Ορειβατική στον Πάρνωνα, 27-29/12/2018

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φωτογραφία Κορυφής

Πρόγραμμα

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου

 • 5.30π.μ. Αναχώρηση από την Κηφισιά
 • 6.00π.μ. Αναχώρηση από την Λέσχη
 • 10.00π.μ. Άφιξη στο χωριό Βαμβακού
 • 10.25π.μ. Αναχώρηση προς καταφύγιο Πάρνωνα
 • 12.50μ.μ. Άφιξη στο καταφύγιο
 • 1.40μ.μ. Άφιξη υπολοίπων στο καταφύγιο

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου

 • 7.00π.μ. Εγερτήριο - Πρωινό
 • 8.30π.μ. Αναχώρηση για κορυφή Μεγάλη Τούρλα
 • 10.30π.μ. Άφιξη στον νερόλακο (λίμνη)
 • 11.00π.μ. Άφιξη στον Προφήτη Ηλία
 • 11.55π.μ. Κατάκτηση κορυφής Μεγάλη Τούρλα-Πάρνωνα
 • 3.30μ.μ. Επιστροφή στο καταφύγιο

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου

 • 7.15π.μ. Εγερτήριο - Πρωινό
 • 8.45π.μ. Συγγραφή ημερολογίου
 • 9.00π.μ. Αναχώρηση από καταφύγιο
 • 10.50π.μ. Άφιξη στη Βαμβακού
 • 11.25π.μ. Επίσκεψη στην Ακαδημία Παραμυθιού Βαμβακούς
 • 12.00μ.μ. Αναχώρηση από τη Βαμβακού
 • 12.40μ.μ. Φαγητό σε ταβέρνα στο χωριό Καρυές
 • 2.00μ.μ. Αναχώρηση από τις Καρυές
 • 6.00μ.μ. Άφιξη στη Λέσχη

Ημερολόγιο

Oreibatikh 2018 Parnonas Hmerologio.jpg

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου

Φέτος πήγαμε στον Πάρνωνα όπου δεν είχαμε πάει πέρυσι λόγω κακοκαιρίας (βλ. 2017: Βελούχι). Οι πρωτοτυπίες ξεκίνησαν με το πούλμαν να ξεκινάει από την Κηφισιά, όπου ή εκεί ή πριν από εκεί πήρε και 7 άτομα από το σύστημα του Διονύσου(4 ανιχνευτές/3 αρχηγείο).

Ύστερα από ήσυχη διαδρομή 2 ωρών σταματήσαμε για ξεμούδιασμα στο ΣΕΟ μετά την σήραγγα του Αρτεμισίου, όπου μετά από 10 λεπτά συνεχίσαμε εξίσου ήσυχα ώσπου φτάσαμε στο ιστορικό χωριό όπου ξεκινούσε η πορεία, ονόματι Βαμβακού. Μετά από σύντομη αξιολόγηση του καιρού αφήσαμε στο πούλμαν καρμπόν/ πιολέ/ κωλοσκί. Ο καιρός φαινότανε θαυμάσιος, λιακάδα (αν και δεν είχε σηκωθεί ο ήλιος από τα βουνά) χωρίς να φυσά ή να έχει υπερβολικό κρύο.

3η και Διόνυσος ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε. Στις 11:15πμ περάσαμε ένα ποταμάκι και συνεχίσαμε την πορεία μας. 12:45 θαυμάσαμε το γήπεδο μπάσκετ του καταφυγίου -έδειχνε σε πολύ καλή κατάσταση- και 12:50μμ φτάσαμε (Αποστόλης Μ., Κών/νος Π.) στο καταφύγιο [Αρνόμουσγας, στα 1.420μ.]. Με ελαφρά απογοήτευση διαπιστώσαμε πως ο καταφυγιάς δεν είχε έρθει ακόμα, αν και ο ζεστός ήλιος και η καλή θερμοκρασία, αντιστάθμισαν ευχάριστα την σχεδόν 2ωρη αναμονή μας. Εκτός του καταφυγιά όμως αργούσε και η υπόλοιπη ομάδα. Επικοινωνώντας μαζί τους μάθαμε ότι είχανε στρίψει λάθος σε μία στροφή αμέσως μετά το ποταμάκι! 45 λεπτά μετά έφτασαν και αυτοί στο καταφύγιο, όπου περιμέναμε όλοι μαζί τον καταφυγιά να φτιάξει το σκασμένο του λάστιχο και γεμίσει τα μπιτόνια με πετρέλαιο. 2:40μμ ήρθε ο καταφυγιάς, όπου και μας άνοιξε να μπούμε.

