Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εφόδια διήμερης εκδρομής Ομάδας"
Γραμμή 23: | Γραμμή 23: | ||
Αν θα χρησιμοποιήσεις το σακίδιο και για πορείες, είναι πολύ χρήσιμο να έχει ζώνη στο κάτω μέρος του σακιδίου, επενδυμένη με «μαξιλαράκι». Σφίγγοντας αυτή τη ζώνη γύρω από τη λεκάνη, θα νιώσεις το σακίδιο πιο ελαφρύ, αφού το βάρος μεταφέρεται εκτός από την πλάτη, και στη λεκάνη. Πράγματα που μπορεί να χρειαστείς κατά τη διάρκεια της πορείας, τοποθετούνται στις πλαϊνές τσέπες ή πάνω-πάνω, για εύκολη πρόσβαση.<br> | Αν θα χρησιμοποιήσεις το σακίδιο και για πορείες, είναι πολύ χρήσιμο να έχει ζώνη στο κάτω μέρος του σακιδίου, επενδυμένη με «μαξιλαράκι». Σφίγγοντας αυτή τη ζώνη γύρω από τη λεκάνη, θα νιώσεις το σακίδιο πιο ελαφρύ, αφού το βάρος μεταφέρεται εκτός από την πλάτη, και στη λεκάνη. Πράγματα που μπορεί να χρειαστείς κατά τη διάρκεια της πορείας, τοποθετούνται στις πλαϊνές τσέπες ή πάνω-πάνω, για εύκολη πρόσβαση.<br> | ||
'''Πώς φορτώνεις το σακίδιο''' | '''Πώς φορτώνεις το σακίδιο''' | ||
− | Το φορτίο να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους του σώματος, ψηλά και προς την πλάτη. Τα βαρύτερα αντικείμενα στο πάνω μέρος του σακιδίου και όσο πιο κοντά στο σώμα γίνεται, τα ελαφρύτερα και πιο ογκώδη στο κάτω μέρος και όσα χρησιμοποιείς συχνά στις εξωτερικές τσέπες. Τακτοποίησε τα πάντα μέσα σε διαφανείς σακούλες, για πιο γρήγορη εύρεση και προστασία τους από την υγρασία. Πάρε δύο εφεδρικές σακούλες, μιά γιά τα άπλυτα και μιά γιά τα σκουπίδια σου. Τα εύκαμπτα αντικείμενα στην πλάτη του σακιδίου για μεγαλύτερη άνεση. Το κιτ πρώτων βοηθειών και το αδιάβροχο τζάκετ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε γρήγορα προσβάσιμο σημείο. Το παγούρι με το νερό σε θέση που να μην μουσκέψει τα πάντα. Χρησιμοποιείς στο τέλος τους ιμάντες σύσφιξης, για μείωση του όγκου και καλύτερη συμπεριφορά του σακιδίου στο περπάτημα. Κάνε μιά δοκιμή στην μεταφορά . | + | Το φορτίο να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους του σώματος, ψηλά και προς την πλάτη. Τα βαρύτερα αντικείμενα στο πάνω μέρος του σακιδίου και όσο πιο κοντά στο σώμα γίνεται, τα ελαφρύτερα και πιο ογκώδη στο κάτω μέρος και όσα χρησιμοποιείς συχνά στις εξωτερικές τσέπες. Τακτοποίησε τα πάντα μέσα σε διαφανείς σακούλες, για πιο γρήγορη εύρεση και προστασία τους από την υγρασία. Πάρε δύο εφεδρικές σακούλες, μιά γιά τα άπλυτα και μιά γιά τα σκουπίδια σου. Τα εύκαμπτα αντικείμενα στην πλάτη του σακιδίου για μεγαλύτερη άνεση. Το κιτ πρώτων βοηθειών και το αδιάβροχο τζάκετ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε γρήγορα προσβάσιμο σημείο. Το παγούρι με το νερό σε θέση που να μην μουσκέψει τα πάντα. Χρησιμοποιείς στο τέλος τους ιμάντες σύσφιξης, για μείωση του όγκου και καλύτερη συμπεριφορά του σακιδίου στο περπάτημα. Αν βάλεις τον υπνόσακκο ή τα ρούχα σε πλαστική σακκούλα,μπορείς να μειώσεις δραστικά τον όγκο, ρουφώντας τον αέρα της με ηλεκτρική σκούπα ! Κάνε μιά δοκιμή στην μεταφορά . |
Αναθεώρηση της 21:12, 13 Ιουλίου 2010
