Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ημερολόγια 1913-1938"

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
(Δεσμός στη γιορτή)
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ημερολόγιο  1913 – 1939  3ης  Ναυτοπροσκόπων  ( Α' μέρος )
+
* [[Γιορτή για τα 25 χρόνια, 10 Ιουλίου 1938]]
Βιβλίο  α/α  2  2η έκδοση,  28  Μαρτίου 2004
 
 
 
Στις 28 Μαρτίου του 1913 χωρίστηκε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε ομάδες.  Μέχρι τότε το αποτελούσε μιά ομάδα με αρχηγό  τον Θανάση Λευκαδίτη και  είχε φτάσει να έχει γύρω στα 300 παιδιά.  “... Πρώτη δε κατηρτίσθη (1913) η 3η Ομάς Αθηνών Ναυτοπροσκόπων. Η πρώτη καταρτισθείσα  ούτω  Ομάς έλαβε τον αριθμόν  3,    προτάσει του Ιδρυτού Αρχηγού της  Μάρκου Μίνδλερ όπως υπό τον αριθμόν 1 συγκροτηθή Ομάς εκπαιδεύσεως Αρχηγών  και υπό τον αριθμόν 2 Ομάς εκπαιδεύσεως  Υπαρχηγών.  Αυτές δεν λειτούργησαν.”
 
 
 
 
 
Η  3η  Ομάδα  Αθηνών  πήρε την ειδικότητα των Ναυτοπροσκόπων ( φορούσαν σαν  διακριτικό μιά μεταλλική  άγκυρα πάνω σε  μπλέ τσόχα στο αριστερό μανίκι ). 
 
Αρχηγεύων ο Γιώργος  Χριστοφής με ενωμοτάρχες τους  Η. Ησαία,  Ν.Γιγάντε, Ν.Κοντογιάννη  και Φ. Κορτέση.  Αρχηγός ανέλαβε ο Μάρκος Μίνδερ . Είχαν βάση στον Βασιλικό Ναυτικό  ΄Ομιλο Νέου Φαλήρου.
 
 
 
1915,  30 Απριλίου.  Μεγάλη γιορτή των Προσκόπων εις το Παναθηναϊκό Στάδιο
 
Από ενωρίς το Στάδιο εγέμισε με κόσμον, κάθε τάξεως και κάθε ηλικίας, αμφοτέρων  των φύλων.  Τάξις τελεία επεκράτησε. Το δε θέαμα του κόσμου ήτο εξόχως ωραίον και ποικίλον.
 
Την 4 μ.μ. που το Στάδιον είχε κατακλυσθή από τα άμετρα πλήθη του κόσμου, ήρχισαν  να καταφθάνουν οι επίσημοι.
 
Οι Πρόσκοποι, οι οποίοι από τας 2 μ.μ. είχον συγκεντρωθή εις το Κεντρικόν Προγυμναστήριον του Ιλισσού εισήλθον είς το Στάδιον κατά φάλαγγας λόχου και παρήλασαν χαιρετώντας με τους κοντούς των. Μετά την παρέλασιν οι λόχοι συνεκεντρώθησαν παρά την είσοδον και επηκολούθησε η επίδειξις της ποδηλατικής ομάδος, η οποία εξετέλεσε ωραιότατα γυμνάσια και παιδιάς. Κατόπιν αι διάφοροι ομάδες διεσπάρησαν εις τον στίβον και ήρχισαν καταγινόμενοι εις διάφορα εκάστη έργα. Ούτω η 11 ομάς ανήγειρε παρά την σφενδόνην χαριέστατον αγροτικόν περίπτερον. Η 6 ομάς ενεκατέστησε τηλέφωνον με το οποίον συνεκοινώνησε με τα κέντρα Θεσσαλονίκης και Πατρών. Η 3 ομάς του κ. Μίνδλερ και η 9 ομάς ανήγειραν σκηνάς και κατεσκεύασαν πρόχειρον μαγειρείον, από το οποίον μετ’ ολίγην ώραν διενεμήθη ως συσσίτιον θαυμασία φασουλάδα. Η 5 ομάς κατεσκεύασε προχώματα πυροβολικού και πεζοκού. Η 8 ομάς του κ. Ζαλοκώστα ετοίμασε δύο αντιπλυ-μμηρικά περίοπτερα, τα οποία συνέδεσε τηλεφωνικώς. Η 12 κατεσκεύασε δύο προ-χείρους γέφυρας και η 4 παρουσίασε πλήρες πυροσβεστικόν σώμα με αυτοκίνητον αντλίαν και όλα τα εφόδια, με τα οποία κατέσβεσε την εκραγείσαν εν τω αγροτικώ περιπτέρω πυρκαϊάν .
 
 
 
1916,  18 και 19 Νοεμβρίου κατά την διάρκεια θλιβερών αιματηρών γεγονότων στις νότιες συνοικίες της Αθήνας οι Πρόσκοποι τραυματιοφορείς με κίνδυνο της ζωής τους περισυνέλεξαν, περιέθαλψαν και μετέφεραν στα νοσοκομεία δεκάδες τραυματίες, ξένους και ΄Ελληνες.
 
«Γαλλικός καφές. Η  Αντάντ  πιέζει  την  Ελλάδα  να  πολεμήσει  μαζί  τους  στον  Μεγάλο πόλεμο  (Α’ Παγκόσμιος). Ο γάλλος ναύαρχος Φουρνέ κάνει αποκλεισμό της Αθήνας και του Πειραιά . Κανονιοβολεί με τον στόλο του την Αθήνα και αποβιβάζει  ένα τμήμα γαλλικού αποικιακού στρατού (Σενεγαλέζοι  μαύροι με λευκούς αξιωματικούς) και στρατοπεδεύουν κοντά  στο σπίτι μου, δίπλα στον Προφήτη Ηλία στο Παγκράτι. Ψήνουν λοιπόν, έναν γαλλικό καφέ με υπέροχο  άρωμα, σε μεγάλα  φίλτρα γιά τόσους στρατιώτες. Λόγω του αποκλεισμού  υπάρχουν  ελλείψεις σε  όλα,  έχουμε  καιρό  να  μυρίσουμε  καφέ  και μαζεύουμε τα φίλτρα που πετούν οι Γάλλοι. Μας περιμένει, φυσικά,  μεγάλη απογοήτευση, γιατί τα ξεπλυμμένα απομεινάρια του καφέ, όση καλή θέληση και αν  υπάρχει, είναι τελείως ακατάλληλα γιά  ένα ελληνικό καφεδάκι, ιδίως αν είναι σκέτο ελλείψει ζάχαρης ! »
 
Διήγηση το 1995  του  Τηλέμαχου Γκαζιάνη της 9ης Ν/Π,  ( 1907 - 1998 )
 
 
 
Στις 4/8/1917  εξερράγη η πυρκαϊά της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Οι πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης, μαζί με 120 προσκόπους από την Αθήνα, τον Πειραιά και το Μαρούσι  προσέφεραν σπουδαίες υπηρεσίες με αυτοθυσία, κάτω από πολύ επικίνδυνες συνθήκες. ΄Εξι πρόσκοποι έχασαν τότε την ζωή τους  προσπαθώντας να σώσουν τις ζωές και περιουσίες  κατοίκων της  Θεσσαλονίκης.
 
 
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ  υπ’ αριθμόν  1  της  3ης Ομάδος Αθηνών Ναυτοπροσκόπων
 
Την προσεχή Κυριακήν 10 τρέχοντος  μηνός και ώρα 11 π.μ. ακριβώς συγκέντρωσις απάντων των μελών της άνω ομάδος εις την Λέσχην της,  οδός Πανεπιστημίου 13.  Σύνταξις της Ομάδος, προπαρασκευή δι’ εξετάσεις και προσκοπικόν παίγνιον. Διδασκαλία  Α’ βοηθειών.
 
7/9/1917        Ο Αρχηγός      Ησαΐας
 
...ο υπαρχηγεύων  να φέρη μίαν σάλπιγγα της ομάδος.
 
...Οι απουσιάσαντες κατά την παρελθούσαν εκδρομήν οφείλουν να δικαιολογηθώσι διότι άλλως θα διαγραφώσι συμφώνως τη διαταγή του κ. Εφόρου. 
 
Εξετάσεις δοκίμων.  Προπαρασκευή Α’ και Β’ τάξεως.
 
Ο βοηθός ενωματάρχης Χατζηβασιλείου τιμωρείται δι’ επιπλήξεως ενώπιον της ομάδος ένεκεν παραβάσεως του άρθρου 7 του νόμου των Προσκόπων.
 
Κατά την επιθεώρησιν οφείλουν οι βαθμοφόροι της ομάδος να φέρουν επί του αριστερού βραχίονος το σήμα του ναυτοπροσκόπου, το οποίον θ’ αγορασθή από την επιτροπήν σημάτων της ομάδος αντί 1 δραχμής. Εκφράζομεν την λύπην μας εις τον Υπαρχηγόν μου διότι διαταχθείς υπό του Αρχηγού να δακτυλογραφήσει την διαταγήν κακώς αντέγραψε την ώραν της συγκεντρώσεως.
 
Τιμωρούμεν τους ενωμοτάρχες 2ας ενωμ. Πεσνικίδην Μιλτ. δια επιπλήξεως ενώπιον  της ομάδος και εγγραφής της ποινής τους εις το μητρώον, διότι δηλώσας ασθένειαν ίνα απόσχη της χθεσινής εκδρομής της Ομάδος μετέβη εις το θέατρον, επίσης τον ενωμοτάρχην της 4ης ενωμοτίας Γορτσίδην Λ. δι’ επιπλήξεως ενώπιον της ομάδος διότι παρέβη διαταγήν του αρχηγού όπως φέρει επανωφόριον. Του υπαρχηγού καθηκόντων αναλαμβάνει από σήμερον ο υπαρχηγεύων ενωμοτάρχης  Μίνδλερ Γεώργιος του υπαρχηγού Ράνιου Σ. αναλαμβάνοντος την αρχηγίαν της 8ης ομάδος Αθηνών.
 
Καλώ τους προσκόπους της ομάδος ως πρόεδρος αυτής εις υπηρεσιακήν συγκέντρωσιν εις την λέσχην της ομάδος ώρα 4 μ.μ.
 
Θέμα: Ψήφισις προϋπολογισμού ομάδος και διαφόρων επιτροπικών δια τας βιοποριστικάς εργασίας της ομάδος.  Εκλογή νέων αρχηγών.
 
...Εκφράζω τα συγχαρητηριά μου εις τους επιτυχόντας εις τας εκλογάς.
 
Πρόεδρον Λ. Γορτσίδην,  Αντιπρόεδρον Α. Πεσνικίδην,  Γραμματέαν Α. Δεμερτζήν,  Ταμίαν Γ. Μίνδλερ,  Σημαιοφόρον  Χ. Δρακάκην,  Αποθηκάριον  Π. Σκένδερ,  Τελετάρχην Π. Σκένδερ.  Οι χρεωστούντες εις το ταμείον να εξοφλήσωσι τας οφειλάς των μέχρι την Πέμπτην  αλλέως θα τιμωρηθώσι αυστηρώς. 
 
Εκφράζει την ευαρέσκειάν της η αγαπητή μου 3η ομάς, προς τους ενωμοτάρχες Πεσνικίδην, Γορτσίδην, Σκένδερ δια τας καλάς προς αυτήν υπηρεσίας των.
 
28 - 3η Ομάς  / Ναυτοπρόσκοποι
 
Καλούνται οι πρόσκοποι της ομάδος δι’ ημερήσιαν εκδρομήν εις Καισαριανήν την προσεχή Τετάρτην 27ην τρέχοντος και ώραν 7 1/2 μ.μ. εις την λέσχην της ομάδος.  Εφόδια: Πλήρης εξάρτησις, επανωφόριον, σήματα, σχοινίον, πυξίδα, σφυρίχτραν, φαγητόν δι’ όλη την ημέραν. Οι πρόσκοποι Β’ τάξεως οφείλουν να μαγειρεύσουν εν υπαίθρω ο,τιδήποτε φαγητόν.  Αναχώρησις ώρα 7.45 π.μ. ακριβώς. Επιστροφή  7 1/2 μ.μ. Ενωμοτία της υπηρεσίας ορίζεται μέχρι τέλους του μηνός η 2α των  Λύκων. ( Σημείωση : άλλες  ενωμοτίες  ήταν  οι  Φώκιες,  Γλάροι,  Αετοί,  Αλεπούδες,  που  μετά  ένα  περίπου  χρόνο  μετωνομάστηκαν  ΄Ελαφοι ).
 
 
 
3 - 4/1/1918
 
Καλούνται πάντες οι πρόσκοποι της υπ’ εμέ ομάδος εις γενικήν εκδρομήν το προσεχές Σάββατον δια το εν Κηφισία κτήμα της ομάδος  (κτήμα Μπενάκη στο Στροφύλι).
 
Συγκέντρωσις εις Σταθμόν Λαυρίου, ώρα 6.40 π.μ.  Αναχώρησις δια σιδηροδρόμου Κηφισίας ώρα 6.55 π.μ. ακριβώς. Εφόδια: Πλήρης εξάρτησις (και επανωφόριον απαραιτήτως). Έκαστος οφείλει να φέρει δια το κοινόν συσσίτιον α)50 δράμια ρεβύθια ή όστις δεν έχει 50 δράμια πατάτες και 10  δράμια ελαίου ως και 1 δραχμή δι’ εισιτήριον.  Η ενωμοτία της υπηρεσίας να ευρίσκεται εις την Λέσχην της ομάδος προς παραλαβήν  των αναγκαίων δια την εκδρομήν τας  6.20 π.μ. ακριβώς.  Η ενωμοτία της υπηρεσίας να εξοικονομήσει και μίαν δευτέραν χύτραν αρκετά ευρύχωρον.
 
...Η ομάς αναφέρει ευφήμως εν τη ημερησία διαταγή αυτής τον ενωμοτάρχην της 1ης ενωμοτίας Γεωργαντάν Α. ως και όλην την ενωμοτίαν αυτού κατά την ημερήσιαν εκδρομήν.
 
7 - 19/1/1918
 
Την προσεχή Κυριακήν 21 τρέχοντος μηνός εκδρομή ημερησία της ομάδος εις “Καισαριανήν”. Εφόδια: Πλήρης εξάρτησις, υδροδοχείον, σισιτιοδόχη, σήματα, φανός, πτυοσκάπανον και επανωφόριον απαραιτήτως. Οι ενωμοτάρχαι και τα βιβλία των ενωμοτιών των. Ο Σημαιοφόρος της ομάδος την Σημαίαν και τα επίμηλα. Έκαστος πρόσκοπος οφείλει να έχει μεθ’ εαυτού δια το κοινόν συσσίτιον 30 δράμια  ορύζης, 10 δράμια ελαίου ή 5 δράμια βουτύρου, κρόμμυα οι έχοντες και ολίγον άλας. Η  ενωμοτία της υπηρεσίας θα φέρει εκτός της χύτρας και ενός πλατυχύτρου της ομάδος και δευτέραν χύτραν κατά το δυνατόν ευρύχωρος ως και μίαν κοχλιάραν δια την διανομήν  του συσσιτίου.  Συγκέντρωσις: Εις την Λέσχην της ομάδος 7 π.μ.  Προσκλητήριον: 7 1/4 π.μ.  Αναχώρησις: Ώρα 7.30 π.μ. ακριβώς. Οι ενωμοτάρχαι και πρόσκοποι της ομάδος οφείλουν να συμμορφωθώσι με την Η.Δ. περί επιστράτευσης των προσκόπων καθισταμένων αυτών τούτων υπευθύνων. Πάσα συζήτηση πολιτικού περιεχομένου οπωσδήποτε και οπουδήποτε γινομένη υπό προσκόπων της ομάδος μας απαγορεύεται αυστηρώς.
 
Οι βουλόμενοι να εγγραφώσι εις τον συνεταιρισμόν του Σώματος οφείλουν να το δηλώσωσι. Του λοιπού ουδείς πρόσκοπος μη καταβαλών το ποσόν των 10 δραχ. εις τον προσκοπικόν Συνεταιρισμόν θα είναι δυνατόν να λάβη πράγματα εξ αυτού,
 
11 - 30 / 1 / 1918
 
Οι πρόσκοποι της ομάδος καλούνται εν στολή μετά κοντού και υδροδοχείου την προσεχήν Πέμπτην 1ην Φεβρουαρίου και ώραν 3 μ.μ. ακριβώς ίνα μεταβώμεν μετά των αναγκαίων εργαλείων προς καθαρισμόν του δάσους του Σταδίου.  Η ενωμοτία της υπηρεσίας να έχει μεθ’ εαυτής 4 πτυοσκαπάνες.  Συγκέντρωσις εις τα Γραφεία του Σώματος.  Επιστροφή  7 μ.μ.
 
Η ενωμοτία της υπηρεσίας οφείλει αμελητί καθ’ εκάστην να στέλλει δις της ημέρας τον αγγελιαφόρον της ενωμοτίας εις τα Γραφεία του Σώματος ίνα λαμβάνει γνώσιν της Η.Δ.Ε. ειδοποιήσας συγχρόνως τον ενωμοτάρχην της όστις αν κρίνει αναγκαίον να διατάξει αμέσως τον αγγελιαφόρον της ομάδος Ραϊτσίδην ίνα ειδοποιήσει τάχιστα τον Αρχηγόν παρ’ ού και θα λάβει περαιτέρω οδηγίας. Ο αποθηκάριος της ομάδος να φροντίσει περί της εγκαίρου κασσιτερώσεως της χύτρας και της πλατυχύτρας της ομάδος.
 
 
 
Εμπιστευτικόν σημείωμα Αρχηγού προς τους ενωμοτάρχας 3ης ομάδος ναυτοπροσκόπων. Αύριον Κυριακήν πάντες οι πρόσκοποι της ομάδος μου θα διατελώσι εν επιφυλακή εντός των οικιών των, από πρωΐας μέχρι της 3ης μ.μ. ώρας. Καθόλον το διάστημα της επιφυλακής δέον οι πρόσκοποι να φέρωσι τας στολάς των, η εξάρτησίς των να είναι καθόλα ετοίμη συμφώνως προς τας δοθείσας περί επιστρατεύσεως διαταγάς, να έχωσιν τροφήν δια μίαν ημέραν και απαραιτήτως επανωφόριον.  Οι ενωμοτάρχαι να είναι έτοιμοι όπως  το ταχύτερον ειδοποιήσωσιν τους προσκόπους των ευθύς ως δια του αγγελιαφόρου ήθελον διαταχθεί. Πάσα απώλεια χρόνου θα εστοίχιζε πολύ εις την ομάδα  μας! Εις ουδένα απολύτως επιτρέπεται κατά την αυριανήν ημέραν να εξέλθει της οικίας του επί αυστηροτάτη ποινή.  Μόνον μετά τας 3 μ.μ. είναι δυνατόν να εξέλεθει πρόσκοπος αφού προηγουμένως γνωρίσει εις τους εν τη οικία του παραμένοντας που θα μεταβεί ακριβώς και σαφώς. Διάφοροι περίπολοι της ομάδος μας θα εξακριβώσωσι κατά πόσον θα τηρηθεί η ως άνω διαταγή.
 
Κατόπιν αναφορών των ενωμοταρχών τιμωρείται ο πρόσκοπος Ραϊτσίδης δι’ επιπλήξεως ενώπιον της ομάδος, εγγραφής της ποινής εις το φύλλον μητρώου του και να αφαιρεθεί απ’ αυτού το σήμα του ναυτοπροσκόπου (η άγκυρα) ως και το σήμα του αγγελιαφόρου της ομάδος.
 
 
 
Προάγονται εις τον βαθμόν του Υπενωματάρχου οι πρόσκοποι Κανάρης Λ. και Μπαζαίος Απ. τοποθετούμενοι ο μεν πρώτος εις την 3ην Ενωμ. Αετού, ο δε δεύτερος εις την 6ην Ενωμοτίαν. Μετατίθεται ο Υπενωματάρχης της 3ης Ενωμ. Δεμερτζής Αλ. εις την 1ην τις “Φώκιες”. Επίσης ο ενωμ. βοηθός της 1ης εις την 5ην Ενωμ. των Γλάρων.
 
 
 
Ημερησία εκδρομή της ομάδος εις Χαλάνδριον εν πλήρει εξαρτήσει. Έκαστος δέον να έχει 40 δρ. ορύζης και ολίγον έλαιον ή βούτυρον, οι μη έχοντες όρυζαν δύνανται να φέρωσι φασόλια.
 
 
 
Εκδρομή  εις  Φάληρον .  Μετακόμισις Λέμβων  και  εξάσκησις σκηνοπηγίας.
 
Επαινείται  υπό της ομάδος ο πρόσκοπος της 4ης ενωμοτίας Καλλίνικος διότι εσταμάτησεν αφηνιασμένον άτιον με κίνδυνον της ζωής του.
 
 
33 / 9-4-18
 
Τακτική συγκέντρωσις της ομάδος την προσεχή Πέμπτην 12 τρέχοντος μηνός και ώρα 5 μ.μ. μετά στολής και πλήρους εξαρτήσεως άνευ όμως επανωφορίου εις την Λέσχην της ομάδος οδός Βαλαωρίτου  4  και  Βουκουρεστίου  (γωνία).
 
Έκτακτος Υπηρεσιακή Συγκέντρωσις
 
Την προσεχή Δευτέραν 23 καλούνται πάντα τα μέλη της 3ης ομάδος Ναυτοπροσκόπων εις έκτακτον υπηρεσιακήν συνεδρίασιν εν τη Λέσχη της ομάδος.  Θέμα: Επικύρωσις πρακτικών προηγουμένης συνεδριάσεως, εκλογή Προσκοποδικείου, υποβολή προτάσεων κ.τ.λ. κ.τ.λ. 
 
Ο Πρόεδρος      Ο Γραμματεύς      Εθεωρήθη αυθημερόν    Ο Αρχηγός
 
 
Ο θαλαμάρχης της Α’ Σκηνής τιμωρείται διά  διώρου περιορισμού. Τιμωρείται ο υπαρχηγεύων της ομάδος Μίνδλερ Γεώργιος δι’ ωριαίας κρατήσεως.
 
Ο Αρχηγός
 
 
 
41 / 1-5-18
 
Αρχομένου του τελευταίου μηνός των μαθημάτων σας, εφιστώ την προσοχήν των προσκόπων μου επί του 6ου άρθρου του νόμου μας!! Πάντες μετά ζήλου και φιλοπονίας ή οπόταν αρμόζει  σε κάθε πρόσκοπον της ομάδος μας, προσπαθήσατε να συμπληρώσετε τας τυχόν υπαρχούσας ελλείψεις σας γενόμενοι άξιοι του ονόματος το οποίον φέρετε, συγχρόνως δε να διαψεύσητε τους ισχυριζομένους ότι ο προσκοπισμός είναι εμπόδιον εις το Σχολείον και όχι κύριος συνεργάτης...
 
...οι βαθμοφόροι της ομάδος μας καλούνται την προσεχή Κυριακήν εν στολή άνευ κοντού και ώρα 9 1/2 π.μ. εις την Λέσχην της ομάδος δια μετάβασιν εις Νέον Φάληρον προς  μετακίνησιν  της  λέμβου. Ο Αρχηγός
 
 
 
44 / 15-5-18
 
Την προσεχή Πέμπτην και ώρα 5 μ.μ. τακτική συγκέντρωσις της ομάδος εις την Λέσχη.
 
Θέμα: Κατάρτισις επαναληπτικού επί της αναβίωσης των Μαθητευομένων.  Ναυτικαί γνώσεις προσκόπων.  Παίγνια και άσματα.
 
Ημερησία Διαταγή 1ης Ιουνίου 1918 :  ...Θα διανεμηθώσι δηλώσεις δια την μεγάλην εκδρομήν της ομάδος ή και διάφοροι πληροφορίαι περί ταύτης.
 
 
 
Ημερησία Διαταγή της 2ας Ιουνίου                  ( 10 ήμερη  Κατασκήνωση  1918)
 
Η ομάς θα εκδράμει εις θέσιν <<Γλυφάδα>> από της προσεχούς Τετάρτης 6ης τ. μ. μέχρι και της προσεχούς Πέμπτης 15ης τ.μ. Είναι όμως δυνατόν να ελαττωθεί ή να παραταθεί η εκεί διαμονή αναλόγως των περιστάσεων και ιδία των τροφίμων. Αύριον Δευτέραν  ώραν 5 μ.μ. δέον να φέρωσιν εις την Λέσχην της ομάδος και παραδώσωσιν εις τον αποθηκάριον της ομάδος τα εξής είδη:
 
1) 2 κουβέρτας τυλιγμένας ομού εις 16 μέρη δεδεμένας και καταλαμβάνουσας όσον το δυνατόν μικρότερον χώρον.
 
2) 350 δρ. ορύζης - 400 δρ. μπιζελίων - 300 δρ. φασολίων ή ρεβυθίων - 2 οκ. πατάτες - 150 δρ. ελαίου - 2 πλάκες σοκολάτα Παυλίδου και 1 κουτί γάλακτος Βλάχας - 4 αυγά άβραστα - εν κυτίον κρέατος <<Γαλλικού Στρατού>> - εν κυτίον Σαρδέλλες - ολίγον άλας - 3 κρεμμύδια - ολίγο βούτυρο & επτά δρχ. διά συμπληρωματικά έξοδα αγοράς τροφίμων, μεταφορικών κ.τ.λ.
 
3) Τον σάκκον της ράχεως περιέχοντα 1) τον Άρτον εκάστου, Τετάρτης, Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου ήτοι περισσότερον των 2 οκάδων. 2) Μαχαίρι, πηρούνι, ποτήρι ή φλυτζάνι μετάλλινα, 2 πετσέτες φαγητού, εν προσόψιον, τεμάχιον σάπωνος και δια πλύσιμον ρούχων και κτένι. 3) Βελόνες, κλωστές διάφορες, κομβία και ψαλίδιον. 4) 3 ζεύγη περικνημίδων, 3 ρινομάνδυλα, εν υποκάμισον εσωτερικόν εκτός του φερομένου και εν εσώβρακον. 5) Παντελόνι του λουτρού, μία πετσέτα παληά (πατσαβούρα) για διαφόρους χρήσεις. 7) Συσιτιοδόχη, πιάτο μετάλλινο. 8) Όλοι ανεξαιρέτως τετράδιον δια την συμπλήρωσιν των Ναυτικών Γνώσεων ως και ιδιαίτερον σημειωματάριον και μολυβδοκόνδυλον. 9) Βούρτσα δια τα δόντια και γνωστά εις αυτόν είδη πρώτων βοηθειών. 10) Οιονδήποτε φανόν έχει έκαστος. 11) Αντίσκηνον όσοι έχουν με όλα του τα εξαρτήματα.
 
Κατά την ημέραν της αναχωρήσεως οι πρόσκοποι θα φέρωσι μεθ. εαυτών πλήρη στολήν, κοντόν, υδροδοχείον, επανωφόριον απαραίτητον, σφυρίκτραν, ναυτικά σήματα, σουγιάν, τεμάχιον σπάγγου, σπίρτα, πέλεκυν οι δικαιούμενοι, σχοινίον και διόπτρα οι έχοντες.
 
Η αναχώρηση θα γίνει την Τετάρτην 6ην τ.μ. και ώραν 4ην μ.μ. δια του τροχιοδρόμου Αθηνών - Παλαιού Φαλήρου.
 
52 / 11-6-18
 
Οι προσκοποδίκαι της ομάδος μας εκλήθησαν ίνα δικάσωσι τον πρόσκοπον της 3ης ενωμοτίας Ραϊτσίδην Ν. διότι κατά την ώραν της φρουράς του συνελήφθη υπό του Αρχιφύλακος κοιμώμενος. Εξετάσαν μάρτυρας, ήκουσαν και την απολογίαν του κατηγορουμένου. Συσκεφθέντες κατά νόμον απεφάσισαν την καταδίκην του κατηγορουμένου και επέβαλαν την ποινήν του να φυλάξει σκοπός επί 8 συνεχείς ώρας.
 
54 / 14-6-18
 
Κατόπιν αναφοράς του Αρχιφύλακος Ενωμοτάρχου Δρακάκη τιμωρούνται οι πρόσκοποι Δράκος και Γογγάκης δια τριημέρου αγγαρείας εν τω στρατοπέδω και στερήσεως ενός λουτρού.  Ο Αρχιφύλαξ αναφέρει ευφήμως και ως παράδειγμα δια την ενωμοτίαν τον πρόσκοπον Ραϊτσίδην Νικολ. Όσοι των προσκόπων μας θέλουν και δεν έχουν υπηρεσίαν δύνανται  να  ευρίσκονται εν στολή  την προσεχή  Παρασκευήν και προσεχές Σάββατον και ώρα 10 π.μ. εις τον σταθμόν των Σιδηροδρόμων Αθηνών -Πειραιώς εις Ομόνοιαν οπόθεν θα μεταβώσιν μετά του Αρχηγού εις Ν.Φάληρον δια κολύμβησιν και κωπηλασίαν.
 
 
 
9-7-18  Αναχώρησις δι’ ακτοφυλακήν Σαρωνικού.
 
 
 
Οι πρόσκοποι της 2ας να έχωσι  φωτογραφίαν και 5 λεπτά δια το δελτίον ταυτότητος.  Πάντες, χαρτί και μολύβι δια να γράψωσι τους ανεμορόμβους.  Ο Ενωμοτάρχης
 
 
 
Υποχρεωτική είναι η  «Ζωή των προσκόπων» . Μην το λησμονείτε. Οι θέλοντες να εγγραφώσι συνδρομητές του περιοδικού να το δηλώσωσι μέχρι το Σάββατον εις τον κ. Διβέρη, διευθυντού του περιοδικού (Γραφεία του Σ.Ε.Π, Νίκης 11).    Ο  Αρχηγός  Η.  Ησαΐας
 
 
 
 
 
Έκαστος να φέρει κύπελλον μετά φλυτζανίου δια τέϊον και ό,τι παιγνίδια κατάλληλα δια προσκόπους προκειμένου εντός της προσεχούς εβδομάδος να γίνει έναρξις του αναψυκτηρίου της Λέσχης μας.
 
 
 
3.Ο.Α.Ν. - Έκτακτος Υπηρεσιακή Συγκέντρωσις              Εν Αθήναις τη 23 Δεκεμβρίου 1918
 
Επί τη λήξει του τρέχοντος έτους και συμφώνως τω εσωτερικώ κανονισμώ της ομάδος καλούνται παντα τα μέλη της ομάδος εις έκτακτον υπηρεσιακήν συγκέντρωσιν την προσεχή Πέμπτην 27 τρ. μ. ώρα 2 1/2 μ.μ.
 
Θέματα: Λογοδοσία Προέδρου, Γραμματέως  και  Ταμίου.  Γενική κρίσις των γενομένων προσθαφαιρέσεων εν τη αποθήκη της ομάδος υπό του Αποθηκαρίου.
 
Μυστική ψηφοφορία, εκλογή του Νέου Προεδρείου και Προσκοποδικείου. Προ αυτού θα γίνει λογοδοσία του κ. Αρχηγού περί καλής ή κακής διαχειρήσεως των εσωτερικών της ομάδος.
 
 
 
87 - 3. Ο.Α.Ν. - Η.Δ. 30 Δεκεμβρίου 1918
 
Την προσεχή Τετάρτην 2 Ιανουαρίου 1919 και ώρα 9 π.μ. συγκέντρωσις εν στολή πλήρη εις την Λέσχην δι’ επιθεώρησιν των ενωμοτιών υπό του Αρχηγού,. Την αυτήν ημέραν και ώραν 2 μ.μ. ακριβώς κοπή βασιλόπιττας και εορτασμός γενεθλίων μας.  Οι γονείς μας καλούνται να προσέλθουν την 5 μ.μ. εις την αγοράν της ομάδος.  Επί τω νέω έτει 1919 εύχομαι εις τους αγαπητούς  μου  προσκόπους  παντός  αγαθού  σκοπού  την  επιτυχίαν. Ησαϊας
 
 
 
Κυριακή  21-4-1919 συμμετοχήν εις την επίδειξιν του Σταδίου δια τους πρόσφυγας Ρώσσους.
 
 
 
40 - 3. Ο.Α.Ν. - Η.Δ. 26-6-1919    Περατωθέντων των μαθημάτων και διαγωνισμών επετράπη παρά του κ. Εφόρου Αττικοβοιωτίας η επανάληψις των συγκεντρώσεων, εκδρομών και κατόπιν αδείας του πολυήμεροι εκδρομαί.
 
Ορίζομεν όθεν ως ημέραν ενάρξεως του πρώτου δεκαημέρου θερινού στρατοπέδου του έτους τούτου την 29 Ιουνίου ημέραν Σάββατον και τόπον την θέσιν Βούλαν. Τούτου δύνανται να μετάσχωσι οι πρόσκοποι της ημετέρας ομάδος εάν λάβουν έγγραφον άδειαν των γονέων των ή κηδεμόνων και προσαγάγωσιν ταύτην ημίν την προσεχή Πέμπτην, ώραν 5 μ.μ. εις την Λέσχην όπου πρέπει συγχρόνως να φέρουν τα δια την στρατοπέδευσιν αναγκαία είδη κ.λ.π. τα οποία να παραδώσουν εις τον ενωμ. της υπηρεσίας.
 
1) Εντός σάκκου καταλλήλως διασκευασμένου φέροντος το όνομα εκάστου 4 ζεύγη κάλτσες, 1 φανελάκι, 4 μανδήλια, 3 υποκάμισα, τα χρειώδη προς λουτρόν, 2 εσώβρακα, επανωφόριον, 2 προσόψια, τεμάχιον σάπωνος, εν τεμάχιον πηλού, ένα κουβάρι μικρό σπάγγο, τα δια πρόχειρον ραπτικήν αναγκαία είδη, βούρτσα οδόντων με τα προς καθαρισμόν αυτών χρειώδη, κουταλομαχαιροπήρουνα, καραβάνα, σχοινί, 1 πατσαβούραν, πέλεκυν οι δικαιούμενοι, αντίσκηνα οι έχοντες, 1 τετράδιον 50 φύλλων και 1 μολύβι και 2 κουβέρτες.  2) Τρόφιμα: 1ον Μακαρόνια, 300 δράμια ρύζι, 1 οκά πατάτες, 1 κυτιον σαρδέλλες, 1 κυτίον κρέας, 100 δράμια φασόλια 1/2 οκά κρεμύδια, 2 κουτιά γάλα, 1 πλάκα σοκολάτα, 2 αυγά άβραστα και 3 δραχμάς.  Επιστροφή: Δευτέρα 8 Ιουνίου 1919.
 
 
 
43 - Η.Δ. 30-6-1919 - Στρατόπεδον Βούλας  Η πρώτη ημέρα του στρατοπέδου παρήλθε. Οικτρότερον θέαμα απειθαρχίας και αταξίας δεν ήτο δυνατόν να παρουσιάσωμεν.
 
Απαγορεύεται ρητώς και επί αυστηρωτάτη ποινή το να πίνουν από τα ξένα παγούρια. Τα παγούρια θα γεμίζονται από τους Μαγείρους. Το μεσημέρι μετά το φαγητόν και το βράδυ προ του φαγητού οπόταν θα γεμίζει το βαρελάκι πάλιν ώστε οι πρόσκοποι (ο πρόσκοπος είναι οικονόμος) οφείλουν να οικονομούν το νερό. Από το βαρελάκι δεν θα παίρνει κανείς.  Η σημερινή γυμναστική ήτο αισχρά. Οι πρόσκοποι για το καλό τους να γυμνάζωνται όσον μπορούν για να φτιάξουν τα σημερινά σώματά των τα οποία είναι αισχρότατα διασκευασμένα.                        Ο Υπ/γός  Γ. Μίνδλερ
 
 
 
Λαβόντες την άδειαν δια να παρατείνωμεν την ενταύθα διαμονήν μας όσον θέλομε παρακαλώ τους εδώ διαμένοντας ναυτοπροσκόπους σήμερον εις το πρωϊνόν συσίτιον πόσον μπορούν να μείνουν ακόμη. Πρόσκοποι μη έχοντες καθαράς τας σισιτιοδόχους δεν έχουν σισίτιον καθώς και οι μάγειροι.
 
 
 
 
 
ΑΝΑΦΟΡΕΙΟΝ  έτους  1917 – 18   
 
  3η  Ομάς  Αθηνών  Ναυτοπροσκόπων
 
12 Νοεμβρίου 1917    Δύναμις  ομάδος
 
Αρχηγός             1
 
Υπαρχηγός             1
 
Υπαρχηγεύων             1
 
Ενωμοτάρχαι             4
 
Βοηθοί Ενωμοτάρχαι             3
 
Υπενωμοτάρχαι   -
 
Πρόσκοποι             20
 
Τό όλον             30
 
Απόντες κατά την 12/11/17 εκδρομήν εις Γουδί προς ποδοσφαίρισιν :7
 
Κατ’ αναφοράν προσκόπου 4ης Ενωμοτίας καταγγέλεται ο Ενωμοτάρχης 5ης ενωμοτίας ότι ηκούσθη βωμολοχών προσέτι δε, ότι καπνίζει εν στολή ενώπιον προσκόπων. (Παρητήθη πριν τιμωρηθεί.)    Καλαί πράξεις  Μάστρας ανέγνω επιστολήν γραίας. Καλίνικος έσωσε άνδρα κινδυνεύοντα.  Σκένδερ εβοήθησε χωλόν ανελθείν κλίμακα. Αναφοραί  Τον Βλαβιανόν Γ. αναφέρει ο Σκένδερ  επί  ασεβεία.
 
