Μητρώα

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κατά τα πρώτα 100 χρόνια της 3ης Ναυτοπροσκόπων 1913 - 2013 τηρήθηκαν διάφορα μητρώα των μελών της. Με κύριους . . . γραφειοκράτες τον Σωτηράκη Αντωνιάδη, τον Δημήτρη Μάγκο, τον Ηλία Μιχαηλίδη, τον Στέφο Αλευρά και τον Αλέξανδρο Δημάκη. Ο εκάστοτε Αρχηγός τηρεί σε ντοσιέ ένα πρόχειρο Μητρώο με τα ενεργά μέλη του τμήματός του. Υπάρχουν όμως και τα Επίσημα Μητρώα, μεγάλα δεμένα βιβλία, σχεδόν 100 ετών. Το 1913 ξεκίνησε το Μητρώο Ομάδος και το 1931 το Μητρώο Αγέλης. Σε εποχές που δεν υπήρχε κάποιος στο αρχηγείο με έφεση στα χαρτιά, πρέπει να υποσχέθηκαν αρκετοί Ναυτοπρόσκοποι και Λυκόπουλα, ίσως και λίγοι Βαθμοφόροι, που δεν γράφτηκαν ποτέ σε κάποιο μητρώο. Υπάρχουν επίσης ελάχιστοι γραμμένοι στα μητρώα, οι οποίοι δεν υποσχέθηκαν ποτέ, επομένως τυπικά δεν έγιναν ποτέ μέλη μας. Κάποιοι Αρχηγοί κατά την κρίση τους δεν περιέλαβαν κάποιον που έκριναν μη άξιο (!). Αλλά τριτομαδίτης είναι όποιος υποσχέθηκε ως μέλος του 3ου Συστήματος. Ο Αρχηγός Ηλιας Μιχαηλίδης αντέγραψε ( 1950 ) αρκετά φθαρμένα Μητρώα. Ο Αρχηγός Δημήτρης Μάγκος συμπλήρωσε ( 1955 ) μερικούς που είχαν παραληφθεί. Ο Αρχηγός Στέφος Αλευράς, σε συνεργασία με τον Αρχηγό Αλέξανδρο Δημάκη έκριναν απλούστερο να υπάρχει ένα Ενιαίο Μητρώο, αντί ένα Αγέλης και ένα Ομάδας και το εφάρμοσαν ( 1985 ).

Ο Σ.Α ώς Υπεύθυνος Αρχείων συμπληρώνει κενά στα μητρώα και καταγράφει τα καινούργια παιδιά ώστε να είναι ενήμερο το ευρετήριο με περίπου 2.500 άτομα που υποσχέθηκαν στην παρέα της 3ης . ΄Αρχισε να το ετοιμάζει … το 1975 ! Αρχές 2019 συνεχίζει την προσπάθεια, μετ' εμποδίων μιά και οι εκάστοτε Αρχηγοί σπάνια προλαβαίνουν να του δώσουν τα ονόματα όσων υπόσχονται. Η αλφαβητική σειρά επιτρέπει σε καθέναν, αφού βρεί στο ευρετήριο τον ( ή τους ) αριθμό Μητρώου του, να πάει στο Επίσημο Μητρώο και να βρεί στοιχεία του ή τους άλλους της εποχής του. Επισημάνσεις και διορθώσεις ευπρόσδεκτες .

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ; Μόνον με αριθμό, χωρίς γράμμα μπροστά, είναι το κύριο Μητρώο της 3ης που τηρείται από το 1913.
Από σεμνότητα, ο Μ.Μ έδωσε τον αριθμό 1 στον Ησαϊα Ησαϊα. Αριθμός Μητρώου με α, β, δ, ε, μ, στ σημαίνουν :
α Μητρώο των μελών της Αγέλης. ΄Οταν ανέβαιναν στην Ομάδα, γράφονταν με άλλον ΑΜ στο κύριο Μητρώο. β Τεύχος Ε β' Μητρώου Δημιουργήθηκε το 1955. Περιλαμβάνει αρκετά μέλη της 3ης Β'η οποία μετά το 1945 ονομάστηκε 1η Ο.Ν.Α δ Μητρώο Τρίτης Δ' Δημιουργήθηκε την Κατοχή. ε Μητρώο όσων ο Μ.Μίνδλερ αναφέρει στο τεύχος της εικοσιπενταετηρίδας, 1913-38 Στοιχεία τους υπάρχουν και στο "1ο Μητρώο " μ Μητρώο Μαθητευομένων Προσκόπων, 1918-1921 (πειραματική Αγέλη) στ Μητρώο 6ου Ναυτοπροσκόπων. Δημιουργήθηκε το 1985 γιά παιδιά της λίστας αναμονής
Γιά παράδειγμα, το "στοιχειό της 3ης" Παύλος Αλευράς (γεννημένος το 1923) έχει τους εξής Α.Μ : 315, α032 και ε004