Καλλιόπη κατασκήνωσης

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τουαλέτα κατασκήνωσης
Συχνά αποκαλείται Καλλιόπη. Πολλά τμήματα κατασκηνώνουν τώρα σε περιοχές όπου υπάρχουν συνηθισμένες τουαλέτες, αλλά μπορεί να πάτε σε έναν χώρο όπου αυτές οι εγκαταστάσεις δεν είναι διαθέσιμες. Σε αυτές τις περιστάσεις κατασκευάζουμε την δικιά μας. Οι τουαλέτα είναι σημαντικότερη σε μιά κατασκήνωση απ’ ό,τι μπορούμε αρχικά να σκεφτούμε. Εάν δεν χρησιμοποιείται κατάλληλα, τα μικρόβια μπορούν γρήγορα να διαδοθούν και να εμφανιστούν ασθένειες. Επίσης, εάν είναι βρώμικη και μυρίζει, μερικοί κατασκηνωτές δεν θα την χρησιμοποιήσουν, αρρωσταίνοντας - και μπορεί να τους αποτρέψει να κατασκηνώσουν για όλη τους την ζωή. Αναλογιστείτε τον καινούργιο κατασκηνωτή που δεν έχει λείψει ποτέ από το σπίτι του και φροντίστε να μην αισθανθεί άσχημα.
Υγεία και υγιεινή Τα πρότυπα υγιεινής πρέπει να είναι υψηλά. Όλοι οι κατασκηνωτές θα χρειαστούν την υπενθύμιση για την πλύση χεριών και πώς να χρησιμοποιήσουν κάθε τύπο τουαλέτας . Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι ο καθένας πηγαίνει τακτικά στην τουαλέτα και, εάν όχι, ερευνείστε το γιατί. Εάν προβληματίζονται, ή φοβούνται, μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της διατροφής, ή σε ανησυχία γιά κάτι νέο.
Εσωτερικές τουαλέτες Εάν είστε σε οργανωμένο κατασκηνωτικό χώρο, οι κτιστές τουαλέτες μπορούν να καθαρίζονται από την ενωμοτία υπηρεσίας. Εντούτοις, η ευθύνη ότι οι τουαλέτες που χρησιμοποιείτε είναι καθαρές ανήκει στον Αρχηγό. Οι τουαλέτες και οι περιοχές πλύσης πρέπει να ελεγχθούν δύο ή τρεις φορές ημερησίως από ένα αξιόπιστο πρόσωπο. Η περιοχή θα πρέπει να σκουπίζεται και οι λεκάνες να καθαρίζονται χρησιμοποιώντας απολυμαντικό. Οι προμήθειες χαρτιού τουαλέτας πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Οι εγκαταστάσεις πλύσης χεριών είναι εξαιρετικά σημαντικές - ειδικά στην κατασκήνωση, έτσι πρέπει να είναι διαθέσιμα σαπούνι και χαρτί κουζίνας. Το καλάθι με τα χρησιμοποιημένα χαρτιά να αδειάζει σωστά. Αν υπάρχει χτιστό δάπεδο, να σφουγγαρίζεται τακτικά.
Εξωτερικές τουαλέτες Φαίνεται παράξενο να πρέπει να διδάξεις πώς να χρησιμοποιήσει ο κατασκηνωτής την τουαλέτα αλλά είναι στην πραγματικότητα ζωτικής σημασίας. Στην αρχή της κατασκήνωσης η σωστή χρήση, καθώς και το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να εξηγηθεί σε όλους. Υπάρχουν δύο τύποι εξωτερικών τουαλετών .