Μπήκαμε και εγκατασταθήκαμε στον μεγάλο κοιτώνα του επάνω ορόφου, με τους νεότερους να επιλέγουν τα επάνω κρεβάτια (ενιαίο), τα αρχηγεία / ανιχνευτές τα μεσαία και τους παλαιούς / του εξωτερικού τα χαμηλά. Οι κουβέρτες μοιράστηκαν δίκαια κατά την παροιμία: "όποιος έχει 2 κουβέρτες δίνει την μία και όποιος έχει 5 ψάχνει την 6η"! Στον ίδιο κοιτώνα κατέκλισε και το σύστημα του Διονύσου.

Σύντομα (3:00μμ) ξεκίνησε η διαδικασία του ανάμματος του τζακιού: Κάποιοι πήγαμε και φέραμε ξύλα που ήταν 40 μέτρα από το καταφύγιο δίπλα σε ένα καλυβάκι, σκεπασμένα με νάιλον. 3:30μμ, πλέον το τζάκι είχε ξεκινήσει καλά. Ο καταφυγιάς καθισμένος την περισσότερη ώρα δίπλα στο τζάκι εκτός και αν έκανε κάτι άλλο, έμεινε μέχρι το βράδυ. Στις 4:30μμ μπήκε το αρνί κλέφτικο στην πυροστιά. Αρκετοί ξεκουράστηκαν άλλοι τριγυρνούσαν στην τραπεζαρία, και άλλοι έκατσαν γύρω από το τζάκι. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν τα υλικά για το μαγείρεμα, που ήταν μοιρασμένα στους εκδρομείς. Κατά τις 6:15 βγήκε το αρνί από το τζάκι, όπου αν και βρασμένο, δεν ήταν ψημένο! Φάγαμε το μισό (Αποστόλης Μ.-Κων/νος Π. και λοιποί δοκιμαστές) και το υπόλοιπο το βάλαμε στην σχάρα για να ψηθεί καλά.

Κατά τις 7:30-8μμ ξεκίνησε η διαδικασία του μαγειρέματος (μακαρονάδα με τυρί και σάλτσα ντομάτα). και 8:40μμ πλέον τρώγαμε όλοι οι 3ομαδίτες. 9:15 κάποιοι βγήκαμε έξω από το καταφύγιο και θαυμάσαμε τον υπέροχο ανέφελο και έναστρο ουρανό. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως το καταφύγιο του Πάρνωνα επιλέγεται εδώ και χρόνια από ερασιτέχνες αστρονόμους, όπου οργανώνονται και σχετικές συναντήσεις για παρατήρηση του ουρανού, καθώς η φωτορρύπανση είναι πολύ μικρή.

Το υπόλοιπο απόγεμα-βράδυ κύλισε με στρες, τίτσου (ή γουίστ;), πνεύμα αλλά και με την ΑΚΑ ΑναΜαρίνα να κάνει ασκήσεις επί χάρτου για την αυριανή πορεία με τους ανιχνευτές, και να σχηματίζει το πρόγραμμα της ημέρας. 11:30μμ και οι τελευταίοι πέσανε για ύπνο. Η σόμπα πετρελαίου του κοιτώνα λειτουργούσε όλη τη νύχτα.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου

Στις 7:00πμ σήμανε εγερτήριο, φάγαμε πρωινό και 8:30πμ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, όλοι μαζί ξεκινήσαμε για την κορυφή του Πάρνωνα Μεγάλη Τούρλα ("Κρόνιον") στα 1.934μ. Ο καιρός ήτανε πολύ καλός, χωρίς αέρα και σύννεφα, και καλή θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 0C. Περάσαμε το γήπεδο ποδοσφαίρου, μπήκαμε στο δάσος, συνεχίσαμε μέσα από μία χαράδρα, και βγήκαμε σε χωματόδρομο. Το μονοπάτι είχε πολύ καλή σήμανση, και ταμπελάκια με πληροφορίες για τις διάφορες κατευθύνσεις και τους χρόνους που θέλανε.