Καλαί πράξεις  Πετσάλης έσωσε παιδίον κρεμάμενον από ένα κάγκελο.
 
Καλίνικος έσωσε άνθρωπον καταχωθέντα υπό πεσόντος τοίχου.
 
Γορτσίδης εισήγαγε άπορον έφηβον πάσχοντα εκ ρευματισμού εις το Πατριωτικόν ‘Ιδρυμα ίνα εξετασθεί υπό ειδικού ιατρού.   
 
Σκένδερ εβοήθησε μια γυναίκα να βάλει  καπνοδόχον εις μίαν εστίαν.
 
Καλαί πράξεις  Ιγγλέσσης μετά Σελά έσωσαν δεσποινίδα εκ πτώσεως εκ του τράμ κρατήσαντες αυτήν. Καλαί πράξεις  Είς της 4ης ού δεν γράφεται όνομα, αφόπλισεν αλήτην κρατούντα μαχαιρίδιον δι’ ού προτίθετο να επιτεθεί κατ’ άλλου. 
 
Καλαί πράξεις  Σκένδερ έσωσε πεταλούδαν πνιγομένην.
 
Αιτήσεις  : Λιδωρίκης Αλέκος ζητεί πτυχίον γραφέως.
 
 
 
Κατά τον "Μέγαν Πόλεμον 1914-1918" έγινε μοίρα  τραυματιοφορέων προσκόπων  με υπεύθυνο τον Μ. Μίνδλερ.Από τους 35, οι 14 ήταν τριτομαδίτες.  Το 1918, είχαμε επανδρώσει  ναυτικό  φυλάκιο στην Βάρκιζα.  Κύριο σκοπό είχε να προσέχει γιά πλησίασμα υποβρυχίων. Είχε σκοπιά σε ψηλό πεύκο με μόνιμο τηλεσκόπιο.  Επειδή  από  τότε τα ρολόγια των βραδυνών σκοπιών πήγαιναν μπροστά, εφευρέθηκε το “γαλαξίδειο ωρο λόγιο” που σημαδεύοντας ένα συγκεκριμένο αστέρι της ουράς του γαλαξία, έδειχνε  την σωστή ώρα, χωρίς δυνατότητες επιταχύνσεως.
 
 
 
 
 
Το Πάσχα 1918 στρατοπεδεύσαμε γιά 4 μέρες του Απριλίου σε ιδιωτικό κτήμα στον Ποδονίφτη  ( Ν.Φιλαδέλφεια ).  Ο  Αρχηγός Η.Ησαΐας  τιμωρεί γιά μιά τους αταξία τον Μίλτο Πεσνικίδη και Λούκη Γκορτσίδη με στέρηση εκδρομής.  Το πρώτο βράδυ, αποφεύγοντας τους σκοπούς, οι δύο τιμωρημένοι  μπαίνουν κρυφά στο στρατόπεδο.  Ανακατεύουν διάφορα πράγματα και αφήνουν σημείωμα  “Σας  επισκεφθήκαμε και αφήσαμε τα ίχνη μας”.  Η επόμενη νύχτα  είναι αφέγγαρη και κατασκότεινη. Ο Κώστας Ραζής έχει σκοπιά και ο  Αρχηγός του είπε  - Να προσέχεις τους θάμνους!  Παίρνει κι αυτός το κοντάρι του κι όταν  έρχεται η σειρά του να φυλάξει, κοπανάει όποιον θάμνο  έδειχνε  ύποπτος.  Κάποια στιγμή  βλέπει έναν θάμνο  που σαν να κουνήθηκε. Σηκώνει ο Κώστας το κοντάρι και του δίνει μιά  γερή. Νάσου πετιέται ο Ησαΐας, που έκανε έλεγχο.  Το άλλο πρωϊ του απονέμεται  έπαινος γιά αποτελεσματική επαγρύπνηση.  Την  κονταριά πάντως, ο Αρχηγός την έφαγε...  (Διήγηση Κ.Ραζή, 1993)
 
Στρατόπεδο Γλυφάδας 7-19 Ιουνίου  1918
 
Στην Γλυφάδα υπάρχει  μόνο ένα χάνι με πηγάδι, απ’  όπου παίρνουμε νερό.
 
Στο αρχηγείο βοηθά ένας  έφεδρος ΄Αγγλος αξιωματικός, ο Κλίφτον  Μπέϊλυ που  κάπνιζε συνέχεια πίπα.  Γιά να τον πειράξουμε ο κάθε Ναυτοπρόσκοπος έκοψε ένα κλαδί πεύκου με  κουκουνάρι στην άκρη, το βαθουλώσαμε και κάναμε βόλτες, δήθεν καπνίζοντας.  Ο  Μπέϊλυ τότε έκανε την ιστορική παρατήρηση στα ελληνοαγγλικά: Kanis  skantalodis  praxis proskopes, kapnizi pipitses stratopedo  Glifada. Σε καμφάερ που ακολούθησε, ο  Νίκος Ραϊτσίδης ως Καραγκιόζης το επανέλαβε,  φυσικά καπνίζοντας κουκουναρίσια  πίπα.
 
Το 1965 ο Ν.Ρ. ήταν εργολάβος  οικοδομών κοντά στο Los Angeles.  (Διήγηση Κ.Ραζή, 1993)
 
 
 
Τριτομαδίτες βοήθησαν στην πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης  το 1918 και στους  σεισμούς  της  Κορίνθου την ίδια εποχή.
 
"... Καθορισθέντος δια του Οργανισμού του έτους 1918,  του Συστήματος Ομάδος,  απαρτιζομένου εκ μιάς Ομάδος  Μαθητευομένων (των σημερινών Λυκοπούλων),  μιας  Προσκόπων και μιας Ναυτοπροσκόπων, συνεκροτήθη το πρώτον Σύστημα της 3ης Ομάδος Αθηνών δια της προσθήκης  το 1918 ομάδος μαθητευομένων, της οποίας τον πυρήνα  απετέλεσαν  τα τότε Λυκόπουλα  Σαράτσογλους Αλέξανδρος,  Περρωτής Περικλής και  Σπέντζας Γεώργιος. Μετά 20 χρόνια και οι τρεις έγιναν Αρχηγοί της 3ης    Ναυτοπροσκόπων.  Κατά το επόμενον δε έτος 1919    προσετέθη εις το Σύστημα κι ομάς Προσκόπων .  Συνεπεία όμως αποφάσεως του Σώματος, καθ' ήν τα Συστήματα Ομάδων δέον να αποτελώνται εξ ομοειδών ομάδων απεχωρίσθη του  Συστήματος μετ' αυτής, προς  μεγίστην λύπην    απάντων  των  απαρτιζόντων την Ναυτοπροσκοπικήν Ομάδα του  Συστήματος, ο  συμπαθής και ρέκτης  αρχηγός αυτής      Φάκαρος Αντώνιος.  Και ήδη (1938) το Σύστημα  της 3ης  Ο.Α. Ν.  αποτελείται από Ομάδα    Ναυτοπροσκόπων  υπό τον  Αρχηγόν Σπέντσαν Γεώργιο, Αγέλην Λυκοπούλων θαλάσσης υπό τον Ακέλαν Σαράτσογλου Αλέξανδρον, και δοκιμαστικήν ομάδα Ακριτών υπό τον Αρχηγόν Περρωτήν Π., υπηρετούντας  εις την 3ην Ομάδα Ναυτοπροσκόπων από του έτους  1918,  ότε είχον καταταχθή ως Μαθητευόμενοι...". 
 
Σημείωση: ο Τηλέμαχος Γκαζιάνης  το 1996  μας  πληροφόρησε  πως οι Μαθητευόμενοι  Πρόσκοποι  με  ειδικότητα  Ναυτοπροσκόπου  φορούσαν  ναυτικό  πιλίσκο.
 
 
 
Ο τότε Γενικός Εφορος μας κ. Μελάς δοκίμασε αυτοπροσώπως για πρώτη φορά  στην Ελλάδα τις Αγέλες  Λυκοπούλων.  Δεν τα ονόμαζε Λυκόπουλα, αλλά  μαθητευομένους,η απασχόλησή τους όμως ήταν ίδια μ' αυτό που ξέρουμε σήμερα, η ζωή της Αγέλης.
 
 
 
 
Το 1920 και 1928 συμμετέχουν  στα JAMBOREE.     
 
Διακρίσεις στους Αγώνες της Εκατονταετηρίδος 1821-1921.
 
 
 
“Ο Η.Ησαΐας έμεινε  πάνω από 2 χρόνια στο Παρίσι γιά μεταπτυχιακά στα νομικά.  Δημιούργησε μιά παραπροσκοπική οργάνωση, την  Union Sportive Hellenique, με μέλη της ελληνικής παροικίας και σπουδαστές.  Μιά Κυριακή το 1921 αγωνιστηκαμε  με την τοπική ομάδα φουτμπώλ του  προαστίου  ANTHONY  της  οποίας οι  παίκτες  ήταν  μεγάλοι. ΄Εβρεχε  καταρρακτωδώς, το  γήπεδο  ήταν  μέσ’ την λάσπη  κι όλοι φορούσαμε παντελόνι γκόλφ έως κάτω  απ’ το γόνατο.  Τελικά νικήσαμε, αλλά όλοι οι θεατές, φανατικοί υποστηρικτές της τοπικής ομάδας,  κατέβηκαν στον... στίβο με άγριες διαθέσεις.  Εμένα με πήρε από πίσω μιά χοντρή  κυρία και με χτυπούσε με  την ομπρέλλα  της.  Με  κυνηγούσε  φωνάζοντας  Σαλ  μετέκ,  σαλ  ετρανζέ Βρωμομέτοικε, βρωμοξένε.  ΄Ημουν τυχερός και πήδηξα πάνω στο τραίνο που ξεκινούσε.  ΄Ηταν η τελευταία δράση που πήρα μέρος!      (Διήγηση Κ.Ραζή, 1993)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το 1924 μεταβαίνουμε  ατμοπλοϊκώς  μέσω Πατρών στο Μεσολόγγι γιά
 
τα  100 χρόνια  από τον  θάνατο του Λόρδου Βύρωνος.
 
 
 
 
 
H ομάδα ενδιαφέρθηκε για τους  Πανελλήνιους σκοπευτικούς αγώνες. Το 1930 και 1932  πήρε πρώτη νίκη.  Το 1931 από τους πρώτους νικητές στις 9 κατηγορίες  οι 7 ήταν τριτομαδίτες.
 
Το 1931 Τζάμπορη Vincennes .  Φωτογραφία  με τον  Ελευθέριο  Βενιζέλο στο πλοίο με το οποίο  συνταξίδευαν επιστρέφοντας στον Πειραιά. Στην φωτογραφία  από  αριστερά    Θ. Ζαμάνος,    Λ. Βασενχόβεν,  Γ. Σπέντζας,  Α. Σαράτσογλους, Ελευθέριος Βενιζέλος, Τάσος Αντωνόπουλος, Εμ.Κόντης, Σπ.Δοξιάδης,  Α.Γκρώμαν,  Περικλής  Περρωτής.    5/8 - 16/9/1931  Γαλλία.
 
 
 
 
 
  Το 1932 συμμετέχει στο JAMBOREE και βοηθά στους σεισμούς  Χαλκίδικής.
 
  Το 1932, 33, 34  πρώτη νίκη  στους ιστιοπλοϊκούς  αγώνες 3 μιλίων 8κώπων.
 
 
 
 
 
Η  δεκαετία  του  ‘30                                              (Διήγηση Νίκου Μεζά,  το 1995)
 
Αρχηγός μου ήταν ο Γιώργος Σπέντσας. Είμαστε  τρομερά σκληροτράχηλοι,γυμνασμένοι πάρα πολύ. Σε κάθε εκδρομή έπρεπε να γίνει πόλεμος. Ο καλύτερος  γινόταν με τις κρομμύδες, που τις σβούρνιγες έτσι...Ο χειρότερος ήταν με τις πέτρες, είχαμε  αρκετούς τραυματισμούς.  Οι πέτρες έρχονταν σβουριχτές, έπρεπε να τις αποφύγεις.  Θυμάμαι έναν  πετροπόλεμο  στο τότε ερημικό  Καβούρι, έφαγε μιά πέτρα στο γόνατο ο Χαραλαμπίδης, έπεσε κάτω και  επειδή  είχε χτυπηθεί το νεύρο,  κλώτσαγε  το πόδι  συνέχεια  από  μόνο του.  Ε, τον πήραμε κι εμείς (ήταν χειμώνας) και τον  πετάξαμε στην θάλασσα γιά να  συνέλθει.  Α, είμαστε ωραίοι...  Είχαμε  μεγάλη  επιτυχία  και  στο  πέταγμα  μαχαιριού.
 
 
 
Είμαστε αγρίμια και ο  Περρωτής μας έκανε ανθρώπους. ΄Ηταν κρίμα που πέθανε  τόσο  νέος.    Είχε θαυμασία φωνή και ήταν πολιτισμένος.  ΄Ητανε πολύ καλός ομιλητής, σαν  Ακρίτες  μας έβαλε σε μιά πειθαρχία να μιλάμε 20 λεπτά με το ρολόϊ γιά να αναπτύξουμε  όποιο θέμα θέλαμε.  Συζητούσαμε  γιά βαριά θέματα, μας έπαιρνε και παρακολουθούσαμε αρχαίο θέατρο. 
 
Τα τελευταία χρόνια πριν την διάλυση  συνεχίσαμε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στο Φάληρο.  Το πολεμικό Ναυτικό αντιπροσώπευαν μερικοί  μόνιμοι  υπαξιωματικοί  πολύ  μεγαλύτεροι  από  μας  σε  ηλικία.  Μας ειρωνεύοντο γιατί αυτούς τους έφερε ένα ρυμουλκό, τους παρέταξε στην εκκίνηση, ενώ εμείς έπρεπε να κάνουμε κοντοβόλτες. Κατά την διάρκεια των αγώνων βγαίναν και μας πιάνανε τα ξάρτια. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι επιθετικότητα είχαμε .
 
Επειδή όμως αυτοί ήταν οικογενειάρχες επαγγελματίες, γι’ αυτούς ήταν αγγαρεία να τρέχουν,  ενώ εμείς νέοι εξαιρετικά γυμνασμένοι, (κάποια φορά εί-χαμε κατεβάσει κι άλμπουρο). Βάλαμε  τα δυνατά μας, νομίζω ήμουνα εγώ κυβερνήτης.  Ζορίσαμε  λοιπόν την “Αλκυόνα” όσο έπαιρνε, όλοι απέξω, στο τέλος πήραμε τον αγώνα. Ξεμπερδέψαμε, ευχαριστηθήκαμε, έρχεται η απονομή. Δεν πήγε κανείς μας.  Ε,τώρα, απονομές και διπλώματα.  Γιατί είμαστε τέτοιοι.
 
Ο μόνος που πήγε - αναγκάστηκε ο καημένος, μεγάλος πιά στην ηλικία- και πήρε το έπαθλο  ήταν ο Μίνδλερ. Το θυμάμαι γιατί το μετανιώσαμε εκ των υστέρων. Ο ίδιος ο Μίνδλερ δεν  μιλούσε ποτέ, αλλά το τι ακούσαμε από τους άλλους Αρχηγούς...
 
΄Ηταν ωραίος ο Γιώργος ο Περσάκης, μοναδικός γιά τρέλλες, περνάγαμε ωραία.  Μαζί και  με τον Χαραλάμπη βοηθούσαμε  ο ένας τον άλλον  κατά την Κατοχή.  Εγώ  είχα σπουδάσει  οικονομικά, δούλευα λογιστής, κέρδιζα χρήματα. ΄Εβαζα τα λεφτά σ’ ένα συρτάρι στο σπίτι.  ΄Ελεγα στον  Χαραλάμπη  και πήγαινε, άνοιγε το συρτάρι, έπαιρνε  ο,τι χρειαζόταν.  Μετά, είχαμε τις μοτοσυκλέττες μας. Είχαμε τέτοια σχετική ευχέρεια χρημάτων, ώστε να  μπορούμε να βρίσκουμε και βενζίνη, η οποία κόστιζε.  Εμείς είχαμε  φτιάξει χαρτιά  γιά τις  μοτοσυκλέττες, ψεύτικα, δεν έχει να κάνει. Δεν είχαμε λοιπόν κανένα θέμα να περάσουμε  το μπλόκο της Συγγρού. Εμείς όμως πήγαμε κοντά, προσέξαμε το ύψος της μπάρας, μετρήσαμε ότι χωράει η μοτοσυκλέττα από κάτω.    Κόβαμε ταχύτητα, πέφταμε  δίπλα,  φστ  και  περνάγαμε.  Οι Ιταλοί πυροβολούσαν,  είχαν αυτές τις αραβίδες, αστεία όπλα χωρίς ακρίβεις, είχανε και την ξιφολόγχη διπλωμένη.  Μπορεί  βέβαια  και  να  μην  ήθελαν  να μας  σκοτώσουν. Πηγαίναμε  φυρί-φυρί.
 
Στη μέση της Κατοχής  του Γιώργου του Περσάκη και μένα μας κόλλησε η ιδέα να πάμε  κάτω (στην Αίγυπτο). Θέλαμε να πάμε όμως ωραία,  με κρις κράφτ στην Τουρκία. Πουλήσαμε τις  μοτοσυκλέττες γιά τα έξοδα, αλλά δεν μας έφθασαν τα χρήματα. Μετά, πήραμε  ένα καΐκι. Βάλαμε μέσα μιά μηχανή Πακάρ οκτακύλινδρη. Μας επεσήμανε η Γκεστάπο.  ¨Ωρε φασαρία.  Είχαμε κάνει χαρτιά ότι είμαστε ψαράδες, είχαμε κάνει ναυτολόγιο... Το  βγάλαμε  το καϊκι,  πάθαμε  δυό - τρείς  νίλες γιατί  τα  ψάρια  βγαίνανε βρώμια, αλλά  η  Γκεστάπο  επείσθη ότι είχαμε πρόθεση να ψαρεύουμε.  ΄Εφευγαν  εκείνη την  εποχή κάτι  γκρούπ αξιωματικών,  καταφέραμε  με τα πολλά  και συμπεριληφθήκαμε. Στην Αίγυπτο  κρύψαμε  τα χρόνια μας  και  δοκιμάσαμε να γίνουμε ιπτάμενοι.  Η  περιπέτεια  μας  τραβούσε, δεν  μπορούσαμε τα ήσυχα πράγματα.
 
 
 
Το ‘38 είχαμε κάνει την αρχή με την 1η Παλαιού Φαλήρου. Γύρισα λοιπόν μετά τον πόλεμο  με  τον Μίλτο τον Χαραλάμπη  και ξαναρχίσαμε. Αλλά δεν  συνέχισα  γιά  πολύ. Μετά  τον  πόλεμο αλλάζεις σε πολλά πράγματα, ήτανε και η δουλειά μας τέτοια, ως πράκτορες είχαμε  πλήρη  ανεξαρτησία, είχαμε ατομικόν  εχθρόν  την  Γκεστάπο.
 
 
 
 
 
Οι Φαληριώτες                                            (Διήγηση Φώτη Μπεϊλεριάν  το 1987)
 
Κατάγομαι από την Μικρά Ασία.  Μία θεία μου που είχε  σπίτι και έμενε στο Παληό  Φάληρο, μας παρέλαβε από το  καράβι που μας έφερε το 1922 στον Πειραιά από    τις  χαμένες πατρίδες.  Ετσι εγκαταστάθηκαμε στο Παληό  Φάληρο, το οποίον αριθμούσε    έξη χιλιάδες κατοίκους.  Στο Παληό Φάληρο τότε τα παιδιά ήμασταν χωρισμένα σε  συμμορίες.  Πετροπόλεμος, τρεχάματα και προπαντος  αθλητισμός... Το ίνδαλμά μας  τότε στο    Παληό Φάληρο  ήταν ο Κώστας  Τραυλός.  Ωραίο παιδί ο Κώστας, καλός  και λεβέντης.    Και αθληταράς!  Ολοι μας ήμασταν  αθλητές. Ο Μπάμπης Μακρής, πρώτος εξάδελφος  του Μπούμπη  Περωτή ήταν επίσης στην παρέα μας, αλλ' οι  άλλοι  δεν  τον έβλεπαν  με καλό μάτι  γιατί δεν ήταν λέει αθλητής,  ήταν μόνο ναυτοπρόσκοπος!    Παρέσυρε ωστόσο τον Τραυλό, έγινε εκείνος ναυτοπρόσκοπος, και  ακολουθήσαμε όλοι,    εγώ από το 1928 έως το 1934.  Λίγο  αργότερα  ήρθε και ο Λώλος  Ζαμάνος που θα γίνη υπαρχηγός και  αρχηγός βάσεως  στο Παληό Φάληρο, έως την Διάλυση το ‘ 39. Ο Νίκος  Χαρίδημος  θα γίνη υπαρχηγός στην  αγέλη και θ' αναλάβη το Φαληριώτικο τμήμα  της  που  εξελίχθηκε σε χωριστή αγέλη. Στέλιος Παλαβίδης, Θανασάκης Σακόρραφος, Βαγγέλης  Οδαντζής, Κώστας Βαμβακάς,  Στέλιος Παστέλας,  Μάριος,  Αντώνης  Μαλκότσης.
 
 
 
ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ                                    (Διήγηση    Μαρινόπουλου 1992)
 
Το 1935  οι Ντίμης Δημητριάδης,Γιάννης και Δημ.Μαρινόπουλος με δύο άλλους εξέδραμαν με τα ποδήλατα από Αθήνα. Πέρασαν από την Σπάρτη κοιμήθηκαν στο σχολείο της Τρίπολης και επέτρεψαν Αθήνα.
 
 
 
ΜΠΥΡΕΣ  ΑΝΤΙ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                                        (Διήγηση Π.Αλευρά 1991)
 
Το 1935 -38 οι Τριτομαδίτες κατέβαιναν σχεδόν κάθε απόγευμα στον Νεώσοικο Ξηροταγάρου  γιά εργασίες  συντηρήσεως του  ναυτικού υλικού, με την καθοδήγηση του  Υπαρχηγού Λώλου Ζαμάνου που ήταν Αρχηγός Βάσεως και του Γρηγόρη Βασιλειάδη, υπεύθυνου ναυτικού υλικού.  Μετά την δουλειά, γινόταν  ιστιοπλοϊα ή  κωπηλασία.  Επειδή το λεωφορείο αργούσε πολύ, μερικοί κατέβαιναν... με τα πόδια από τον Λυκαβηττό στο Φάληρο.  Υπήρχε βέβαια και άλλος λόγος,  απόρρητος.  Βλέπετε, οι γονείς έδιναν  στα βλαστάρια τους το τάληρο γιά το λεωφορείο.  Τόσο όμως  κόστιζε και ένα μεγάλο  ποτήρι δροσερή μπύρα στου Φίξ κάτω απ’ τις κληματαριές ! 
 
   
 
Το ‘37 συμμετείχαν  στούς  ναυτικούς  αγώνες  δύο βάρκες της 3ης, η ΝΙΚΗ  και η  ΑΛΚΥΩΝ.  Βγήκαν  πρώτη    και δεύτερη.  Το 1933 στους Πανελλήνιους κολυμβητικούς  σχολικών  ομάδων στις  Σπέτσες,  πρώτη νίκη.  Την ίδια χρονιά στους προσκοπικούς  κoλυμβητικούς αγώνες 10  πρώτες  νίκες. Το 1935 και 1936  προκηρύσσει η      ίδια η 3η αγώνες προσκοπικών σκαφών  ανεξάρτητα από μέγεθος.  Και τις δύο        χρονιές      πήρε την  Α' νίκη, το 1936 πήρε την Β' νίκη    το σκάφος  Μ.Μ, μήκους 4    μέτρων που  έφτιαξαν τα παιδιά στον Nεώσοικο.  Το ‘38 η  Ελληνική Θαλασσία  Ένωση προσέφερε    στην 3η  ένα  σκάφος αγώνων,  που    ονομάστηκε Ε.Θ.Ε.
 
   
 
 
 
 
 
                  Α'  ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ  3Η ΟΜΑΣ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ
 
                      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΝΑΥΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΔΕΙΞΕΩΣ  ΟΜΑΔΟΣ
 
                                "TROCADERO" Κυριακή 29.9.1935  4.30-9μμ
 
 
 
      Ωρα 4.30'  Αφιξις των λέμβων της Ομάδας, αγκυροβολία αυτών προ του
 
                        Trocadero.
 
      Ωρα 4.45'  Επαρσις σημαίας επι του ιστιοφόρου της  Ομάδας.
 
          5.00'    Ελιγμοί μοίρας ιστιοφόρων λέμβων
 
                        (Συννενόησις δια συνθηματικού κώδικος).
 
      Ωρα 5.30'  Χειρισμοί ιστιοφόρων λέμβων
 
              (αγκυροβολία δια πλωτής αγκύρας, δρομομέτρησις, σειροδέτησις κλπ).
 
      Ωρα 5.55'  Εγκατάστασις Ναυαγοσωστικού διαδρόμου από  ιστιοφόρου   
 
                        ομάδος μέχρι το  Τrocadero.
 
      Ωρα 5.55'  Ναυτικαί παιδιαί και σκυταλοδρομία  ενωμοτιών.
 
      Ωρα 6.15'  Επίδειξις μοίρας κωπηλάτων λέμβων
 
                          (Συνεννόησις δια συνθηματικού κώδικος).
 
      Ωρα 6.30'  Ανατροπή ιστιοφόρου λέμβου
 
                        και διάσωσις  πληρώματος του σκάφους.
 
                        Υποστολή σημαίας.
 
                        ΣΗΜ.  Καθ' όλην την διάρκειαν, πλήρης ορχήστρα  JAZZ
 
 
 
   
 
ΓΑΜΟΣ  ΑΚΕΛΑ  (το  1937)
 
Την Πέμπτην 9 Σεπτεμβρίου ετελέσθησαν οι γάμοι του Ακέλα της Αγέλης Λυκο-
 
πούλων της 3ης Ο.Α.Π. κ. Αλ. Σαράτσογλου μετά της Αρχηγού της 2ας ομάδος
 
Οδηγών Φ. Ζαφειροπούλου. Εις  τους  νεονύμφους  ευχόμεθα  παν  καταθύμιον.
 
 
 
Ημερολόγια  Ομάδας  της  δεκαετίας  του  1930
 
4/4/1930  Αναχώρησαμε  στις  11.30  π.μ  γιά  τον  Πειραιά  όπου επιβιβαστηκαμε  στο  εκπαιδευτικό  “΄Αρης”  προκειμένου να  παρακολουθήσουμε  τον  εκπαιδευτικό  πλου  των  Δοκίμων.    Στις  1 μ.μ.  φθάσαμε  στην  Σχολή  Δοκίμων,  αλλά  στις 4 μ.μ.  ήρθε  διαταγή  να  μην  αποπλεύσει  ο  “ ΄Αρης”.  Αποφασίσθηκε  να  μείνουμε  την  νύχτα  στην  Σχολή    και  την  επομένη  να  μεταβούμε  στο  Πέραμα  με  τους  δοκίμους.  ΄Ολο  το  απόγευμα  ασκηθήκαμε  με  το  πυροβόλο  της  Σχολής  με μεγάλη  επιτυχία.  Νικήσαμε  την  ομάδα  ΣΝΔ  σε  αγώνα  volley  ball  με 8 - 15  και  14 - 16. Στις 9 μμ  κατακλιθήκαμε  σε  έναν  θάλαμο.
 
5/4  Σηκωθήκαμε  στις  6.30  και  μετά  το  πρωϊνό  ρόφημα  κάναμε  πεζικές ασκήσεις  και  διάφορα  παιχνίδια.  Στις  8.30  επιβιβασθήκαμε  στις  λέμβους μαζί  με  τους  Δοκίμους  και  ρυμουλκούμενοι  από  ατμάκατο φθάσαμε  στο Πέραμα,  όπου  στρατοπεδεύσαμε.  Μείναμε  ως  τις  3  μμ  και  αναχωρήσαμε.  Κατά  την  επιστροφή  έγινε άσκηση  κωπηλασίας. Φθάσαμε  στο  Φάληρο  στις  5.30.
 
13/4  Αφού  εκτελέσαμε  τις  υπηρεσίες  μας  στον  Νεώσοικο,  εξασκηθήκαμε  τμηματικά  στην  κωπηλασία.  ΄Ενα  πλήρωμα  υπό  τον  Υπαρχηγό  Περρωτή  προϋπάντησε  την  θαλαμηγό  του  κ. Γ.Ε  και  στις 12.30  διαλυθήκαμε.
 
‘Ωρα 13. 45: Πήγαμε στο στάδιο όπου πρσφέραμε τις υπηρεσίες μας σαν τραυματιοφορείς, αγγελιαφόροι κ.λ.π.
 
17/4  Ν. Πρόσκοποι της 3ης και 4ης ενωμοτίας πήγαν στον Αγ. Αλέξανδρο για την την τήρηση της τάξης.
 
18 /4  08.00: Συγκεντρωθήκαμε  στο Νεώσοικο και στη συνέχεια πήγαμε στην εκκλησία του Αγ. Αλεξάνδρου για την τήρηση της τάξης. Στις 15.00 πήγαμε και πάλι στην εκκλησία για να παρευρεθούμε σαν φρουρά του επιταφίου. Κατά την περιφορά του επιταφίου αφήσαμε πολύ καλές εντυπώσεις στην τήρηση της τάξης καθώς επίσης και στο μοίρασμα των λουλουδιών.
 
19 /4    10 Ν.Π. πήγαν στην Ανάσταση.
 
21 /4  07.45: Συγκέντρωση της ομάδας στο σταθμό του Πειραιά για να πάμε στον Ναύσταθμο μετά από πρόσκληση του κ. Γεν. Διοικητή, μέχρι τις 10 . Επισκεφθήκαμε τις Γενικές Αποθήκες στο ατμόπλοιο “Ανδρος”. Στις 10.00 επιβιβασθήκαμε στον Κοργιαλένειο για Ναύσταθμο. Από εκεί πήγαμε στο μικρό κοντινό δάσος όπου και μείναμε έως τις 16.00, οπότε και επιστρέψαμε στον Ναύσταθμο και από εκεί με την ευκαιρία στον Πειραιά.
 
23 /4  Συγκέντρωση των Ν.Π. στις 10.00, για να πάμε στους Δελφούς.
 
28 /4  Αναχώρηση Ν.Π. για Δελφούς.
 
6 /5/30  Επιστρέψαμε από τους Δελφούς και έφυγαν οι της δευτέρας σειράς.
 
16 /5  Επιστρέψαμε όσοι είχαμε λάβει μέρος στην αποστολή των Δελφών.
 
18 /4  Συγκέντρωση της ομάδας, ανακοίνωση ότι οι εργασίες της ομάδας θα σταματήσουν μέχρι να τελειώσουν οι εξετάσεις.
 
ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
 
22 /4  10.00 Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. Παρόντες 27. 10.05: Προσκλητήριο.
 
10.15: Ανακοίνωση και συζήτηση θερινού προγράμματος, καθώς και χωρισμός ενωμοτιών.  Πλήρωμα  από  8  Ναυτοπροσκόπους  με επικεφαλής τον υ/γο Περρωτή έκαμαν με μεγάλη επιτυχία χειρισμούς με την οκτάκωπη. ‘Ωρα 16.00 πήγαμε 16 Ν. πρόσκοποι με τις λέμβους της ομάδας και μιά οκτάκωπη στον τόπο του τερματισμού των Ναυτικών αγωνισμάτων που τελέσθηκαν για την επέτειο των εκατό χρόνων  που  προκηρύχθηκαν από την Ναυτική Διοίκηση. Επικεφαλείς των Ν.Π. ήταν ο Αρχηγός κ. Αντωνόπουλος, ο τοπικός έφορος κ. Σοφιανός και ο Υπ/γός κ. Περρωτής. Ώρα 20.00 επιστρέψαμε στο Νεώσοικο και μετά από λίγο διαλυθήκαμε.
 
24 - 26 - 28 /6  Ασκήσεις στο Νεώσοικο με τις λέμβους της ομάδας.
 
28 - 29 /6  ‘Ωρα 22.15: Αναχώρηση Βούλας για εικοσιτετράωρη εκδρομή στο Καβούρι με λέμβαρχο τον Υπ/γό Σαράτσογλου και πλήρωμα δύο Ν/προσκόπους. ‘Ωρα 23.00: Αναχώρηση οκτακώπου για τον ίδιο σκοπό και με λέμβαρχον τον Υπ/γό Σπέντσα και πλήρωμα επτά Προσκόπους. ‘Αφιξη στο Καβούρι την επομένη.
 
Η οκτάκωπη 02.30 και η Φούλα 05.00.  Στο Καβούρι συναντηθήκαμε με πέντε άλλους Ν/προσκόπους της ομάδας μας οι οποίοι είχαν έλθει με τα πόδια από το Φάληρο με επικεφαλής τον Εν/χη Σαράντη. Κάναμε ασκήσεις κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας καθώς επίσης και στήσιμο αντισκήνων και  λήψη σημάτων διά  βραχιόνων. ‘Ωρα 14.30: Αναχώρηση για Νεώσοικο. 17.30: ‘Αφιξη στο Νεώσοικο με διαφορά 100 μ. μεταξύ Φούλας και Οκτακώπου. Παρόντες συνολικά  15 Ν/Πρόσκοποι.
 
ΙΟΥΛΙΟΣ 1930  Κάθε Τρίτη, Πέμπτη,  Σάββατο 5 - 8 μ.μ. ασκήσεις των Ναυτοπροσκόπων της ομάδας, προαιρετικές, με τις λέμβους της ομάδας.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 /7  Ημερήσια άσκηση της ομάδας στο νεώσοικό της.
 
Παρόντες 12,  Απόντες δικαιολογημένοι 10,  Απόντες αδικαιολόγητοι 13
 
12 & 13 /7  Σε εκτέλεση της απόφασης για εκδρομή της ομάδας στον Π. Ναύσταθμο, αναχώρησαν τις 6 μ.μ. οι λέμβοι της ομάδας 01 & 02, για Π. Ναύσταθμο με την εξής σύνθεση:  Λέμβος 01: Λέμβαρχος ο  κ. Σπέντσας, ύπαρχος εν/χης Δοξιάδης.
 
Λέμβος 02: Λεμβαρχος  ο κ.  Περρωτής, ύπαρχος εν/χης Παπαδημητρίου.  Λίγο μετά την αναχώρηση, η λέμβος 02 αναγκάστηκε να γυρίσει στο Νεώσοικο γιατί έμπαζε νερά.
 
Η λέμβος 01 συνέχισε μέχρι την έξοδο του Λιμανιού του Πειραιά, όπου έπεσε σε δυνατό αντίθετο άνεμο Δυτικό και κατέφυγε στον μικρό όρμο “Καλωδίων” όπου και διανυκτέρευσαν.  Την Κυριακή 13/7 λόγω επιμονής του ίδιου καιρού επέστρεψε η λέμβος 01 στον νεώσοικο  όπου και έγιναν ασκήσεις ιστιοπλοΐας.
 
20 /7  Ημερήσια άσκηση της ομάδος στο Νεώσοικο:
 
Παρόντες 12,  Απόντες δικαιολογημένοι 9,  Απόντες αδικαιολόγητοι 14
 
26 & 27 /7  ‘Εγιναν δύο εκδρομές:  Η μία με την τετράκωπο λέμβο του αρχηγού κ. Αντωνόπουλου και με πρόγραμμα μετάβασης στην Αίγινα και η δεύτερη με την λέμβο της ομάδας 02 και με την συμμετοχή της λέμβου του κ. Σοφιανού στον Π. Ναύσταθμον.
 
1η εκδρομή  Κυβερνήτης  Αρχηγός Α. Αντωνόπουλος, ύπαρχος υπ/γός Γ. Σπέντσας.
 
