Ορειβατική στα Τζουμέρκα, 26-28/12/2021

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φωτογραφία πορείας

Πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

 • 2.30μ.μ.-5.00μ.μ. Rapid-test στη Λέσχη

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

 • 3.00π.μ. Αναχώρηση από την Λέσχη
 • 11.30π.μ. Άφιξη κοντά στο χωριό Καταρράκτης Άρτας
 • 4.30μ.μ. Άφιξη στο καταφύγιο
 • 4.50μ.μ. Άφιξη υπολοίπων στο καταφύγιο
 • 6.30μ.μ. Δείπνο
 • 10.00μ.μ. Γκουρμέδιασμα

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου

 • 8.00π.μ. Έγερση πρώτων
 • 10.30π.μ. Έγερση υπολοίπων
 • 10.50π.μ. Πρωινό
 • 4.30μ.μ. Δείπνο
 • 5.50μ.μ. Βόλτα πέριξ καταφυγίου
 • 10.00μ.μ. Μεζές

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου

 • 4.15π.μ. Δυσάρεστα νέα
 • 6.00π.μ. Εγερτήριο
 • 7.30π.μ. Πρωινό
 • 8.40π.μ. Αναχώρηση από καταφύγιο
 • 12.00μ.μ. Άφιξη κοντά στο χωριό Καταρράκτης Άρτας
 • 12.30μ.μ. Αναχώρηση από το χωριό Καταρράκτης Άρτας
 • 4.10μ.μ. Στάση για φαγητό σε ΣΕΟ
 • 8.00μ.μ. Άφιξη στη Λέσχη

Ημερολόγιο

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

Η ορειβατική του 2021 είχε πολλές ιδιαιτερότητες τόσο ως προς την προετοιμασία της όσο και στην εξέλιξή της. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με πάνω από 45 άτομα και λίστα αναμονής. Λόγω κορονοϊού υπήρχε η σκέψη να μείνουν κάποιοι σε σκηνή εξωτερικά ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στο καταφύγιο και να έρθουν με ιδίο μέσο. Τελικά οι συμμετοχές μειώθηκαν στις 39. (Υπεύθυνος) Τριτομαδίτης που βρέθηκε θετικός δεν ήρθε (ΕΥΓΕ για το ήθος και την ειλικρίνειά του).

Στην επικοινωνία (emails) του αρχηγείου προς τους συμμετέχοντες, προτάθηκε εμβολιασμός τρίτης δόσης πριν την εκδρομή σε όσους δικαιούνταν, και έγιναν σαφή προληπτικά μέτρα από 2 μέρες πριν την αναχώρηση, κατά την διάρκεια όλης της εκδρομής και της επιστροφής μας.

Καθώς οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να έχουν rapid-test / pcr, το αρχηγείο της κοινότητας σε συνεργασία με μικροβιολογικό εργαστήριο οργάνωσε στην Λέσχη, στις 24 Φεβρουαρίου rapid-test για όσους ενδιαφέρθηκαν (οι περισσότεροι). Επίσης θα έπρεπε απαραίτητα να έχουν υπνόσακο και υποδήματα για το καταφύγιο καθώς λόγω κορονοϊού δεν θα μας διέθεταν (ή δεν είχε ακόμα το καταφύγιο).

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

Η φετινή ορειβατική έγινε στο βουνό Τζουμέρκα, σε ένα καταφύγιο το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο καιρό πριν πάμε εμείς. Μοναδικό σημείο συνάντησης η Λέσχη μας, στις 2.50π.μ., καθώς το πούλμαν δεν θα περνούσε από Κηφισιά και θα πήγαινε κατευθείαν προς Κόρινθο. Πριν την είσοδό μας στο πούλμαν η Μαρίλλυ έλεγχε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των ενήλικων. Το ταξίδι κύλησε ήρεμα, ως συνήθως με τις μουσικές επιλογές του οδηγού να εκπλήσσουν, με αρκετές στάσεις, κάποιοι κοιμήθηκαν σε όλη τη διαδρομή άλλοι τμηματικά. Φεύγοντας από μία στεγνή Αττική και Πελοπόννησο, όσο ανεβαίναμε τόσο πύκνωνε η συννεφιά, ώσπου μετά την Άρτα έβρεχε πλέον. Στις 9.00π.μ. περνούσαμε παράλληλα από το γεφύρι της Άρτας!