Στις 10:30 φτάσαμε σε έναν νερόλακκο - μικρή λίμνη διαμέτρου ~25 μέτρων, στο οροπέδιο του Προφήτη Ηλία (στους πρόποδες της κορυφής). Όλη η επιφάνεια ήτανε παγωμένη! Ήτανε παγωμένη σε τέτοιο βαθμό όπου ο Κων/νος Π. περπάτησε επάνω. Η Αρχηγός ΑναΜαρίνα έδωσε την οδηγία κανένας πρόσκοπος/ ανιχνευτής να μην δοκιμάσει ούτε να πατήσει στον πάγο - που γλιστρούσε πολύ (άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από την ορειβατική στην Τριγγία το 1999, οπότε τα αδέλφια Αρβανίτη πέρασαν από παγωμένη λίμνη και βρέθηκαν εντός αυτής όταν έσπασε ο πάγος της). Διαπιστώνοντας ότι ο πάγος δεν σπάει,ο Κων/νος Π. έκανε τσουλήθρα κοντά στην ακτή. Αφού και στην τσουλήθρα ο πάγος άντεξε, με το σκοινί του Φίλιππου Μ., ο Διονύσης Κ., Μιχάλης Β. και 1 - 2 ακόμα τραβήξανε τον Κών/νο Π. από την μία άκρη της λίμνης στην άλλη! Στις 10:55πμ αναχωρήσανε και οι τελευταίοι από τη λίμνη.

Οι Ντομινίκ Α. και Κων/νος Π. πήγαν μέχρι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ενώ οι υπόλοιποι, για οικονομία χρόνου, συνεχίσανε προς την κορυφή. Στο εκκλησάκι συναντήσαμε το σύστημα του Διονύσου. Μετά από απότομη ανάβαση σχεδόν μίας ώρας, στις 11:55πμ κατακτήσαμε την κορυφή Μεγάλη Τούρλα! Βγάλαμε τις δέουσες ομαδικές/ ατομικές φωτογραφίες και απαντήσαμε με ηχηρές κραυγές Κοινότητας, Α/Α και σύσσωμου του -παρόντος- Συστήματος στην προηγηθείσα κραυγή του Διονύσου, οι οποίοι την έκαναν όταν κατέκτησαν τη μικρή κορυφή του Πάρνωνα (για αδιευκρίνιστους λόγους δεν ανεβήκανε στην μεγάλη).

Καθώς στην Κορυφή φύσαγε παγωμένος αέρας, ξεκινήσαμε να κατηφορίζουμε ταχέως. Η κατάβαση από την δυτική μεριά ήταν πολύ απότομη και χωρίς καλή σήμανση. Συγκεντρωθήκαμε στον χωματόδρομο και συνεχίσαμε χωρίς απρόοπτα την επιστροφή μας προς το καταφύγιο.

Στις 3:30μμ φτάσαμε στο καταφύγιο, μετά από 7 ώρες πορείας (περί τα 16.5χμ.). Οι περισσότεροι ξαπλώσανε και το καταφύγιο ησύχασε. Μείναμε 2-3 άτομα μαζί με τον καταφυγιά στο τζάκι, όπου συζητώντας μάθαμε ότι είναι μεταξύ άλλων και υπέρ-μαραθωνοδρόμος ("Σπάρταθλον"), τα αγριογούρουνα χαλάνε τα μονοπάτια και ότι ήτανε ο ίδιος καταφυγιάς και την προηγούμενη φορά που είχαμε ανέβει στο βουνό! Φάγαμε μεσημεριανό που ήταν ρύζι με καλαμπόκι και (προαιρετικά) τόνο, και συνεχίστηκε η ξεκούραση, το διάβασμα η χαρτοπαιξία και η κουβέντα.