Πλήρωμα: Εν/χης Δ. Παπαδημητρίου, εν/χης Ελ. Μακρής, Ν/πος Β τάξεως Εμμ. Κόντης.  Αναχώρηση από Νεώσοικο 7 μ.μ. με κατεύθυνση το λιμάνι της Αίγινας. Γύρω στις 8.00 μ.μ. λόγω  πτώσεως του ανέμου, αποφασίστηκε η συνέχιση του πλου με την μηχανή. Στις 8.30 άρχισε να πνέει άνεμος Δυτικός, που μας ανάγκασε σε αλλαγή κατεύθυνσης προς το λιμανάκι “Καλωδίων”, όπου και περάσαμε την νύχτα. Την επομένη μέρα, Κυριακή φύσαγε άνεμος δυνατός από το Βορρά. Επιχειρούμε να φθάσουμε με την μηχανή μέχρι Κάβο-Βάρβαρο, αλλά λόγω των ανέμων και του κυματισμού δεν μπορέσαμε. ‘Εξω από το λιμάνι του Πειραιά συναντήσαμε την λέμβο του κ. Σοφιανού με πλήρωμα έξι 6 Ναυτοπροσκόπους, που πήγαιναν στον Ναύσταθμο για να συναντήσουν την λέμβον 02, όμως έπαθαν βλάβη στη μηχανή και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Νεώσοικο. Λόγω του καιρού, ο αρχηγός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ταξίδι προς την Αίγινα φτάνοντας μέχρι Λαιμού Βουλιαγμένης απ’ όπου και επιστρέψαμε με την μηχανή στο Νεώσοικο μετά την δύση του ηλίου. Αναχώρηση από Βουλιαγμένη 7.30.‘Αφιξη στο Νέωσοικο 9. 30.
 
2α Εκδρομή (στον Π. Ναύσταθμο)  Στις 5.30 η οκτάκωπος (02) αναχώρησε για Ναύσταθμον με Ν.Δ άνεμο. Στις 6.30 φθάσαμε στην Ψυτάλλεια  και το πλήρωμά μας επισκέφθη το Θωρηκτό Κιλκίς  που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ψυτάλλειας και Κυνόσουρας. Στις 7 με άνεμο Δ. αναχώρησε η οκτάκωπος για Πέραμα, όπου φθάσαμε στις 9 λόγω του δυνατού ανέμου. Διανυκτερεύσαμε στο Πέραμα σε αντίσκηνα και την επομένη στις 9 αναχωρήσαμε για Ναύσταθμο με δυνατό Β. άνεμο.  Φθάσαμε στον Αγ. Γεώργιο στις 11 π.μ. Αφού  προγευματίσαμε, μετά από 24 ώρες ανάπαυση αναχωρήσαμε για Φάληρο στις 5.30 με άνεμο Β.  Στις 7 η οκτάκωπος έφθασε στη Ψυτάλλεια και λόγω αλλαγής του ανέμου από Β. σε Β.Α. έφθασε στις 10 στο Νεώσοικο.
 
29 -7 -30  Τακτική εκπαίδευση στους Ναυτοπροσκόπους στον Νεώσοικο.
 
31 - 7 - 30  Τακτική εκπαίδευση των Ν.Π. στον  Νεώσοικο της Ομάδας.
 
3 - 8 - 30  Εξάσκηση στην κωπηλασία και ιστιοπλοΐα των Ν.Π. της Ομάδας. Η λέμβος 02 έπλευσε μέχρι  το Καλαμάκι.
 
7 - 8  Η ομάδα των Ν.Π. πηγαίνει στη Σχολή Ν. Δοκίμων για εξάσκηση στην σκοποβολή.
 
10 - 8 - 30  Ναυτική εκπαίδευση των Ν.Π. της ομάδας στο Νεώσοικο.
 
12 - 8 - 30 Ναυτική εκπαίδευση των Ν.Π. στο Νεώσοικο της ομάδας.
 
14 - 8 - 30  Θαλάσσια εκδρομή της ομάδας στο Σούνιο. Οι λέμβοι 02 καθώς και αυτή του Α.Ε. Σοφιανού αναχώρησαν στις 11 από το Νεώσοικο. Στις 12 παρά τέταρτο φτάσαμε στο trocadero και αρχίσαμε να κωπηλατούμε προς την Βουλιαγμένη με άνεμο Δ. πολύ δυνατό. Στις 1 φτάσαμε στο ακρωτήριο της Γλυφάδας, στις 2 στο μεγάλο καβούρι, ενώ στις 3 οι λέμβοι αγκυροβόλησαν στον ορμίσκο της Λομπάρδας, όπου αποβιβαστήκαμε τα πληρώματα και αναπαυθήκαμε το υπόλοιπο της νύκτας της 14 προς 15/8/30. Την επομένη αναχωρήσαμε στις 8.30 για Σούνιο με άνεμο στην αρχή Δ. από την νησίδα όμως Αρζιτα  ως το Σούνιο Ν.  Στο Σούνιο οι λέμβοι φτάνουν στις 5.30 μ.μ.  Στρατοπεδεύσαμε στην παραλία του όρμου όπου περάσαμε τη νύχτα της 15 προς την 16/8/30.  Γύρω στα μεσάνυχτα προσάραξε το κότερο “Χαρά” και όλοι οι Ν.Π. της ομάδας βοηθήσαμε το πλήρωμά του και προσφέραμε στους ναυαγούς τις πρώτες βοήθειες. Κατόπιν τους φιλοξενήσαμε σε μία από τις σκηνές του στρατοπέδου. Το πρωΐ της επομένης επισκεφτήκαμε τον ναό, ενώ στις 4 αναχωρήσαμε με τις λέμβους για Φάληρο με άνεμο ελαφρύ από Ν. Στις 9 αγκυροβολήσαμε στην Βάρκιζα. Μείναμε μέχρι τις 2.30 μ.μ. της επομένης οπότε και αναχωρήσαμε για Φάληρο. Στο Νεώσοικο φθάσαμε στις 8 αφού προηγουμένως κατεβήκαμε στο Τουρκολίμανο που γίνονται οι Πανελλήνιοι Ναυτικοί Αγώνες.
 
21 - 8 - 30  Εξάσκηση στη σκοποβολή στο σκοπευτήριο της σκοπευτικής εταιρείας.
 
24- 8 - 30  Συμμετέχουμε στην εκδρομή του Σώματος στην Χαλκίδα, και ναυτική εκπαίδευση στο Νεώσοικο.  Πλους μέχρι το Καλαμάκι.
 
26 - 8 - 30  Ναυτική εκπαίδευση στο Νεώσοικο της Ομάδας.
 
28 - 8 - 30  Εξάσκηση στη σκοποβολή.
 
29 - 8 – 30 Η  3η Ο. παρακολούθησε την λιτανεία και τήρησε την τάξη στον Ναό του Αγ. Αλεξάνδρου, μετά από  πρόσκληση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού.
 
31 - 8 - 30  Ναυτική εκπαίδευση στο Νεώσοικο της Ομάδας.
 
4 - 9 - 30  ‘Ασκηση στη σκοποβολή στο Σκοπευτήριο του Παγκρατίου
 
7 - 9 - 30  8 π.μ.: Ασκηση στο Νεώσοικο, εγκαίνια οκτακώπου που παραχωρηθηκε από τον Πολεμικό  Ναύσταθμο.  Μεταφορά λέμβου Φούλας στον Πειραιά για επισκευή.
 
10 - 9 - 30  ‘Ασκηση στη σκοποβολή στο Σκοπευτήριο Παγκρατίου.
 
11 - 9 - 30  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο - εκμάθηση γουργούλας.
 
12 - 2 - 30  ‘Ασκηση σκοποβολής.
 
14. - 9 – 30  Εκδρομή στις Φλέβες. Υπό την αρχηγία  του Αρχηγού Εκπαιδευτού κ. Μ. Σοφιανού με την οκτάκωπο λέμβο της ομάδας 02 αναχωρήσαμε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, φθάσαμε κωπηλατώντας μέχρι Μπαρ, εκεί αναπετάσουμε τα ιστία και με ελαφριό  απόγειο φθάσαμε μέχρι τον κόλπο της Γλυφάδας. Μετά από άπνοια λίγων λεπτών φύσηξε Μαΐστρος  αρκετά  δυνατός με τον οποίο φθάσαμε στις 5 το πρωΐ στους Πάλους.
 
Λόγω του δυνατού ανέμου δεν διανυκτερεύσαμε στις Φλέβες, αλλά στην Κατραμόνησο, όπου μείναμε μέχρι τις 2 μ.μ. για να προφυλαχθούμε από τον Β.Δ. άνεμο. Στις 2 μ.μ. αναχωρήσαμε και με ούριο άνεμο (Μπάτη) φθάσαμε στη βάση μας στις 4.30 μ.μ.
 
17 - 9 - 30  ‘Ασκηση σκοποβολής.
 
18- 9 - 30  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο. Μετακίνηση τσιμεντένιου κύβου ο οποίος χρησιμεύει σαν μόνιμο αγκυροβόλιο, βαθύτερα. Αρχίζει η κατασκευή κιγκλιδώματος.
 
19 - 9 - 30  Άσκηση στην σκοποβολή.
 
21 - 9 - 30  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο. Σύνταξη τοπογραφικού σχεδιάσματος 1:200  του  χώρου Νεωσοίκου καθώς και του διαδρόμου μέχρι του ορμίσκου  μπροστά  στα  λουτρά.  Στην άσκηση μας βοήθησε ο παλαιός πρόσκοπος της ομάδας μας κ.  Ν. Αμπανόπουλος.
 
24 - 9 - 30  ‘Ασκηση στην σκοποβολή στο Σκοπευτήριο Παγκρατίου.
 
25 - 9 - 30  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο.  Κατασκευή συρματοπλέγματος και πόρτας.
 
26 - 9 - 30  ‘Ασκηση στην σκοποβολή.
 
28 - 9 -30  Εκδρομή με τις ομάδες Αθηνών στην Καισαριανή, υπό την Γενική αρχηγεία του κ. Τοπ. Εφόρου Αθ. Σταμίρη και αρχηγού ομάδας του κ. Αντωνόπουλου. Πεζικές  ασκήσεις και εξετάσεις για Β’ τάξη.
 
30 - 9 - 30
 
Μετάβαση 5 προσκόπων στον Ναύσταθμο με τον υπαρχηγό Σαράτσογλου για μεταφορά ναυτικών σάκκων και συννενόηση για την επισκευή της λέμβου της ομάδας 3.Ο  2.
 
2 - 10 - 30  Ασκήσεις στο Νεώσοικο. 3 - 5.30 μ.μ.
 
5 - 10 – 30  ‘Εγιναν στο Φάληρο οι Α’ κολυμβητικοί αγώνες της ομάδας με τα εξής αποτελέσματα: Ελεύθερη κολύμβηση 50 μ. για Ν/προσκόπους κάτω των 15 ετών:
 
1ος Γρώμαν Ανδρέας  χρόνος 44’’ 1/5  2ος Λεκατσάς Παμ.
 
3ος Δοξιάδης Σπύρος
 
Ελεύθερη κολύμβηση 50 μ. για Ν/προσκόπους άνω των 15 ετών:
 
1ος Ζαμάνος Θ. χρ. 38 1/5  2ος Μακρής Ελ.  3ος Παπαδημητρίου Δ.
 
Κολύμβηση 50 μ. μετά σωσιβίων:
 
1ος Ζαμάνος Θ. χρ. 45 4/5        2ος Μακρής Ελ.      3ος Λεκατσάς Π.
 
Κολύμβηση 50 μ. μετ’ ενδυμάτων:  1ος Λεκατσάς Π.  2ος Μακρής Ελ.  3ος Βαμβακάς Κ.
 
Πολυνίκης των αγώνων ο Ν/πρόσκοπος Γ’ τάξης Ζαμάνος Θεόδωρος
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγαμε όλη η ομάδα στο Στάδιο για να παρακολουθήσουμε τους Βαλκανικούς Αγώνες.
 
7 - 9 & 11/10/30  Ναυτικές ασκήσεις  στο Νεώσοικο της ομάδας 3 - 6 μ.μ. και ασκήσεις καθημερινές των Ναυτοπροσκόπων σκοπευτών.
 
12 - 10 - 30  α) ‘Εγιναν προκριματικοί σκοπευτικοί αγώνες για την εκλογή σκοπευτικής ομάδας η οποία επρόκειτο να εκπροσωπήσει την ομάδα στους αγώνες της εκατονταετηρίδας (8 π.μ. - 12 μ.).
 
β) Ναυτική άσκηση στο Νεώσοικο των μη σκοπευτών Ν/πων 9 π.μ. - 12 μ.
 
Το απόγευμα όσοι από τους Ναυτοπροσκόπους ήθελαν πήγαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Σταδίου.
 
16 - 10 - 30  Πρώτη  συγκέντρωση χειμερινής περιόδου του Β’ τμήματος της ομάδας
 
στην λέσχη του Π. Φαλήρου 6 - 8 μ.μ.
 
18 - 10 - 30  Πρώτη συγκέντρωση χειμερινής περιόδου του Α’ τμήματος της ομάδας στο Πανελλήνιο  Γυμναστήριο 3 - 5 μ.μ.
 
19 - 10 - 30  Δεν έγινε συγκέντρωση της ομάδας λόγω των σκοπευτικών αγώνων της εκατονταετηρίδος όπου οι Ν/πρόσκοποι της ομάδας μας είχαν τις εξής επιτυχίες στα τελικά αποτελέσματα:  2ος Εμμ. Κούκης, επιτ. 193
 
3ος Κ. Τραυλός επιτ. 192  4ος Δ. Παπαδημητρίου επιτ. 190  6ος Ελ. Μακρής επιτ. 180
 
23 - 10 – 30  Συγκέντρωση του Β’ τμήματος της ομάδας στη λέσχη 6 - 8 μ.μ.
 
25 - 10 – 30  Συγκέντρωση  Α’ τμήματος στο Πανελλήνιο Γυμναστήριο 3 - 5 μ.μ.
 
26 - 10 - 30  Ματαιώνεται η εκδρομή στον Υμητό λόγω μεγάλης κακοκαιρίας. Μετάβαση στο νεώσοικο όπου ανελκύσαμε την λέμβο του κ. Σοφιανού καθώς  και μία άλλη λέμβο με τον λεμβούχο που κινδύνευε να καταποντιστεί λόγω της μεγάλης σοροκάδας.  Στην επιχείρηση αυτή διακρίθηκε ο ενωμοτάρχης Ελ. Μακρής,  ο υπενωμοτάρχης Αλ. Σαράντης και ο Ναυτοπρόσκοπος Θ. Ζαμάνος.
 
30 - 10 - 30  Συγκέντρωση του Β’ τμήματος της ομάδας στη λέσχη 6 - 8 μ.μ.
 
1 - 11 - 30  Συγκέντρωση του Α’ τμήματος της ομάδας στο Παν. Γυμναστήριο.
 
2 - 11 - 30  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο.
 
5 - 11 - 30  Συγέντρωση Β’ τμήματος στη Λέσχη από 6 - 8 μ.μ.
 
9 - 11 - 30  Εκδρομή στους Τράχωνες. Στρατοπεδεύσαμε εκεί αφού στήσαμε 4 αντίσκηνα, την κωνική, τηλέφωνα και μαγειρεία. Το μεσημέρι μοιράστηκε συσσίτιο και το απόγευμα ρυζόγαλο.  Στις 5 μ.μ. αναχωρήσαμε και επιστρέψαμε στο Π. Φάληρο μέσω Αγ. Κοσμά. ‘Ηταν παρόντες ο Γεν. Γραμματέας του Σ.Ε.Π. κ. Μίνδλερ, ο Αρχηγός κ. Αντωνόπουλος, ο Αρχ. Εκπαίδευσης κ. Σοφιανός οι 3 υπαρχηγοί και 23 Ν.Π.
 
12 - 11 - 30  Ο υπ/γός κ. Σπέντσας και ο εν/χης Μακρής πήγαν στο Ναύσταθμο για την παραλαβή  της “Φούλας ΙΙ”.
 
13 - 11 - 30  Συγκέντρωση Β’ τμήματος της ομάδας στη Λέσχη 6 - 8 μ.μ.
 
15 - 11 - 30  Συγκέντρωση Α’ τμήματος στο Πανελλήνιο Γυμναστήριο.
 
20 - 11 - 30  Συγκέντρωση Β’ τμήματος της ομάδας στη Λέσχη 6 - 8 μ.μ.
 
22 - 11 - 30  Συγκέντρωση Α’ τμήματος της ομάδας στο Πανελήνιο Γυμναστήριο.
 
22 - 11 - 30  Εκδρομή στην  Μονή  Κλειστών. Αναχώρηση στις 8 π.μ. Ορειβασία και άφιξη με σταθμούς στο Μοναστήρι 11 π.μ. Παιχνίδια, σήματα κ.λ.π. Στις 5 μ.μ. δια μέσου Χασιών επιστρέψαμε στα ‘Ανω Λιόσια απ’  όπου  φθάσαμε σιδηροδρομικώς στην Αθήνα στις 8.30 μ.μ.  Παρόντες οι τρεις υπαρχηγοί και 12 Ν.Π.  Οι μικροί Ν.Π.  με  τον Αρχηγό κ. Αντωνόπουλο και τούς εν/χες Δοξιάδη και Σαράντη πήγαν στον  Νεώσοικο.
 
27 - 11 - 30  Συγκέντρωση του Β’ τμήματος της ομάδας στη Λέσχη 6 - 8 μ.μ.
 
29 - 11 - 30  Συγκέντρωση του Α’ τμήματος της ομάδας στο Παν. Γυμναστήριο.
 
30 - 11 - 30  Σήμερα το πρωΐ  άλλοι πήγαμε στους παιδικούς κινηματογράφους για την τήρηση της τάξης, ενώ άλλοι στο άλσος κοντά στον Αγ. Νικόλαο για να το καθαρίσουμε από τις κάμπιες. Παρόντες ήταν 20.  Οι μικροί Ν.Π. πήγαν στο Νεώσοικο γιά εκπαίδευση.
 
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 1930  Επιθεώρηση από τον κ. Σκαραμαγκά, αναπληρωτή του κ. Γενικού Εφόρου.  Η λέμβος της ομάδας 3Ν4 με λεμβούχο τον υ/γό κ. Γ. Σπέντσα παρέλαβε από την εξέδρα του Νέου Φαλήρου τον κ. Σκαραμαγκά στις 9.30 π.μ. Στις 10.00 ο κ. Σκαραμαγκάς επιθεώρησε το Νεώσοικο και την  ομάδα.  Ακολούθησε άσκηση όλων των πληρωμάτων στην κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα.  Στις 11 π.μ. διαλυθήκαμε.  Ο  κ. Σκαραμαγκάς έμεινε  με τους αρχηγούς και τους υπαρχηγούς της ομάδας μέχρι τις 2 μ.μ.
 
20 - 21 Δεκεμβρίου 1930  Εκδρομή Κηφισιά - Πεντέλη.
 
Αναχώρηση στις 6.30 από την Πλατεία Κάνιγγος. Στις 8 άφιξη στο σπίτι του κ. Σαράτσογλου στο  Στροφύλι, όπου  περάσαμε τη νύχτα. Το επόμενο πρωΐ στις 8  ανα-χώρησαν οι μεγαλύτεροι από τους Ν/Π για την κορυφή Πεντέλης. Με βροχή και με πολύ πυκνή ομίχλη ανεβήκαμε στη κορυφή 2/12 ώρες μετά την αναχώρησή μας. Η κατάβαση άρχισε σχεδόν αμέσως προς τον Διόνυσο με την ομίχλη συνεχώς να πυκνώνει, πράγμα που μας ανάγκασε να δεθούμε με σχοινιά για  να  αποφύγουμε ατύχημα. Μετά  2 ώρες κατεβήκαμε στο Διόνυσο,  φάγαμε και αναχωρήσαμε για Κηφισιά όπου φθάσαμε στις 3.15 μ.μ.  Κατά την διάρκεια της εκδρομής χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία υψόμετρο και βηματόμετρο.  Παρόντες συνολικά  18.
 
24 Δεκεμβρίου 1930  Ν/Π της ομάδας έψαλαν τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα χάριν των φτωχών του Παλιού  Φαλήρου.
 
28 Δεκεμβρίου 1930  Μετά από πρόσκληση του κ. Γεν. Διευθυντού του Ναυστάθμου πήγαμε για την τήρηση της τάξης στην γιορτή του Δένδρου του Ναύτη. Αναχώρηση στις 2 μ.μ. Κατόπιν  προσκληθήκαμε στο σπίτι του κ. Γεν. Διευθυντή όπου μας προσέφεραν πίττα και μελομακάρονα. Επισκεφθήκαμε διάφορα αξιόλογα μέρη του Ναυστάθμου, παραδώσαμε στο οπλονομείο του Μεταβατικού τους υπό τον κ. Γενικό ‘Εφορο παραδοθέντας γι’ αυτό το σκοπό σάκκους, συναντήσαμε πηγαίνοντας στο Α’ Νοσοκομείο. τον παληό ενωμοτάρχη της ομάδας Ν. Μαραλάνη και γύρω στις 6 βρήκαμε πάλι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την διδασκαλία σημάτων μόρς και ναυτικών χαρτών από τους υπ/γούς Σαράτσογλου και Περρωτή. Στις 7.30 αναχωρήσαμε και αποβιβαστήκαμε στον Πειραιά στις 8.15.
 
29 Δεκεμβρίου 1930  Συμμετέχουμε με 4 Ν/Πρ. στην ομάδα που στάλθηκε για την τήρηση της τάξης στην παρέλαση των παιδιών του Πατριωτικού  Ιδρύματος.
 
Κάθε Πέμπτη και Σάββατο γίνονται οι τακτικές συγκεντρώσεις της ομάδας στο Πανελλήνιο  Γυμναστήριο και το σπίτι του κ. Περρωτή που το παραχωρεί ευγενώς.
 
1931  1  Ιανουαρίου :  συμμετέχουμε στην παρέλαση του Σώματος για την γιορτή της 1ης του χρόνου, με 25 Ναυτοπροσκόπους.  Επικεφαλής ο υπαρχηγός Σαράτσογλους.
 
6 Ιανουαρίου 1931  ‘Εγινε στα γραφεία του Σ.Ε.Π. το κόψιμο της πίττας της ομάδας.
 
Γιά την 18η  επέτειο της ιδρύσεως της ομάδας, κλήθηκαν και παρευρέθηκαν οι αρχές του Σ.Ε.Π. και τα μέλη της επιτροπής της ομάδας. Παρόντες 30 Ν.Π.
 
8 Ιανουαρίου 1931  Εορτή των Φώτων.  ‘Εγινε επιθεώρηση της ομάδας από τον  Τ. Ε  Αθηνών.  Λέμβος της ομάδας παρέλαβε τον  Αρχηγό της ομάδας και τον  Γ. ‘Εφορο από την εξέδρα του Ν. Φαλήρου στις 9.15 π.μ. και τους απεβίβασε στο Νεώσοικο.  Μετά την επιθεώρηση του κ. Γ. Εφόρου οι λέμβοι 8/κωπος Ι, 8/κωπος ΙΙ, τετράκωπος κ. Αρχηγού και Κέλης πήγαν στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Π. Φάληρο.  ‘Ανεμος μέχρι τις 10 το πρωΐ Βόρειος.  Από τις 10 Σορόκος, διαρκώς ενισχυόμενος.  Παρόντες 22 Ν.Π.
 
11 - 1 - 31  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο.  Καιρός βροχερός. Παρόντες 10.
 
18 - 1 - 31  Επιθέωρηση της ομάδας στην Ναυτική βάση από τον κ. Περιφερειακό ‘Εφορο Αττικοβοιωτίας.  ‘Εγινε επίδειξη μόνο μιας λέμβου, λόγω του πνέοντος δυνατού Ν.Δ. ανέμου και της θαλασσαταραχής που επικρατούσε. Παρόντες: Αξιωμ. 5,  Ν/ποι 25.
 
22 - 1 - 31  Συγκέντρωση στη Λέσχη. Διδασκαλία ύλης Α’ και Β’ τάξης. Παρόντες: 1 υπαρχηγός, 10 Ναυτοπρόσκοποι.
 
25 - 1 - 31  Συγκέντρωση 8.15 π.μ. στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
 
9.00 π.μ. αναχώρηση μαζί με άλλες ομάδες για Καλογρέζα.
 
11.00 π.μ. ‘Αφιξη στην Καλογρέζα.  ‘Ολη την ημέρα αφού στρατοπεδεύσαμε και κατασκευάσαμε τοπογραφικό χάρτη Αθηνών - Καλογρέζας, παίξαμε βόλεϋ - μπωλ και με τους  άλλους  Ν/ Προσκόπους λάβαμε μέρος στις ασκήσεις τηλεφώνων.
 
Προήχθη σε υπαρχηγό  ο  Τραυλός και έγινε μάθημα Α’ τάξεως.  Στις 5.30 αναχώρηση.  Διλαλυση στις 8.30 μ.μ. στην Αθήνα.  Παρόντες: Αξιωματικοί 5,  Ναυτοπρόσκοποι 26.
 
30 - 1 - 31  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. ‘Ασκηση με την 3Ν3 στην κωπηλασία και παραβολή. Παρόντες 8.  Αξιωματικός Περρωτής.
 
5 - 2 - 31  Συγκέντρωση στη Λέσχη του Β’ τμήματος από τις 6 - 8 μ.μ.
 
Διδασκαλία ύλης Α’ και Β’ τάξης. Παρόντες 9. υπ/γός Περρωτής.
 
26 - 2 - 31  Συγκέντρωση στην Λέσχη του Β’ τμήματος από 6 - 8 μ.μ. Διδασκαλία Ναυτικών γνώσεων. Παρόντες 11.
 
1 - 3 - 31  Σήμερα η ομάδα πήρε μέρος στην εκδρομή της Τ.Ε. Αθηνών. Παρόντες 8. Υπ/γός Δοξιάδης. Επιστροφή στις 7 μ.μ. Η εκδρομή έγινε στο Σκουντούκι.
 
Ο υπ/γός κ. Σπέντσας μαζί με άλλους Ν.Π. έμειναν στο Νεώσοικο και ανέσυραν την 3Ν4 από το Αεροδρόμιο που βρίσκονταν.
 
5 - 3 - 31  Συγκέντρωση 6 - 8 μ.μ. Β’ τμήματος.          7 - 3 - 31  Συγκέντρωση Α’ τμήματος.
 
8 - 3 - 31  Συγκέντρωση της ομάδας στο Νεώσοικο. Οι Ν.Π. έσκαψαν, μετέφεραν πέτρες για κτίσιμο, ασβέστη και πορσελάνη και πέτρες με το καροτσάκι.  Παρά την τρικυμία η 3Ν2 βγήκε με τον αρχηγό εκπ. κ. Σοφιανό για πάπιες και αργότερα με τους υπ/γούς Σπέντσα και Περρωτή.  Η 3Ν2 ανασύρθηκε στην αμμουδιά των μπάνιων κατά τις 1 μ.μ.
 
9 - 3 - 31  Οι Ν.Π. Σαράντης, Μακρής, Τραυλός μετέφεραν με το καρότσι 2 καντάρια ασβέστη στο Νεώσοικο της ομάδας.
 
10 & 11 - 3 - 31  Οι Ν.Π. της 3ης και 4ης ενωμοτίας εργαστήκαμε για το κτίσιμο του Νεώσοικου.
 
12 - 3 - 31  Συγκέντρωση του Β’ τμήματος.
 
14 - 3 - 31  Συγκέντρωση του Α’ τμήματος.
 
15 - 3 - 31  Οι Ν.Π. εργάσθηκαν στο Νεώσοικο.
 
Οι υπόλοιποι πήγαν στην Αθήνα στα πέμπτα γυμνάσια της Τ.Ε. Αθηνών.
 
18 - 3 - 31  Συγκέντρωση Β’ τμήματος.
 
20 - 3 - 31  Συγκέντρωση Α’ τμήματος.
 
21 - 3 - 31  Συγκεντρωθήκαμε πρώτα στο Νεώσοικο, ύστερα στο Σκοπευτήριο της Σκοπευτικής Εταιρείας.    Οι εκεί συγκεντρωθέντες Ν.Π. εξασκηθήκαμε στην σκοποβολή και κόψαμε τις κάμπιες του εκεί πευκώνα.  Στις 12 π.μ. διαλυθήκαμε.
 
25 - 3 - 31  Η 3η Ο.Ν.Α. έλαβε μέρος στην παρέλαση των Τ.Ε. Αθηνών και Πειραιώς. Από την ομάδα ήταν παρόντες 1 Αρχηγός, 2 υπ/γοί, 4 εν/χαι και 18 Ν.Π. Στις 12.30 π.μ.  διαλυθήκαμε  αφού παρελάσαμε μπροστά από τους επισήμους.
 
26 - 3 - 31  Συγκέντρωση του Β’ τμήματος.
 
28 - 3 - 31  Συγκέντρωση του Α’ τμήματος.
 
29 - 3 - 31  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. Επισκευάστηκε το υπόλοιπο μέρος της στέγης και χτίστηκε ο τοίχος. Στις 12 μ. ορκίσθηκαν οι Ν.Π. Γρώμαν  Ρ. και Λιανόπουλος Γ.    Στις 1 μ.μ. οι Ν.Π. διαλυθήκαμε.
 
2 - 4 - 31  Συγκέντρωση του Β’ τμήματος.  4 - 4 -31  Συγκέντρωση Α’ τμήματος.
 
5 - 3 - 31  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. Εργαστήκαμε στην εξαγωγή χώματος, καθώς και στην κατασκευή τμήματος  της στέγης  που είχε παρασυρθεί από τον δυνατό Β. άνεμο.  Στις 1 μ.μ. διάλυση.  9 - 4 - 31  Συγκέντρωση Β’ τμήματος.
 
 
 
12 έως 19 - 4 - 31  Στρατόπεδο στο κτήμα κ. Γρώμαν στον Πόρο.  Σε  ιδιαίτερο  ημερολόγιο.
 
Στις  κατασκηνώσεις  του  Πόρου  είχε  ο  καθένας  καθημερινή  υποχρέωση  να  μεταφέρει  2  γκαζοντενεκέδες νερό  από  το  Μοναστήρι  κάτω, στα  Αλώνια.
 
 
 
24 - 4 – 31  Συγκέντρωση του Β’ τμήματος.  25 - 4 – 31  Συγκέντρωση Α’ τμήματος.
 
26 - 4- 31  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο της Ομάδος. Εργαστήκαμε στον καθαρισμό του Νεώσοικου και ασκηθήκαμε στην κωπηλασία με την 3Ν3. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
30 - 4 – 31  Συγκέντρωση Β’ τμήματος.
 
2 - 5 – 31  Συγκέντρωση Α’ τμήματος.
 
3 - 5 – 31  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. ‘Ολο το πρωί ασκηθήκαμε στην κωπηλασία με την 3Ν3 και 3Ν1. Σκάψαμε τις ράγες για την τοποθέτησή τους σε άλλη θέση και καθαρίσαμε τα χώματα της πλατείας. Διάλυση 12.30 π.μ.
 
7 - 5 – 31 Συγκέντρωση Β’ τμήματος.  9 - 5 – 31 Συγκέντρωση Α’ τμήματος.
 
10 - 5 – 31  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο της ομάδας.  Ασκηθήκαμε στην κωπηλασία με την 3Ν3 και στο γούργουλα με την 3Ν5. Μετά καθελκύσθηκε η 3Ν4 η οποία πλύθηκε και κάναμε λουτρό.  Μετά το τέλος του λουτρού καθελκύσθηκε η λέμβος του λαχείου, ανελκύσθηκε η 3Ν4 η οποία μπήκε μέσα στο Νεώσοικο.  Στις 1 μ.μ. διάλυση.
 
14 - 5 – 31  Συγκέντρωση Β’ τμήματος.
 
16 - 5 – 31 Συγκέντρωση Α’ τμήματος.  Διακοπή εργασιών ομάδας λόγω διαγωνισμών.
 
28 Ιουνίου 1931  Σήμερα το πρωΐ στις 6 π.μ. μετά από πρόσκληση της Ε.Λ.Π.Α. οι Ν.Π. της 3ης ομάδας πήγαμε στην Πάρνηθα με αυτοκίνητο για την τήρηση της τάξης κατά την διάρκεια των αυτοκινητικών αγώνων. Το μεσημέρι φάγαμε εκεί και επιστρέψαμε το απόγευμα στις 5 μ.μ.
 
1 Ιουλίου 1931  Συγκέντρωση Β’ τμήματος.  4 Ιουλίου 1931  Συγκέντρωση Α’ τμήματος.
 
5 Ιουλίου 1931  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. Καθαρίζαμε όλο το πρωΐ, το εσωτερικό και εξωτερικό του ανακαινισθέντος Νεώσοικου.  Αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Τ. Εφόρου Αθηνών, μας βρήκε όλους να εργαζόμαστε.  Διαλυθήκαμε τμηματικά από τις 1 μ.μ.
 
9 Ιουλίου 1931  Σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση της ομάδας από τις 5 - 7.30 μ.μ. Εκπαιδευτήκαμε στην κωπηλασία.
 
11 & 12 Ιουλίου 1931  Αναχώρηση από το Νεώσοικο στις 5.30 με την 3Ν3 και την βάρκα του κ. Αρχηγού με επιβάτες τους κ.κ. Τ.Ε. Αθηνών κ. Α. Σταμίρη και τον κ. Αρχηγό Ιδρυτή, τους οποίους και αποβιβάσαμε στην Γλυφάδα στο πατριωτικό ‘Ιδρυμα και κατόπιν συνεχίσαμε τον πλού μας προς το Κατραμόνησο όπου και φθάσαμε κατά τις 2.30 μ.μ. Περάσαμε τη νύχτα εκεί και στις 5.30 π.μ. αναχωρήσαμε για τα “Μερμήγκια” στις 8 π.μ. μετά από διάφορες βυθομετρήσεις κ.λ.π. πλεύσαμε στο Καβούρι και από κεί το απόγευμα στις 4 π.μ. στην Γλυφάδα αφού παραλάβαμε τους κ.κ. Τ.Ε. και Αρχηγό Ιδρυτή, επιστρέψαμε στις 7 μ.μ. στο Νεώσοικο.
 
16 - 7 – 31 Συγκέντρωση και εκπαίδευση στην ιστιοπλοΐα με την 3Ν2 με άνεμο Ν.Δ. μέτριο.
 
19 - 7 – 31  ‘Ασκηση στην κωπηλασία με την 3Ν5 και 3Ν1 και σήματα ναυτικά, στήσιμο ιστού και κατασκευής μονίμου αγκυροβολίου.  Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
23 - 7 – 31  ‘Ασκηση ιστιοπλοΐας με Β.Δ. άνεμο δυνατό και εξάσκηση στην σειροδέτηση με την 3Ν2, χρησιμοποίηση πλωτής άγκυρας κ.λ.π.
 
26 - 7 – 31  Καθαρισμός Νεωσοίκου, βάψιμο 3Ν4 και ξύσιμο της 3Ν3 και ανάγνωση διαταγής σχετικής με το Στρατόπεδο Παρισίων.  Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
1 & 2 Αυγούστου 1931  Διήμερη εκδρομή στα Περιστέρια. Αναχώρηση από το Νέωσοικο Σάββατο βράδυ στις 5.30 μ.μ. και άφιξη στα Περιστέρια στις 9 μ.μ. μετά από πάλη μιας αρκετά δυνατής τρικυμίας, κοιμηθήκαμε κατάκοποι για να ξυπνήσουμε την Κυριακή στις 7 π.μ. όπου επισκεφθήκαμε το Φάρο.
 
Μετά από μία περιήγηση και ένα καλό μπάνιο ξεκινήσαμε για την Γλυφάδα όπου καταπλεύσαμε και επισκεφθήκαμε το στρατόπεδο του Σ.Ε.Π.  Στις 3.30 μ.μ. αναχωρήσαμε για το Νεώσοικο όπου και φθάσαμε στις 6 μ.μ.  Στην εκδρομή αυτή συμμετείχαν 14 Ν.Π. με τις λέμβους 3Ν3, 3Ν2 και την λέμβο του κ. Αρχηγού.
 
6 - 8 – 31  Καθαρισμός πλατείας Νεωσοίκου και των λέμβων, διδασκαλία από τον κ. υ/γό Περρωτή για την ιστιοπλοΐα.
 
9 - 8 – 31  Ημερήσια εκδρομή στη Γλυφάδα με την 3Ν3 και 3Ν2. Αναχώρηση από το Νεώσοικο στις 6.30 π.μ. Κατάπλους στη Γλυφάδα στις 8.30. Μπάνιο κ.λ.π. Αναχώρηση για επιστροφή από Γλυφάδα στις 3.30 και άφιξη στις 4.45 στο Νεώσοικο.  Διάλυση  5.15 μ.μ.
 
13 - 8 – 31  ‘Ασκηση στην κωπηλασία με την 3Ν3 και μετά ανέλκυση με το καρότσι. Τακτοποίηση Νεωσοίκου κ.λ.π. επειδή αύριο αναχωρούμε για το Στρατόπεδο Βενσέν.  (Vincennes).
 
