί. Περισσότερο ασχολιόμουν με την βάρκα και αν δεν κάνω λάθος ήμουν ο Κυβερνήτης για την Πλωτή. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι έφυγα για 2 ημέρες για την ορκωμοσία μου στην Ξάνθη και όταν επέστρεψα ήταν πάνω από τους μισούς κατασκηνωτές κλινήρεις με γαστρεντερίτιδα. Κάτι είχαν φάει όσο έλειπα και ήταν σαν να είχε γίνει πόλεμος. Επίσης θυμάμαι ότι μετά από τόσα χρόνια βαθμοφόρος στο ΑΟ, μου φαίνονταν όλα πολύ απλά.
  • Ερμιόνη 1988. Πρώτη του Κωνσταντίνου Δικαιούλια ως ΑΟ. Επίσης δεν αποκλείεται την εν λόγω χρονιά να είχαμε το "Μνημείο Παρθένιου". Το μνημείο αυτό ήταν ο βράχος που συναντάς όπως βγαίνεις από το δρομάκι του Αρχηγείου προς την Πυρά σκεπασμένος με ένα σεντόνι (;). Ο Νίκος Παρθένιος έκανε μεταπτυχιακά στην Σκοτία εκείνο το καλοκαίρι και δεν συμμετείχε στην Κατασκήνωση. Για να τον τιμήσουμε στήσαμε το μνημείο και όποτε περνούσαμε δίπλα του, τον χαιρετούσαμε.
  • Αύγουστος 1987. Συμμετείχα στην Σχολή Κυβερνήτου του ΣΕΠ. Μοναδική εμπειρία και από αυτές που θυμάμαι με αρκετή λεπτομέρεια. Αρχηγός της σχολής ήταν ο Κ. Τσαντίλης. Οι βάρκες ήταν αραγμένες στο Μικρολίμανο και τα θεωρητικά και τις γραπτές εξετάσεις τις κάναμε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας. Μεγαλεία. Ήμουν πλήρωμα στον Μάρκο και εκπαιδευτής μου ήταν ο βαθμοφόρος της 10ης Κώστας Ανδριώτης. Με τον Κώστα αμέσως δούλεψε η χημεία και με είχε χρήσει ανεπισήμως ύπαρχό του. Άλλος τριτομαδίτης δεν είχε έρθει μιας και τις ίδιες μέρες γινόταν το τζάμπορι στη Φιλανδία. Προς το τέλος της Σχολής ήταν προγραμματισμένη διήμερη πλωτή εκδρομή στην Αίγινα. Με το που φτάσαμε όμως έπιασε δυνατό μελτέμι και δόθηκε εντολή να επιστρέψουμε στο Μικρολίμανο. Από τις 3 ή 4 βάρκες της Σχολής, μόνο ο Μάρκος επέστρεψε και στα τελευταία 2 μίλια, ρυμολκούμενος από το ιστιοπλοϊκό του Τσαντίλη. Θυμάμαι να μας πετάνε το σχοινί ρυμούλκησης και να έχω αναλάβει να κάνω εγώ την καντηλίτσα στο κοράκι της πλώρης. Ήταν η πιο αγχωτική καντηλίτσα της προσκοπικής μου καριέρας. Τα κατάφερα όμως και φτάσαμε ασφαλείς στο λιμάνι. Οι υπόλοιπες βάρκες έπαθαν αβαρίες και έμειναν στην Αίγινα. τα πληρώματα ήρθαν με το φέρι.
  • Ερμιόνη 1987. Κουρπάνιο και ανάκριση εξπλοριτών (που "συνελήφθησαν" α. να τρώνε σουβλάκια, β. να μπαίνουν σε φορτηγάκι αντί να κάνουν πορεία - "Τι σου είπε ο Γεωργακόπουλος"). Μπορεί να ήταν το 1986. Το θέμα θα αναπτυχθεί εν καιρώ.
  • Ερμιόνη 1986. Υ/Ο με Α/Ο τον Γιάννη Μαρκιανό. Θα συμπληρωθούν λεπτομέρειες εν καιρώ. Η Κατασκήνωση έγινε λίγους μήνες μετά από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ και οι πρόσκοποι για πρώτη φορά στα χρονικά κοιμόνταν σε ράντζα. Στο Αρχηγείο μονάχα ο ΝΣ έφερε ράντζο το οποίο και αποτέλεσε προσωρινή Καλιόπη κατά την διάρκεια μιας "Ώρας Κοινού Ζάκη - ΩΚΖ".