Κατά τις 8 μας έπιασε μία απογευματινή λιγούρα, έτσι, ο Αποστόλης Μ έψησε κάστανα στο τζάκι και ο Ηλίας Δ. έβγαλε σαλάμι και τυρί για να συνοδεύσουμε το κρητικό πνεύμα και το ροζέ. Όμως, η Αρχηγός ΑναΜαρίνα επέβαλε ποταπαγόρευση, οπότε παλαιοί και ενεργοί του εξωτερικού συνεχίσαμε το μεζέ με κούπες τσάι με γεύση ροζέ σταφυλοχυμό. Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στο αυθόρμητο τραγούδι που ξεκίνησε (γιατί άραγε) από εκκλησιαστικούς ύμνους, και συνέχισε με Ζαμπέτα, Τσιτσάνη, Βέμπω, προσκοπικά τραγούδια, Μητροπάνο και άλλα ευχάριστα, από τους καλλίφωνους της 3ης: Ρήγα Ρ., Χρίστο Γ., Ηλία Δ., Ηλία Π., Αλεξία ΝΠ., Μιχάλη Β. και Κων/νο Π.!

Στις 9:30μμ φάγαμε πατατοσαλάτα με χωριάτικα λουκάνικα, αλλά και λουκάνικα Βίσονα! Κυκλοφόρησε ερωτηματολόγιο σχετικά με το πλύσιμο των σκευών με τους ερωτηθέντες να διαλέγουν ελεύθερα μία από τις δύο απαντήσεις (σου άξιζε; α.φυσικά! β.εντελώς)

10:30μμ έξω απολαμβάναμε άλλη μία όμορφη βραδιά, με φωτογραφήσεις χριστουγεννιάτικων λαμπακίων εν κινήσει, αλλά και με συνέχεια το τραγούδι!

Η νύχτα έκλεισε παίζοντας "φραουλίτσες" κατά τις 12:30πμ. Η σόμπα λειτουργούσε σε μειωμένη ένταση καθώς το πρωί στα επάνω κρεβάτια είχε πιάσει 35C θερμοκρασία!

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου

Με το ξυπνητήρι να χτυπάει στις 7:15πμ, σηκωθήκαμε με σκοπό στις 9:00πμ να ξεκινάμε για την Βαμβακού. Φάγαμε πρωινό, καθαρίσαμε και σκουπίσαμε, και ζητήσαμε το ημερολόγιο του καταφυγίου. Μας έδωσε και το πρόσφατο (1995-) αλλά και το προηγούμενο όπου εντοπίσαμε 3 προηγούμενες ορειβατικές της 3ης! Κάποια επίθετα ήταν ίδια και στα 4 ημερολόγια, με την νέα γενιά να παίρνει την σκυτάλη της ορειβατικής 2018, ενώ υπήρχε και ο Κων/νος Π. που συμμετείχε και στην προηγούμενη ορειβατική του Πάρνωνα (1993)! . Εξίσου συγκινητικό ήταν και η φωτογραφία έξω από το καταφύγιο που μας είχε βγάλει τότε ο καταφυγιάς, και μας την έδειξε στο άλμπουμ του καταφυγίου!

Μετά τις κλασσικές φωτογραφίες, ξεκινήσαμε για Βαμβακού. Φτάσαμε στις 10:50πμ. Περιμένοντας να λιώσει ο πάγος από το δρόμο για να φύγει το πούλμαν, επισκευτήκαμε την Ακαδημία Παραμυθιού Βαμβακούς, μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια για την ανάδειξη των παραδοσιακών παραμυθιών. Φήγαμε από το χωριό στις 12:00μμ, και φτάσαμε για φαγητό στο χωριό Καρυές στις 12:40μμ. Μετά από μία πολύ καλή φασολάδα, φύγαμε στις 2:00μμ, και στις 6:00μμ επιστρέψαμε στην Λέσχη.

..Κων/νος

Συμμετέχοντες

Ήμασταν 24 συμμετέχοντες. Η λίστα είναι αντιγραφή από το ημερολόγιο του καταφυγίου. - Διορθώστε ό,τι χρειάζεται!

Κοινότητα

Ομάδα

Αγέλη

Δίκτυο

Παλαιοί