14 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου  1931  Στρατόπεδο διεθνές στο Βενσέν με την ευκαιρία της αποικιακής εκθέσεως. Αναχώρηση από τον Πειραιά στις 14 Αυγούστου και ώρα 3 μ.μ. ακριβώς με την “‘Ανδρο” δια Μασσαλία.    ‘Αφιξη στην Μασσαλία στις 19/8 και ώρα 8.15 και πήγαμε στο σταθμό του σιδηροδρόμου  P.L.M. όπου πληροφορηθήκαμε ότι το τραίνο αναχωρεί στις 8.05 μ.μ.    Μετά από αυτό επισκεφθήκαμε το Chateau d’ If.    Επιστρέψαμε  στις 1 μ.μ. γευματίσαμε, περιηγηθήκαμε την πόλη και στις 6.30 επιβιβαστήκαμε στο σιδηρόδρομο.  ‘Αφιξη στο Παρίσι στις 20/8 και ώρα 9.35 π.μ. και αναχώρηση για το στρατόπεδο όπου  φθάσαμε στις 10.15 π.μ.      Εκεί  μείναμε μέχρι τις 28 Αυγούστου κατόπιν κατοικήσαμε στα δωμάτια της οδού Charles  μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναχωρήσαμε  κι επιστρέψαμε στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα.
 
 
 
17 Σεπτεμβρίου  ‘Ασκηση εις το Νεώσοικο με την 3Ν2 στην ιστιοπλοΐα.
 
20 Σεπτεμβρίου  ‘Ασκηση ημερήσια εις το Νεώσοικο, βαφή της 3Ν3 και γενική ετοιμασία για την χειμερινή περίοδο.
 
24 Σεπτεμβρίου  Τελευταία συγκέντρωση Πέμπτης, που έγινε στο Νεώσοικο.
 
‘Υλη Γ’ τάξεως και συνέχιση των εργασιών για την χειμερινή περίοδο.
 
27 Σεπτεμβρίου  ‘Ασκηση κωπηλασίας,  μετάβαση με τις λέμβους της ομάδας στο ‘Εντεν όπου κάναμε μπάνιο και μετά στην Αίγλη, και επιστροφή στις 12.30 στο Νεώσοικο. Διάλυση,  αφού ανελκύσαμε όλες τις λέμβους στις 1 μ.μ.
 
1 Οκτωβρίου  Αρχή χειμερινών συγκεντρώσεων στο σπίτι του κ. Περρωτή για το Φάληρο και στο Πανελλήνιο Γυμναστήριο για την Αθήνα. Διδάσκεται ύλη Β’ τάξης.
 
4 Οκτωβρίου ‘Ασκηση στο Νεώσοικο με την 3Ν1 και βάψιμο 3Ν2. Διάλυση στις 12 π.,.
 
8 Οκτωβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης.
 
11 Οκτωβρίου  Συγκέντρωση και άσκηση στο Νεώσοικο.
 
15 Οκτωβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ και Α’ τάξης.
 
18 Οκτωβρίου  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο, κατασκευή των ντουλαπιών του τοίχου, συμπλήρωση ελλείψεων ιστού, επιδιόρθωση στέγης.
 
25 Οκτωβρίου  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο, επισκευή πλατείας κ.λ.π.
 
29 Οκτωβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ και Α’ τάξης.
 
1 Νοεμβρίου 1932  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο, μεταφορά 5 πανώ από το Αεροδρόμιο στο Νεώσοικο και τοποθέτηση αυτών στην πλατεία.  Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
5 Νοεμβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ και Α’ τάξης.
 
8 Νοεμβρίου  Ημερήσια εκδρομή στον Κοκκιναρά μέσω Κηφισιάς και επιστροφή στις 7 μ.μ. Διδασκαλία ανιχνεύσεως κ.λ.π.
 
12 Νοεμβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β΄και Α’ τάξης.
 
15 Νοεμβρίου  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο και μεταφορά των υπολοίπων 7 πανώ τα οποία επίσης τοποθετήθηκαν στην πλατεία.
 
19 Νοεμβρίου Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ και Α’ τάξης καθώς και διδασκαλία περι μορσικών σημάτων.          26 Νοεμβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης.
 
29 Νοεμβρίου  Κάθοδος στο Νέωσοικο και ετοιμασία για την επιθεώρηση του κ. Φεσοπούλου Γενικού Επιθεωρητή του Σ.Ε.Π.
 
3 Δεκεμβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης.
 
6 Δεκεμβρίου  Ετοιμασίες για την επιθεώρηση, βάψιμο 3Ν4 και καθέλκυση της λέμβου του  κ. Σοφιανού.        10 Δεκεμβρίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης.
 
13 Δεκεμβρίου  Ετοιμασίες για την επιθεώρηση, στρώσιμο πλατείας κ.τ.λ.
 
Τελευταία Κυριακή όπου κατεβαίνει ο κ. Υ/γός Περρωτής στο Νεώσοικο επειδή φεύγει για το Παρίσι την επόμενη Κυριακή.
 
17 Δεκεμβρίου  Τελευταία συγκέντρωση στην οικία του κ. Περρωτή και αποχαιρετισμός μας με τον κ. Περρωτή.
 
20 Δεκεμβρίου  Επιθεώρηση από τον κ. γενικό Επιθεωρήτη κ. Γ.Ε. και κ. Τ.Ε. που δεν βρήκαν κανένα σφάλμα και αναχώρησαν στις 5.30. Διαλυθήκαμε  αφού  ανελκύσαμε  τις  λέμβους  μας.            27 Δεκεμβρίου  Άσκηση στο Νεώσοικο, τοποθέτηση πανώ κ.λ.π.
 
31 Δεκεμβρίου 1931  Συγκέντρωση των μεν Αθηναίων στην Σχολή Μακρή, των δε Φαληριωτών στο σπίτι του υπ/γού Θ. Ζαμάνου από 5  έως  7.
 
 
 
1  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  1932
 
Συμμετείχαμε στην παρέλαση του Σ.Ε.Π. με δύναμη 26 Ν.Π. Η παρέλαση άρχισε στις 8 π.μ. και έληξε στις 12.30 π.μ.
 
3 Ιανουαρίου  Γιορτή της ομάδας μας με την ευκαιρία της Αγιοβασιλιάτικης πίττας.  Στην  γιορτή  παρουσιάσθηκε  ολόκληρο  το  σύστημα  Αθηνών, ο κ. Γ. Επιθε-ωρητής, ο κ. Π.Ε. και ο κ. Τ.Ε. καθώς και ο κ. Τ.Ε.Α. Ν/Π.  Λήξη  στις 12.30 π.μ.
 
6 Ιανουαρίου  ‘Ασκηση στο Νεώσοικο και κωπηλασία.
 
10 Ιανουαρίου  Συγκέντρωση, επανάληψη ύλης Γ’ τάξης.
 
16 Ιανουαρίου  Συγκέντρωση και επανάληψη ύλης Γ’ τάξης.
 
17 Ιανουαρίου  Ημερήσια εκδρομή στο πανελλήνιο Σκοπευτήριο, για να ανοίξουμε λάκκους για την δενδροφύτευση.  Φθάσαμε εκεί στις 9.10.  Δουλέψαμε μέχρι τις 1 μ.μ. Φάγαμε  και  αναπαυθήκαμε.        Στις 3 αρχίσαμε σκοποβολή μέχρι τις 4.45
 
οπότε και αναχωρήσαμε.
 
23 Ιανουαρίου  Συγκέντρωση, επανάληψη ύλης Γ’ και Β’ τάξης.
 
24 Ιανουαρίου ‘Ασκηση στο Νεώσοικο στην κωπηλασία με την 3Ν1.  Διάλυση στις 12 π.μ.
 
30 Ιανουαρίου      [ Σημείωση : “εμείς από  το  Φάληρο  και οι  Αθηναίοι”! ]
 
Αντί συγκέντρωσης εμείς από το Φάληρο επισκεφθήκαμε το Νεώσοικο  και επιδιορθώσαμε την πλατεία του  που  είχε καταστραφεί  από  μιά δυνατή  σοροκάδα.
 
Οι Αθηναίοι είχαν συγκέντρωση και επανάληψη ύλης Β’ και Γ’ τάξης.
 
31 Ιανουαρίου  Εκδρομή στο Σκοπευτήριο, για δενδροφύτευση. Γυρίσαμε άπρακτοι γιατί  τα δενρύλλια δεν είχαν σταλεί. Επιστρέψαμε στις 12 π.μ. αφού καθαρίσαμε τα διάφορα μικρά δέντρα από τα ξερά φύλλα κ.λ.π.
 
20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  Συγκέντρωση και διδασκαλία ύλης Β’ τάξης.
 
21 Φεβρουαρίου  Κατεβήκαμε στο Νεώσοικο και εξασκηθήκαμε στα ναυτικά σήματα και την ιστιοπλοΐα.
 
27 Φεβρουαρίου Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης και οπτικός τηλέγραφος για σήματα μόρς.
 
28 Φεβρουαρίου ‘Ασκηση στο Νεώσοικο στην κωπηλασία και επισκευή της 3Ν4.
 
5 / 3 /  1932  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης και οπτικός τηλέγραφος για σήματα μόρς.
 
6 Μαρτίου  Ναυτική άσκηση στο Νεώσοικο.
 
12 Μαρτίου  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης και οπτικός τηλέγραφος για σήματα μόρς.
 
13 Μαρτίου  Περίπατος μέχρι την Καλλιθέα όπου και κάναμε διάφορα πεζικά γυμνάσια υπό τις διαταγές του κ. Τ.Ε.Α. Ν/Π. Διάλυση στις 12.30.
 
19 Μαρτίου  Συγκέντρωση και ύλη Β’ τάξης  και οπτικός τηλέγραφος για  μόρς.
 
20 Μαρτίου  Ημερήσια εκδρομή στην Αγία Βαρβάρα Δαφνίου, για πεζικά γυμνάσια σχετικά με την παρέλαση της 25 Μαρτίου.  Τα γυμνάσια έγιναν υπό τα παραγγέλματα των κ.κ. Π.Ε.,  Δ.Σ.,  Τ.Ε.Α. Ν/Π.  Διάλυση στις 5.15.
 
25 Μαρτίου  Παρέλαση για την Εθνική μας Γιορτή και αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου. Η παρέλαση ήταν πολύ καλή, καλύτερη όμως από όλες τις ομάδες  ήταν η 3η  Ο.Ν.Α.  που  παρουσιάστηκε  με  δύναμη  36  Ν/Π,  τελείως ομοιόμορφες στολές  και  την καλύτερη εκτέλεση παραγγελμάτων.
 
26 Μαρτίου  Συγκέντρωση και διδασκαλία ‘υλης Β’ τάξης.
 
27 Μαρτίου  Κάτέβηκαν οι ομάδες 1 του Νέου Φαλήρου και 1 Τζιτζιφιών στο Νεώσοικο και έκαναν ασκήσεις στην κωπηλασία και στην καθέλκυση - ανέλκυση, ίσχαση  άγκυρας  κ.λ.π.
 
2 Απριλίου  1932  Συγκέντρωση. ‘Υλη Β’ τάξης.
 
3 Απριλίου  Ημερήσια εκδρομή στον Πολεμικό Ναύσταθμο, επισκεφθήκαμε το καταδρομικό “ΑΒΕΡΩΦ”, βασιλικό υποβρύχιο κ.λ.π.  Φάγαμε στο πευκόφυτο μέρος απέναντι από την Λέρο όπου παίξαμε  διάφορα παιχνίδα και επιστρέψαμε με την “Τένεδο” στις 6.30 μ.μ.
 
8 Απριλίου Η σκοπευτική ομάδα που την αποτελούσαν οι Ν/Π Ε. Κόντης, Κ. Τραυλός,
 
Θ. Ζαμάνος, Π. Παπαδημητρίου, Α. Γκρώμαν με αναπληρωματικό τον  Κ. Αλιμπέρτη, έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Σκοπευτικούς Αγώνες και στο αγώνισμα το ομαδικό για ντουφέκι 22 m/m 50 μέτρα όρθιος ήρθε πρώτη και κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο ήταν 813 έναντι 828.
 
Με σειρά επιτυχιών: Ε. Κόντης 177, Η. Τραυλός 175, Π. Παπαδημητρίου 164, Θ. Ζαμάνος 163, Α. Γκρώμαν 149.  Περιμένουμε τα έπαθλα.  Πήραμε συγχαρητήρια από όλους καθώς και από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο  που  περάσαμε με διαφορά 4 βαθμών.
 
9 Απριλίου
 
Συγκέντρωση στη Λέσχη, όπου διδάχτηκαν διάφορες ναυτικές γνώσεις. Οι Ναυτοπροσκοποι Γρώμαν Ρ. και Λασκάρ έδωσαν εξετάσεις Β’ τάξης.
 
10/4/1932 Συγκέντρωση στις 9 το πρωΐ στο Νεώσοικο όπου πιάσαμε δουλειά για να επιδιορθώσουμε το Νεώσοικο.  Ο μπροστινός τοίχος γκρεμίζεται γιατί ο Νεώσοικος πρόκειται να γίνει πιο μακρύς.  ‘Εφθασε επίσης ένας Γάλλος με την σύζυγό του, ο οποίος έχει έλθει από τη Γαλλία με ένα κανόε και πρόκειται το απόγευμα πάλι να αποπλεύσει.
 
Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
Το απόγευμα η σκοπευτική ομάδα που αποτελείται από τους ανωτέρω αναφερομένους 5 ναυτοπροσκόπους συγκεντρώθηκε στις 4 μ.μ. μπροστά από το ζωολογικό μουσείο και από κει πήγε στο σκοπευτήριο, όπου κάθε  σκοπευτής πήρε ένα όπλο,  μετάλλιο και  δίπλωμα.
 
16 Απριλίου Η συγκέντρωση αυτή τη φορά έγινε στο Νεώσοικο και όχι στη Λέσχη, γιατί συνεχίζεται η επιδιόρθωση του νεώσοικου. Διάλυση στις 7 μ.μ.
 
17 Απριλίου  Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Νεώσοικο.  Συνεχίζονται οι εργασίες. Ο νέος τοίχος ανυψώνεται μέχρι 0,80 μ. Έρχεται ο κ. Αρχηγός ιδρυτής και Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π. και φέρνει τις φωτογραφίες της Σκοπευτικής ομάδας κατά τους σκοπευτικούς αγώνες. Επίδειξη σωτηρίας πνιγμένου και τεχνητής αναπνοής, από τον Γάλλο ο οποίος όπως είπαμε παραπάνω έφθασε με το κανόε του στο Νεώσοικο ερχόμενος από Γαλλία και μένει εδώ. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
Το απόγευμα η δουλειά συνεχίζεται, προαιρετικώς.
 
23 Απριλίου Συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο Νεώσοικο, όπου συνεχίζεται η επιδιόρθωσή του.
 
‘Ασκηση κωπηλασίας με την λέμβο της ομάδας Φούλα. Διάλυση στις 7 μ.μ.
 
24 Απριλίου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 9 π.μ. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επιδιόρθωσή του. Ανέλκυση Φούλας στην πλατεία του Νεώσοικου. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
27 Απριλίου  1932  Συγκέντρωση στις 9 στο Νεώσοικο. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επιδιόρθωσή του. Τρεις  ναυτοπρόσκοποι πήγαν στην Καλιθέα με το καρότσι, και έφεραν τα απαιτούμενα ξύλα για την κατασκευή αποχωρητηρίου για το στρατόπεδο του Πάσχα και επίσης τα απαιτούμενα για τη στέγαση του Νεώσοικου.  Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
28 Απριλίου  Συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Νέωσοικο από όπου όλοι μαζί πήγαμε στην Εκκλησία του Φαλήρου ‘’Αγιος Αλέξανδρος” όπου τηρήσαμε την τάξη κατά την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων (Μεγάλη Πέμπτη). Διάλυση στις 11 μ.μ.
 
29 Απριλίου  Μεγάλη Παρασκευή. Συγέντρωση στον περιβολο της Εκκλησίας “‘Αγιος Αλέξανδρος” στις 8 π.μ. Η λειτουργία άρχισε στις 8.15. Τηρήσαμε και σήμερα την τάξη κρατώντες διαδρόμους εντός της Εκκλησίας. Διάλυση στις 12 π.μ.  Το απόγευμα συγκεντρωθήκαμε στις 4.30 στην Εκκλησία, όπου εναλλάξ κατά 1/4 της ώρας στεκόμαστε τιμητική φρουρά του Επιταφίου έως τις 7 μ.μ., οπότε άρχισε η ακολουθία. Ακολουθήσαμε τον Επιτάφιο και στις 11 μ.μ. διαλυθήκαμε για να πάει ο καθένας στο σπίτι του.
 
30 Απριλίου  Συγκέντρωση προαιρετική κοντά στην Εκκλησία στις 8 π.μ. όπου έως τις 12 π.μ. στήσαμε την εξέδρα της Αναστάσεως.
 
2 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα)  1932
 
Συγκέντρωση στις 6.45 π.μ. στο σταθμό της Πελοπονήσου με πλήρη στολή και έτοιμοι για 7ήμερον στρατόπεδο και με τρόφιμα για την πρώτη μέρα. Στις 10.30 φθάσαμε με τον σιδηρόδρομο στο Λαύριο, από όπου ξεκινήσαμε με αυτοκίνητα για την έπαυλη του κυρίου Ζαχαρίτσα η οποία ευγενώς μας παραχωρήθηκε. Αφού φθάσαμε εκεί κατά τις 11.30’ στήσαμε δύο σκηνές της ομάδας καθώς και τον πολυτελή ιστό.  Το απόγευμα κανονίσθηκαν όλα τα ζητήματα του στρατοπέδου, οι υπηρεσίες μοιράστηκαν στις 5 ενωμοτίες του συστήματος (στρατοπεύδευσε όλο το σύστημα δηλ. 3η ομάδα Α. Ναυτοπροσκόπων, 3η ομάδα Προσκόπων και 3η ομάδα Λυκοπούλων).  Κατάκλιση  νωρίς.
 
3, 4, 5, 6, 7 Μαΐου  Εγερτήριο στις 6.30, γυμναστική, πλύσιμο, σιγύρισμα θαλάμων, έως τις 7.55’. ‘Επαρση σημαίας στις 8 π.μ., πρωϊνό ρόφημα έως τις 8.30, εκτέλεση υπηρεσίας έως τις 10 π.μ. Μάθημα και λουτρό θαλάσσιο έως τις 12 μ., συσίτιο στις 12.30’. Μετά ανάπαυση και απογευματινός περίπατος, στις 7.30’ μ.μ. συσσίτιο. Και έως τις 9.30 ψυχαγωγία. 9.30 κατάκλιση, 9.45’ σιωπητήριο.
 
8 Μαΐου  Εγερτήριο στις 6.30. Πλύσιμο και ετοιμασία των αποσκευών, 8.30 έπαρση σημαίας, πρωϊνό, συγύρισμα έπαυλης, ρίξιμο σκηνών, σκέπασμα αποχωρητηρίων και μαγειρείου. 12.30 συσσίτιο 2.30 αρχίζει η επιστροφή μας στο Λαύριο, από όπου στις 5 φύγαμε με το σιδηρόδρομο για την Αθήνα.  ‘Αφιξη στην Αθήνα στις 7.50.
 
14 Μαΐου  1932  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 8.30 π.μ. Συνεχίζεται ο καθαρισμός του Νεώσοικου. Προετοιμαζόμαστε για να ανελκύσουμε στη ξηρά το νέο καΐκι της ομάδας μας.  Στήσαμε το παλάγκο και αρχίσαμε την ανέλκυση, αλλά γίνεται αργά.  Διάλυση  1.30 μ.μ.
 
Το απόγευμα συνεχίζεται η ανέλκυση και προχωρεί μέχρι ενός σημείου. Η θέση του καϊκιού ήταν ασφαλής και γι’ αυτό αποχωρήσαμε επειδή ήταν η ώρα αρκετά προχωρημένη και διαλυθήκαμε.
 
21 Μαΐου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 5.30. Ο κ. Αρχηγός  Σπέντσας εξέτασε για την δευτέρα τάξη και όποιος ήθελε έδωσε εξετάσεις. ‘Αλλοι με τη βάρκα του Τοπικού κ. Αντωνόπουλου κάνουν ιστιοπλοΐα.  Διάλυση στις 7.30.
 
22 Μαΐου  Το πρωϊνό ήταν ελεύθερο. Το απόγευμα στις 2.30 συγκεντρωθήκαμε στο Ζάππειο από όπου πήγαμε στο Τέννις - Κλάμπ όπου μας είχαν προσκαλέσει για να βοηθήσουμε στην επιτυχία της γιορτής υπέρ “της στέγης του παιδιού”. Διαλυθήκαμε στις 7.30 μ.μ.          Οι συγκεντρώσεις διακόπτονται μέχρι το τέλος των εξετάσεων των μαθητών.
 
26 Ιουνίου  1932
 
Η πρώτη συγκέντρωση μετά τις εξετάσεις στο Νεώσοικο στις 8 π.μ. ‘Ολοι δουλεύουν πυρετωδώς για να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα έργα. Οι εργασίες διακόπτονται στις 12.30’ για να αρχίσουν μετά στις 2.30. Διάλυση στις 6 μ.μ,  προαιρετικά όμως οι εργασίες συνεχίζονται έως αργά.
 
29 Ιουνίου  Η πρώτη Τετάρτη κατά την οποίαν αρχίζουν οι τακτικές συγκεντρώσεις στο Νεώσοικο.  Παρούσα όλη η δύναμη της ομάδας.  Εντατική δουλειά για την τακτοποίηση του Νεώσοικου, σοβάτισμα, τακτοποίημα πλατείας, βάψιμο καϊκιού, κ.λ.π.  Διάλυση 7.30 μ.μ.
 
3 Ιουλίου  1932  Αναβλήθηκε η αναμενόμενη επιθεώρηση της ομάδας στο Νεώσοικο από τον κ. Π.Ε. κ. Νέρη για την επομένη Κυριακή.  Ο  Νεώσοικος έχει πλέον τελειώσει καθώς επίσης και η πλατεία και το καϊκι.  Μετά το τέλος των διαφόρων μικροεργασιών ιστιοπλοΐα, γουώτερ-πόλο. Διάλυση στις 1 μ.μ.    6 Ιουλίου  ‘Ολη η ομάδα κατεβαίνει στο Νεώσοικο για κανονική συγκέντρωση, πλύσιμο Νεώσοικου και τακτοποιήση, στήσιμο ιστού, αποπεράτωση εξέδρας κ.λ.π. Διάλυση 7.30 μ.μ.
 
10 Ιουλίου  Επιθεώρηση από τον κ. Π.Ε. στις 3.30 μ.μ. η ομάδα από τις 8.30 π.μ. τελείωσε τα πάντα.    Ο  κ.  Π.Ε.  βρήκε  τα πάντα εντάξει,  μας συνεχάρη  και  μας ευχήθηκε  και στο μέλλον να  είμαστε “Πρώτοι” όπως μέχρι τώρα. Κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ανέλκυση λέμβων.  Διάλυση 6.30 μ.μ.
 
13 Ιουλίου  Εργασίες στο Νέωσοικο σχετικές με την προσεχή εκδρομή στα Περιστέρια. Τακτοποιήση λέμβων επισκευή οπτικών κ.λ.π.  Διάλυση στις 7.30 μ.μ.
 
16 - 17 Ιουλίου  Αναχώρηση στις 7.35 μ.μ. της 16/7/32 από το Νεώσοικο με τις λέμβους 3Ν3 και 3Ν5 για  Περιστέρια με άνεμο Ν.Α. (μέτριο). Στις 12.10 λάβαμε σήματα με τα οπτικά της 3Ν2 η οποία ξεκίνησε από το Νεώσοικο 1 ώρα μετά από εμάς και έφθασε στην Ψυττάλεια. Μετά από πλεύση με απόλυτη νηνεμία και μετά από κωπηλασία 1 ώρας φθάσαμε στις 3 π.μ. της 17/7 στα Περιστέρια.  Αναχωρήσαμε μετά από την επίσκεψή μας στο φάρο για την επιστροφή στις 12 π.μ. και μετά από συνεχή 12ωρη  πλεύση  κατά  την οποία κωπηλατήσαμε επί 7.30 ώρες φθάσαμε στις 1.35 μ.μ. στο Νεώσοικο.  Πριν από μας είχαν φθάσει η 3Ν5 στις 11.15 και η 3Ν2 στις 12.
 
20 Ιουλίου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. ‘Υλη Γ’ τάξης και Β’ τάξης. Κωπηλασία κ.τ.λ. Διάλυση στις 7.30 μ.μ.
 
24 Ιουλίου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο, κωπηλασία, επισκευή βάσεως ιστών κ.λ.π., Γουώτερ- πόλο, ιστιοπλοΐα. Διάλυση στις 1 μ.μ.  Προαιρετική συγκέντρωση το απόγευμα, παιχνίδια κ.λ.π., δυνάμωμα του ανέμου και στροφή του προς πουνέντε, παροχή βοήθειας σε 3 λέμβους που κινδύνευαν, ανέλκυση λέμβου κ. Τ.Ε. επίσης παροχή βοήθειας για την ανέλκυση  και  αλιευτικών λέμβων.  Διάλυση στις 10 μ.μ.
 
27 Ιουλίου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. ‘Ασκηση στην κωπηλασία με την 3Ν3. Διδασκαλία ύλης Ν’ τάξης. Διάλυση 7.30 μ.μ.
 
30 - 31 Ιουλίου  Εκδρομή με την λέμβον 3Ν3 στην Κατραμόνησο. Εκκίνηση από το Νεώσοικο στις 10.45 με άνεμο Μαΐστρο μέτριο.  Στις 10 μ.μ. παραπλεύσαμε τον ‘Αγιο Κοσμά. Στις 1.15 αλλαγή του Μαΐστρου σε Πουνέντε (δυνατό) και πλέοντας έτσι φθάσαμε στις 3 π.μ. στην Κατραμόνησο.  6.45 π.μ. εγερτήριο, ρόφημα, τοπογραφικό σχεδιάγραμμα της νήσου. Εκκίνηση για το Πατριωτικό ‘Ιδρυμα με δυνατό Βοριά, άφιξη εκεί στις 11.30. Ξεκινήσαμε αφού κάναμε μπάνιο και φάγαμε, για την Γλυφάδα με άνεμο δυνατό Β. ‘Αφιξη στην Γλυφάδα στις 4.15, αφού κωπηλατήσαμε επί 1.15.  Εκκίνηση για την επιστροφή στις 10.30 ρυμουλκούμενοι από ένα κόττερο  (το οποίο ξεκολήσαμε μετά από εργασία 3 ωρών βοηθούμενοι και από 6 άλλων ατόμων).    Πλεύση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με άνεμο ασθενή Μαΐστρο. Το πρωΐ στις 6.30 αφήσαμε το Κότερο και μετά από 2 ώρες κωπηλασία φθάσαμε στο Νεώσοικο το πρωΐ στις 7.30 της Δευτέρας 1/8/1932.
 
3 Αυγούστου 1932  Κανονική συγκέντρωση στο Νεώσοικο, ασκήσεις ιστιοπλοΐας, διάφορες εργασίες, ύλη Β’ τάξης. Διάλυση στις 7.30 μ.μ.
 
7 Αυγούστου  Συγκέντρωση στις 8.30 στον Νεώσοικο.  Καθαρισμός Νεωσοίκου.  Μετά οπλίσαμε την 3Ν3 με ιστιοφορία και κατόπιν αδείας του υπαξιωματικού υπηρεσίας του Αεροδρομίου ανελκύσαμε την 3Ν3 στην εξέδρα του αεροδρομίου για επισκευή. Μετά καθαρίσαμε την Μηχανή του Καϊκιού για να αρχίσει η επισκευή της από αύριο. Μπάνιο θαλάσσιο 1 μ.μ. Το απόγευμα στις 6 είμαστε στην Ακαδημίας και στις 6.40 ξεκινήσαμε για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατέθεσαν στεφάνι οι Ναυτοπρόσκοποι Καϊρου. Μετά αφού παρελάσαμε από τις οδούς Σταδίου, Πατησίων, Αλεξάνδρας πήγαμε στη Σχολή Ευελπίδων και καταθέσαμε στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων Αξιωματικών.
 
Διάλυση στις 7.30 μ.μ.
 
10 Αυγούστου  Κανονική συγκέντρωση στο Νεώσοικο. Κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση κ.λ.π. Διάλυση 7.30 μ.μ.
 
14 Αυγούστου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο, κατασκευή σχάρας για το καΐκι, διάφορες άλλες εργασίες, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, κωπηλασία κ.λ.π. Διάλυση 1 μ.μ.
 
17 Αυγούστου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. Κωπηλασία, μπάνιο, διδασκαλία ύλης Β’ τάξης. Διάλυση 7.30 μ.μ.
 
21 Αυγούστου  Συγκέντρωση στο Νέωσοικο στις 8 π.μ. Ετοιμασία της μικρής οκτακώπου για την εκδρομή. Μπάνιο, Κωπηλασία κ.λ.π. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
24 Αυγούστου  Τετάρτη. Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 7.30.  Αναχώρηση για το στρατόπεδο Πόρου, στις 9.30 με ιστιοφόρο  που ναύλωσε η ομάδα. Μέχρι το καΐκι μας προέπεμψαν ο Τοπικός ‘Εφορος Ναυτοπροσκόπων κύριος Σοφιανός, ο ιδρυτής αρχηγός της 3ης ομάδας Καΐρου κ. Σολέϊδης και ο ιδρυτής αρχηγός μας.
 
‘Αφιξη στο μοναστήρι του Πόρου στις 4.20 μ.μ. Αποβίβαση, μεταφορά υλικών, στήσιμο σκηνών κ.λ.π.  Κατάκλιση στις 10 μ.μ.  Σκοποί όλοι κάθε μέρα.
 
Αύγουστος 28, 29, 30, 31 & 1 Σεπτεμβρίου  Εγερτήριο στις 6.30.
 
Εργασίες στρατοπέδου.  ‘Επαρση σημαίας.  Ρόφημα.  Συνέχεια εργασιών κατασκήνωσης.
 
Ψάρεμα.  Μπάνιο.  Στις 1 συσσίτιο.  Ανάπαυση, ασκήσεις ιστιοπλοϊας.
 
8.30 υποστολή σημαίας.  Δείπνο.  Κατάκλιση  στις 10 μ.μ.
 
Κυριακή 28/8/32  Επιστρέψαμε μετά το πρόγευμα από το κτήμα Γρώμαν με την λέμβο μας. Αντιληφθήκαμε δασική πυρκαϊά  κοντά στο κτήμα Διαμαντόπουλου την οποία και σβήσαμε.
 
7/9/32  Εγερτήριο 5 π.μ.  Εργασίες διαλύσεως στρατοπέδου. 7 ‘Επαρση σημαίας.
 
Ρόφημα  8 π.μ. : Λήξη κατασκήνωσης, υποστολή σημαίας, προσφώνηση ιδρυτού αρχηγού. Μετάβαση στο Μοναστήρι. 8.30 αφού επιβιβαστήκαμε στις λέμβους αναχωρήσαμε για το λιμάνι του Πόρου. Από αναχωρήσαμε με το Α/Π “Κεραυνός¨και 1.45 φθάσαμε στον Πειραιά.
 
 
 
Κατασκήνωση  στο  Μοναστήρι  Πόρου, 24/ 8 - 7/ 9/ 32
 
 
 
Τετάρτη 24/8/32: Συγκέντρωση εις τον Νέωσοικον της ομάδος ώρα 7.30, αναχώρησις ώρα 9.30 δια ιστιοφόρου <<Ταξιάρχης>> ναυλωθέντος υπό της ομάδος. Μέχρι του καϊκιού μας προέπεμψαν ο Τοπικός ‘Εφορος Ναυτοπροσκόπων κ. Σοφιανός, ο Ιδρυτής και Αρχηγός της 3ης Ομάδος Καΐρου κ. Σοϊλέδης και ο ιδρυτής αρχηγός μας.
 
Συμμετέχοντες:  1) Αρχηγός 3ης Ν.Π., 2) Αρχηγός 3ης Μαθητευομένων, 3) Εν/χης Θ. Ζαμάνος,  4) Υπεν/χης Κ. Αλιμπέρτης,  5) Υπεν/χης Α. Γκρώμαν, 6) Β’ τάξεως Ρ. Γκρώμαν,  7) Β’ τάξεως  Β. Κουτσουμπέλης,  8) Γ’ τάξεως Α. Καλύβας    9) Γ’  τάξεως  Σωτ. Αντωνιάδης, 10) Γ’ τάξεως Στυλ. Αντωνιάδης.  ‘Αφιξις εις Μοναστήριον Πόρου 4.30 μ.μ.  Αποβίβασις - Μεταφορά υλικού - Στήσιμο σκηνών - Αποχωρητήρια - Λάκκοι σκουπιδιών.  Φαγητό 8.30 μ.μ.  Κατάκλισις 10 μ.μ.  Σκοποί: Αντωνιάδης Σ., Αντωνιάδης Σ., Γκρώμαν Ρ., Ζαμάνος Θ., Αλιμπέρτης Κ., Γκρώμαν Α., Κουτσουμπέλης Β., Καλύβας Α.
 
Πέμπτη 25/8/32: ‘Εγερσις 6.30 π.μ.  Εργασίαι κατασκηνώσεως  8 π.μ. Ρόφημα (γάλα με κακάο)  Συνέχεια εργασιών κατασκηνώσεως Εις τας 11 π.μ. μας επεσκέφθη ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής.  11.30 - 1 Λουτρόν  1 Συσσίτιον (κριθαράκι με σάλτσα - καρπούζι)  1 - 4 μ.μ. Ανάπαυσις  4-8 μ.μ. Ασκήσεις ιστιοπλοΐας - ψάρεμα - παιδιαί 
 
8.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας  8.45 μ.μ. Δείπνον  (μελιτζάνες κοκκινιστές, ψάρια μικρά τηγανητά και καρπούζι).  10 μ.μ. Κατάκλισις.  Σκοποί: Αντωνιάδης Σ., Γκρώμαν Β., Ζαμάνος Θ., Αλιμπέρτης Κ., Γκρώμαν Α., Κουτσουμπέλης Β., Καλύβας Α., Αντωνιάδης Σ.
 
Παρασκευή 26/8/32: 6.30 π.μ. ‘Εγερσις  6.30 - 8.30 ψάρεμα  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας
 
9.3’ Ρόφημα (Γάλα με Κακάο)  9.30 - 11.30 Εργασίαι Κατασκηνώσεως
 
11.30 - 12.30 Λουτρό  1 μ.μ. Συσσίτιον (Ψαρόσουπα, ψάρι βραστό).
 
5 μ.μ. Αναχώρησις της λέμβου δια Πόρον προς αγοράν τροφίμων, ήτο λέμβαρχος ο Εν/χης Θ. Ζαμάνος. Επέστρεψαν στας 7.30 μ.μ. 8 μ.μ. Δείπνον (Ψαρόσουπα - Σαλάτα ντομάτα και Καρπούζι)    8.45 - 9.45 Μορσικά σήματα δι’ οπτικού  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης.
 
Σάββατον 27/8/32: ‘Εγερσις 7 π.μ.  7-8.30 π.μ. Ψάρεμα  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας, ρόφημα (τσάϊ)    9.30 - 11-30 Εργασία στρατοπέδου  11.30 - 12.45 Λουτρό
 
1 μμ. Συσσίτιον (Μπάμιες κοκκινιστές και καρπούζι) Το απόγευμα παιδιαί κ.α.
 
Μετάβασις εις Πόρον δια ξηράς των Ρ. Γκρώμαν και Β. Κουτσουμπέλη.
 
8 μ.μ. Δείπνον (πιλάφι σάλτσα και καρπούζι επίσης και γλυκό)
 
8.45 - 9.45 Μορσικά δια οπτικού  10 μ.μ. Κατάκλισις  Σκοποί: Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν
 
Κυριακή 28/8/32: ‘Εγερσις 7 π.μ. Ρόφημα: Κακάο και γάλα. Μετάβασις εις την εκκλησίαν του Μοναστηρίου, επιστροφή ώρα 9 π.μ. και μετάβασις κατόπιν προσκλήσεως εις το κτήμα Γκρώμαν δια το πρόγευμα, αρνί σούβλας, σαλάτα ντομάτα, φρούτα.  Αναχώρησις εκ του κτήματος 4.30. Επιστρέφοντας  αντελήφθημεν πυρκαϊάν παρά το κτήμα του κ. Διαμαντοπούλου την οποίαν και κατασβέσαμεν (σχετικώς ίδε αναφοράν αρχηγού προς Ιδρ. Αρχηγόν αρ. 33). Επιστροφή στην κατασκήνωση ώρα 9.30 μ.μ. Αντί δείπνου διανομή γλυκίσματος.              (Σημείωση : “πρόγευμα” εννοείται μεσημεριανό γεύμα.)
 
Κατάκλισις ώρα 10 μ.μ.    Σκοποί: Α. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Αρχ. Α. Σαράτσογλους, Αρχ. Γ. Σπέντζας, Αρχ. Α. Φάκαρος, Κ. Αλιμπέρτης.
 
Δευτέρα 22/8/32: ‘Εγερσις 8 π.μ.  Ρόφημα (Κακάο με γάλα)  ‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ. 
 