Όταν πας κατασκήνωση ή πορεία, μεταφέρεις τα πράγματά σου σε σακίδιο. Είναι πολύ εύκολο ο καθένας να παρασυρθεί και να κουβαλάει πράγματα που δεν θα του χρειαστούν. Aκολουθεί μια λίστα από τα βασικά :
Θα φοράς
Στολή
Παπούτσια πορείας (καλύτερα δερμάτινα, με κορδόνια και χοντρή σόλα)
Θα έχεις στο σακκίδιο, αυτά που θα σου πεί ο/η Ενωμοτάρχης σου, αλλά οπωσδήποτε :
Παγούρι με λουρί ( ή ένα πλαστικό μπουκάλι από αναψυκτικό με βιδωτό καπάκι)
μακρυμάνικη μπλούζα, μπουφάν ή ξεμανίκωτο
εφεδρικό ζευγάρι κάλτσες
καπέλο γιά τον ήλιο ή μάλλινο σκουφί
χαρτομάντηλα, φακός (φανάρι) και λίγο χαρτί υγείας
υπνόσακο
υπόστρωμα μονωτικό ή κουβέρτα για κάτω από τον υπνόσακο
πιτζάμες ή χαλαρή φόρμα για την ώρα του ύπνου
πετσέτα προσώπου (& μπάνιου σε περίπτωση πολλών ημερών)
Αναλόγως του προγράμματος
μαχαιροπήρουνα, κουτάλι, πιάτο βαθύ & ποτήρι ( πλαστικά )
μαγιό και πετσέτα παραλίας
Το κατάλληλο σακίδιο
Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη σακιδίων, με αποτέλεσμα η επιλογή να είναι δύσκολη. Βασικό κριτήριο, εκτός από την τιμή, το σακίδιο που θα διαλέξεις να ταιριάζει στο άτομό σου. Να μην είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό. Εάν δεν ταιριάζει, η μεταφορά θα είναι άβολη και μπορεί να προκαλέσει μόνιμο πρόβλημα στην πλάτη σου. Κύττα πρώτα στο Πρατήριο.
Γενική αρχή, πάρε λίγο μεγαλύτερο σακκίδιο από ό,τι νομίζεις ότι σου χρειάζεται.
Δεν είναι βαρύτερο και είναι καλύτερα απο το να κρέμονται πράγματα σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ! Δεν πρέπει να κρατάς τίποτε στα χέρια σου, είναι πολύ πιό ξεκούραστο να τα χωρέσεις όλα μέσα. Προσοχή, το βάρος να είναι ανάλογα με τον φέροντα.
Αν θα χρησιμοποιήσεις το σακίδιο και για πορείες, είναι πολύ χρήσιμο να έχει ζώνη στο κάτω μέρος του σακιδίου, επενδυμένη με «μαξιλαράκι». Σφίγγοντας αυτή τη ζώνη γύρω από τη λεκάνη, θα νιώσεις το σακίδιο πιο ελαφρύ, αφού το βάρος μεταφέρεται εκτός από την πλάτη, και στη λεκάνη. Πράγματα που μπορεί να χρειαστείς κατά τη διάρκεια της πορείας, τοποθετούνται στις πλαϊνές τσέπες ή πάνω-πάνω, για εύκολη πρόσβαση.
Πώς φορτώνεις το σακίδιο
Το φορτίο να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους του σώματος, ψηλά και προς την πλάτη. Τα βαρύτερα αντικείμενα στο πάνω μέρος του σακιδίου και όσο πιο κοντά στο σώμα γίνεται, τα ελαφρύτερα και πιο ογκώδη στο κάτω μέρος και όσα χρησιμοποιείς συχνά στις εξωτερικές τσέπες. Τακτοποίησε τα πάντα μέσα σε διαφανείς σακούλες, για πιο γρήγορη εύρεση και προστασία τους από την υγρασία. Πάρε δύο εφεδρικές σακούλες, μιά γιά τα άπλυτα και μιά γιά τα σκουπίδια σου. Τα εύκαμπτα αντικείμενα στην πλάτη του σακιδίου για μεγαλύτερη άνεση. Το κιτ πρώτων βοηθειών και το αδιάβροχο τζάκετ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε γρήγορα προσβάσιμο σημείο. Το παγούρι με το νερό σε θέση που να μην μουσκέψει τα πάντα. Χρησιμοποιείς στο τέλος τους ιμάντες σύσφιξης, για μείωση του όγκου και καλύτερη συμπεριφορά του σακιδίου στο περπάτημα. Αν βάλεις τον υπνόσακκο ή τα ρούχα σε πλαστική σακκούλα,μπορείς να μειώσεις δραστικά τον όγκο, ρουφώντας τον αέρα της με ηλεκτρική σκούπα ! Κάνε μιά δοκιμή στην μεταφορά .