Οι σύγχρονες τουαλέτες : Μερικές ομάδες διαθέτουν ειδική σκηνή τουαλέτα. Μπορεί να διαθέτετε χημικές τουαλέτες με ενσωματωμένο «καζανάκι». Οι χημικές τουαλέτες συνήθως (αλλά όχι αναγκαστικά) γεμίζονται με ιδιαίτερα διαβρωτικές και τοξικές χημικές ουσίες. Για αυτόν τον λόγο πρέπει πάντα να εκκενωθούν και να επαναφορτιστούν από βαθμοφόρο ή έναν έμπειρο πρόσκοπο. Το επάνω τους τμήμα «καζανάκι» γεμίζεται μόνο με καθαρό νερό. Ο τύπος «κουβά» αποτελείται απλά από ένα εξωτερικό δοχείο με αποσπώμενο κάθισμα και ένα εσωτερικό με ένα κατάλληλο καπάκι «αντι-χυσίματος» anti-spill (φωτο 2). Για την εκκένωση σηκώνουμε το εσωτερικό δοχείο από τις λαβές που διαθέτει, βάζουμε το στεγανό καπάκι και απορρίπτουμε σε κατάλληλο σημείο τα λύματα. Αν δεν υπάρχει βόθρος, τα ρίχνουμε σε βαθύ λάκκο που σκεπάζουμε αποχωρώντας, σημαδεύοντας με σημάδι ακάθαρτου εδάφους.
Οι παραδοσιακές τουαλέτες : γίνονται απλά περιβάλλοντας μιά τρύπα στο έδαφος με λινάτσα ή μουσαμά. Καλό είναι να υπάρχει κι ένας μικρότερος λάκκος (ουρητήριο). Ο κύριος λάκος είναι συνήθως 1 μέτρο μακρύς Χ 30 εκ. φαρδύς Χ 60 εκ. βαθύς. Το ανασκαμμένο χώμα πρέπει να αφεθεί δίπλα στον λάκκο και ο καθένας μετά την χρήση καλύπτει όλο το περίττωμα με λίγο χώμα. Ένα φτυαράκι πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο ανασκαμμένο χώμα για αυτόν το λόγο. Δεδομένου ότι η παραδοσιακή τουαλέτα δεν έχει στέγη, το χαρτί τουαλέτας σκεπάζεται με πλαστική σακκούλα γιά περίπτωση βροχής. Προβλέπουμε εγκαταστάσεις πλύσης με λεκάνη, νερό, σαπούνι και χαρτί κουζίνας. Η παραδοσιακή τουαλέτα πρέπει να επιθεωρείται τακτικά από έναν ενήλικο για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και για να αποφασίσετε πότε είναι καιρός να σκαφτεί καινούργια. Αν είμαστε ωραίοι, μπορούμε να στηρίξουμε σε μιά παλέττα κανονική λεκάνη, με σωλήνα που απομακρύνει τα λύματα . Στο ελληνικό καλοκαίρι ΔΕΝ μυρίζει, ούτε μαζεύονται έντομα.
Εκτός αν η κατασκήνωσή μας είναι εξαιρετικά μικρή, πρέπει να διαθέτουμε χωριστή τουαλέτα για τα αγόρια και τα κορίτσια, σε απόσταση που εξασφαλίζει διακριτικότητα και για τα δύο φύλα. Για τις γυναίκες είναι σημαντικό να προβλεφθούν υγειονομικές πετσέτες και σακκούλες και να μάθουν όλες διακριτικά για την διαθεσιμότητά τους.
Μικρά μυστικά
α) Θα χρειαστείτε τέσσερις φορές την ποσότητα χαρτιού τουαλέτας που υπολογίζετε επειδή θα εξαφανιστεί για να βοηθήσει άναμα φωτιάς, καθάρισμα κουζινικών, φανών θυέλλης και ούτω καθεξής.
β) Οι νεροχύτες στα κατασκηνωτικά κέντρα έχουν σπάνια τάπες, είναι καλή ιδέα να έχουμε στο υλικό τάπες διαφορετικών μεγεθών.
γ) Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε χημικές τουαλέτες, αξίζει να φτιάξετε έναν λάκκο-ουρητήριο δεδομένου ότι αυτό θα μειώσει πολύ τις φορές που οι χημικές τουαλέτες χρειάζονται άδειασμα. Στο βάθος πέτρες, πιό πάνω χαλίκι. Το συνιστούσε και ο Μπ-Π.
δ) Πινακίδες «Ελεύθερη» & «κατειλημμένη» θα βοηθήσουν.
ε) Σκεφτείτε μήπως είναι καλή ιδέα η κάθε ενωμοτία να διαθέτει δική της τουαλέτα.
στ) Γιά χημικές ή τουαλέτες τύπου κουβά χρειάζονται γάντια μιάς χρήσεως και απολυμαντικό.