Λουτρόν και Συσσίτιον (Πατάτες γιαχνί και Καρπούζι)  Κατάκλισις 10 μ.μ.
 
Σκοποί: Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος.
 
Τρίτη 30/8/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  ‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ.  Ρόφημα (Γάλα με καφέ)
 
Συσσίτιον 1 μ.μ. (Μακαρόνια σάλτσα και γλυκό καταΐφι). Τ’ απόγευμα βροχή 2 ώρες.  Απογευματινό ρόφημα (τσάϊ με γάλα)  Υποστολή 7.30 μ.μ.
 
Δείπνον 8 μ.μ. (Μακαρόνια - αυγά ομελέττα και Καρπούζι)  8.30-9.30 Μορσικά  10 μ.μ. Κατάκλισις  Σκοποί:  Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης.
 
Τετάρτη 31/8/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  Ψάρεμα  ‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ.  Ρόφημα (Γάλα και κακάο)
 
Εργασίαι στρατοπέδου  12 π.μ. Λουτρό  Συσσίτιον 1 μ.μ. (Φασόλια - ψάρια τηγανιτά - Καρπούζι)  Μετάβασις την 4.30 της λέμβου εις Πόρον δια αγοράν τροφίμων
 
Παιδιαί  Δείπνον 8 μ.μ. (Πιλάφι, οκταπόδι, Καρπούζι)  8.30 - 9.30 μ.μ. Μορσικά  10 μ.μ. Κατάκλισις  Σκοποί: Β. Κουτσουμπέλης, Κ. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν,  Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν.
 
Πέμπτη 1/9/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  Αναχώρησις Εν/χου Θ. Ζαμάνου δι’ Αθήνας κατόπιν τηλεγραφήματος
 
‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ.  Ρόφημα (Γάλα με κακάο)  Εργασίαι Κατασκηνώσεως  12 Λουτρόν  1 μ.μ. Συσσίτιον (Μακαρόνια - Καρπούζι)  Ανάπαυσις  Προσκοπικά παιχνίδια (παιχνίδι Κιμ κ.τ.λ.)  8 μ.μ. Δείπνον (Σούπα μπιζέλια - Καρπούζι)  8.30 - 9.30 Μορσικά σήματα. 10 μ.μ. Κατάκλισις.  Σκοποί: Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης
 
Παρασκευή 2/9/32:  ‘Εγερσις 7 π.μ.  8 π.μ. Ρόφημα (Γάλα και Κακάο) 8.15 Αναχώρησις Λέμβου δια τρόφιμα εις Πόρον.  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας  12 μ. Λουτρό  1 μ.μ. Συσσίτιον (Φασόλια σούπα, σύκα)  5.30 Μετάβασις δια της Λέμβου εις παραλίαν Γαλατά. Επίσκεψις νησίδος Μπούρτζι και λεμονοδάσους  7.45 Επιστροφή εις Κατασκήνωσιν
 
8 μ.μ. Δείπνον (κριθαράκι σάλτσα, καρπούζι)  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας
 
Σάββατον 3/9/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  Ρόφημα 8 π.μ. (Γάλα με καφέ)  8.30 - 11.30 εργασίαι κατασκηνώσεως  12 μ. Λουτρό  1 μ.μ. Συσσίτιον (Μακαρόνια με κιμά , σύκα)
 
Ανάπαυσις, στας 5 μ.μ. μετάβασις εις την νησίδα Μπούρτζι
 
7 μ.μ. Επιστροφή  7.30 Υποστολή σημαίας  8 μ.μ. Δείπνον (Μελιτζάνες γιαχνί-Καρπούζι)  9 μ.μ. Κατάκλισις  Σκοποί: Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης
 
Κυριακή 4/9/32:  ‘Εγερσις 6 π.μ.  Ρόφημα 7 π.μ. (Γάλα και τσάϊ)
 
10 π.μ. Μετάβασις δια λέμβου εις; Πόρον προς υποδοχήν Γ.Ε.Ν.Π. κ. Σοφιανού και Ιδρυτού Αρχηγού μας  12 μ. Επιστροφή μετά των ανωτέρω και του Εν/χου Ζαμάνου επιστρέψαντος πάλιν  1 μ.μ. Συσσίτιον (Ψαρόσουπα αυγολέμονο, Τσιπούρες τηγανιτές , Σύκα , Γλυκά (προσφερθέντα παρά του Ιδρ. Αρχηγού μας.  5 μ.μ. Αναχώρησις δια Αθήνας αρχηγού Α. Σαράτσογλου και Ν. Αμπανοπούλου  7.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας  8 μ.μ. Δείπνον (Κολοκυθάκια γιαχνί - Σύκα)  9 - 9.30 μ.μ. Σήματα  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης
 
Δευτέρα 8/9/32:  ‘Εγερσις 6 π.μ. και μετάβασις δια ψάρεμα μετά Τ.Ε.Ν.Π. κ. Σοφιανού
 
8 π.μ. Ρόφημα (Γάλα - Κακάο)  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας  12 μ. Λουτρό
 
1 μ.μ. Συσσίτιον (Μακαρόνια σάλτσα, Καρπούζι)
 
5 μ.μ. Αναχώρησις Τ.Ε.Ν.Π. και Ιδρυτού Αρχηγού δι’ αυτοκινήτου εις Πόρον
 
Υποστολή 7.30  Επιστροφή λέμβου 8 μ.μ.
 
9 μ.μ. Δείπνον (Κακαβιά,Καρπούζι, Γαλατομπούρικο προσφερθέν παρά κ. Σοφιανού)
 
10 μ.μ. Κατάκλισις.  Σκοποί: Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν
 
Τρίτη 6/9/32:  ‘Εγερσις 7 π.μ. Καιρός συνεφώδης  8 π.μ. Ρόφημα (Τσάϊ)
 
9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας και ψάρεμα  12 μ. Μετάβασις Γ.Ε.Ν.Π., Ιδρυτού Αρχηγού και Αρχηγού εις έπαυλιν κ. Διαμαντοπούλου προσκληθέντες εις γεύμα  12 μ. Λουτρόν
 
1 μ.μ. Συσσίτιον (Φασόλια σούπα, Καρπούζι)  Ανάπαυσις, Ψάρεμα κ.τ.λ.
 
7.30 Υποστολή σημαίας  8 μ.μ. Επιστροφή εξ επαύλεως κ. Διαμαντοπούλου των μεταβάντων  8.30 Δείπνον (Κριθαράκι σαλάτα, Ψάρια τηγανιτά - Καρπούζι)                            9.30 Κατάκλισις  Σκοποί: Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος
 
Τετάρτη 7/9/32:  ‘Εγερσις 5 π.μ.  Εργασίαι διάλυσης κατασκηνώσεως
 
7 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας  7 π.μ. Ρόφημα (Γάλα-κακάο-καφές)
 
8 π.μ. Λήξις κατασκηνώσεως. Προσφώνησις Ιδρυτού Αρχηγού. Μετάβασις εις Μονήν δια Προσευχήν  8.30 π.μ. Επιβίβασις λέμβων και αναχώρησις δια Λιμένα Πόρου.    10 π.μ. Αναχώρησις δια Α/Π <<Κεραυνός>>  Αποχαιρετισμός δια σημάτων του κ. Διαμαντόπουλου.  11.30 Συσσίτιον επί του Α/Π (Ψωμί-Τυρί και σταφύλια)    1.45 ‘Αφιξις εις Πειραιά  2 μ.μ. Διάλυσις.
 
 
 
11/9/32  Συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο Νεώσοικο. Κωπηλασία, Ιστιοπλοΐα, Μπάνιο κ.λ.π. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
14 Σεπτεμβρίου
 
Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 5.20 μ.μ. Μπάνιο, Ιστιοπλοΐα κ.λ.π. Διάλυση στις 7.30 μ.μ.
 
18 Σεπτεμβρίου 
 
Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 8 π.μ. Μπάνιο, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία. Διάλυση  1 μ.μ.
 
21 Σεπτεμβρίου  Συγκέντρωση στο νεώσοικο στις 5.30 μ.μ. Μπάνιο, Κωπηλασία κ.λ.π.
 
Διάλυση στις 7.30 μ.μ.
 
28 Σεπτεμβρίου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 5.30. Ιστιοπλοΐα, μπάνιο κ.λ.π.
 
Διάλυση στις 7.30.
 
29 Σεπτεμβρίου  Τελευταία συγκέντρωση  του υπ/χη Γρώμαν Ε.  Προβιβάστηκε σε Εν/χη.
 
Η 4η ενωμοτία που ήταν υπό τις διαταγές του  ενώθηκε  με  την 2η.
 
Υπάρχουν τώρα τρεις μόνον ενωμοτίες. Η μία είναι των Γλάρων υπό τον υπ/χη Δοξιάδη Σ. ή άλλη των Αετών υπό τον υπ/χη Αλιμπέρτη Κ. και εκείνη των Φωκών υπό τον υπ/χη Γρώμαν Α.  Οι  αδειούχοι  αποτελούν  μη  τακτική ενωμοτία  υπό  τον  αδειούχο  υπ/χη  Κ. Τραυλό.
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1932
 
Αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα της ομάδας.  Κάθε Κυριακή συγκέντρωση στο Νεώσοικο ή εκδρομή. Κάθε Πέμπτη η Ενωμοτία Φωκιών συγκεντρώνεται στο σπίτι του εν/χου Ζαμάνου ενώ οι Ενωμοτίες  Γλάρων και  Αετών στη Λέσχη Αθηνών, Ξενοφώντος 9.
 
Οι Ναυτοπρόσκοποι Αντωνιάδης Σωτ. και Στ. γίνονται Β’ τάξεως στις 1.10. 32.
 
Εκδρομή Περιφερειακής Εφορίας στην Αγία Βαρβάρα (Δαφνί). Ομιλία του νέου Περιφερειακού Εφόρου κ. Νέρη. Φαγητό. Πεζικές ασκήσεις. Παιχνίδια διάφορα. Διάλυση στις 5.30 στο Δαφνί.
 
 
 
9 Οκτωβρίου  1932
 
1.30 μ.μ. Συγκέντρωση στο σώμα, απ’ όπου πορευθήκαμε στο στάδιο, διότι είχε αναλάβει η ομάδα τις υπηρεσίες του σταδίου, που γίνονταν οι ετήσιοι Βαλκανικοί αγώνες. Διάλυση στις 6 μ.μ.  Οι  Ν/Π  Καββαδίας Α. και Γ. γίνονται Β’ τάξης στις 15 - 10 - 32.
 
16 Οκτωβρίου  1932  Συγκέντρωση στο Μελένιον Σκοπευτήριο στις 11 π.μ. Ορκομωσία των νέων προσκόπων της ομάδας μας, πρώην λυκοπούλων:
 
Θερμός  Γιάννης, Γεωργιάδης, Χρυσικόπουλος Α.  Μαρινόπουλος  Δημήτρης, Μαρινόπουλος  Γιάννης,  Μελέγκοβιτς  Νίκος
 
Από κει πήγαμε στο στάδιο όπου συνεχίζονταν οι Βαλκανικοί αγώνες. Διάλυση στις 6 μ.μ.
 
23 Οκτωβρίου  Συγκέντρωση στις 8 στο Νεώσοικο. Διάφορες προετοιμασίες για την ανέλκυση Καϊκιού.    Αρχίζει  η  ανέλκυση του Καϊκιού.  Το απόγευμα εξακολουθεί η ανέλκυση του καϊκιού μέχρις ότου στις 6.30 ευρίσκεται στη θέση που θα παραμείνει οριστικά.  Διάλυση στις 6.45.
 
30 Οκτωβρίου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 8.30.  Γενικό συγύρισμα του Νεωσοίκου κάτω από τις οδηγίες του  αρχηγού βάσεως κ. Περρωτή που επέστρεψε από το Παρίσι. Μπάνιο.  Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1932  Αρχίζει διαγωνισμός Ενωμοτιών  της ομάδας.
 
Βαθμολογούνται θετικά διάφοροι προβιβασμοί, απόκτηση πτυχίων κ.λ.π., και αρνητικά, επιβολή ποινών, αδικαιολόγητες απουσίες κ.λ.π. Στην κολύμβηση παίρνει κάθε μία από τις ενωμοτίες 100 βαθμούς. ‘Επαθλο για την νικήτρια ενωμοτία του εξαμήνου αυτού  του διαγωνισμού είναι ένα πλήρες αντίσκηνο.  Στην κατά μήνα πρώτη Ενωμοτία απονέμονται διάφορες τιμές π.χ.: πρώτη  επαίρει  το σήμα στον ιστό,  πρώτη δίνει αναφορά κ.λ.π.
 
6 Νοεμβρίου Εκδρομή της ομάδας στην Καισαριανή.  Συγκέντρωση στις 7.30 στην Ακαδημίας απ’ όπου με αυτοκίνητα πήγαμε μέχρι την στάση Κόλια και από κει πεζοπορία έως την Καισαριανή.    Εκεί κάθε Ενωμοτία, ξεχωριστά στήνει μαγειρείο και μαγειρεύει.  Ο Αρχηγός Περρωτής εξηγεί τα του διαγωνισμού ανιχνεύσεως ο οποίος πρόκειται να γίνει το απόγευμα.  Το απόγευμα στις 2.30 αρχίζει ο διαγωνισμός στον οποίο τελικά νικούν οι Φώκιες, προσθέτοντας 10 βαθμούς στη βαθμολογία τους. Παραβρέθηκε και ο κ. Αρχηγός ιδρυτής.    Επιστροφή στις 6.45 στην Ακαδημίας.    Διάλυση.
 
13 Νοεμβρίου  Συγκέντρωση της ομάδας στις 11 στη Λέσχη των Ν/Π Αθηνών, όπου απονέμεται στην ομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο, πινακίδα πάνω στην οποία εικονίζεται η λέμβος της ομάδας με την οποίαν κέρδισε αυτή στους Πανελλήνιους Ναυτικούς αγώνες στην ιστιοπλοΐα 3 μιλίων με αφιέρωση προς την ομάδα.    Επίσης στο πλήρωμα απονεμήθηκε δίπλωμα και μετάλλιο. Διάλυση.
 
20 Νοεμβρίου  Συγκέντρωση στο Νεώσοικο στις 8.30. Εξακολουθεί να γίνεται τακτοποίηση του Νεώσοικου και των λέμβων. Το Α’ τμήμα βγαίνει για στήσιμο σκηνών ενώ το Β’ τμήμα για την λήψη τοπογραφικού σχεδίου.  Επιθεώρηση Γενικού Επιθεωρητή κ. Φεσοπούλου.
 
Το απόγευμα οι ναυτοπρόσκοποι της ενωμοτίας των Φωκιών  Παλαβίδης Σ.
 
και Βασιλειάδης Γ. δίνουν εξετάσεις Β’ τάξης και προσθέτουν 50 βαθμούς στον διαγωνισμό υπέρ της Ενωμοτίας τους.
 
27 Νοεμβρίου  Εκδρομή της ομάδας στην Σπηλιά του Λιονταριού.  Αφετηρία Αμπελόκηποι. Κάθε Ενωμοτία ξεκινάει μόνη μισή ώρα πριν από την επομένη και με τη βοήθεια μικρών χαρτών και των ιχνών του οδοιπορικού συλλόγου, βρίσκει την σπηλιά, κι’ έτσι προκηρύσσεται διαγωνισμός μεταξύ των Ενωμοτιών.  Νικούν οι Φώκιες.
 
Επίσης κατά την διάρκεια της εκδρομής αυτής γίνεται κι’ άλλος διαγωνισμός κόμπων, στον οποίο νικούν οι Αετοί. Επιστροφή στις 6.15 και διάλυση στους Αμπελόκηπους.
 
Οι δύο διαγωνισμοί μετά από συμβούλιο των Ενωμοταρχών, απορρίπτονται, ο πρώτος γιατί ήταν πολύ εύκολος και άνισος και ο δεύτερος λόγω ανεπαρκών εξηγήσεων.
 
4 Δεκεμβρίου  1932  Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Νεώσοικο. Η κατάσταση του διαγωνισμού έχει ως εξής. Τον πρώτο μήνα Σεπτέμβριο
 
Α’ Φώκιες βαθμοί 135,  Β’ Γλάροι βαθμοί 64,  Γ’ Αετοί βαθμοί 55
 
Οι Φώκιες, εργάζονται μετά στην αποθήκη της ομάδας. Οι Αετοί βγαίνουν για την λήψη τοπογραφικού σχεδίου, ενώ οι Γλάροι εργάζονται στο Νεώσοικο. Επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός κόμπων στον οποίο νικούν οι Γλάροι με αρκετή διαφορά.  Προκηρύσσεται για τον Δεκέμβριο διαγωνισμός ενωμοτιών, προς έκθεση γραπτών, των συνηθειών και εν γένει της ζωής καθενός από τα ζώα των Ενωμοτιών.
 
10 Δεκεμβρίου
 
Εξετάζονται στη Λέσχη Ναυτοπροσκόπων, πτυχία καθηκόντων πολίτου και Α’ βοηθειών.
 
11 Δεκεμβρίου
 
Συγκέντρωση της ομάδας στις 7.30 π.μ. στον σταθμό του Λαυρίου. Από κει ξεκινάμε με το τράμ και φθάνουμε στην Αττική όπου παίρνουμε το «Θηρίο» της Κηφισιάς, κατεβαίνουμε στην Κηφισιά και πηγαίνουμε στον Κοκκιναρά. Προκηρύσσεται διαγωνισμός ενωμοτιών. Ληστές αναπαύονται σε μία περιοχή διαμέτρου 10 μ., είναι άριστοι σκοπευτές, γι’ αυτό σκοπός μας είναι να φθάσουμε όσο το δυνατόν πλησιέστερα ώστε να μην μας διαφύγει κανείς. Η Ενωμοτία της οποίας ο τελευταίος πρόσκοπος είναι πλησιέστερα στους ληστές στις 12 μ. θα κερδίσει 25 βαθμούς. Αφαιρούνται από αυτούς 5 για κάθε πρόσκοπό της που θα δουν οι ληστές. Όταν οι ληστές δεν δουν κανένα η νικήτρια ενωμοτία παίρνει άλλους 10 βαθμούς.  Νικούν οι Αετοί.  Στις 12.20 Φαγητό.  Στις 2.45 αρχίζει διαγωνισμός σημάτων, ο οποίος όμως δεν έχει επιτυχία.  Κατεβαίνουμε στην Κηφισιά και από κει στην Αθήνα, διάλυση στις 6.15 στον σταθμό Λαυρίου.
 
18 Δεκεμβρίου  1932  Συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. της Τοπικής Εφορίας Ναυτοπροσκόπων Αθηνών, στο Φάληρο, μπροστά στο σπίτι του κ. Τοπικού Εφόρου, απ’ όπου ο αρχηγός μας,  μας περιόδευσε στο Φάληρο ενώ ταυτόχρονα μας εκγύμναζε δηλ. μας προετοίμαζε για την παρέλαση της 1ης του Νέου ‘Ετους. Επιστροφή στις 5 μ.μ. μπροστά από το σπίτι του κ. Εφόρου, όπου ορκίζονται οι νέοι 4 πρόσκοποι της ομάδας μας:  Ρούσσος και Ρούσσος, Αετοί. Νίσκος, Γλάρος. Τράκας, Φώκια.  Πριν από αυτά, στις 1 μ.μ. συνήλθε συμβούλιο τιμής της ομάδας στο σπίτι του Ενωμοτάρχου Ζαμάνου.
 
Μέσα στην βδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και νέου έτους, κάθε ενωμοτία ξεχωριστά κάνει μία ημερήσια εκδρομή. Οι Γλάροι στο..............., οι Αετοί στο Κτυπητό οι Φώκιες στους Τράχωνες.
 
1 / 1 / 1933 Στις 08.00 όλοι οι ναυτοπρόσκοποι της ομάδας μας μαζεύτηκαν μπροστά από το Πανεπιστήμιο για να πάμε συνταγμένοι στο προ του Σ.Ε.Π. γήπεδο, το οποίο είχε ορισθεί σαν τόπος συγκέντρωσης των ομάδων Αθηνών. Στις 08.30 είμαστε στον τόπο της συγκεντρώσεως και μετά την έπαρση της σημαίας και την άφιξη των Τούρκων συναδέλφων μας, ξεκινήσαμε για να πάμε στη Μητρόπολη.  Αφού τελείωσε η δοξολογία παρελάσαμε από τις οδούς Ερμού και Γεωργίου Α’, φθάσαμε στην Πλατεία των Παλαιών Ανακτόρων, όπου οι Τούρκοι πρόσκοποι κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. ‘Εγινε η τελετή και απ’ όλων μας τις καρδιές περνάει ένα ρίγος συγκινήσεως βλέποντας την συναδέλφωση των δύο λαών,  μετά από τόσους αιώνες.  Μετά από τις Λεωφόρους Αμαλίας και ‘Ολγας και άλλων οδών πήγαμε στο Σ.Ε.Π. όπου διαλυθήκαμε.
 
Κατά την παρέλαση το γενικό πρόσταγμα είχε ο κ. Περιφερειακός ‘Εφορος Αττικοβοιωτίας, και επικεφαλής της ομάδας μας ήταν ο υπαρχηγός μας κ. Κόντης. Διάλυση στις 13.15.
 
6 Ιανουαρίου 1933  Θεοφάνεια. Στις 08.15 συγκεντρωθήκαμε οι πρόσκοποι της ομάδας μας για να πάμε να τηρήσουμε την τάξη στην κατάδυση του Σταυρού στον Αγ. Αλέξανδρο (Παλ. Φάληρο). Μετά την γιορτή διαλύονται οι Ναυτοπρόσκοποι στις 13.00.        Μερικοί πρόσκοποι έμειναν στο Νεώσοικο για να κτίσουν τον τοίχο της παραθαλασσίας οδού.
 
8 Ιανουαρίου 1933 Είναι η 2η φορά που συγκεντρώθηκε η ομάδα μας για να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίττα. ‘Ωρα συγκεντρώσεως ήταν η 10.00 και τόπος η αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. ‘Ηρθανε εκεί και τάλλα αδέλφια μας του Α’ Συστήματος, δηλαδή οι πρόσκοποι και τα μικρά μας λυκόπουλα. Σιγά-σιγά ήρθαν οι γονείς των προσκόπων και οι φίλοι της ομάδας. Ο κ. Αρχηγός Ιδρυτής, τους δέχτηκε όλους με ένα χαμόγελο, ευχαριστημένος γιατί βλέπει ότι το έργο του πάντα  να  προοδεύει.
 
Κόπηκαν οι πίττες και μοιράστηκαν στους προσκεκλημένους μαζί με αναψυκτικά. Βασίλευε μια ατμόσφαιρα χαράς και μετά την έκθεση των πεπραγμένων των αρχηγών κ. Σαράτσογλου (Λυκοπούλων) κ. Φακάρου (Προσκόπων) και κ. Σπέντσα (Ναυτοπροσκόπων) έληξε η ωραία αυτή γιορτή η οποία θα μείνει αλησμόνητη σε όλους τους παρισταμένους.  Αφού τα τακτοποιήσαμε όλα στην μέσα στην αίθουσα που μας παραχώρησαν, διαλύθηκε η ομάδα στις 13.30, αφού όλοι φωνάξαμε άλλη μια φορά το σύνθημα που θα έχουμε σε όλη μας τη ζωή “ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ”.
 
15 Ιανουαρίου 1933  Μετά από πρόσκληση του Α.Ο.Π.Φ. συγκεντρωθήκαμε στις 08.30 στον Νεώσοικο για να πάμε στον τόπο της διεξαγωγής του περιφερειακού πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου, για να τηρήσουμε την τάξη και να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες αν υπήρχε ανάγκη. Πράγματι βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα, παρότι το κρύο ήταν αρκετά τσουχτερό. Επιστρέψαμε στον Νεώσοικο όπου διαλυθήκαμε στις 13.15.
 
17 Ιανουαρίου  Συμβούλιο Τιμής στην Λέσχη της Εφορίας Ναυτοπροσκόπων. Παρόντες ήταν ο Αρχηγός κ. Σπέντσας, ο υπαρχηγός κ. Κόντης και οι υπενωμοτάρχες Σπ. Δοξιάδης, Ανδρ. Γκρώμαν, Κ. Αλιμπέρτης και Δημ. Θεοδοσιάδης.
 
22 Ιανουαρίου 1933
 
Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Π.Ι.Π.Π. για την επιθεώρηση του κ. Περ. Εφόρου. Ενώ είχαν προετοιμαστεί όλα, μας αναγγέλθηκε ότι η επιθεώρηση αναβάλλεται λόγω ασθένειας του κ. Περ. Εφόρου. ‘Ετσι διαλυθήκαμε στις 5.15 μ.μ. και πήγαμε στην Λέσχη της Εφορίας Ναυτοπροσκόπων όπου παρουσία και των άλλων ομάδων ναυτοπροσκόπων μίλησε ο Τοπικός  ‘Εφορος Παρισίων αιδεσιμότατος Κόγκας περί του Νόμου των προσκόπων.
 
29 Ιανουαρίου 1933  Αναχώρηση από την Αθήνα, ώρα 7.15 π.μ. με αυτοκίνητα μέχρι του 15ου χιλιομέτρου της οδού Μενιδίου - Πάρνηθας. Από κει ανεβήκαμε πεζοί στην κορυφή του Αγέρα, αφού κάναμε μικρή στάση στο Μετόχι.  Αφού γευματίσαμε πήραμε τον δρομο της επιστροφής.  Φθάσαμε στο Μενίδι στις 7.45 μ.μ. και από κει στην Αθήνα, με αυτοκίνητο όπου διαλυθήκαμε στις 8.15 μ.μ.
 
31 Ιανουαρίου 1933  Μετά από διαταγή του κ. Αρχηγού, διακόπτονται οι εργασίες της ομάδας για τον μήνα Φεβρουάριο, λόγω των σχολικών διαγωνισμών.
 
8 Μαρτίου 1933  Συμβούλιο Τιμής στην Λέσχη Εφορείας Ναυτοπροσκόπων. Παρόντες οι κ.κ. Σπέντσας αρχηγός, Κόντης,  υπαρχηγός, Ζαμάνος εν/χης και  Σπ. Δοξιάδης,
 
Κ. Αλιμπέρτης,  Ανδρ. Γκρώμαν και  Δ. Θεοδοσιάδης, υπενωμοτάρχες.
 
12 Μαρτίου 1933  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο στις 8.30 π.μ.  Τακτοποίηση του Νεωσοίκου και την περάτωση του δρόμου που πάει σ’ αυτόν.    Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
15 Μαρτίου 1933  Συμβούλιο Τιμής στην Λέσχη της Εφορείας Ναυτοπροσκόπων. Παρόντες οι κ.κ. Σπέντσας, αρχηγός, Κόντης, υπαρχηγός, Ζαμάνος, Εν/χης, Σπ. Δοξιάδης, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν και Δ. Θεοδοσιάδης υπ/χες.
 
19 Μαρτίου 1933  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο στις 8.30 π.μ. Οι εργασίες για την τακτοποίηση του Νεώσοικου και την περάτωση του δρόμου γίνονται πιο εντατικές. Γίνεται επίσης και το κάψιμο της μεγάλης 8κώπου. Διάλυση στις 5 μ.μ.
 
25 Μαρτίου  Επέτειος της Απελευθέρωσής μας.  Συγκέντρωση στις 8 π.μ. και μετάβαση στο Σ.Ε.Π. Παράταξη μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό και από εκεί παρέλαση από τις οδούς Πανεπιστημίου, μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου στέκονταν οι επίσημοι, από της Λεωφόρου ‘Ολγας και της οδού Ηρώδου του Αττικού.
 
26 Μαρτίου 1933  Προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Και πάλι εξακολουθούν οι εργασίες του Νεωσοίκου και του δρόμου.
 
28 Μαρτίου 1933 20η επέτειος της ιδρύσεως της ομάδας  και γενέθλια Ιδρυτού Αρχηγού.  Επειδή  είναι εργάσιμη ημέρα, ο εορτασμός  θα γίνει  την  Κυριακή  2 Απριλίου.
 
2 Απριλίου 1933  Έγινε ο εορτασμός της 20ης επετείου της ιδρύσεως της Ομάδας και  των γενεθλίων  του Ιδρυτού Αρχηγού. Στον ιδρυτή Αρχηγό απέδωσε τιμές μία συνταγμένη ενωμοτία. Συγχρόνως  έγινε υποστολή σήματος Αρχηγού και μεγάλου σημαιοστολισμού. Αμέσως μετά ο Αρχηγός μας κ. Γ. Σπέντσας προσφώνησε τον Ι. Αρχηγό και του πρόσφερε πολυτελέστατον θυρεόν της ομάδας. Επίσης ο Αρχηγός της 3ης Ο.Π.Α. του επέδωσε χάλκινη πλάκα, επί της οποίας ήταν σκαλισμένα τρίφυλλο και ταινία. Μετά μίλησε ο Ι. Αρχηγός και μετά από αυτό οι κ.κ. Αντωνιάδης, Νέρης, Περ. Έφορος και Σοφιανός Γ.Ε.Ν/Π.
 
Επίσης δέχθηκε διάφορα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα τα οποία και μας διάβασαν. Μετά έγινε καθέλκυση λέμβου και μεταβίβαση οπτικού  τηλεγραφήματος στην λέμβο.  Στις 1.30 έληξε η γιορτή και διαλύθηκαμε.
 
5 Απριλίου 1933  Συμβούλιο Τιμής στην Λέσχη της Εφορείας Ν/προσκόπων. Παρόντες οι κ.κ. Σπέντσας, αρχηγός, Κόντης, υπαρχηγός, Ζαμάνος εν/χης, Σπ. Δοξιάδης,
 
Κ. Αλιμπέρτης, Αν. Γκρώμαν και Δ. Θεοδοσιάδης υπ/χες.
 
9 Απριλίου 1933  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο στις 8.30 π.μ. Μεταφορά του καϊκιού στον Πειραιά. Επιστροφή στις 3.15 μ.μ. Διάλυση κανονική έγινε στις 1 μ.μ.
 
14 Απριλίου 1933 Μεγ. Παρασκευή  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο στις 8 π.μ.  Τήρηση της τάξης όλη την ημέρα στον Ι.Ν. του Αγ. Αλεξάνδρου.  Διάλυση στις 11.45 μ.μ.
 
15 Απριλίου 1933 Μέγα Σάββατο  Συμμετοχή μερικών προσκόπων της ομάδας στην γιορτή της απελευθερώσεως των Αθηνών στην Ακρόπολη.
 
17/4/1933  Αναχώρηση για τον σταθμό Πελοποννήσου για το στρατόπεδο Ισθμίας στις 7.10 π.μ. Άφιξη στον σταθμό στις 10.30 π.μ. Εργασίες καταυλισμού στο κτήμα του κ. Σκέφερη.
 
18 Απριλίου 1933  Εκδρομή στην Κόρινθο με ρυμουλκό και επιστροφή στο στρατόπεδο πεζοί. Αναχώρηση 9.30 π.μ. Επιστροφή 4.30 μ.μ.
 
19 Απριλίου 1933  Εξακολουθεί η κανονική ζωή του στρατοπέδου.
 
20 Απριλίου 1933
 
Εκδρομή στην Κόρινθο. Παλ. Κόρινθο και Ακροκόρινθο. Αναχώρηση στις 8 π.μ. από την Κόρινθο και συνάντηση μαζί μας της 1ης Ο.Π.Κ. Ανεβαίνουμε στην Ακροκόρινθο αφού γευματίσαμε στην Παλ. Κόρινθο. Στο γυρισμό επισκεφτήκαμε τις αρχαιότητες της Παλ. Κορίνθου και το Μουσείο. Επιστρέψαμε στο στρατόπεδο στις 7.45 μ.μ. Φιλοξενήσαμε εκείνο το βράδυ στο στρατόπεδο και Ναυτοπροσκόπους της Κορίνθου και τον υπαρχηγό της 1ης Ο.Π.Κ. Το βράδυ κάνουμε Camp-fire στο οποίο παραυρέθηκαν ο κ. και η κ. Σκέφερη.
 
21 Απριλίου 1933  Η μέρα περνάει κανονικά. Το απόγευμα η κ. Σκέφερη μας παραθέτει τσάϊ στο σπίτι της. Το βράδυ κάνουμε Camp-fire προς τιμήν του κ. και της κ. Σκέφερη.
 
22 Απριλίου 1933  Τίποτα το εξαιρετικό στο στρατόπεδο.
 
Είναι η τελευταία μέρα και έχουν μαζευτεί τα περισσότερα πράγματα.
 
23 Απριλίου 1933  Στις 7.45 φεύγουμε από την Ισθμία και στις 10 π.μ. χωριζόμαστε στο Σταθμό Πελοποννήσου.
 
3 Μαΐου 1933  Συμβούλιο Τιμής στην Λέσχη της Εφορίας Ν/προσκόπων. Παρόντες οι κ.κ.: Σπέντσας, Αρχηγός, Κόντης, υπαρχηγός, Μαρουλάκης, Φρυδάς, Ζαμάνος εν/χαι, Σ. Δοξιάδης, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν και Δ. Θεοδοσιάδης υπ/χες.
 
7 Μαΐου 1933  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο στις 8 π.μ. Ασκήσεις κωπηλασίας και τακτοποίηση Νεώσοικου. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
12 Μαΐου 1933  Άσκηση το απόγευμα στο Π. Φάληρο με την μεγάλη 8κωπον. Πλεύση περίπου 2.30 μιλλίων με ελαφρύ Σορόκο.
 
13 Μαΐου 1933  Ματαιώνεται το αγώνισμα της ιστιοπλοΐας 8κώπων λέμβων λόγω κακοκαιρίας.
 
14 Μαΐου 1933  Στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας 3 μιλίων 8κώπων λέμβων πήραμε την πρώτη νίκη, ενώ στην κωπηλασία τετράκωπων λέμβων πήραμε την πέμπτη νίκη.
 
17 Μαΐου 1933  Συμβούλιο τιμής στην Λέσχη της Εφορίας Ν/προσκόπων. Παρόντες οι κ.κ.: Σπέντσας, αρχηγός, Κόντης υπ/γός, Μαρουλάκης, Φρυδάς, Ζαμάνος Εν/χες,
 
Σ. Δοξιάδης, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν και Δ. Θεοδοσιάδης υπ/χες.
 
21 Μαΐου 1933  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο στις 8 π.μ. Εξέταση πρακτικής ναυτικών γνώσεων για Β΄τάξη. Ναυτικές ασκήσεις. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
28 Μαΐου 1933  Αναχώρηση από Αθήνα στις 7.15 από τον σταθμό Λαυρίου και μετάβαση σιδηροδρομικώς στην Κηφισιά. Εκεί έγινε ανίχνευση μέχρι την Χελιδονού. Μετά το φαγητό έγινε διαγωνισμός κόμπων  και σημάτων.  Στην ανίχνευση νίκησε η Εν/τία Δελφίνων,  στους κόμπους η εν/τία Αετών.  Τα σήματα ακυρώθηκαν. Επιστροφή στην Αθήνα, διάλυση στις 8.15 στον σταθμό Λαυρίου.
 
29 Μαΐου 1933  Μετά από διαταγή του Αρχηγού διακόπτονται οι εργασίες της ομάδας μέχρι νεωτέρας διαταγής, λόγω των σχολικών διαγωνισμών.
 
2 Ιουλίου 1933  Αρχή θερινού προγράμματος. Πρώτη μετά τις παύσεις συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Απονομή διπλωμάτων Βας τάξης σε 11 Ν/Π και διπλώματα ενωμοτάρχου
 
στους υπενωμοτάρχες Σπ. Δοξιάδη, Κ. Αλιμπέρτη και Ανδρ. Γκρώμαν.
 
Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
6 Ιουλίου 1933
 
Στις 4 μ.μ. συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ναυτική άσκηση, εργασίες στον Νεώσοικο, λουτρό. Διάλυση 8 μ.μ.
 
9 Ιουλίου 1933  Συγκέντρωση στις 8 π.μ. στον Νεώσοικο. Ναυτικές ασκήσεις, καθαρισμός και τακτοποίηση Νεώσοικου. Το μεσημέρι λουτρό. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
13 Ιουλίου 1933
 
Τακτική συγκέντρωση στον Νέωσοικο ώρα 4 - 8 μ.μ. Ναυτικές ασκήσεις, εργασίες, λουτρό.
 
15 Ιουλίου 1933  Ώρα 5 μ.μ.  Αναχώρηση με τις λέμβους Αλκυών, Αργώ και Νίκη για εκδρομή στην Βουλιαγμένη. Άφιξη εκεί και αποβίβαση στις 10 μ.μ.  Διανυκτέρευση.
 
Το πρωΐ της 16ης, στις 9 π.μ. αναχώρηση για Γλυφάδα. Άφιξη στις 11.00, λουτρό, γεύμα. Αναχώρηση στις 2 για τον Νεώσοικο. Άφιξη στις 5 μ.μ. Αποβιβάση, αφοπλισμός.
 