Στις 11.30π.μ. φτάσαμε περίπου εκεί που υπολογίζαμε (σε μία στάση λεωφορείου), και υπό βροχή αποβιβαστήκαμε. Καθώς "ο βρεγμένος τη βροχή δεν φοβάται", ή Χρυστούλα και ο Κωνσταντίνος(Κυβ) ξεκίνησαν την πορεία με σορτσάκι και μαγιό βερμούδα αντίστοιχα. Μετά από λίγο περπάτημα στο δρόμο μπήκαμε στο μονοπάτι, και στη 1.10μ.μ. φτάσαμε μέχρι το εκκλησάκι "Προφήτης Ηλίας". Το μονοπάτι δεν ήταν σημαδεμένο και σε κάποια σημεία ήταν δύσβατο. Στον Προφήτη Ηλία λίγο πιο πάνω είχε ένα ήμι-διαλυμένο υπόστεγο και βρύση-πηγή. Εκεί μείνανε πίσω η Αλεξία, Μαριλένη, Χρυσούλα, Αποστόλης και Κών/νος, που επισκέφτηκαν το εκκλησάκι. Οι υπόλοιποι προχώρησαν από τον δρόμο. Όσοι μείναν πίσω πήραν το μονοπάτι το οποίο ήταν ακόμα πιο δύσβατο και απρόβλεπτο, πάντα υπό βροχή. Ανεβαίνοντας υψόμετρο η θερμοκρασία έπεφτε όπως και η βροχή. Στο σημείο που είχε χιόνι στρωμένο άρχισε να φυσάει. Τα πόδια μας κάνανε ποδόλουτρο μέσα στις αρβύλες. και το βάρος που κουβαλάγαμε να αυξάνεται με την κάθε σταγόνα βροχής που έπεφτε πάνω μας. Στις 3.00μ.μ. φτάσαμε (η δεύτερη ομάδα) σε ένα κονάκι αρκετά σύγχρονο, ευτυχώς όχι κλειδωμένο. Εκεί Χρυσούλα και Κων/νος ντυθήκανε και οι υπόλοιποι αλλάξαν ρούχα/ στράγγισαν κάλτσες και έβαλαν σακούλες στις αρβύλες. Ανάψαμε το πετρογκάζι αλλά όχι και την σόμπα, καθώς δεν θα καθόμασταν πολύ ώρα εκεί ώστε να έχει νόημα, και φάγαμε λίγα τερψιλαρύγγια. Στις 3.25μ.μ. και με βαριά καρδιά (και σακίδιο) αφήσαμε το προσωρινό καταφύγιο για να συνεχίσουμε από τον δρόμο πλέον προς το καταφύγιο. Αν και η στάση αναπτέρωσε το ηθικό και τις δυνάμεις μας, μας βάρυνε κάπως για το τελευταίο κομμάτι της πορείας. Περάσαμε ένα φαρδύ ριάκι που περνούσε από το δρόμο και λίγο πιο πάνω είδαμε ομίχλη να κατεβαίνει από το βουνό. Στις 4:10μ.μ. είδαμε μπροστά μας χιονοστιβάδα! Μικρή σε μέγεθος (πλάτος 4 - 6 μέτρα, ύψος 40 - 50 μέτρα) εντυπωσιακή σαν θέαμα και επικίνδυνη για εμάς. Μόλις σταμάτησε περάσαμε από επάνω της (κάλυψε τον δρόμο με ~2 μέτρα χιόνι) και συνεχίσαμε. Μισή ώρα μετά, 4.50μ.μ έφταναν και οι τελευταίοι στο καταφύγιο. Ο Χρίστος Π. έφτασε χωρίς σόλες στις μπότες του. (Σημείωση του γράφοντα: σαν πορεία την βρήκα δεύτερη σε ταλαιπωρία μετά την πρώτη Δίρφη)

