Οικολογικές πληροφορίες

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ και χάρτινα δοχεία φαγητού μιας χρήσεως
Δεν είναι οικολογικά, το αντίθετο. Είναι πολύ επιβαρυντικά για το περιβάλλον! Είναι από τα πολύ λίγα είδη που δεν ανακυκλώνονται, καθώς το χαρτί τους είναι επικαλυμμένο με πλαστική μεμβράνη, σχεδόν αδύνατον να διαχωριστεί από το χαρτί. Επιπλέον, η επαφή της πλαστικής μεμβράνης ειδικότερα με τα ζεστά ροφήματα και με λιπαρές ουσίες απελευθερώνει ουσίες επίφοβες για την υγεία. Όταν χρειάζεται να επιλέξουμε είδη μιας χρήσης από χαρτί, πάντως, καλό είναι να προσέχουμε α) εάν το χαρτί είναι χλωριωμένο, β) εάν προέρχεται από ανιχνεύσιμη και όχι παράνομα υλοτομημένη ξυλεία, γ) εάν είναι επικαλυμμένο με πλαστική μεμβράνη ή με PLA, οπότε και δεν τίθεται θέμα ως προς την τοξικότητα και την ανακύκλωσή τους. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ; Γενικά πιστεύεται ότι ο πολτός ζαχαροκάλαμου είναι πολύ φιλικότερος στο περιβάλλον από το χαρτί γιατί δεν παράγεται από πολυετείς φυτείες δέντρων, αλλά από το ζαχαροκάλαμο, ετήσιας καλλιέργειας, και μάλιστα από τα υπο-προϊόντα του που αλλιώς θα καίγονταν, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα χωρίς όφελος. Ο πολτός ζαχαροκάλαμου είναι πλήρως βιοδιασπώμενος και κομποστοποιήσιμος. ΄Αλλη λύση είναι τα πλαστικά είδη εστίασης από άμυλο καλαμποκιού (PLA) Τόσο στην όψη όσο και στην υφή μοιάζουν με το συμβατικό πλαστικό, αλλά είναι 100% βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού είναι ετήσια και ανανεώσιμη, γι’αυτό και τα πλαστικά από καλαμπόκι είναι πολύ φιλικότερα στο περιβάλλον από τα πλαστικά που κατασκευάζονται από πετρέλαιο. http://ecofamily.gr/index.php?target=pages&page_id=445570

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ (απο την http://ecofamily.gr )
•Η κάθε πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται για 15 λεπτά, μολύνει τον πλανήτη για πάνω από 400 χρόνια, και σκοτώνει πάμπολλα ζώα στη διάρκεια ‘ζωής’ της… •Το 30-40% των πλαστικών απορριμάτων στη θάλασσα είναι πλαστικές σακούλες. •Έως και 1/3 των μικροσκοπικών σωματιδίων σε δείγματα νερού του Ατλαντικού & Ειρηνικού είναι κονιορτοποιημένα πλαστικά απορρίμματα… •Οι πλαστικές συσκευασίες δεν είναι δωρεάν: το 3% κάθε απόδειξής μας από σούπερ μάρκετ αντιστοιχεί στο κόστος τους. •Αν και θεωρητικά ανακυκλώνονται, μόνο το 1-3% των πλαστικών παγκοσμίως ανακυκλώνονται στην πράξη. •Για την ανακύκλωση του πλαστικού χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι για την παραγωγή του !

ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ (απο την www.selas.com.gr)
Tο χρησιµοποιηµένο λάδι… ∆ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί τη βουλώνει. ∆ΕΝ το πετάµε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα. ∆ΕΝ το πετάµε στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια. ∆ΕΝ το πετάµε στην ύπαιθρο γιατί µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. ∆ΕΝ το ταΐζουµε στα ζώα µας γιατί τελικά θα καταλήξει στο πιάτο µας. ∆ΕΝ το τρώµε εµείς γιατί µας βλάπτει σοβαρά. ∆ΕΝ το κάνουµε σαπούνι γιατί µπορεί να βλάψει το δέρµα µας. Το χρησιµοποιηµένο λάδι το ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ σε ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ, γιατί έτσι αποφεύγουµε όλα τα παραπάνω. Γιατί δίνουµε το παράδειγµα στον περίγυρό µας. Γιατί δεν είναι ιδιαίτερος κόπος. Γιατί χρησιµοποιούµε λιγότερο πετρέλαιο. Γιατί µε κάθε λίτρο που συλλέγουµε ενισχύουµε περιβαλλοντικά προγράµµατα. Γιατί πιστεύουµε στην ανακύκλωση και µας αρέσει! 14 άνθρωποι πίνουν 1.000.000 λίτρα νερού το χρόνο, 1 µόνο λίτρο λαδιού τους το στερεί! Το Βιοντίζελ από τηγανέλαιο είναι έως 88% περιβαλλοντικά φιλικότερο (λιγώτερα αέρια θερμοκηπίου)!