Το μεγαλύτερο διάστημα πλεύσαμε ιστιοπλοούντες. Συμμετείχαν 27 Ν/Π.
 
20 /7/1933 Συγκέντρωση στις 4 μ.μ. στον Νεώσοικο. Ναυτική άσκηση, εργασίες, λουτρό.
 
23 Ιουλίου 1933  Συγκέντρωση στις 8 π.μ. στον Νέωσοικο. Εργασία, ναυτική άσκηση, λουτρό. Διάλυση στις 1 μ.μ.  Όσοι θέλουν μένουν προαιρετικά και το απόγευμα.
 
27 Ιουλίου 1933  Συγκέντρωση στις 4 μ.μ. στον Νεώσοικο. Προετοιμασίες για την εκδρομή της προσεχούς Κυριακής,  ναυτική άσκηση, λουτρό.  Διάλυση στις 8 μ.μ.
 
29 Ιουλίου 1933  Συγκέντρωση στις 4 μ.μ. στον Νεώσοικο για την αναχώρηση της εκδρομής. Η εκδρομή όμως ματαιώνεται λόγω της κακής καταστάσεως του καιρού και μη συμμετοχής αρκετών αξιωματικών.  Άλλοι επιστρέφουν στα σπίτια τους και άλλοι κοιμούνται στον Νεώσοικο.  Την επομένη 30 Ιουλίου γίνεται προαιρετική συγκέντρωση.
 
Ναυτικές ασκήσεις,  λουτρό κ.λ.π.
 
3 Αυγούστου 1933  4 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο.
 
Ναυτική άσκηση, εργασία, λουτρό. Διάλυση στις 8 μ.μ.
 
6 Αυγούστου 1933  8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργασία, Ναυτικές ασκήσεις, λουτρό. Διάλυση στις 1 μ.μ. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα.
 
10 Αυγούστου 1933
 
4 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ναυτικές ασκήσεις, εργασία, λουτρό. Διάλυση  8 μ.μ.
 
13 Αυγούστου 1933  8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νέωσοικο. Εργασία, λουτρό Ναυτική άσκηση. Διάλυση στις 1 μ.μ. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα.
 
17 Αυγούστου 1933
 
4 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργασία, λουτρό, Ναυτικές ασκήσεις. Διάλυση 8 μ.μ.
 
20 Αυγούστου 1933
 
8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργασία, λουτρό, Ναυτική άσκηση. Διάλυση  5 μ.μ.
 
24 Αυγούστου 1933
 
4 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ναυτική άσκηση, εργασία. Διάλυση στις 8 μ.μ.
 
Στις 25 Αυγούστου, 15 Ναυτοπρόσκοποι με τον αρχηγό κ. Σπέντσα αναχώρησαν για το Στρατόπεδο Σπετσών. Για το στρατόπεδο αυτό εκπονήθηκε ξεχωριστό ημερολόγιο. Εν των μεταξύ οι εναπομείναντες συγκεντρώνονται κανονικά στρον Νεώσοικο υπό τον υπαρχηγό κ. Ζαμάνο όπου εκπαιδεύονται με την 3Ν2 κάθε Πέμπτη απόγευμα και Κυριακή πρωΐ.
 
Κυριακή 27 Αυγούστου 1933  8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ναυτική άσκηση, λουτρό, εργασία. Διάλυση 1 μ.μ. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα.
 
 
 
Πρώτη εμφάνιση  Λαλούδων,  Σπέτσες 1933
 
 
 
Το Α’ Σύστημα Αθηνών το αποτελούσαν η 3η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων, η 3η Ομάδα Προσκόπων και η 3η Αγέλη Λυκοπούλων. Το καλοκαίρι του 1933 ή 1934 ξεκινήσαμε όλοι μαζί γιά Κατασκήνωση στις Σπέτσες. Με το καραβάκι της γραμμής, απελπιστικά καρβουνιάρικο – φθάσαμε στο νησί, και μετά την αποβίβαση και την περιπέτεια του ξεφορτώματος πήραμε τον δρόμο γιά τον χώρο της κατασκήνωσης στο κτήμα Κούτση. Οι βάρκες του Συστήματος μεταφέρθηκαν επίσης, όπως γινόταν σε κάθε κατασκήνωση. Τα λυκόπουλα έμειναν μέσα στην βίλλα των οικοδεσποτών μας. Μέσα στην ίδια μέρα στήθηκε η κατασκήνωση. Σε σχήμα πετάλου οι σκηνές με το αρχηγείο στην μέση και τις ενωμοτίες γύρω. Στην άκρη, μιά κωνική σκηνή σε όχι πολύ καλή κατάσταση, στεγάζει την αποθήκη τροφίμων και τον αποθηκάριο. Αυτός προτιμούσε να κοιμάται στην αποθήκη «γιά λογους ασφαλείας της μαρμελάδας». Μετά το βραδυνό ο Αρχηγός μας συγκέντρωσε και μας μίλησε γιά την ζωή στην κατασκήνωση, γιά τις σκοπιές και την ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζεται γιά να μη κάνουν επίθεση οι … ναυτοπρόσκοποι γιά να μας κλέψουν πράγματα, να μας ρίξουν ίσως σκηνές και να μας κοροϊδεύουν την επομένη όταν θα μας επιστρέψουν τα κλοπιμαία της νύχτας σαν ένδειξη καταρρακώσεως του … γοήτρου μας.
 
(Σημ. Ο Μ.Λαμπρινίδης ήταν στην 3η Προσκόπων).
 
΄Επειτα έγινε προσευχή και τραβήξαμε στις σκηνές των ενωμοτιών μας γιά ύπνο. Η κόπωση της ημέρας δεν επέτρεπε να νοιώσουμε αν ήταν σκληρό το επίγειο κρεββάτι μας.
 
Εκείνος ο Μάκης ροχάλιζε φοβερά και πολλές φορές ο ενωμοτάρχης σηκώθηκε και τον ξύπνησε : _ Γύρνα, του είπε, να κοιμάσαι στο πλάϊ γιά να μην ροχαλίζεις. Ο Μάκης είχε μερικές αντιρρήσεις. _Δεν ροχαλίζω εγώ. Εγώ κοιμάμαι σαν πουλάκι …  _Σαν καζάνι που βράζει φασολάδα, θέλεις να πείς, τον διέκοψε ο ενωμοτάρχης. Σώπα τώρα και κοιμήσου.
 
Από το ροχαλητό είχαμε ξυπνήσει κι άλλοι και σιγογελούσαμε, με το καζάνι της φασολάδας. ΄Ηταν όμως μοιραίο να μην κοιμηθούμε. ΄Οχι πως ροχάλιζε ο Μάκης, γιατί του κόπηκε κι εκείνου το ροχαλητό. Δεν ξέρω τι ώρα ήταν. Καθώς έσφιγγα όμως τα μάτια μου γιά ν’ αποκοιμηθώ άκουσα ξαφνικά ένα γδούπο πάνω στη σκηνή. Κι έπειτα μιά φωνή: _΄Αλτ! τις εί;
 
Ήταν ο σκοπός. Είχε ασφαλώς, ακούσει αυτό που άκουσα κι εγώ κι είχε θορυβηθεί. Κανείς δεν απάντησε στη φωνή του φρουρού της κατασκηνώσεως, μα πριν περάσουν δυό λεπτά δυό νέοι γδούποι με ξεσήκωσαν. Κάτι, σαν πέτρα χτύπησε στη σκηνή μας και κύλησε πάνω στο τεντωμένο πανί γιά να πέσει στη γή. Ο σκοπός ξαναφώναξε : _Ποιός είναι εκεί!  ΄Οταν νέα πέτρα έπεσε, ο σκοπός ξύπνησε τον υπαρχηγό. ΄Ακουγα τον ψυθυριστό θόρυβο. Μ’ έτρωγε η περιέργεια κι ανασηκώθηκα γιά να βλέπω από την είσοδο της σκηνής που δεν ήταν καλά κλειστή.  ΄Ηταν κι ο ενωμοτάρχης μου ξύπνιος. _ ΄Ακουσες ; με ρώτησε. Δεν πρόφθασα ν’ απαντήσω κι έπεσαν νέες πέτρες. Στην δικιά μας αλλά και στις γειτονικές σκηνές. Ο υπαρχηγός που είχε κι όλας βγεί έξω έρριξε το φώς του φαναριού του προς το σημείο απ’ όπου υπέθετε ότι έρχονταν οι πέτρες. Με θάρρος μάλιστα προχώρησε ως το σημείο που μπορούσε να έχουν κρυφτεί οι λιθοβόλοι. Μάταια, όμως έψαξε σ’ όλη την περιοχή και αναγκάστηκε να ξυπνήσει τον αρχηγό. 
 
Οι πέτρες έπεφταν στις σκηνές αλλά δεν βρισκόταν το χέρι που τις πετούσε. _ Λες να είναι οι ναυτοπρόσκοποι ; ρώτησα σιγά τον ενωμοτάρχη. _ Αν είναι αυτοί, θα καλοπεράσουν αύριο από μας που θα τους κάνουμε μεγαλύτερη νίλα! μου απάντησε ψιθυριστά εκείνος. Παρ’ όλη την ανίχνευση όμως εκείνο το βράδυ δεν βρέθηκε από πού μας πετροβολούσαν. Και εν μέσω λίθων ξημέρωσε η επομένη. Εκατοντάδες πέτρες βρίσκονταν σ’ όλο το χώρο της κατασκηνώσεως. ΄Ετσι διεδόθη στα παιδιά το περίεργο φαινόμενο. Κατά την έπαρση όμως της Σημαίας  ο αρχηγός μας είπε ότι θα έπρεπε να τακτοποιήσουμε γρήγορα την κατασκήνωση, γιατί σε λίγη ώρα θα μας επιθεωρούσε ο ιδρυτής Αρχηγός Μάρκος Μίνδλερ. Και με το χιούμο που τον διέκρινε μας έδειξε τις πέτρες : _Φτιάξτε μονοπάτια κατ’ ενωμοτίες με το υλικό που καλοί χριστιανοί μας διέθεσαν γιά να μην κοπιάζουμε. Ο αποθηκάριος θα σας δώσει και το ποτιστήρι μ’ ασβέστη γιά να τις ασπρίσετε.
 
Προφθάσαμε και τακτοποιήσαμε το λατομείο της νύχτας, όταν έφθασε ο Αρχηγός Συστήματος Μάρκος Μίνδλερ. Τον συνώδευε ο Σπέντσας, ο Σαράτσογλους και ο Περρωτής, αρχηγός των Ακριτών.  ΄Εγινε η επιθεώρηση και κατόπιν οι αρχηγοί απεσύρθησαν στο αρχηγείο. Εκεί ζητήθηκαν εξηγήσεις γιά τον πετροπόλεμο. Μπροστά στον Μίνδλερ, που τον σέβονταν και τον αγαπούσαν οι αρχηγοί, ξεκαθαρίστηκε ότι κανένας πρόσκοπος ή ναυτοπρόσκοπος δεν έφυγε από την σκηνή του και πέτρα δεν έπιασε κανένα προσκοπικό χέρι ούτε γι’ αστείο.  _Λέτε να μας πετροβολούν οι Σπετσιώτες γιά να τρομάξουμε και να φύγουμε; έκανε κάποιος μιά υπόθεση. Η ιδέα όμως απερρίφθη και το πρόβλημα έμεινε άλυτο. Γιά όλα αυτά, τα προσκοπάκια δεν πήραμε … μυρωδιά τίποτα. Μόνο γιά μερικές πέτρες μάθαμε, αλλά μέσα στον ενθουσιασμό των παιχνιδιών, πριν από το μεσημέρι είχαμε ξεχάσει το νυχτερινό συμβάν.
 
΄Ετσι φθάσαμε στο σιωπητήριο της δεύτερης κατασκηνωτικής μας νύχτας. Μέσα στον γλυκό ύπνο, κάποιος θόρυβος με ξύπνησε. ΄Εστησα τ’ αυτιά μου μέσα στην νυχτερινή ησυχία. Μήπως είχα γελαστεί ; ΄Οχι, είχα ακούσει καλά. Γιατί νέος γδούπος ακούστηκε σε διπλανή σκηνή και ακολούθησε το γνώριμο από χθές κατρακύλισμα στο πανί. _Τις εί ; φώναξε κι ο σκοπός. Ο ένας μετά τον άλλο τα παιδιά της ενωμοτίας ξυπνούσαν. ΄Ενας μάλιστα ζάρωσε κοντά στον ενωμοτάρχη και του είπε : _Φοβάμαι!
 
Το αρχηγείο ξεπετάχτηκε σε συναγερμό. Ηλεκτρικά φανάρια, ανιχνεύσεις, έφοδος, έρευνες ακόμα και στην ναυτοπροσκοπική κατασκήνωση που βρέθηκαν όλοι να κοιμούνται στις σκηνές τους. Δεν ήξεραν τι να πούν. Φρόντισαν μόνο –επειδή ο πετροπόλεμος δεν σταματούσε- να κλείσουν καλά οι πόρτες και οι ποδιές των σκηνών, γιά να μην πέσει μέσα κανένα κοτρώνι.  _Πήγαινε να κοιμηθείς ! είπε ο αρχηγός και στον σκοπό. Θα φρουρήσουμε εμείς οι μεγάλοι την κατασκήνωση. Το πρωϊ ο Αρχηγός έπειτα από συνενόηση με τον Ιδρυτή και τους άλλους βαθμοφόρους, κατέβηκε στην Πολιτεία και πήγε στον Σταθμό Χωροφυλακής. _Το και το, ανέφερε στον ενωμοτάρχη, που έστειλε τον μοναδικό του χωροφύλακα στην κατασκήνωση να κάνει … αστυνομική έρευνα.  _Ποιούς είδ’ τς λαλούδ’ς ; ρώτησε με την χαρακτηριστική ρουμελιώτικη προφορά του.
 
«Λαλούδες» δεν ξέραμε τι θα πεί κι ο χωροφύλακας εξήγησε ότι οι σπετσιώτες την πέτρα τη λένε «λαλούδα».
 
Ελπίσαμε ότι η προσέλευση της Αρχής στην κατασκήνωση θα έδιωχνε τις πέτρες και τους λιθοβολητές. Μα δεν έγινε τίποτα. Μόλις σήμανε σιωπητήριο άρχισε ο βροχή των λαλούδων και το ξενύχτι των κατασκηνωτών που άρχισε να παίρνει δραματικό χρώμα. Την άλλη μέρα η ζωή της κατασκηνώσεως ήταν περίεργη. Στο αρχηγείο έφθασε ο ιδρυτής και οι άλλοι αρχηγοί και έγινε σύσκεψη, μετά από την οποία ο Αρχηγός ντύθηκε κι έφυγε γιά να προφθάσει το βαπόρι της γραμμής. Το επόμενο πρωϊ, επέστρεψε και τον υποδεχτήκαμε με μιά κραυγή. ΄Ηταν όμως άτονη αυτή η κραυγή, γιατί το βράδυ δεν είχαμε κλείσει μάτι από τη λαλούδα που έπεφτε βροχή. ΄Ενας ηλικιωμένος κύριος με μονόκλ τον συνώδευε.
 
Μάθαμε πολύ αργότερα ότι ήταν ο ΄Αγγελος Τανάγρας (Ευαγγελίδης), απόστρατος υποναύαρχος του Υγειονομικού και πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικών ερευνών. Το αρχηγείο, αφού είχαν αποκλειστεί οι άλλες εκδοχές, σκέφτηκε μη τυχόν και οι πέτρες έπεφταν από ψυχικά φαινόμενα. Ο Τανάγρας άκουσε την περιγραφή του νυχτερινού φαινομένου , στερέωσε καλά το μονόκλ στο μάτι του και πρότεινε να εξετάσει τα παιδιά. _Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να τα τρομάξουμε, είπε με την αδύναμη φωνή του ο Μ.Μ. Δεν είναι ανάγκη να μάθουν τίποτε, μέχρι να σιγουρευτούμε.
 
Βρέθηκε ένας τρόπος διακριτικής … αναγνωρίσεως. Πριν από το φαγητό, όπως γυρίσαμε πεινασμένοι από το θαλασσινό λουτρό, συγκεντρωθήκαμε και παίξαμε ένα παιχνίδι. Θεατές στην ψυχαγωγία αυτή ο άγνωστος κύριος με το μονόκλ, ο Μίνλερ και οι άλλοι. Το παιχνίδι σταμάτησε από την καμπάνα του μάγειρα. Τρέξαμε με τις καραβάνες μας κατ’ ενωμοτίες. Ο ιδρυτής αρχηγός και ο Τανάγρας έκαναν αδιάφοροι … βόλτες. ΄Ηταν πιά βράδυ, όταν έπειτα από μακρές παρατηρήσεις απεφασίσθη δύο κατασκηνωτές, τα αδέλφια Σ. και Γ. Φ. να φύγουν από την ενωμοτία τους και να κοιμηθούν στην έπαυλη που έμεναν τα λυκόπουλα.  ΄Ετσι κι έγινε. ΄Επειτα από τόσες βραδιές λιθοβολισμού, εκείνο το βράδυ η κατασκήνωση κοιμήθηκε ήσυχα. Καμμιά «λαλούδα» δεν κατρακύλισε στην σκηνή μας, ούτε και στις άλλες. Κανένας σκοπός δεν φώναξε στο σκοτάδι κι όλα κύλισαν θαυμάσια ως το ξημέρωμα. Το μυστήριο είχε λυθεί, οι αδελφοί Φ. δημιουργούσαν τηλεκινητικά φαινόμενα. Διέθεταν αυξημένη ψυχοβολία, όπως ανακάλυψε ο Τανάγρας. Κι όταν τους απομάκρυνε από τις σκηνές ζήσαμε καλά και κοιμηθήκαμε καλύτερα.
 
Βέβαια, όπως θυμάμαι, έπειτα από μερικές νύχτες ξανάρχισαν να πέφτουν πέτρες, λίγες αυτή την φορά. Αυτές όμως δεν ήταν τηλεκίνητες, αλλά … χειροκίνητες. ΄Αρχιζε η «νίλα» των σκοπών που έτρεμαν και κάποιο βράδυ κάναμε επιδρομή στην κατασκήνωση της αδελφής μας 3ης Ναυτοπροσκόπων.      σελ.122 «Σαν πήγα στούς Προσκόπους» του Μ.Λαμπρινίδη 1986
 
 
 
14 Σεπτεμβρίου 1933  Επιστροφή από το στρατόπεδο Σπετσών.
 
17 Σεπτεμβρίου  Προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργασίες, λουτρό.
 
21 Σεπτεμβρίου  Ώρα 4 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Τακτοποίηση του Νεώσοικου, εργασία, ναυτική άσκηση, λουτρό. Διάλυση στις 8 μ.μ.
 
24 Σεπτεμβρίου  Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νέωσοικο. Εργασία, λουτρό, ναυτική άκσηση. Διάλυση στις 1 μ.μ. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα.
 
28 Σεπτεμβρίου 1933
 
4 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ναυτικές ασκήσεις, λουτό, εργασία. Διάλυση 8 μ.μ.
 
1 Οκτωβρίου 1933
 
8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργασία, λουτρό, ναυτικές ασκήσεις. Διάλυση στις 1 μ.μ. Προαιρετική παρακολούθηση το απόγευμα των Βαλκανικών Αγώνων στο Στάδιο.
 
5 Οκτωβρίου 1933 
 
Ώρα 4 μ.μ. Συγκέντρωση στο Νεώσοικο. Λουτρό, ναυτική άσκηση, εργασία. Διάλυση  8 μ.μ.
 
7 Οκτωβρίου 1933
 
Προαιρετική προσέλευση στο Σώμα για την παρακολούθηση αγώνων στο Στάδιο.
 
8 Οκτωβρίου 1933
 
Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργασία, ναυτική άσκηση, λουτρό. Διάλυση στις 12 μ. Προαιρετική παρακολούθηση το απόγευμα Βαλκανικών αγώνων στο Στάδιο.
 
12 Οκτωβρίου 1933 Ώρα 5 μ.μ. Συγκέντρωση στην Λέσχη της Εφορίας Ναυτοπροσκόπων, όπου προς το παρόν θα γίνονται οι συγκεντρώσεις των ομάδων Αθηνών κάθε Πέμπτη από 5-7 μ.μ. ενώ του Φαλήρου κάθε Τετάρτη από 6-8 μ.μ. οι υπηρεσιακές. Διάλυση στις 7 μ.μ.
 
15 Οκτωβρίου 1933  Ώρα 7.30 π.μ. συγκέντρωση στον σταθμό Λαυρίου για να πάμε στην Πεντέλη. 8 π.μ. Επιβιβαστήκαμε στο σιδηρόδρομο της Κηφισιάς. Κατεβαίνουμε στο Μαρούσι. Στη συνέχεια από εκεί προχωρήσαμε πεζοί και μετά από 1.30 ώρα περίπου βρεθήκαμε στην Μονή της Πεντέλης.  Εκεί στήσαμε πρόχειρα μαγειρεία και κάθε ενωμοτία αρχίζει να μαγειρεύει για το μεσημέρι. Στις 1.30 μ.μ. συσσίτιο. Μετά την ανάπαυση γίνεται μια μικρή ανίχνευση. Στις 4.30 μ.μ. αναχωρούμε από την Μονή και στις 6 φθάνουμε στο Μαρούσι, όπου επιβιβαστήκαμε στο τραίνο και επιστρέψαμε στην Αθήνα.
 
18 /10/ 1933  Συγκέντρωση των ενωμοτιών Παλ. Φαλήρου στο σπίτι του εν/ρχου Ζαμάνου από 6-8 μ.μ. Διδασκαλία πτυχίου Α βοηθειών από την διδα Περρωτή. Ύλη Β τάξης.
 
19 Οκτωβρίου 1933  Συγκέντρωση των ενωμοτιών Αθηνών στη Λέσχη της Τοπικής Εφορίας Ναυτοπροσκόπων από 5-7 μ.μ. Διδασκαλία πτυχίου Α βοηθειών από τον Θ. Ζαμάνο, ανιχνευτή και από τον Εμμ. Κόντη και ύλη Βας τάξης.
 
22 Οκτωβρίου 1933  Ώρα 8.30 π.μ.
 
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Επιθεώρηση ομάδας από τον Ναύαρχο Πανά, ναυτική επίδειξη, εργασία, λουτρό. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
25 Οκτωβρίου 1933  Ώρα 6 μ.μ.
 
Συγκέντρωση ενωμοτιών Παλ. Φαλήρου στο σπίτι του εν/ρχη Ζαμάνου. Διδασκαλία πτυχίου Α βοηθειών και ύλης β τάξης. Διάλυση στις 8 μ.μ.
 
26 Οκτωβρίου 1933  Ώρα 8 π.μ.
 
Συγκέντρωση στον νεώσοικο όλων των ενωμοτιών. Διδασκαλία ύλης Βας τάξης και πτυχίων ανιχνευτού και Α βοηθειών. Εργασία, λουτρό, εξάσκηση στα σήματα και στους κόμβους. Διάλυση στις 7 μ.μ.
 
1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1933
 
Ώρα 6 μ.μ. Συγκέντρωση των ενωμοτιών Φαλήρου στο σπίτι του υπαρχηγού Ζαμάνου. Διδασκαλία ύλης Βας τάξης και πτυχίου Α βοηθειών. Σήματα, κόμβοι. Διάλυση στις 8 μ.μ.
 
2 Νοεμβρίου 1933  Ώρα 5 μ.μ. Συγκέντρωση των ενωμοτιών Αθηνών, στη Λέσχη Τ. Εφ. Αθηνών. Διδασκαλία πτυχίων Α βοηθειών και ανιχνευτού και ύλη Βας τάξης. Διάλυση στις 7 μ.μ.  Σύμφωνα με το χειμερινό πρόγραμμα συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις των μεν ενωμοτιών Φαλήρου στο σπίτι του υπαρχηγού Ζαμάνου κάθε Τετάρτη 6-8 μ.μ. με διδασκαλία πτυχίου Α βοηθειών και ύλη Βας τάξης, των δε ενωμοτιών Αθηνών κάθε Πέμπτη 5-7 στην Λέσχη Τ. Εφ. Ναυτ. με διδασκαλία πτυχίου ανιχνευτού, Α Βοηθειών και ύλη Βας τάξης.
 
5 Νοεμβρίου 1933  Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση όλης της ομάδας στην πλατεία Βάθης για να πάμε στον Πύργο Βασιλίσσης. Επειδή όμως δεν μας δόθηκε άδεια, πήγαμε στην Καισαριανή. Μόλις φθάσαμε έγινε πρόχειρον συμβούλιο τιμής και μετά, οι μεν υποψήφιοι Αης τάξης ασχολήθηκαν με την λήψη τοπογραφικού σχεδιαγράμματος με τον κ. Σπέντσα, οι δε υπόλοιποι με τους κ.κ. υπαρχηγούς παίζουν το Ελάφι. Στις 12.30 τρώμε και μετά ενώ οι άλλοι αναπαυόμαστε και παίζουμε οι αξιωματικοί φεύγουν για την προετοιμασία ανίχνευσης. Στις 3.30 αρχίζει η ανίχνευση η οποία διαρκεί 1 περιπου ώρα και κατά την οποία τελικά νικούν οι Γλάροι. Στις 5 ετοιμαστήκαμε για την επιστροφή και αφού φάγαμε κάτι ξεκινήσαμε. Φθάσαμε στην Αθήνα περίπου στις 6.30.
 
12 Νοεμβρίου 1933  Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στον νεώσοικο. Εργασίες, τακτοποίηση και εξάσκηση στην τοπογραφία των υποψηφίων Αης τάξης. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
26 Νοεμβρίου 1933  Ώρα 8.30. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουμε στην εκδρομή Τ. Εφ. Ναυτοπροσκόπων. Μετά όμως την αναβολή της εκδρομής της Εφορίας αποφασίσαμε και πήγαμε μόνοι μας στην Ηλιούπολη, όπου συναντήσαμε τις ενωμοτίες Φαλήρου. Όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε προς το κοντινό δάσος που είναι στους πρόποδες του Υμητού. Εκεί αφού ξεκουραστήκαμε και τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας αρχίσαμε τον διαγωνισμό κόμβων με έπαθλα 15-10-5 πόντους.  α’ Δελφίνες,  β’ Γλάροι,  γ’ Αετοί.
 
Μετά απ’ αυτά γίνεται ο διαγωνισμός σημάτων με μετάδοση μορσικών και ναυτικών σημάτων και με τα ίδια έπαθλα. Α Γλάροι, Β Αετοί, Γ Δελφίνες. Μετά φάγαμε και αφού ξεκουραστήκαμε λιγάκι αρχίσαμε να παίζουμε το Ελάφι με έπαθλο για την ενωμοτία της οποίας ο τελευταίος πρόσκοπος θα ήταν πιο κοντά στο ελάφι χωρίς να φανούν περισσότεροι από τους μισούς 5 πόντους. Η ανίχνευση κράτησε 1 ώρα περίπου αλλά καμμία ενωμοτία δεν πήρε το έπαθλο γιατί ο κ. αρχηγός είδε από κάθε ενωμοτία περισσότερους από τους μισούς. Έπειτα επιστρέψαμε στην Ηλιούπολη  από  όπου  οι  μεν  Φώκες και Αλκυόνες διαλύθηκαν προς το Φάληρο,  οι δε υπόλοιποι προς την Αθήνα.
 
10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1933  Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για συμμετοχή στην εκδρομή Τ. Εφ. Ναυτοπροσκόπων. Η αναχώρηση έγινε μετά τις 1 η ώρα λόγω καθυστερήσεως μερικών προσκόπων, από την βροχήν που είχε πέσει από το προηγούμενο απόγευμα. Όλη την ημέρα έγιναν διάφορα παιχνίδια και εξάσκηση στην τοπογραφία των υποψηφίων Α τάξης. Με την επιστροφή έγινε παρέλαση της Εφορίας από τις κεντρικές οδούς των Αθηνών. Διάλυση στις 6 μ.μ.
 
17 Δεκεμβρίου 1933  Ώρα 7.30 π.μ. Συγκέντρωση στον σταθμό Λαρίσης για να πάμε με τον σιδηρόδρομο μέχρι την Μαλακάσα. Ευτυχώς είχαμε ολόκληρο βαγόνι δικό μας και έτσι είχαμε σχετική άνεση.  Φθάσαμε στην Μαλακάσα στις 9.20 όπου και αποβιβαστήκαμε. Από κει και μετά από πορεία μιας ώρας και τριών τετάρτων περίπου φθάσαμε στο Μπάφι.
 
Εκεί καθήσαμε και ξεκουραστήκαμε και φάγαμε. Έπειτα πήγαμε στον σταθμό των Decoville που απείχε περίπου 10 λεπτά και ανεβήκαμε σ’ αυτά για να πάμε στον Ωρωπό (το χωριό που είναι κοντά στη θάλασσα).  Όταν φθάσαμε καθήσαμε αρκετή ώρα στην πλατεία του χωριού και άλλοι περπατούσαν, ενώ άλλοι έκαναν τοπογραφικό σχέδιο. Φεύγοντας περάσαμε από την Εκκλησία και προσκυνήσαμε. Κατόπιν από τον ίδιο δρόμο - δηλ. βαγονάκια και πορεία - γυρίσαμε στην Μαλακάσα στις 6 μ.μ. Εκεί ανεβήκαμε πάλι στο τραίνο και έπειτα από 1.30 ώρα φθάσαμε στον σταθμό Λαρίσης όπου διαλυθήκαμε.
 
26 Δεκεμβρίου 1933  Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργασία στις βάρκες κατά ενωμοτία. Πεζικές ασκήσεις. Τακτοποίηση Νεώσοικου. Ορκίσθηκαν οι Καρελάς Π. και Τσουρουτσόγλου Β. και κατετάχθησαν και οι δύο στην ενωμοτία δελφίνων. Διάλυση 1 μ.μ.
 
30 Δεκεμβρίου 1933  Οι αξιωματικοί, βαθμοφόροι και τα παλιά λυκόπουλα μετείχαν στην δεξίωση στο Μαράσλειο, που έγινε από την 3η Αγέλη Αθηνών από 3-7 μ.μ.    Επίσης μερικοί Ναυτοπρόσκοποι με επικεφαλής τον κ. αρχηγό πήγαν  στο συνοικισμό Περιστερίου και μοίρασαν διάφορα παιχνίδια τα οποία προσέφεραν πρόσκοποι της ομάδας, για τα άπορα παιδιά.
 
 
 
H ομάδα ενδιαφέρθηκε για τους  Πανελλήνιους σκοπευτικούς αγώνες. Το 1930 και 1932  πήρε πρώτη νίκη.  Το 1931 από τους πρώτους νικητές στις 9 κατηγορίες  οι 7 ήταν τριτομαδίτες.
 
5/8 - 16/9/1931  Γαλλία, Τζάμπορη Vincennes .
 
Φωτογραφία  με τον  Ελευθέριο  Βενιζέλο στο πλοίο με το οποίο  συνταξίδευαν επιστρέφοντας στον Πειραιά. Στην φωτογραφία  από  αριστερά    Θ. Ζαμάνος,    Λ. Βασενχόβεν,  Γ. Σπέντσας,  Α. Σαράτσογλους, Ελευθέριος Βενιζέλος, Τάσος Αντωνόπουλος, Εμ.Κόντης, Σπ.Δοξιάδης,  Α.Γκρώμαν,  Περικλής  Περρωτής.
 
 
 
 
 
  Το 1932 συμμετέχει στο JAMBOREE .
 
  Το 1932, 33, 34  πρώτη νίκη  στους ιστιοπλοϊκούς  αγώνες 3 μιλίων 8κώπων.
 
 
 
Κατασκήνωση  στο  Μοναστήρι  Πόρου, 24/ 8 - 7/ 9/ 32
 
Τετάρτη 24/8/32: Συγκέντρωση εις τον Νέωσοικον της ομάδος ώρα 7.30, αναχώρησις ώρα 9.30 δια ιστιοφόρου <<Ταξιάρχης>> ναυλωθέντος υπό της ομάδος. Μέχρι του καϊκιού μας προέπεμψαν ο Τοπικός ‘Εφορος Ναυτοπροσκόπων κ. Σοφιανός, ο Ιδρυτής και Αρχηγός της 3ης Ομάδος Καΐρου κ. Σοϊλέδης και ο ιδρυτής αρχηγός μας.  Συμμετέχοντες: 
 
1) Αρχηγός 3ης Ν.Π., 2) Αρχηγός 3ης Μαθητευομένων, 3) Εν/χης Θ. Ζαμάνος,  4) Υπεν/χης Κ. Αλιμπέρτης,  5) Υπεν/χης Α. Γκρώμαν, 6) Β’ τάξεως Ρ. Γκρώμαν,  7) Β’ τάξεως  Β. Κουτσουμπέλης,  8) Γ’ τάξεως Α. Καλύβας    9) Γ’  τάξεως  Σωτ. Αντωνιάδης, 10) Γ’ τάξεως Στυλ. Αντωνιάδης.
 
‘Αφιξις εις Μοναστήριον Πόρου 4.30 μ.μ.  Αποβίβασις - Μεταφορά υλικού - Στήσιμο σκηνών - Αποχωρητήρια - Λάκκοι σκουπιδιών.  Φαγητό 8.30 μ.μ.
 
Κατάκλισις 10 μ.μ.  Σκοποί: Αντωνιάδης Σ., Αντωνιάδης Σ., Γκρώμαν Ρ., Ζαμάνος Θ., Αλιμπέρτης Κ., Γκρώμαν Α., Κουτσουμπέλης Β., Καλύβας Α.
 
Πέμπτη 25/8/32:
 
‘Εγερσις 6.30 π.μ.  Εργασίαι κατασκηνώσεως  8 π.μ. Ρόφημα (γάλα με κακάο)
 
Συνέχεια εργασιών κατασκηνώσεως Εις τας 11 π.μ. μας επεσκέφθη ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής. 
 
11.30 - 1 Λουτρόν                          1 Συσσίτιον (κριθαράκι με σάλτσα - καρπούζι)  1 - 4 μ.μ. Ανάπαυσις
 
4-8 μ.μ. Ασκήσεις ιστιοπλοΐας - ψάρεμα - παιδιαί    8.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας
 
8.45 μ.μ. Δείπνον  (μελιτζάνες κοκκινιστές, ψάρια μικρά τηγανητά και καρπούζι).  10 μ.μ. Κατάκλισις.
 
Σκοποί: Αντωνιάδης Σ., Γκρώμαν Β., Ζαμάνος Θ., Αλιμπέρτης Κ., Γκρώμαν Α., Κουτσουμπέλης Β., Καλύβας Α., Αντωνιάδης Σ.
 
Παρασκευή 26/8/32:
 
6.30 π.μ. ‘Εγερσις  6.30 - 8.30 ψάρεμα  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας
 
9.3’ Ρόφημα (Γάλα με Κακάο)  9.30 - 11.30 Εργασίαι Κατασκηνώσεως
 
11.30 - 12.30 Λουτρό  1 μ.μ. Συσσίτιον (Ψαρόσουπα, ψάρι βραστό).
 
5 μ.μ. Αναχώρησις της λέμβου δια Πόρον προς αγοράν τροφίμων, ήτο λέμβαρχος ο Εν/χης Θ. Ζαμάνος. Επέστρεψαν στας 7.30 μ.μ.
 
8 μ.μ. Δείπνον (Ψαρόσουπα - Σαλάτα ντομάτα και Καρπούζι)
 
8.45 - 9.45 Μορσικά σήματα δι’ οπτικού  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης.
 
Σάββατον 27/8/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  7-8.30 π.μ. Ψάρεμα  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας, ρόφημα (τσάϊ)
 
9.30 - 11-30 Εργασία στρατοπέδου  11.30 - 12.45 Λουτρό
 
1 μμ. Συσσίτιον (Μπάμιες κοκκινιστές και καρπούζι) Το απόγευμα παιδιαί κ.α.
 
Μετάβασις εις Πόρον δια ξηράς των Ρ. Γκρώμαν και Β. Κουτσουμπέλη.
 
8 μ.μ. Δείπνον (πιλάφι σάλτσα και καρπούζι επίσης και γλυκό)
 
8.45 - 9.45 Μορσικά δια οπτικού  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν
 
Κυριακή 28/8/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ. Ρόφημα: Κακάο και γάλα. Μετάβασις εις την εκκλησίαν του Μοναστηρίου, επιστροφή ώρα 9 π.μ. και μετάβασις κατόπιν προσκλήσεως εις το κτήμα Γκρώμαν δια το πρόγευμα, αρνί σούβλας, σαλάτα ντομάτα, φρούτα.  Αναχώρησις εκ του κτήματος 4.30. Επιστρέφοντας  αντελήφθημεν πυρκαϊάν παρά το κτήμα του κ. Διαμαντοπούλου την οποίαν και κατασβέσαμεν (σχετικώς ίδε αναφοράν αρχηγού προς Ιδρ. Αρχηγόν αρ. 33). Επιστροφή στην κατασκήνωση ώρα 9.30 μ.μ. Αντί δείπνου διανομή γλυκίσματος.              (Σημείωση : “πρόγευμα” εννοείται μεσημεριανό γεύμα.)
 