Το Καταφύγιο

Το καταφύγιο αποπερατώθηκε προσφάτως και πρέπει να ήμασταν από τους πρώτους που το επισκέφτηκαν. Καλό και μονωμένο σαν κατασκευή, minimal design και όμορφα διαμορφωμένο, ήταν ευρύχωρο για τα ~40 άτομα που ήμασταν. Είχε μικρό προθάλαμο με ράφια για αρβύλες, παπούτσια και βρεγμένα πράματα. Κουζίνα οργανωμένη -η σωλήνα του νερού που πήγαινε στην κουζίνα είχε παγώσει και τα σκεύη πλενόντουσαν στους νιπτήρες, ο κοιτώνας επάνω με κουκέτες 2 επιπέδων άνετες και θέση για σακίδια/ πράματα. Τραπεζαρία επίσης άνετη με 3 μεγάλα τραπέζια και καθιστικό με πάγκους / καναπέδες γύρω-γύρω. Τα παράθυρα ήταν σχετικά μικρά, βεράντα στενή απέξω. Οι τουαλέτες χωρισμένες σε ανδρικές / γυναικείες, με 1 ντους στις γυναικείες, λεκάνες, τρεχούμενο νερό (και ζεστό πιθανό από θερμοσίφωνα) Ο καταφυγιάς είχε βοήθεια από τον γιό του και ένα φίλο του ακόμα. Απέναντι από την κουζίνα είχε ένα δωμάτιο ~6 κρεβατιών που το χρησιμοποιήσαμε και αυτό.

Από τον προθάλαμο φαινόταν τι κατάσταση θα επικρατήσει στο καταφύγιο τις επόμενες 2 ημέρες: πράγματα μούσκεμα από την βροχή και ο χώρος βρεγμένος από την υγρασία σαν να είχε βραχεί με λάστιχο. Μέσα στον χώρο του καταφυγίου, όλα τα καλοριφέρ και το τζάκι ήτανε καλυμμένα με βρεγμένα πράγματα (ρούχα, αρβύλες, πρόσκοποι, φωτογραφικές, σακίδια, υπνόσακοι κλπ). Το πάτωμα ήθελε συχνά σφουγκάρισμα καθώς υγροποιούνταν εκεί οι υδρατμοί από το στέγνωμα των ρούχων. Κάτω από το καταφύγιο ήταν ο χώρος του καυστήρα και της γεννήτριας. Η έξοδος του αέρα που έψυχε την γεννήτρια ήταν ζεστή σαν αερόθερμο και σε εκείνο το δωμάτιο απλώθηκαν πολλά ρούχα.

Κατά τις 6.30μ.μ. δειπνήσαμε: μακαρόνια με κιμά, σαλάτα και φέτα, πολύ νόστιμα! Ένα ζεστό πιάτο φαγητό κάνει τη διαφορά σε τέτοιες συνθήκες. Το απόγευμα συνεχίστηκε με κέφι και χαρά, άλλοι ξάπλωσαν, άλλοι τριγύρω από το τζάκι, και άλλοι συμμετείχαν σε interviews. Κατά τις 10μ.μ. μας έπιασε μία λιγούρα. Ρωτήσαμε τον καταφυγιά αν θα μπορούσαμε να ψήσουμε στο τζάκι λουκάνικα αλλά μας είπε ότι ήταν κουρασμένος και το αφήσαμε για την επόμενη ημέρα. Δεν πτοηθήκαμε και βγάλαμε ποικιλία τυριά (γραβιέρες, κεφαλοτύρι) και αλλαντικά (σαλάμι, παστουρμά 3 ζώων, παξιμάδια), μπάμιες τουρσί και ακουστικά πετροκέρασα κατασκευής Αχιλλέα. Ανοίχτηκε και κονσέρβα χταποδάκι για τους μερακλήδες του είδους. Πήραμε λίγο κρασί από το καταφύγιο για τους παλαιούς και με λίγο πνεύμα από το σπίτι άρχισε το τραγούδι. Ο καταφυγιάς επειδή κοιμόταν στο σαλόνι μας ζήτησε να μην τραγουδάμε πολύ δυνατά, έτσι μειώσαμε την ένταση και προσαρμόσαμε το ρεπερτόριο σε πιο νανουριστικά τραγούδια. Κάνοντας μία εκτίμηση της κατάστασης καιρού (βροχή/ ομίχλη/ κεραυνοί) και συμμετεχόντων (βρεγμένος εξοπλισμός) το αρχηγείο αποφάσισε να μην γίνει προσπάθεια για κορυφή την ερχόμενη ημέρα, έτσι δεν υπήρχε και λόγος ορισμού έγερσης. Κατά τις 11.30μ.μ. το σχολάσαμε και αρκετοί πήγαμε για ύπνο.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