  • Ερμιόνη 1985. Υ/Ο με Α/Ο τον Γιάννη Μαρκιανό. Πρώτη χρονιά για ταρζανίδικο με πειραματόζωα μέλη των αρχηγείων ομάδας και αγέλης. Κ.Στρ: καρφώθηκε με φόρα στο απέναντι δέντρο. Μ.Σωτ: βάλαμε φρένο και δεν υπολογίσαμε την αδράνεια με αποτέλεσμα το πειραματόζωο να σκάσει με το κεφάλι σε πέτρα. Κ.Δικ: πείραμα με σκοινί αλλά πηδώντας το πειραματόζωο μπλέχτηκε στο σχοινί και έπαθε ελαφριά εγκαύματα σε πόδι, βουβωνική χώρα, μύτη και φρύδι. Θα συμπληρωθούν λεπτομέρειες εν καιρώ.
  • Ερμιόνη 1984. Υ/Ο με Α/Ο τον Νίκο Γεωργακόπουλο. Θα συμπληρωθούν λεπτομέρειες εν καιρώ )μην ξεχάσω τις βόλτες με το λέηζερ με ΚΔ τα μεσημέρια)
  • Ερμιόνη 1982. Β/Ο με Α/Ο τον Άγγελο Μελέγκοβιτς. Θα συμπληρωθούν λεπτομέρειες εν καιρώ. Μην ξεχάσω αγορά 9 κιλών πιπεριών αντί 9 πιπεριών (άπειρες σακούλες), Κώστα Παρετζόγλου ως μάγειρα με Έρη, γνωριμία με την παρέα του Νίκου Γεωργακόπουλο που αργότερα στελέχωσαν επί σειρά ετών τα Αρχηγεία (Αλέξανδρος Δημάκης, Μαργκώ Χατζηνικολή, Φανή Μεταξά, Λίλυ Ιακωβίδη - με προσθήκη των Άνθια Δεστούνη και Μιχάλη Δημάκη λίγους μήνες μετά). Επίσης αναφορά στο σκάνδαλο SOLARIS (ίσως όχι...). Επίσης "Θα τα πούμε στο συμβούλιο Κώστα Παρετζόγλου" από ενωμοτάρχη ΓΤ (κορυφαία ατάκα).
  • Ερμιόνη 1981. Τελευταία μου χρονιά ως ενωμοτάρχης. Στα μισά της κατασκήνωσης παρέδωσα την ενωμοτία στον υπενωμοτάρχη Νίκο Σιδέρη και έγινα Ανιχνευτής. Α/Ο ο Στέφος Αλευράς, με Υ/Ο Θοδωρή Αρταβάνη, Κώστα Κυλίτη και ίσως Ερρίκο Σκάσση. Πρώτη χρονιά για ΜΑΡΚΟ ΜΙΝΔΛΕΡ, πρώτη κατάβαση και πλωτή με Κυβερνήτη τον Μάκη Τορόση.
  • Συνέχεια "αύριο" με 1980 ΠΦΕ/Ρεγγάτα/Πύλη/Ενωμοτάρχης Αλκ, τζάμπορι στην Σκοτία.
  • Χειμώνας 1974/75. Η πρώτη μου χρονιά ως λυκόπουλο. Οι αναμνήσεις όπως είναι λογικό σκόρπιες και ασαφείς. Θυμάμαι όμως ότι σε μια δράση ξαφνικά εμφανίστηκαν ο "Υπαρχηγός" και η "Ράκσα" και ήρθαν τα επάνω κάτω. Πολλά παιχνίδια και φασαρία και φυσικά όλα τα λυκόπουλα απορημένα για τους 2 καινούργιους βαθμοφόρους. Φυσικά επρόκειτο για τον τότε Υ/Ο Κώστα Παρετζόγλου και την μετέπειτα Ράκσα μας Δανάη Μαρινάκη.
  • Σεπτέμβριος 1974. Σαλπάρω με την 3η στο ταξίδι της ζωής μου. Ο εξάδελφος Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος με παίρνει μαζί του στην συγκέντρωση της Αγέλης στην Λέσχη της Γλύκωνος. Σκόρπιες αναμνήσεις: Η Σύνταξη όπου ο κάθε εξάρχης φωνάζει τα λυκόπουλα της εξάδας του να παραταχθούν πίσω του. Ο εμβληματικός ΣιρΧαν (Τζέραλντ Τέρνερ) που ήταν αρχηγεύων αγέλης εκείνες τις ημέρες. Το πατάρι της Λέσχης. Το τριγωνικό σήμα με το χρώμα της εξάδας που φορούσαμε στο αριστερό μανίκι. Τα πάμπολλα πτυχία του Θένη Ηλιάδη (γέμιζε όλο το δεξί μανίκι).