ΦΕΝΕΟΣ Κορινθίας

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Λίμνη Δόξα-Φενεού : Σε μαγευτική περιοχή βρίσκεται το χωριό Φενεός, πάνω σε οροπέδιο το οποίο περιβάλλεται από τα όρη των Αροανίων και της Κυλλήνης ενώ το φυσικό περιβάλλον γύρω του παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον. Κοντά βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Δόξα που δένει αρμονικά με το τοπίο και το Παλιομονάστηρο , το μικρό ξωκλήσι που είναι χτισμένο σχεδόν μέσα στα νερά της.

Ιστορία : Ο Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας. Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα. Οι καταβόθρες αυτές ο μύθος λέει ότι τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για να διώξει τα νερά που λίμναζαν εκεί. Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι καταβόθρες αυτές ήταν είσοδος στον Άδη και από εκεί κατέβηκε η Δήμητρα όταν έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Ένας τρίτος μύθος λέει ότι κάποτε ο Ηρακλής πήγε στους Δελφούς για να πάρει κάποιον χρησμό, η Πυθία αρνήθηκε να του δώσει, και τότε ο Ηρακλής άρπαξε τον τρίποδα και τον έφερε στον Φενεό με σκοπό να ιδρύσει εκεί άλλο μαντείο. Στον Φενεό όμως τον περίμενε ο Απόλλων, βλέποντας ο Δίας τα αδέλφια έτοιμα να τσακωθούν ρίχνει ανάμεσα τους κεραυνό, τέλος ο Απόλλων πήρε πίσω τον τρίποδα και ο Ηρακλής το χρησμό που ήθελε.
Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Φενεός και Αρχαία Φενεός. Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων, πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσινό. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.

Τοποθεσία: λίμνη Δόξα - χωριό Φενεός - νομός Κορινθίας (180 χλμ από Αθήνα)
Τρόπος πρόσβασης: Πούλμαν - μπορεί να φτάσει μέχρι τις όχθες της λίμνης. Ο δρόμος είναι εύκολος και πρόσφατα ασφαλτοστρωμένος Προμήθειες: χωριά Φενεός, Αρχαία Φενεός, Γκούρα Κέντρο Υγείας: Ξυλόκαστρο Αξιοθέατα: Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, Εκκλησάκι Αγίου Νεκταρίου, Αρχαία Φενεός Χρήσιμα links: http://www.e-ziria.gr/ Χάρτης http://www.peanattikis.org/index.php?
option=com_content&view=article&catid=47&id=56&Itemid=34 Χρήσιμα τηλέφωνα: 2747051203, 2747051209 (Αστυνομία), 2747051071, 2747051081 (Δημαρχείο)