Κατάκλισις ώρα 10 μ.μ.    Σκοποί: Α. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Αρχ. Α. Σαράτσογλους, Αρχ. Γ. Σπέντζας, Αρχ. Α. Φάκαρος, Κ. Αλιμπέρτης.
 
Δευτέρα 22/8/32:
 
‘Εγερσις 8 π.μ.  Ρόφημα (Κακάο με γάλα)  ‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ. 
 
Λουτρόν και Συσσίτιον (Πατάτες γιαχνί και Καρπούζι)  Κατάκλισις 10 μ.μ.
 
Σκοποί: Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος.
 
Τρίτη 30/8/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  ‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ.  Ρόφημα (Γάλα με καφέ)
 
Συσσίτιον 1 μ.μ. (Μακαρόνια σάλτσα και γλυκό καταΐφι). Τ’ απόγευμα βροχή 2 ώρες.  Απογευματινό ρόφημα (τσάϊ με γάλα)  Υποστολή 7.30 μ.μ.
 
Δείπνον 8 μ.μ. (Μακαρόνια - αυγά ομελέττα και Καρπούζι)
 
8.30-9.30 Μορσικά  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί:  Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης.
 
Τετάρτη 31/8/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  Ψάρεμα  ‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ.  Ρόφημα (Γάλα και κακάο)
 
Εργασίαι στρατοπέδου  12 π.μ. Λουτρό  Συσσίτιον 1 μ.μ. (Φασόλια - ψάρια τηγανιτά - Καρπούζι)  Μετάβασις την 4.30 της λέμβου εις Πόρον δια αγοράν τροφίμων
 
Παιδιαί  Δείπνον 8 μ.μ. (Πιλάφι, οκταπόδι, Καρπούζι)
 
8.30 - 9.30 μ.μ. Μορσικά  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Β. Κουτσουμπέλης, Κ. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν,  Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν.
 
Πέμπτη 1/9/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  Αναχώρησις Εν/χου Θ. Ζαμάνου δι’ Αθήνας κατόπιν τηλεγραφήματος
 
‘Επαρσις σημαίας 9 π.μ.  Ρόφημα (Γάλα με κακάο)  Εργασίαι Κατασκηνώσεως  12 Λουτρόν  1 μ.μ. Συσσίτιον (Μακαρόνια - Καρπούζι)
 
Ανάπαυσις  Προσκοπικά παιχνίδια (παιχνίδι Κιμ κ.τ.λ.)
 
8 μ.μ. Δείπνον (Σούπα μπιζέλια - Καρπούζι)  8.30 - 9.30 Μορσικά σήματα. 10 μ.μ. Κατάκλισις.  Σκοποί: Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης
 
Παρασκευή 2/9/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  8 π.μ. Ρόφημα (Γάλα και Κακάο) 8.15 Αναχώρησις Λέμβου δια τρόφιμα εις Πόρον.  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας  12 μ. Λουτρό  1 μ.μ. Συσσίτιον (Φασόλια σούπα, σύκα)  5.30 Μετάβασις δια της Λέμβου εις παραλίαν Γαλατά. Επίσκεψις νησίδος Μπούρτζι και λεμονοδάσους  7.45 Επιστροφή εις Κατασκήνωσιν
 
8 μ.μ. Δείπνον (κριθαράκι σάλτσα, καρπούζι)  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας
 
Σάββατον 3/9/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ.  Ρόφημα 8 π.μ. (Γάλα με καφέ)  8.30 - 11.30 εργασίαι κατασκηνώσεως  12 μ. Λουτρό  1 μ.μ. Συσσίτιον (Μακαρόνια με κιμά , σύκα)
 
Ανάπαυσις, στας 5 μ.μ. μετάβασις εις την νησίδα Μπούρτζι
 
7 μ.μ. Επιστροφή  7.30 Υποστολή σημαίας  8 μ.μ. Δείπνον (Μελιτζάνες γιαχνί-Καρπούζι)  9 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης
 
Κυριακή 4/9/32:
 
‘Εγερσις 6 π.μ.  Ρόφημα 7 π.μ. (Γάλα και τσάϊ)
 
10 π.μ. Μετάβασις δια λέμβου εις; Πόρον προς υποδοχήν Γ.Ε.Ν.Π. κ. Σοφιανού και Ιδρυτού Αρχηγού μας  12 μ. Επιστροφή μετά των ανωτέρω και του Εν/χου Ζαμάνου επιστρέψαντος πάλιν  1 μ.μ. Συσσίτιον Ψαρόσουπα αυγολέμονο, Τσιπούρες τηγανιτές , Σύκα , Γλυκά (προσφερθέντα παρά του Ιδρ. Αρχηγού)
 
5 μ.μ. Αναχώρησις δια Αθήνας αρχηγού Α. Σαράτσογλου και Ν. Αμπανοπούλου
 
7.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας  8 μ.μ. Δείπνον (Κολοκυθάκια γιαχνί - Σύκα)
 
9 - 9.30 μ.μ. Σήματα  10 μ.μ. Κατάκλισις
 
Σκοποί: Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης
 
Δευτέρα 8/9/32:  ‘Εγερσις 6 π.μ. και μετάβασις δια ψάρεμα μετά Τ.Ε.Ν.Π. κ. Σοφιανού
 
8 π.μ. Ρόφημα (Γάλα - Κακάο)  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας  12 μ. Λουτρό
 
1 μ.μ. Συσσίτιον (Μακαρόνια σάλτσα, Καρπούζι)
 
5 μ.μ. Αναχώρησις Τ.Ε.Ν.Π. και Ιδρυτού Αρχηγού δι’ αυτοκινήτου εις Πόρον
 
Υποστολή 7.30  Επιστροφή λέμβου 8 μ.μ.
 
9 μ.μ. Δείπνον (Κακαβιά,Καρπούζι, Γαλατομπούρικο προσφερθέν παρά κ. Σοφιανού)
 
10 μ.μ. Κατάκλισις.  Σκοποί: Θ. Ζαμάνος, Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν
 
Τρίτη 6/9/32:
 
‘Εγερσις 7 π.μ. Καιρός συνεφώδης  8 π.μ. Ρόφημα (Τσάϊ)  9 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας και ψάρεμα
 
12 μ. Μετάβασις Γ.Ε.Ν.Π., Ιδρυτού Αρχηγού και Αρχηγού εις έπαυλιν κ. Διαμαντοπούλου προσκληθέντες εις γεύμα  12 μ. Λουτρόν  1 μ.μ. Συσσίτιον (Φασόλια σούπα, Καρπούζι)  Ανάπαυσις, Ψάρεμα κ.τ.λ.
 
7.30 Υποστολή σημαίας  8 μ.μ. Επιστροφή εξ επαύλεως κ. Διαμαντοπούλου των μεταβάντων  8.30 Δείπνον (Κριθαράκι σαλάτα, Ψάρια τηγανιτά - Καρπούζι)                            9.30 Κατάκλισις
 
Σκοποί: Κ. Αλιμπέρτης, Α. Γκρώμαν, Β. Κουτσουμπέλης, Α. Καλύβας, Σ. Αντωνιάδης, Σ. Αντωνιάδης, Ρ. Γκρώμαν, Θ. Ζαμάνος
 
Τετάρτη 7/9/32:
 
‘Εγερσις 5 π.μ.  Εργασίαι διάλυσης κατασκηνώσεως
 
7 π.μ. ‘Επαρσις σημαίας  7 π.μ. Ρόφημα (Γάλα-κακάο-καφές)
 
8 π.μ. Λήξις κατασκηνώσεως. Προσφώνησις Ιδρυτού Αρχηγού. Μετάβασις εις Μονήν δια Προσευχήν  8.30 π.μ. Επιβίβασις λέμβων και αναχώρησις δια Λιμένα Πόρου.    10 π.μ. Αναχώρησις δια Α/Π <<Κεραυνός>>  Αποχαιρετισμός δια σημάτων του κ. Διαμαντόπουλου.  11.30 Συσσίτιον επί του Α/Π (Ψωμί-Τυρί και σταφύλια)    1.45 ‘Αφιξις εις Πειραιά  2 μ.μ. Διάλυσις.
 
 
 
Οκτώβριος 1932  Σεισμοί  Χαλκιδικής. Αποστολή της 3ης Ομάδας με Αρχηγό τον Περικλή Περρωτή  βοήθησε στην περίθαλψη των σεισμοπαθών.
 
 
 
 
 
Η  δεκαετία  του  ‘30                                                  (Διήγηση Νίκου Μεζά,  το 1995)
 
Αρχηγός μου ήταν ο Γιώργος Σπέντσας. Είμαστε  τρομερά σκληροτράχηλοι,γυμνασμένοι πάρα πολύ. Σε κάθε εκδρομή έπρεπε να γίνει πόλεμος. Ο καλύτερος  γινόταν με τις κρομμύδες, που τις σβούρνιγες έτσι...Ο χειρότερος ήταν με τις πέτρες, είχαμε  αρκετούς τραυματισμούς.  Οι πέτρες έρχονταν σβουριχτές, έπρεπε να τις αποφύγεις.  Θυμάμαι έναν  πετροπόλεμο  στο τότε ερημικό  Καβούρι, έφαγε μιά πέτρα στο γόνατο ο Χαραλαμπίδης, έπεσε κάτω και  επειδή  είχε χτυπηθεί το νεύρο,  κλώτσαγε  το πόδι  συνέχεια  από  μόνο του.  Ε, τον πήραμε κι εμείς (ήταν χειμώνας) και τον  πετάξαμε στην θάλασσα γιά να  συνέλθει.  Α, είμαστε ωραίοι...  Είχαμε  μεγάλη  επιτυχία  και  στο  πέταγμα  μαχαιριού.
 
 
 
Είμαστε αγρίμια και ο  Περρωτής μας έκανε ανθρώπους. ΄Ηταν κρίμα που πέθανε  τόσο  νέος.    Είχε θαυμασία φωνή και ήταν πολιτισμένος.  ΄Ητανε πολύ καλός ομιλητής, σαν  Ακρίτες  μας έβαλε σε μιά πειθαρχία να μιλάμε 20 λεπτά με το ρολόϊ γιά να αναπτύξουμε  όποιο θέμα θέλαμε.  Συζητούσαμε  γιά βαριά θέματα, μας έπαιρνε και παρακολουθούσαμε αρχαίο θέατρο.
 
 
 
Τα τελευταία χρόνια πριν την διάλυση  συνεχίσαμε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στο Φάληρο.  Το πολεμικό Ναυτικό αντιπροσώπευαν μερικοί  μόνιμοι  υπαξιωματικοί  πολύ  μεγαλύτεροι  από  μας  σε  ηλικία.  Μας ειρωνεύοντο γιατί αυτούς τους έφερε ένα ρυμουλκό, τους παρέταξε στην εκκίνηση, ενώ εμείς έπρεπε να κάνουμε κοντοβόλτες. Κατά την διάρκεια των αγώνων βγαίναν και μας πιάνανε τα ξάρτια. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι επιθετικότητα είχαμε εμείς.
 
Επειδή όμως αυτοί ήταν οικογενειάρχες επαγγελματίες, γι’ αυτούς ήταν αγγαρεία να τρέχουν,  ενώ εμείς νέοι εξαιρετικά γυμνασμένοι, (κάποια φορά είχαμε κατεβάσει κι άλμπουρο). Βάλαμε  τα δυνατά μας, νομίζω ήμουνα εγώ κυβερνήτης.  Ζορίσαμε  λοιπόν την “Αλκυόνα” όσο έπαιρνε, όλοι απέξω, στο τέλος πήραμε τον αγώνα. Ξεμπερδέψαμε, ευχαριστηθήκαμε, έρχεται η απονομή. Δεν πήγε κανείς μας. 
 
Ε,τώρα, απονομές και διπλώματα.  Γιατί είμαστε τέτοιοι.
 
Ο μόνος που πήγε - αναγκάστηκε ο καημένος, μεγάλος πιά στην ηλικία- και πήρε το έπαθλο  ήταν ο Μίνδλερ. Το θυμάμαι γιατί το μετανιώσαμε εκ των υστέρων. Ο ίδιος ο Μίνδλερ δεν  μιλούσε ποτέ, αλλά το τι ακούσαμε από τους άλλους Αρχηγούς...
 
΄Ηταν ωραίος ο Γιώργος ο Περσάκης, μοναδικός γιά τρέλλες, περνάγαμε ωραία.  Μαζί και  με τον Χαραλάμπη βοηθούσαμε  ο ένας τον άλλον  κατά την Κατοχή.  Εγώ  είχα σπουδάσει  οικονομικά, δούλευα λογιστής, κέρδιζα χρήματα. ΄Εβαζα τα λεφτά σ’ ένα συρτάρι στο σπίτι.  ΄Ελεγα στον  Χαραλάμπη  και πήγαινε, άνοιγε το συρτάρι, έπαιρνε  ο,τι χρειαζόταν.  Μετά, είχαμε τις μοτοσυκλέττες μας. Είχαμε τέτοια σχετική ευχέρεια χρημάτων, ώστε να  μπορούμε να βρίσκουμε και βενζίνη, η οποία κόστιζε.  Εμείς είχαμε  φτιάξει χαρτιά  γιά τις  μοτοσυκλέττες, ψεύτικα, δεν έχει να κάνει. Δεν είχαμε λοιπόν κανένα θέμα να περάσουμε  το μπλόκο της Συγγρού. Εμείς όμως πήγαμε κοντά, προσέξαμε το ύψος της μπάρας, μετρήσαμε ότι χωράει η μοτοσυκλέττα από κάτω.    Κόβαμε ταχύτητα, πέφταμε  δίπλα,  φστ  και  περνάγαμε.  Οι Ιταλοί πυροβολούσαν,  είχαν αυτές τις αραβίδες, αστεία όπλα χωρίς ακρίβεια, είχανε και την ξιφολόγχη διπλωμένη.  Μπορεί  βέβαια  και  να  μην  ήθελαν  να μας  σκοτώσουν. Πηγαίναμε  φυρί-φυρί.
 
Στη μέση της Κατοχής  του Γιώργου του Περσάκη και μένα μας κόλλησε η ιδέα να πάμε  κάτω (στην Αίγυπτο). Θέλαμε να πάμε όμως ωραία,  με κρις κράφτ στην Τουρκία. Πουλήσαμε τις  μοτοσυκλέττες γιά τα έξοδα, αλλά δεν μας έφθασαν τα χρήματα. Μετά, πήραμε  ένα καΐκι. Βάλαμε μέσα μιά μηχανή Πακάρ οκτακύλινδρη. Μας επεσήμανε η Γκεστάπο.  ¨Ωρε φασαρία.  Είχαμε κάνει χαρτιά ότι είμαστε ψαράδες, είχαμε κάνει ναυτολόγιο... Το  βγάλαμε  το καϊκι,  πάθαμε  δυό - τρείς  νίλες γιατί  τα  ψάρια  βγαίνανε βρώμια, αλλά  η  Γκεστάπο  επείσθη ότι είχαμε πρόθεση να ψαρεύουμε.  ΄Εφευγαν  εκείνη την  εποχή κάτι  γκρούπ αξιωματικών,  καταφέραμε  με τα πολλά  και συμπεριληφθήκαμε. Στην Αίγυπτο  κρύψαμε  τα χρόνια μας  και  δοκιμάσαμε να γίνουμε ιπτάμενοι.  Η  περιπέτεια  μας  τραβούσε, δεν  μπορούσαμε τα ήσυχα πράγματα.
 
 
 
Το ‘38 είχαμε κάνει την αρχή με την 1η Παλαιού Φαλήρου. Γύρισα λοιπόν μετά τον πόλεμο  με  τον Μίλτο τον Χαραλάμπη  και ξαναρχίσαμε. Αλλά δεν  συνέχισα  γιά  πολύ. Μετά  τον  πόλεμο αλλάζεις σε πολλά πράγματα, ήτανε και η δουλειά μας τέτοια, ως πράκτορες είχαμε  πλήρη  ανεξαρτησία, είχαμε ατομικόν  εχθρόν  την  Γκεστάπο.
 
 
 
 
 
Οι Φαληριώτες                                            (Διήγηση Φώτη Μπεϊλεριάν  το 1987)
 
Κατάγομαι από την Μικρά Ασία.  Μία θεία μου που είχε  σπίτι και έμενε στο Παληό  Φάληρο, μας παρέλαβε από το  καράβι που μας έφερε το 1922 στον Πειραιά από    τις  χαμένες πατρίδες.  Ετσι εγκαταστάθηκαμε στο Παληό  Φάληρο, το οποίον αριθμούσε    6 χιλιάδες κατοίκους.  Στο Παληό Φάληρο τότε τα παιδιά ήμασταν χωρισμένα σε  συμμορίες.  Πετρο-πόλεμος, τρεχάματα και προπαντος  αθλητισμός... Το ίνδαλμά μας  τότε στο    Παληό Φάληρο  ήταν ο Κώστας  Τραυλός.  Ωραίο παιδί ο Κώστας, καλός  και λεβέντης.    Και αθληταράς!  Ολοι μας ήμασταν  αθλητές. Ο Μπάμπης Μακρής, πρώτος εξάδελφος  του Μπούμπη  Περωτή ήταν επίσης στην παρέα μας, αλλ' οι  άλλοι  δεν  τον έβλεπαν  με καλό μάτι  γιατί δεν ήταν λέει αθλητής,  ήταν μόνο ναυτοπρόσκοπος!    Παρέσυρε ωστόσο τον Τραυλό, έγινε εκείνος ναυτοπρόσκοπος, και  ακολουθήσαμε όλοι,    εγώ από το 1928 έως το 1934.
 
Λίγο  αργότερα  ήρθε και ο Λώλος  Ζαμάνος που θα γίνη υπαρχηγός και  αρχηγός βάσεως  στο Παληό Φάληρο, έως την Διάλυση το ‘ 39. Ο Νίκος  Χαρίδημος  θα γίνη υπαρχηγός στην  αγέλη και θ' αναλάβη το Φαληριώτικο τμήμα  της  που  εξελίχθηκε ουσιαστικά σε χωριστή αγέλη. Στέλιος Παλαβίδης, Θανασάκης Σακόρραφος, Βαγγέλης  Οδαντζής, Κώστας Βαμβακάς,  Στέλιος Παστέλας,  Μάριος και Αντώνης  Μαλκότσης.
 
 
 
ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ                                    (Διήγηση  Μαρινόπουλου 1992)
 
Το 1935  οι Ντίμης Δημητριάδης,Γιάννης και Δημ.Μαρινόπουλος με δύο άλλους εξέδραμαν με τα ποδήλατα από Αθήνα. Πέρασαν από την Σπάρτη κοιμήθηκαν στο σχολείο της Τρίπολης και επέτρεψαν Αθήνα.
 
 
 
ΜΠΥΡΕΣ  ΑΝΤΙ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                                        (Διήγηση Π.Αλευρά 1991)
 
Το 1935 -38 οι Τριτομαδίτες κατέβαιναν σχεδόν κάθε απόγευμα στον Νεώσοικο Ξηροταγάρου  γιά εργασίες  συντηρήσεως του  ναυτικού υλικού, με την καθοδήγηση του  Υπαρχηγού Λώλου Ζαμάνου που ήταν Αρχηγός Βάσεως και του Γρηγόρη Βασιλειάδη, υπεύθυνου ναυτικού υλικού.  Μετά την δουλειά, γινόταν  ιστιοπλοϊα ή  κωπηλασία.  Επειδή το λεωφορείο αργούσε πολύ, μερικοί κατέβαιναν... με τα πόδια από τον Λυκαβηττό στο Φάληρο.  Υπήρχε βέβαια και άλλος λόγος,  μυστικός.  Βλέπετε, οι γονείς έδιναν  στα βλαστάρια τους το τάληρο γιά το λεωφορείο.  Τόσο όμως  κόστιζε κι ένα μεγάλο  ποτήρι δροσερή μπύρα στου Φίξ κάτω απ’ τις κληματαριές ! 
 
   
 
Το ‘37 συμμετείχαν  στούς  ναυτικούς  αγώνες  δύο βάρκες της 3ης, η ΝΙΚΗ    και η  ΑΛΚΥΩΝ.  Βγήκαν  πρώτη    και δεύτερη.  Το 1933 στους Πανελλήνιους κολυμβητικούς  σχολικών  ομάδων στις  Σπέτσες,  πρώτη νίκη.  Την ίδια χρονιά στους προσκοπικούς  κoλυμβητικούς αγώνες 10   πρώτες  νίκες. Το 1935 και 1936  προκηρύσσει η      ίδια η 3η αγώνες προσκοπικών σκαφών  ανεξάρτητα από μέγεθος.  Και τις δύο        χρονιές      πήρε την  Α' νίκη, το 1936 πήρε την Β' νίκη    το σκάφος  Μ.Μ, μήκους 4    μέτρων που  έφτιαξαν τα παιδιά στον Nεώσοικο.  Το ‘38 η  Ελληνική Θαλασσία  Ένωση προσέφερε    στην 3η  ένα  σκάφος αγώνων,  που    ονομάστηκε Ε.Θ.Ε.
 
   
 
 
 
 
 
                  Α'  ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ  3Η ΟΜΑΣ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ
 
                      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΝΑΥΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΔΕΙΞΕΩΣ  ΟΜΑΔΟΣ
 
                                "TROCADERO" Κυριακή 29.9.1935  4.30-9μμ
 
 
 
      Ωρα 4.30'  Αφιξις των λέμβων της Ομάδας, αγκυροβολία αυτών προ του
 
                        Trocadero.
 
      Ωρα 4.45'  Επαρσις σημαίας επι του ιστιοφόρου της  Ομάδας.
 
          5.00'    Ελιγμοί μοίρας ιστιοφόρων λέμβων
 
                        (Συννενόησις δια συνθηματικού κώδικος).
 
      Ωρα 5.30'  Χειρισμοί ιστιοφόρων λέμβων
 
              (αγκυροβολία δια πλωτής αγκύρας, δρομομέτρησις, σειροδέτησις κλπ).
 
      Ωρα 5.55'  Εγκατάστασις Ναυαγοσωστικού διαδρόμου από  ιστιοφόρου   
 
                        ομάδος μέχρι το  Τrocadero.
 
      Ωρα 5.55'  Ναυτικαί παιδιαί και σκυταλοδρομία  ενωμοτιών.
 
      Ωρα 6.15'  Επίδειξις μοίρας κωπηλάτων λέμβων
 
                          (Συνεννόησις δια συνθηματικού κώδικος).
 
      Ωρα 6.30'  Ανατροπή ιστιοφόρου λέμβου
 
                        και διάσωσις  πληρώματος του σκάφους.
 
                        Υποστολή σημαίας.
 
                        ΣΗΜ.  Καθ' όλην την διάρκειαν, πλήρης ορχήστρα  JAZZ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΥΚΟΠΟΥΛΑ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ
 
  Το 1918 έγινε ένα πείραμα γιά “Ομάδες  Μαθητευομένων Προσκόπων”. Κράτησε τρία περίπου χρόνια και μετά τα παιδιά αυτής της πειραματικής ομάδας, που είχαν μεγαλώσει στο  μεταξύ, πήγαν στην κανονική. Με βάση αυτό το πείραμα και τις εμπειρίες των αγελών που  ιδρύθηκαν  αρκετά αργότερα στην Αγγλία και μετά στην Αίγυπτο από ομογενείς, ιδρύθηκε  το 1931  από τον “Ακέλα” Αλέξανδρο  Σαράτσογλου η πρώτη Αγέλη Λυκοπούλων στην Ελλάδα.
 
 
 
        1918-1921  /  1931-1939  Εκ της κόνεώς μου Αναγεννώμαι.
 
 
 
  Η πρώτη συγκέντρωση της 3ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων έγινε στο εκπαιδευτήριο  Μακρή, Ιπποκράτους 5,  στις 13/12/1931. Ιδρυτικά Λυκόπουλα: Δημητράκης Χρυσικόπουλος, Ανδρέας Χρυσικόπουλος, Δημήτρης Μαρινόπουλος, Γιάννης  Μαρινόπουλος, Αλέκος Μελετόπουλος, Λευτέρης  Γεωργιάδης, Μίμης Μουστάκας, Στέλιος Κουτσουμπέλης, Μίτσης Ιατρείδης, Γιάννης Περσάκης, Ακέλας ο Αλέξανδρος Σαράτσογλους και Υπαρχηγός ο Ντίνος Δοξιάδης.  Παρόντες ο  Ιδρυτής  Αρχηγός  Μ.Μ.,  ο  Αρχηγός της  3ης  Ν/Π Τάσος  Αντωνόπουλος, οι Υπαρχηγοί Γιώργος Σπέντζας, Περικλής Περρωτής.
 
6/1/32 Πρώτη λεμβοδρομία μαθητευομένων. Ωρκίσθη ο Νίκος Μελέγκοβιτς. Παρόντες 9.
 
17/1/32 Πρώτη εκδρομή.  10 Παρόντες. Καισαριανή.
 
28/2/32 Δεύτερη εκδρομή.  11 παρόντες.  Λίμνη  Μαραθώνος.
 
20/3/32 Πρώτη κωπηλασία στον Νεώσοικο.
 
3/4/32 Εκδρομή στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με "ευκαιρία".    Επίσκεψη Αβέρωφ.
 
2/5/32 Στρατόπεδο στο Σούνιο.  7 παρόντες. Επιστροφή  8/5/32.
 
18/6/32 Συγκέντρωσις εις Νέαν Λέσχη Ομάδος.
 
19/6/32 Κολύμβησις εις Νεώσοικον.
 
13/8/32 Τριήμερος εκδρομή εις Προσκοπικόν Στρατόπεδον Βούλας.
 
24/12/32 Ορκωμοσία Κοτζιά, Ευταξοπούλου, Κ. Παπαθεοφίλου.
 
 
 
2-1-38  Κόψιμο πίττας Συστήματος στην Λέσχη, όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή  του χρόνου.  Το λυκάκι της  πίττας έπεσε στον Τριανταφύλλου, το τρίφυλο των  Ναυτοπροσκόπων στον ενωμοτάρχη Σακόρραφο και το των  Ακριτών στο κομμάτι του Συστήματος προς μεγάλη χαρά  όλων μας.
 
 
 
10-4-38  Εκδρομή στην Κηφισιά. Συγκέντρωση στον σταθμό Λαυρίου, με το τράμ  Κ φθάσαμε στο θηρίο που ήταν γεμάτο και αντί τρίτη θέση πήγαμε πρώτη. Παίξαμε στο μεγάλο δάσος που υπάρχει στην Νέα Κηφισιά.Τον θησαυρό  που ήταν  παλιά ρώσικα  χαρτονομίσματα  βρήκε  ο μικρός  Μανωλκίδης.
 
  Κατασκηνώσεις:
 
    1932 Σούνιο (Πάσχα), Βούλα                                  1936  Ισθμία  κτήμα  Σκέφερη
 
    1933 Σπέτσες 15 ημέρες κτήμα Κούτση                1937 Ισθμία 12 μέρες    "
 
    1934  "                "    "                                              1938 Ισθμία 15 "      "    "
 
    1935 Iσθμία 4-19/7  κτήμα Σκέφερη                      1939 Ισθμία 10-19/7 "    "
 
                  Οι κατασκηνώσεις στην Ισθμία έγιναν σε άλλο μέρος και
 
                  άλλη εποχή από τους Ναυτοπροσκόπους του Συστήματος.
 
 
 
 
 
 
 
      Καμπ-φαερ Αργυρού Ιωβηλαίου 1938
 
  Εγινε το Πάσχα, κατά την διάρκεια 4ημερης κατασκήνωσης  σ' ένα δασάκι λίγο πιο έξω  απ' την Κηφισιά. Αρχηγός Σπέντζας. Υπαρχηγοί Ζαμάνος και Δοξιάδης. Από νωρίς το απόγευμα  η κατασκήνωση των  Ναυτοπροσκόπων  έλαμπε.  Οι  σκηνές  περιποιημένες περισσότερο από τις άλλες μέρες, τα πάντα κάτασπρα από ασβέστη.  Οι  επισκέψεις πολλών γονέων άρχισαν λίγο μετά το φαγητό.  Κι' έπειτα, αφού έκαναν τις επισκέψεις στις σκηνές  και  το αρχηγείο, αφού θαύμαζαν το μαγειρείο και τις  ...  καλλιόπες, τους οδηγούσαμε  στο  χώρο που είχαμε  διαλέξει για την πυρά της 25ετηρίδος. Στη μιά πλευρά μεταφέραμε τους  πάγκους του εστιατορίου  για να καθίσουν οι επίσημοι κι οι γονείς. Οι άλλες  τρεις πλευρές έμεναν κενές για να πάρουν θέση η Αγέλη,  η Ομάδα των Προσκόπων και οι Ν/πρόσκοποι.
 
Στη μέση είχε γίνει η πυραμίδα με τα κλαδιά κ’ το προσάναμα. Γύρω,σε πολυγωνικό σχήμα  τοποθετήθηκαν  κλαδιά διακοσμητικά κι έπειτα μεσολαβούσε χώρος  άδειος για τα νούμερα  της  διασκεδάσεως.  Είχε αρχίσει να σουρουπώνει όταν έγινε η Υποστολή    Σημαίας  και οι  ακρίτες έκαναν χρέη ταξιθέτη οδηγώντας  τους προσκεκλημένους στις θέσεις τους. Ο χώρος  της πυράς    ήταν άδειος.  Κανένα  παιδί  δεν φαινόταν πουθενά.  Σε κάποια στιγμή, μέσα  στην ησυχία του δειλινού, από  το χώρο του καμπ-φαερ ακούστηκε η φωνή του "Διγενή",  του Περικλή του Περρωτή που είχε οριστεί φύλακας  της φωτιάς.  - Αδέλφια  φώναξε, ώρα  να μαζευτούμε γύρω στην καθαρή  Φωτιά που μας καλεί.  Λυκόπουλα και παλιοί Πρόσκοποι    ελάτε όλοι.....Δεν είχε τελειώσει καλά-καλά την φράσι ο Περρωτής ,  όταν απ' όλα τα σημεία  του δάσους, την νυχτερινή    ησυχία διαδέχτηκαν υπόκωφες κραυγές που σιγά-σιγά  γινόταν  πιο έντονες. Τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι κι οι Ναυτοπρόσκοποι του Α'  Συστήματος άρχιζαν  να  πλησιάζουν στο χώρο της πυράς. κατά εξάδες ή κατ'  ενωμοτίες.  Και κάθε ομάδα  παιδιών  είχε δική της φωνή.  Προχωρούσαν όλοι σκεπασμένοι με μια κουβέρτα σαν μπέρτα.  Σε λίγο  ο χώρος της πυράς γέμισε από παιδιά που  κάθησαν οκλαδόν σ' ένα κύκλο. Μόλις πήραν  θέση όλοι απλώθηκε και πάλι ησυχία.  Τότε σηκώθηκε από τη θέση του ο Μι Μι σαν το τιμώμενο  πρόσωπο.  Με την αδύνατη φωνή του, που η συγκίνηση  την έκανε  και τρεμουλιαστή,  απευθύνθηκε στον "φύλακα της φωτιάς"  με τα λόγια τούτα:  - Φύλακα της φωτιάς,  μπορείς  ν' ανάψεις!  Κάνε την  φλόγα σου να λαμποκοπήσει ολόγυρα .  Και μ' ένα σπίρτο  άπλωσε το  χέρι προς το δαυλί που  έτεινε ο Περρωτής.  Στο κάτω άκρο το δαυλί ήταν  προσεκτικά  βουτηγμένο σε πετρέλαιο, γιατί από το πρωί  του είχαμε δέσει με σύρμα ένα στουπί  κι άναψε.  Το πετρέλαιο πήρε φωτιά κι' έλαμψε γύρω η φλόγα.  Τότε είδαμε ότι ο φύλακας της φωτιάς  φορούσε  αντί  κουβέρτας μια  θαυμάσια  μπέρτα που  σ' όλη  την άκρη της είχε  ραμμένα προσκοπικά σήματα από "τζάμπορη" κι άλλες  προσκοπικές συγκεντρώσεις.  Ο Διγενής  στάθηκε  κι ύψωσε προς το βορηά το  δαυλί, ενώ όλοι εκστατικοί κοιτάζαμε:  -Στον Πολικό  Αστέρα, μίλησε με την ωραία φωνή του, που  οδηγεί τα βήματά μας τις ανέφελες  νύχτες.  Επειτα      έκανε μια στροφή.  Ο αναμμένος πυρσός διέγραψε ένα  φωτεινό τόξο και στάθηκε  στο Νοτιά.  Ακούστηκε πάλι η  φωνή:  - Στον Νότο, απ' όπου μας έρχονται οι  βροχές για να  πλενόμαστε από τις αμαρτίες ... Νέα στροφή και νέο  τόξο του πυρσού.  - Στην  Ανατολή απ'  όπου μας έρχεται το φώς για να  φωτίζουμε το δρομο κείνων που  τον έχουν χάσει.  Λίγο  παύση.  Στροφή προς τον Πουνέντε:  - Στη Δύση απ' όπου έρχονται οι μεγάλες ζέστες, για να  ζεσταίνουμε τις καρδιές εκείνων που πονούν.  Νέα παύση.  Μαγεμένοι όλοι κοιτάζαμε τον  "Φύλακα" της φωτιάς καθώς  στεκόταν με προτεταμένο τον πυρσό.  Νομίζω ότι τον  βλέπω  ακόμα.  Λεπτό καλλίγραμο με την μπέρτα ν' ανεμίζει ελαφρά. Τον παρομοίαζα τότε σαν ένα σύγχρονο  Απόλλωνα που κατέβηκε απ' τον  Ολυμπο με το φώς ...Μια νέα στροφή με συνέφερε.  Ενας φωτεινός κύκλος κι  ενώ η φωνή  έλεγε:  - Στους  αδελφούς  προσκόπους  όλου  του κόσμου ...    Ο  Περρωτής  έσκυψε  και  κάρφωσε το δαυλί στην πυραμίδα  των ξύλων που άναψε κι άρχισε να φεγγοβολά και να σκορπίζει τη ζέστη της.  Την ιδια ώρα όλα τα παιδιά  του Συστήματος τραγουδούσαν ή έκαναν κραυγές... Από την  "αφή  της πυράς"  και μετά ακολούθησε  το  ψυχαγωγικό  πρόγραμμα.  Σκέτς, τραγούδια, παιχνίδια, κραυγές. Το καμπ-φάερ τελείωσε αργά το βράδυ με  τη προσευχή στον Πανάγαθο.
 
                                (Μηνάς Λαμπρινίδης το  1979 στο περιοδικό “Πρόσκοπος”)
 
 
 
 
 
            ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ  της 10ης Ιουλίου 1938
 
Μ. Μίνδλερ,  Ιδρυτού Αρχηγού 3ης Ο. Α. Ναυτοπροσκόπων
 
Μετά μεγίστης χαράς και προσκοπικής υπερηφανείας, ανακοινώ προς την Ναυτοπροσκοπικήν Ομάδα μας, ότι η υπό την εποπτείαν του Υπουργείου των  Ναυτικών Ελληνική Θαλασσία ΄Ενωσις, επ’ ευκαιρία του ευτυχούς γεγονότος της  συμπληρώσεως εικοσιπενταετίας από της συστάσεώς της, εδώρησε προς  αυτήν Κέρκουρον κατασκευασθέντα εν Θεσσαλονίκη επί των προδιαγραφών  της Ολύμπια Γιώλ.  Επί τη αναγγελία της μεγάλης ταύτης και τιμητικωτάτης  διά την ημετέραν Ομάδα δωρεάς, συνελθόν το Συμβούλιον Τιμής της Ομάδος  ανεκήρυξε την Ελληνικήν Θαλασσίαν ΄Ενωσιν Μεγάλην Ευργέτιδα της 3ης  Ο.Α.Ν  και απεφάσισε την αναγραφήν αυτής εν τη οικεία Στήλη των Μεγάλων Ευεργετών.
 
Συγχαίρων άπαντας τους συντελέσαντας κατά το 25ετές χρονικόν διάστημα  εις  την ανάδειξιν της Ομάδος, αξίας τοιούτων τιμητικών ενδείξεων, εύχομαι, όπως  και εν τω μέλλοντι από κοινού και εν ομονοία εργαζόμενοι, διατηρήσητε αμείωτον την περί της δράσεως αυτής καλήν γνώμην.
 
Επί τη ευκαιρία της σημερινής συγκεντρώσεως παλαιών και νέων Ναυτοπροσκόπων της Ομάδος μας, Ακριτών και Λυκοπούλων και της λήξεως των εορτών  της πρώτης εικοσιπενταετηρίδος, εκφράζω τα θερμά και ευγνώμονα αισθήματά μου προς άπαντας Υμάς δια το πλήρες προσκοπικόν αιθημάτων Ψήφισμα, το οποίον μοι διεβιβάσατε δια του αγαπητού συναδέλφου Αρχηγού Γεωργίου Σπέντζα επί τη ευτυχεί συμπληρώσει εικοσιπενταετίας από της ιδρύσεως της Ομάδος, αποδεχόμενος άμα ως υπόσχεσίν σας προσκοπικήν την δι’ αυτού παρεχομένην, ότι θα εργασθήτε, όπως η Ομάς μας μείνει για το καλό πάντα πρώτη.
 