Κατά τις 7.30π.μ. - 8.00π.μ. οι πρώτοι 3ομαδήτες άρχισαν να κυκλοφορούν στο καταφύγιο, και κάπου εκεί σηκώθηκαν και οι καταφυγιάδες. Ασχοληθήκαμε και τότε με το στέγνωμα ρούχων δίπλα στο τζάκι με καλά αποτελέσματα και κλασσικές απώλειες (καψαλισμένες κάλτσες/ σκουφιά). Η Τζωρτζίνα είχε ελαφρά αδιαθεσία και ξάπλωσε στον καναπέ δίπλα στο τζάκι. Έξω ο καιρός είχε καθαρίσει λίγο από την ομίχλη αλλά δεν έλεγε να σταματήσει να βρέχει. Κατά τις 10:30π.μ. είχανε σηκωθεί οι περισσότεροι και λίγο αργότερα σερβιρίστηκε το πρωινό μας: 2 φέτες ψωμί (ο Κών/νος τις φρυγάνισε στο τζάκι!) με δύο βουτηράκια και ένα μελάκι και μία μαρμελαδίτσα έκαστος. Μπορούσαμε να παραγγείλουμε και τσάι του βουνού.

Η ημέρα κύλησε ήσυχα με το στέγνωμα των ρούχων να μας κρατά από τη μία απασχολημένους από την άλλη σε τριβή με τον καταφυγιά, ο οποίος (εύλογα) έλεγε ότι δεν ζεσταίνεται ο χώρος αν τα πράματα είναι ακριβώς επάνω στα καλοριφέρ και ακριβώς μπροστά στο τζάκι. Αποκορύφωμα ήταν να κλειδώσει τον χώρο της γεννήτριας που στέγνωναν ρούχα επειδή μερικοί κρατούσαν τα πράγματά τους επάνω από την γεννήτρια στην έξοδο του αέρα! Επίσης, προς το απόγευμα ζήτησε να γίνεται λιγότερη φασαρία (τον κατάλαβα όταν ένιωσα το ίδιο από τον κοιτώνα προς το καθιστικό). Κόσμος έπαιζε χαρτοπαίγνια, μιλούσαν, συνεχίστηκαν οι συνεντεύξεις NDA νέων αλλά και παλαιών τριτομαδητών από τον Ντομινίκ και τον Κων/νο Κυβ., αρκετοί απαντήσανε στο κάλεσμα του "Ζωγράφισε κάτι..." ενώ κάποιοι παίρνανε αξιόπιστες πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούσαν με την μέθοδο της Αριάδνης.

4.30μ.μ. καθίσαμε για γεύμα, ρεβιθάδα γομωμένη με φασόλια που ενισχύθηκαν γευστικά, μαρουλοσαλάτα και φέτα, γευστικό και αυτό.

Καθώς όλη την ημέρα την είχαμε περάσει στο καταφύγιο, ο Κων/νος με την Ελπίδα βγήκαν για βόλτα πέριξ του καταφυγίου. Είχανε σταματήσει οι κεραυνοί, είχε ομίχλη, έβρεχε και σκοτείνιαζε. Ό,τι έπρεπε για έξοδο! 5-10 λεπτά και λίγες φωτογραφίες αργότερα επιστρέψανε. Μπουφάν και παντελόνι είχαν γίνει σαν την πρώτη ημέρα...

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν βρίσκουν σχάρα για τα λουκάνικα και έτσι κατά τις 9.30μ.μ. μετά από συνεννόηση με τον καταφυγιά μας έδωσε σχάρα, ετοιμάσαμε τα λουκάνικα σχίζοντάς τα με διάφορους τρόπους. Ενώ ο καταφυγιάς σκεφτότανε με τι τρόπο θα στηρίξουμε την σχάρα στη θράκα, του θυμίσαμε ότι έχει βάση σχάρας στο υπόγειο (ο πρόσκοπος είναι παρατηρητικός!). Παράλληλα χαράξαμε και τα κάστανα που έφερε ο Αποστόλης. Κατά τις 10μ.μ. βγήκαν τα λουκάνικα, και μαζί με αυτά τυριά, ελιές γεμιστές, φάβα λεμονάτη γίγαντες αλαντικά και πυροσβεστικό τυρί. Συνοδεύτηκαν από λευκό οίνο καταφυγίου και ερυθρό που είχε φέρει ο Φίλιππος. Ακολούθησε λιγοστό τραγούδι, και κατά τις 12.30.π.μ. πέσαμε για ύπνο, αφού μας ενημέρωσε το αρχηγείο ότι θα σηκωθούμε στις 6.30π.μ. το επόμενο πρωί.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου

Στις 4:15π.μ. Ο Αποστόλης και εγώ ξυπνήσαμε από συνεκδρομέα μας που μας ενημέρωσε ότι είχε πυρετό. Ο Αποστόλης πήγε στο κάτω δωμάτιο και επέστρεψε με την Χρυσούλα μασκοφορούσα και έκανε selftest. Δυστυχώς βγήκε θετικό. Το εγερτήριο έγινε μισή ώρα νωρίτερα και άμεσα ενημερώθηκαμε για την κατάσταση. Όλοι φόρεσαν μάσκες και πραγματοποίησαν self tests. Δυστυχώς βρέθηκαν 2 ακόμα θετικά και απομονώθηκαν επίσης. Μαζέψαμε πράγματα, ο καταφυγιάς ετοίμασε (φορώντας μάσκα) σάντουιτς βούτυρο μέλι τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτα), φάγαμε λίγοι λίγοι στην βεράντα και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε. Παράλληλα Ηλίας και λοιπό αρχηγείο δούλευε πυροτεδώς για το πώς θα επιστρέψουν τα κρούσματα ξεχωριστά τόσο από το καταφύγιο μέχρι το χωριό όσο και από το χωριό στην Αθήνα. Οι γονείς των δήλωσαν αδυναμία να έρθουν να τους πάρουν. Εξετάστηκαν αρκετές άλλες ιδέες όπως ενοικίαση αυτοκινήτου. τελικά καταλήξαμε στο να έρθει ένα φορτηγάκι και να τους κατεβάσει στην καρότσα του μέχρι το χωριό, και από εκεί με ιδιωτικό ασθενοφόρο από τα Ιωάννινα θα τους παραλάμβανε για να τους πάει σπίτι. Παράλληλα ακυρώθηκε η ταβέρνα. Δεν βγήκε ομαδική φωτογραφία και δεν γράφτηκε ημερολόγιο καταφυγίου. Για πρώτη φορά σε καταφύγιο καταγράψαν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κάθε εκδρομέα. Στις 8.40π.μ. αναχωρήσαμε από το καταφύγιο χωρίς βροχή! Περάσαμε τη χιονοστιβάδα που είχε λιώσει αρκετά, και συναντήσαμε το ριάκι που από τη βροχή είχε γίνει χείμαρρος. Ρίξαμε πέτρες, για να γίνει ένα πέρασμα και πάλι όμως αρκετές αρβύλες βραχήκανε. Το τοπίο πανέμορφο, πηγαίναμε από τον δρόμο. Στο χιόνι είδαμε μεγάλα αποτυπώματα αρκούδας. Φτάσαμε στον Προφήτη Ηλία και κάναμε στάση. Ο Ηλίας συνέχιζε τις τηλεφωνικές συνεννοήσεις. Τη στιγμή που φεύγαμε από τον Προφήτη Ηλία ξεκίνησε η βροχή που μας συνόδεψε σε όλο το μονοπάτι μέχρι το λεωφορείο. Αλλάξαμε, μπήκαμε στο πούλμαν και ξεκινήσαμε.

Παράλληλα οι θετικοί έφτασαν στο χωριό και το ασθενοφόρο τους παρέλαβε. Όλοι ήμασταν κάπως μουδιασμένοι από τα καθέκαστα και την βροχή. Πριν τη γέφυρα του Ρίου σταματήσαμε σε ένα ΣΕΟ για φαγητό με το οποίο είχε γίνει συνεννόηση. Φεύγοντας από εκεί σταματήσαμε να πάρουμε τον Φραγκίσκο ο οποίος είχε αργήσει να τακτοποιηθεί μετά το φαγητό του.

Πλησιάζοντας στην Αθήνα ξεκίνησε να βρέχει. Κατά τις 8μ.μ. φτάσαμε στην Λέσχη. Το ασθενοφόρο είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα και είχε πάρει δείγματα για PCR-test στους επιβαίνοντες.

Επίλογος

Δυστυχώς τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν. Ευτυχώς κανένα δεν εξελιχθηκε σε σοβαρό περιστατικό. Εύγε στο αρχηγείο της κοινότητας για την οργάνωση και διαχείριση της ορειβατικής!

Ευχές για επόμενη ορειβατική χωρίς Covid-19(13)

..Κων/νος! /

Συμμετέχοντες

Παρακαλώ διορθώστε ό,τι χρειάζεται στο ημερολόγιο και στην παρακάτω λίστα (ονόματα/τμήματα/βαθμοί)!

Κοινότητα

Ομάδα

Αγέλη

Δίκτυο

Παλαιοί