 
Θέρος  1938
 
Η υπό της Ομάδος σχεδιασθείσαν Πανελλήνιος Ναυτοπροσκοπική κατασκήνωσις δια τον προσεχή Αύγουστον, ματαιούται, τουλάχιστον δια το τρέχον έτος, λόγω των πολλών ασχολιών των περισσοτέρων εκ των αξιωματικών  και  βαθμοφόρων  του  Συστήματος.    Αντ’ αυτής θα γίνει κοινή κατασκήνωσις  της  3ης  Ο.Α.Ν. μετά της 2ας Ο.Ν.  Αλεξανδρείας (της ιδρυθείσης υπό του Αρχηγού της  3ης Ο.Ν. κ.  Α. Αντωνοπούλου)  από 1 - 15 / 8 / 1938  εις το εν Σουνίω  κτήμα του  κ.  Χάρτ  ευγενώς  παραχωρηθέν.
 
 
 
 
 
ΚΕΡΚΥΡΑ      ΄Οπου βλαστάει η εληά, κι’ ανθίζει το λεμόνι
 
                          και το τραγούδι του ποτέ δεν παύει το αηδόνι.
 
Στην Κέρκυρά μας, λέγαμε, θα πάμε. Γιατί κι’ όλας την αγαπούσαμε ξεκινώντας. Τώρα,  τώρα δεν  ξέρουμε με τι ν’ αντικαταστήσουμε το μας.  Δεν μπορούμε ναβρούμε τίποτε το πιο  αγαπητό κι’ έτσι τ’ αφήνουμε το ίδιο μας που μας θυμίζει τόσα και τόσα. Την είδα πρωΐ πρωΐ, φθάνοντας με το καράβι, να ξυπνά και δεν μπόρεσα τίποτα να πω ίσως γιατ’ ήταν τόσο όμορφη, ίσως γιατ’ ήταν παράξενη και πιο πολύ γιατί δεν πρόφθασα. Μόλις ακούμπησε η άγκυρά μας στη θάλασσα, ακούμπησε κι’ ο Σπύρος μας, συνοδευόμενος από τον τόσο ευγενικό αρχηγό Βιτούρη, το πόδι του στο κατάστρωμα. Βέβαια μια τόσο παληά, καλή γνωριμία μας έδωσε τόση χαρά που μόνο σκέψις για την πόλη δεν μας έμεινε. Κι’ ύστερα τόσοικαινούργιοι φίλοι σαν παληοί γνώριμοι μας υποδέχθηκαν, μας γέμισαν φιλία και μας βοήθησαν που για μια στιγμή τα χάσαμε πραγματικά.Τους ακολουθήσαμε, κι ακολουθώντας τους κάναμε την πρωτη μας γνωριμία  με  τα στενά καντούνια (δρόμοι),  με τις πλατειές τις στράτες,  με το ψηλό το κάστρο και  προ παντός με τον πιο καθαρό ουρανό και τον πιο ζεστό ήλιο, με τον πιο φι-λόξενο λαό που γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Απ’ όλες τις φανέστρες (παράθυρα) ξεπρόβαλαν κεφάλια για να μας υποδεχθούν με το χαμόγελο και με ευχές: Σπολαΐτες σου ο ΄Αγιος τζόγια μου (να σε βοηθά ο άγιος χρυσέ μου) μας λέγαν όλες οι γρηούλες με την τόσο μελωδική κερκυρέϊκη προφορά τους.Στην σπιανάδα (πλατεία) ήταν μαζεμένοι όλοι κι’ ετοιμαζόταν για την λιτανεία,αυτή την τόσο τρανή απόδειξη της όμορφιάς κι’ ευγένειας που κλείνει καθένας τους μέσα του, κι’ ανοίγοντάς μας δρόμο για να διαβούμε, μας έδειξαν ακόμαμια φορά τον τρόπο που υποδέχονται τους ξένους τους.
 
΄Υστερα από μια μικρή ανάπαυση, αφού φάγαμε το πρωϊνό μας που τόσοευγενικά μας ετοίμασαν οι κερκυραίοι, πήγαμε να δούμε την λιτανεία. Μια μακρυά διαδρομή, χωρίς κανένα σύρμα και σχοινί φτιαγμένη, χαραγμένη απότου χρόνου την συνήθεια και τηρημένη από των ανθρώπων την ευγένεια άνοιξε  μπροστά μας.Μόλις προφθάσαμε να εγκατασταθούμε κι’ αμέσως φάνηκαν οι πρώτοι αστυνόμοι που άνοιγαν την παρέλαση και πίσω τους ακολουθούσε πλήθος ολόκληρο εμορφιές σε μιαν ατέλειωτη μα τόσο συνεχή και συντονισμένη σειρά. Ακολουθούσεη Σκόλα του Αγίου ανάμεσα σε δυό χρυσά μανουάλια που λάμπαν τόσο  όμορφα στον κερκυρέϊκο ήλιο, από πίσω το φλάμπουρό του ανάμεσα σε δύο  σειρές μικράκοριτσάκια που με το ομοιόμορφο ντύσιμό τους και πιο πολύ με το τόσο τους συντονισμένο βήμα είχαν μίαν όψη υπέροχη. Από πίσω άλλο φλάμπουρο, το ίδιο μεγαλόπρεπο, το πρακτικό λύκειο, άλλο φλάμπουρο, η εμπορική σχολή και πίσω της η φιλαρμονική <<Μάντζαρος>> ντυμένη στην μπλέ στολή της έπαιζε κάτι που θάπρεπε να ήταν πολύ κερκυρέϊκο αφού ήταν τόσο όμορφο. Ακολουθούσε η Σκόλα,το γυμνάσιο αρρένων, η κερκυραϊκή σχολή, ένα φλάμπουρο, η εθνική νεολαία, η άλλη σκόλα ακολουθούμενη από την <<παλαιά Φιλαρμονική>> ντυμένη στην  κόκκινή της στολή με τις γιαλιστερές της κάσκες και τα πολύχρωμα λοφία με την ωραία τους μουσική και τα παλιά της μα πάντα ζωντανά μεγαλεία. ΄Επειτα τα τορτσόνια,τόσο περίεργα για μας, τόσο χαρακτηριστικά για την Κέρκυρα, κι’ ο σταυρός, ο κλήρος, ο Μητροπολίτης, ο ΄Αγιος, τορτσόνια που λάμπουν στον ήλιο με τα χρυσά τους επικαλύμματα, ο Επιτάφιος φτιαγμένος με πολλή τέχνη, οι επίσημοι, αστυφύλακες και πίσω πλήθος πιστών βαδίζει με την ίδια συγκίνηση του παληού καιρού που κάτω από τους Ενετούς αναγκαζόταν να βγάζουν τον επιτάφιό τους το Μ. Σάββατο για να μη συμπίπτουν με την ενετική λιτανεία.
 
΄Ετσι τέλειωσε η λιτανεία μα εμείς για πολύ κοιτάζαμε από κει πούφευγε σαν να θέλαμε να την ξαναφέρωμε πίσω. Στις 11 π.μ. ακριβώς ακούστηκε το κανόνι του φρουρίου κι’ απ’ όλα τα παράθυρα έπεσε μια παληά γλάστρα, ένα παληό τσουκάλι, κάτι εν γένει πήλινο που να μπορεί να κάνει θόρυβο, ενώ συγχρόνως μπροστά στην πόρτα του αρχοντικού σφάζοταν το πασχαλινό αρνί, κι’ ένας σταυρός από  το αίμα του γραφόταν στην  αυλόπορτα. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι Κερκυραίοι διώχνουν τις λύπες της μεγάλης εβδομάδος κι’ αναγγέλουν την ανάσταση του Χριστού. Και τότε ξεχύνονται όλοι στους δρόμους της πόλης για να εκδηλώσουν την χαρά τους και ν’ αγοράσουν τις προμήθειές τους για τον εορτασμό.΄Υστερα κάναμε τόσο πεζές δουλειές, δουλειές που δεν αρμόζουν στην Κέρκυρα, την γη της ομορφιάς και της μουσικής, της ευγένείας και της αγάπης. Κι’ έτσι μας βρήκε το βράδυ με ψώνια, καθαριότητα, τακτοποίηση και μια γρήγορη επίσκεψη στην λέσχη των αδελφών μας που μας περίμεναν οι πιό αληθινές κι’ αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης και τα πιο πραγματικά δείγματα πλουσίου προσκοπικού πνεύματος.
 
Το βράδυ στις 12 μας περίμενε η πιο φαντασμαγορική ανάσταση όπου είχαμε μέχρι τώρα δει κι’ ύστερα ο πιο γλυκός ύπνος πούχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα γεμάτος όνειρα κι’ ελπίδες για μια κατασκήνωση γεμάτη  Κέρκυρα, γεμάτη ομορφιά  κι’ απόλαυση.  ΄Ετσι τέλειωσε η πρώτη μέρα στην Κέρκυρά μας που τόσο  φιλόξενα μας δέχθηκε.  Π.
 
 
 
Πρώτη  ημερησία εκδρομή εις Μπογιάτι - Γκούριζαν
 
Συγκεντρώσεις ώρα 6.40΄ εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν Λαρίσσης.
 
Η μετάβασις εις τον σταθμόν είναι δυνατή δια του τραμ 5/12, το οποίον έχει αφετηρίαν το Παγκράτι και τέρμα τον σταθμόν Λαρίσσης. Τιμή εισιτηρίου δραχ. 3  από Παγκράτι και δραχ. 2 από Ζάππειον.Αναχώρησις με την αμαξοστοιχίαν ώρ. 6.50΄. ΄Αφιξις εις  Μπογιάτι και αναχώρησις αμέσως δια τοποθεσίαν <<Γκούριζα>>.Πορεία. Δια την μετάβασιν εις Γκούριζαν, ακολουθούμεν κατ’ αρχάς τηναμαξιτήν οδόν Μπογιατίου - Λίμνης Μαραθώνος. Εις σημείον απέχον 3 1/2 πε-ρίπου χιλιόμετρα του Μπογιατίου, εγκαταλείπομεν την αμαξιτήν οδόν καιακολουθούμεν μονοπάτιον του οποίου η αρχή ευρίσκεται εις το δεξιόν μέρος της οδού και επί λειβαδίου απέχοντος περί τα 500 μέτρα από μικρού εικονοστασίου το οποίον συναντώμεν εις το δεξιόν επίσης μέρος της οδού κατά την πορείαν μας. Ως χαρακτηριστικόν του λειβαδίου τούτου δύναται να χρησιμεύσει και το ότι αποτελεί τούτο την δευτέραν γυμνήν πεύκων έκτασιν μετά το εν λόγω εικονοστάσιον, ως πρώτης λαμβανομένης εκείνης επί της οποίας κείται τούτο.
 
Δια του μονοπατίου διερχόμενοι μεταξύ 2 ομαλών λόφων οδηγούμεθα εις τοποθεσίαν <<Γκούριζα>>. Η απόστασις από της αμαξιτής οδού μέχρι αυτής είναι περί τα 10 λεπτά της ώρας. ΄Ωστε η συνολική πορεία από Μπογιατίου εις Γκούριζαν είναι 1 ώρα.
 
Τοποθεσία. Η Γκούριζα είναι μικρά κοιλάς, περιβαλλομένη υπό πλουσίων εις βλάστησιν λόφων, εκτάσεως αρκετών τετραγωνικών μέτρων, τελείως γυμνή δένδρων και θάμνων.Εις το ΝΑ μέρος αυτής υπάρχει πλουσία εις ύδωρ ομώνυμος πηγή, η οποία και ενισχύει το δια της κοιλάδος διερχόμενον ρυάκιον πλάτους 2-3 μέτρων εκατέρωθεν του οποίου υπάρχουσιν αιωνόβιοι πλάτανοι.
 
Δυνατά θέματα εκδρομής.
 
1) Μικράς διαρκείας πεζικά γυμνάσια επί της αμαξιτής οδού κατά την μετάβασιν.
 
2) Μαγείρευμα ατομικόν ή και κατ’ ενωμοτίας (αφθονία ξύλων και καταλληλο-
 
τάτη και ασφαλής θέσεις δι’ άναμμα συγχρόνως πολλών πυρών).
 
3) Κατασκευή γεφύρας δια κοντών άνωθεν του ρυακίου.
 
4) Παιγνίδια με χειρόσφαιραν, αμπάριζα κλπ., παιγνίδια γηπέδου.
 
5) Παιγνίδια ανιχνεύσεως και ψευδομάχαι (κουκουναροπόλεμος!) επί των πέριξ καταφύτων λόφων.
 
6) Εξερεύνησις της χαράδρας δια της οποίας διέρχεται το ρυάκιον. Η χαράδρα είναι αμέσως μετά την Γκούριζα, γίνεται αρκετά απότομος και άκρως ενδιαφέρουσα και γραφική. Δια να την διαβεί τις εις ωρισμένα σημεία απαιτείται δέσιμον με σχοινία κλπ.  Επιστροφή.
 
                               
 
 
 
 
 
 
 
 
 
“Πιγκουΐνος”, περιοδικό εκδιδόμενο από την ενωμοτία Πιγκουΐνων 3ης ΟΑΝ.
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
 
 
 
Την Κυριακήν 11 Απριλίου έγινε μία μεγάλη εκδρομή του ΣΕΠ υπό την ηγεσίαν της Α.Β.Υ. του διαδόχου Παύλου.  Την ίδια ημέρα έγινε η ορκομωσία της ομάδος Μενιδίου. Εις την νέαν ομάδα ευχόμεθα καλήν επιτυχίαν εις την προσκοπικήν της σταδιοδρομίαν.
 
 
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 
Εάν θέλετε Abat-jours με προσκοπικάς παραστάσεις και με εξαίρετον εργασίαν απευθυνθείτε εις την ενωμοτίαν ΑΛΚΥΟΝΩΝ της 3ης ΟΝΑ αντί ευτελεστάτης τιμής.
 
 
 
ΓΑΜΟΣ  ΑΚΕΛΑ  (το  1937)
 
Την Πέμπτην 9 Σεπτεμβρίου ετελέσθησαν οι γάμοι του Ακέλα της Αγέλης Λυκοπούλων της 3ης Ο.Α.Π. κ. Αλ. Σαράτσογλου μετά της Αρχηγού της 2ας ομάδος Οδηγών Φ. Ζαφειροπούλου. Εις  τους  νεονύμφους  ευχόμεθα  παν  καταθύμιον.
 
 
 
Οκτώβριος  1937  ΙΤΕΑ - ΔΕΛΦΟΙ
 
Κυριακή απόγευμα. Μέσα εις το πολυτελές υπερωκεάνειον της γραμμής Κορινθιακού “Αμβρακία”  5 πεζοποροφιλόμουσοι  και 2  πεζοποροφιλομουσάκια βλέπομε με μελαγχολία τα άσπρα μας καπέλλα, τα προσωπά μας και ότι άλλο  εκτεθειμένον να αλλάζει σιγά-σιγά χρώμα χάρις εις την καπνιά ενός γειτονικού πετρελαιοκινήτου  και εις τον αέρα που την φέρνει επάνω μας. ‘Ωρα αναχωρήσεως του πλοίου  6 μ.μ.  Αλλά αναχώρησις 7.10.  Δεν βαρυέσαι.  Οι επιβάται του πλοίου  -  καμμιά  ντουζίνα  το όλον  - είμεθα  εν στενώ  οικογενειακώ  κύκλω  και  ούτω κανείς δεν  παραπονείται.  ‘Εξω από το λιμάνι φυσά δυνατά και  κουνάει αρκετά.  Φόβος και  τρόμος έχει καταλάβει μερικούς δυστυχείς στεριανούς, τόσο, που ένας μας παρακαλεί να μη μετακινούμεθα δια να μη γύρη το πλοίον.
 
Ολίγον αργότερα είτε από τον αέρα, είτε από το κούνημα όλοι κατεβαίνουν... εις  τας καμπίνας των και μένομεν μόνοι εις το κατάστρωμα. Εις τας 8.30 εφάγαμεν εκτός από δύο οι οποίοι  δεν είχον όρεξη.  ‘Επειτα επέσαμεν στον ύπνον.  ‘Ενα  δύο εδήλωσαν ότι  δεν θα κοιμηθούν αλλά θα ρεμβάσουν.  Και το κατόρθωσαν.  Μόνον που τους εκούρασε φαίνεται τα μάτια το φως του φεγγαριού, ώστε όταν  εξύπνησα και τους επλησίασα, τους ευρήκα να τα έχουν κλειστά. Και τόσον  απησχολημένοι ήσαν με τις σκέψεις των,  ώστε ακόμα και όταν εστάθηκα  από πάνω  των δεν με εκατάλαβαν.
 
Τρεισίμιση το πρωΐ άφιξις εις Ιτέαν. Ξεκινάμε αμέσως. Βαδίζομεν μέσα εις τον  ελαιώνα που αρχίζει από την Ιτέα και συνεχίζεται έως την ‘Αμφισα. Στρίψαμεν  δεξιά.  Αρχίζει ο  ανήφορος και  εις τας  5 και τέταρτο  φθάσαμε  εις το Χρυσόν.
 
Κατά την πορεία πέρασαν μπροστά μας 5  φορτωμένες  καμήλες. Δεν πιστεύαμε  τα μάτια μας ώσπου μας εξήγησαν ότι ήταν απόγονοι των καμήλων  που  βοήθησαν  στο  σκάψιμο  της  Διώρυγας  της  Κορίνθου.
 
‘Οταν ξεκινήσαμεν από εκεί είχε φέξει για καλά. Ευτυχώς μας έδειξαν ένα μονοπάτι, και ούτω εντός μιας ώρας ευρέθημεν εις τους Δελφούς. Επήγαμε κατά την  Κασταλίαν. Εφάγαμεν για πρωϊ και έπειτα ολίγον πιο κάτω το ρίχνομε στον  ύπνο. Θηρία αντοχής τέλος πάντων αυτοί που και εις το πλοίον εδήλωσαν ότι θεωρούν  τον ύπνον κατώτερον εαυτών.  Και τώρα δηλώνουν πως δεν νυστάζουν.  Ας είναι! Φαίνεται πως αυτήν την φοράν ο ήλιος τους ηνάγκασε να κλείσουν τα  μάτια. Να κοιμηθούν; ‘Οχι δα! Απλώς έπεσαν σαν ξεροί εις τον ύπνον. Μια στριγγή  φωνή  που σου  τρυπούσε  τ’ αυτιά μας  τίναξε έξαφνα επάνω.  Προς στιγμήν  ενόμισα ότι θα εσήμαινε η δευτέρα παρουσία και εστεναχωρήθηκα διότι με εύρισκε  κοιμώμενον όπως τας μωράς παρθένους και διότι δεν είχα πρόχειρη κοντά μου  την βούρτσα των δοντιών για να την πάρω μαζί μου εις την κόλασιν ή τον  παράδεισον (θα προτιμούσα να περάσω και από τα δύο για λόγους εσωτερικού τουρισμού). Καταλάβαμε όμως ότι επρόκειτο περί μιας φλογέρας - όπλου φοβερού κατά  της ησυχίας των ειρηνικών ανθρώπων εις χέρια ενός γέρου ο οποίος μόλις έβλεπε ξένον άρχιζε τον ίδιο μονότονο σκοπό, έως ότου το θύμα δια να γλυτώσει επλήρωνε λύτρα υπό μορφήν ταλλήρου.
 
Το απόγευμα βροχή. Ευτυχώς τα αντίσκηνα που είχαμε στήσει μας επροφύλαξαν. ‘Επειτα επίσκεψις αρχαιοτήτων. Δυστυχώς εγώ έμεινα εις τα αντίσκηνα και  δεν ημπόρεσα να απολαύσω τα αρχαία μνημεία εξηγημένα μάλιστα με γλαφυρόν ύφος από έναν των ημετέρων, ο οποίος αφού καθ’ όλην την διάρκειαν της  βροχής ετάραξε τον <<Οδηγόν της Ελλάδος>> και ένα τεύχος του Τουρισμού  έβγαλε από την σύγκρισίν των σπουδαία συμπεράσματα, τα οποία δεν παρέλειψε να ανακοινώσει.  Δεν έμεινε πέτρα για πέτρα που να μη της δώσει μίαν  σημασίαν.  Παρ’  ολίγον και  τον γέρο με την  φλογέρα τον παρουσίασε ως τον  Απόλλωνα μετεμψυχωμένον. Την Τρίτην το πρωΐ ξημερώματα δύο περίφημοι  αλπινισταί ξεκίνησαν δια μιάν κοντινήν κορυφήν και εκόντεψαν να μας γυρίσουν το μεσημέρι ξυπόλυτοι διότι ηθέλησαν προτού κατεβούν εις μίαν χαράδρα να στείλουν πριν ως εμπροσθοφυλακήν τις αρβύλες των και έπειτα απεδείχθη ότι δεν  ημπορούσαν να κατεβούν (ο Γ.Μαρινόπουλος). Εν τω μεταξύ ημείς οι κοινοί  θνητοί που δεν ήμεθα συμμαθηταί εις τα νειάτα μας με τον Απόλλωνα ώστε να  εκδράμωμεν εις τας κορυφάς  που τον εξώρισαν δια να του κάμωμεν επίσκεψιν, είδαμεν να γεμίζει ο τόπος από  αυτοκίνητα που άρχισαν από το πρωϊ  να καταφθάνουν από παντού δια την  απογευματινήν συναυλίαν.
 
΄Ακουγαν τα αυτιά μας κάτω από την σκιαν των Φαιδριάδων και από ανθρώπους  των οποίων οι γονείς ήσαν χωρίς άλλο ‘Ελληνες όλας τας γλώσσας της Ευρώπης,  κάθε μίαν χωριστά και καμμιά φοράν και τρεις μαζί, εκτός από την Ελληνικήν.
 
Δια την απογευματινήν συναυλίαν δεν θέλω να επαναλάβω τας φράσεις των  κριτικών των εφημερίδων ομιλών δια <<μυσταγωγίαν>> και δια <<προσκύνημα>>,  εκείνο που μπορώ μόνον να πω, είναι, πως υπήρξε δι’ εμέ μια ψυχική και  πνευματική ανακούφισις και αποταμίευμα νέων δυνάμεων.
 
 
 
Μετά την συναυλίαν ολοταχώς ηρχίσαμεν την κάθοδον οι 5 μεγάλοι. Τα δύο - άκια επήγαν με το αυτοκίνητον ( ο Π.Αλευράς). Ξεκινήσαμεν εις τας 6.30 και εις τας 9 είμεθα εις την Ιτέαν, αφού εκάναμεν δύο δεκαλέπτους στάσεις. ‘Ητο μια θηριώδης πορεία πολύ  γρήγορη και πειράζαμε τους δύο αλπινιστάς, ότι μόλις θα φθάσωμεν εις το πλοίον  θα πέσουν κάτω σαν παντόφλες. (Η έκφρασις ανήκει εις τον εξ Αλεξανδρείας αδελφόν που ήτο μαζί μας και μας διηγείτο και τα του Jamboree). Ο ένας πράγματι έπεσε μόλις επεβιβάσθημεν - αφού εφάγαμε - εις την «Λέσβον», το πλοίον με το οποίον  η Ελληνική Περιηγητική Λέσχη είχε διοργανώσει ένα τετραήμερο ταξείδι. Φεύ!  Δεν ήτο όμως ο μόνος διότι και ο δράστης της κοροϊδίας ώσπου να γυρίσουμε  να του πούμε καληνύκτα εκοιμάτο βαρειά.
 
Η  κωμικοτραγική  επισφράγισις  της εκδρομής  αυτής έγινε το άλλο πρωΐ εις τον  Πειραιά που  ένας από μας  έτρεχε  ο δυστυχής δι’ ευνοήτους  λόγους να ζητήσει  καταφύγιον εις το πρώτον τυχόν ξενοδοχείον και αποπεμφθείς από εκεί κατέφθασεν έξαλλος εις τον  Ηλεκτρικόν  Σταθμόν ζητώντας δεξιά κι’ αριστερά  την πόρτα με τα δύο αγγλικά γράμματα ή τους τρεις ομοίους αριθμούς.  Σπύρος  Δοξιάδης
 
 
 
1 Ιανουαρίου  1934  Συγκέντρωση στις 8.15 μπροστά από την Ακαδημία, για να πάμε στα γραφεία του Σ.Ε.Π. για να παρακολουθήσουμε μαζί με τις άλλες ομάδες την παρέλαση και την Δοξολογία στην Μητρόπολη για το νέο χρόνο.  Από το Σώμα ξεκινήσαμε στις 9.15 και φθάσαμε στην Μητρόπολη στις 9.45 όπου παραταχθήκαμε στην πλατεία, εμπρός από την Μητρόπολη. Από τις 10 άρχισε η προσέλευση των επισήμων και στις 10.30 άρχισε η δοξολογία. Μετά το τέλος της Δοξολογίας και αφού έφυγαν οι επίσημοι επανήλθαμε στο Σώμα όπου διαλύθηκαν οι ομάδες. Εμείς  πήγαμε συνταγμένοι μέχρι την Ακαδημία και εκεί διαλυθήκαμε.
 
6 Ιανουαρίου  Συγκέντρωση με στολή μπροστά από το σπίτι του κ. Ιδρυτού αρχηγού, γιά την βασιλόπιττα του συστήματος. Μόλις ανεβήκαμε και κάναμε  τις τελευταίες προετοιμασίες άρχισαν να έρχονται οι προσκεκλημένοι γονείς. Η γιορτή άρχισε στις 6.30 μ.μ. με λογοδοσίες των κ.κ. αρχηγών των 3 ομάδων για την δράση κατά το 1933. Μετά μίλησε ο κ. Μελάς και μερικοί άλλοι και τέλος ο κ. Αρχηγός Ιδρυτής ευχαρίστησε όλους και άρχισε το κόψιμο της πίττας και των  άλλων γλυκισμάτων.  Η γιορτή τελείωσε στις 8.30.
 
14 Ιανουαρίου  1934
 
Συγκέντρωση στην Ακαδημία στις 8.30 π.μ. λόγω όμως της βροχής δεν πήγαμε στον Νεώσοικο αλλά διαλυθήκαμε αφού προηγουμένως κρατήθηκε σημείωση των προσελθόντων. Οι Ενωμοτίες Φαλήρου πήγαν στον Νεώσοικο και διαλύθηκαν στις 11 π.μ.
 
20 - 21 Ιανουαρίου
 
Ξεκινήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου της 20ης, σε διαφορετικές ώρες 3 ομάδες για Κηφισιά. Διανυκτερεύαμε στο σπίτι του κ. Σαράτσογλου στην Κηφισιά. Το πρωΐ της Κυριακής μετά το ρόφημα ξεκινήσαμε οι μεγαλύτεροι για ανάβαση στην κορυφή Πεντέλης, ενώ οι άλλοι πήγαν στον Διόνυσο όπου το απόγευμα τους συνάντησαν αυτοί που ήλθαν από την κορυφή. Επιστρέψαμε όλοι μαζί στις 6.30 μ.μ.
 
28 Ιανουαρίου
 
Ώρα 9 π.μ. Γενική συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Γίνονται διάφορες εργασίες και ασκήσεις. Στις 11 έγινε διαγωνισμός κόμπων  και μετά διαγωνισμός σημάτων, αυτός όμως ακυρώθηκε. Διάλυση στις 1 .
 
Αποτελέσματα διαγωνισμού κόμπων: Α Γλάροι, Β Δελφίνες, Γ Φώκιες.
 
Βαθμοί 20-10.    Διακοπή εργασιών ομάδας λόγω σχολικών διαγωνισμών.
 
25 Φεβρουαρίου 1934  : Προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο 9-1.
 
4 Μαρτίου  1934
 
Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση με στολή στον σταθμό Λαυρίου για να πάμε μαζί με την Τοπική Εφορία στην Καλογρέζα. Αλλά λόγω της κακοκαιρίας η εκδρομή αναβάλλεται και η συγκέντρωση διαλύεται.
 
11 Μαρτίου
 
Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση στον σταθμό Λαυρίου. Αναχώρηση για Αττική όπου ανεβαίνουμε στο τραίνο Κηφισιάς και κατεβαίνουμε στην Ν. Ιωνία. Από εκεί πήγαμε στην Καλογρέζα όπου πρόκειται να γίνει στρατόπεδο των 2 Εφοριών Αθηνών. Όλο το πρωΐ ασχοληθήκαμε με το στήσιμο του στρατοπέδου μαζί με άλλες ομάδες της Εφ. Ναυτοπροσκόπων. Εκτός του ιστού, του αρχηγείου, των σκηνών ενωμοτιών, του μαγειρείου, των αποχωρητηρίων κ.λ.π. εγκαταστήσαμε ένα πλήρες και θαυμάσιο νοσοκομείο στρατοπέδου.
 
Στις 3 μ.μ. γίνεται επιθεώρηση από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κ. Γενικό Έφορο, τον κ. Περιφερειακό κ.λ.π. και μετά από λίγο άρχισε η διάλυση του στρατοπέδου η οποία τελείωσε στις 5. Φορτώσαμε τα πράγματα στο φορτηγό αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε για την Αθήνα.    Δια μέσου Αμπελοκήπων φθάσαμε στο Σύνταγμα όπου διαλυθήκαμε στις 8 μ.μ.
 
18 Μαρτίου
 
Συγκέντρωση ενωμοτιών για επιδιόρθωση κ.λ.π. στρατοπεδευτικού υλικού ομάδας και ενωμοτιών.
 
25 Μαρτίου  1934
 
Συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην Ακαδημία για να πάμε στα γραφεία του Σώματος και να συμμετάσχουμε μαζί με τις άλλες ομάδες στην παρέλαση για την Εθνική γιορτή και την Δεκαετηρίδα της Δημοκρατίας. Άφιξη στις 8.30 π.μ. στο Σώμα. Εκκίνηση. Μετάβαση στο Σύνταγμα και αναμονή. Παρέλαση μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου και οι επίσημοι.  Επιστροφή στο Σώμα. Διάλυση στις 2.30 μ.μ.
 
Κατά την παρέλαση έκαμε για πρώτη φορά δημόσια εμφάνιση η μπάντα της ομάδας αποτελούμενη από 9 φυσαρμόνικες, ένα μικρό τύμπανο και ένα μεγάλο. Η εμφάνιση προξένησε καλή εντύπωση και χειροκροτήθηκε.
 
28 Μαρτίου
 
Επέτειος των γενεθλίων του Ιδρυτού μας.  Οι αξιωματικοί και αντιπρόσωποι από κάθε ενωμοτία  ευχήθηκαν τον κ. Μίνδλερ και του προσέφεραν ένα ενθύμιο από κάθε ενωμοτία.
 
1 Απριλίου  1934
 
Όλη την ημέρα συνεχίστηκε από τις ενωμοτίες (στο σπίτι του υπαρχηγού κ. Ζαμάνου και στον Νεώσοικο)  η επιδιόρθωση και ανακαίνιση όλου του στρατοπεδευτικού υλικού της ομάδας.
 
Οι ενωμοτίες Φαλήρου βάφουν  και την νέα τους λέσχη.
 
5 Απριλίου
 
Οι ενωμοτίες του Φαλήρου τήρησαν την τάξη στον Ναό του Αγ. Αλεξάνδρου κατά την εσπερινή ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες.
 
6 Απριλίου
 
Όλη η ομάδα κατά την πρωϊνή λειτουργία και την αποκαθήλωση και το προσκύνημα του Επιταφίου τήρησαν την τάξη στον Ναόν του Αγ. Αλεξάνδρου στο Π. Φάληρο μέχρι το μεσημέρι.    Μετά, μέχρι την αρχή της εσπερινής λειτουργίας βάλαμε εναλασσόμενες  φρουρές του Επιταφίου.
 
Επίσης τηρήσαμε την τάξη κατά την εσπερινή λειτουργία και ακολουθήσαμε την περιφορά του Επιταφίου.
 
8 Απριλίου 1934
 
Ώρα 4.30. Συγκέντρωση στον σταθμό Λαυρίου για να πάμε στην Κηφισιά όπου πρόκειται να στρατοπεδεύσουμε στο κτήμα του κ. Σαράτσογλου.
 
Το υλικό της κατασκήνωσης μεταφέρθηκε με φορτηγό αυτοκίνητο από το Φάληρο. Άφιξη στην Κηφισιά στις 6 μ.μ. Μέχρι τις 7.30 μ.μ. το στρατόπεδο είναι πλήρες.    Δείπνο.  Κατάκλιση στις 9.30. 9.45  Σιωπητήριο.
 
9 Απριλίου
 
Πρόγραμμα:
 
6.30 Έγερση. 7.30 Πρόγευμα. 8.00 Έπαρση σημαίας. 9.00 Επιθεώρηση θαλάμων. Υπηρεσίες στρατοπέδου. Εκπαίδευση, παιχνίδια. 12.30 Γεύμα. 13.30 Ανάπαυση. 15.30 Αναφορά. Εκπαίδευση, Παιχνίδια.
 
Μετά από πρόσκληση παίξαμε Hand-ball με την 3η ομάδα Προσκόπων και νικήσαμε με 7-2. 17.30 Πρόδειπνο. 7.30 Δείπνο. 9.15 Κατάκλιση. 9.30 Σιωπητήριο.
 
Ειδικά γι’ αυτή την ημέρα το δείπνο έγινε στις 9 μ.μ. διότι προηγουμένως έγινε μία νυχτερινή ανίχνευση προσκόπων και ναυτοπροσκόπων που δεν πέτυχε τελείως επειδή έγινε για πρώτη φορά.
 
10 Απριλίου
 
Πρόγραμμα το ίδιο. Το βράδυ έγινε κοντά στην κατασκήνωση της 3ης ομάδας προσκόπων Camp-fire στο οποίο παραυρέθηκαν και παρακολούθησαν οι περισσότεροι από τους γονείς καθώς και ο κ. Λευκαδίτης και ο κ.  Σταμίρης.
 
Η γιορτή είχε επιτυχία και μερικά από τα νούμερα των 3 ομάδων - διότι η 3η Αγέλη είχε έλθει από το πρωΐ και παρευρισκόταν - άρεσαν εξαιρετικά.
 
11 Απριλίου
 
Μέχρι το μεσημέρι το ίδιο πρόγραμμα. Μετά από πρόσκληση της Αθλητικής Ένωσης Κηφισιάς η μικτή ομάδα Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων συναντήθηκε σε αγώνα  Volley-Ball και έχασε.
 
Μετά την μεσημβρινή ανάπαυση άρχισαν οι προετοιμασίες για αναχώρηση και στις 4.15 μ.μ. με το σύνθημα του κ. αρχηγού όλες οι σκηνές έπεσαν ταυτόχρονα και διπλώθηκαν αμέσως. Μετά εξαφανίσαμε κάθε ίχνος της κατασκήνωσης και στις 5.45 οι ενωμοτίες Αθηνών ξεκίνησαν για να επιστρέψουν με το τραίνο, ενώ τις ενωμοτίες Φαλήρου παρέλαβε μαζί με τα πράγματα το φορτηγό αυτοκίνητο. Κατά την 11η και 12η δεν έγιναν οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις.
 
15 Απριλίου
 
Ώρα 8.30. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο όλης της ομάδας. Έγιναν διάφορες εργασίες των ενωμοτιών και του Νεώσοικου.
 
Επίσης όλη την ημέρα έγιναν πολλές ναυτικές ασκήσεις ιστιοπλοΐας με την Νίκη και κωπηλασία με τον Κέλητα.
 
22 Απριλίου
 
Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Υποδοχή του αρχηγού κ. Περρωτή που γύρισε στις 21 τρ. μ. από το Παρίσι.
 
Ασκήσεις κωπηλασίας με την Νίκη και τον Κέλητα. Επίσης έγιναν ασκήσεις στησήματος σκηνών από όλες τις ενωμοτίες. Διάλυση στις 12.30 μ.μ. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα για εργασία και ασκήσεις ιστιοπλοΐας.
 
29 Απριλίου
 
Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Μέχρι τις 11 γίνονται οι συνηθισμένες υπηρεσίες του Νεώσοικου καθώς και άσκηση στην κωπηλασία.
 
Στις 11 πήγαμε και παραλάβαμε το υλικό από την αποθήκη και εξασκηθήκαμε στο στήσιμο στρατοπέδου. Επίσης ο κ. Περρωτής μας έμαθε μερικά παιχνίδια. Διάλυση στις 1 μ.μ. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα.
 
6 Μαίου  1934
 
Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στον Νέωσοικο. Υπηρεσίες Νεωσοίκου, εξάσκηση στην κωπηλασία. Από τις 11 π.μ. αρχίζει η εξάσκηση για την εγκατάσταση κατασκήνωσης. Επίσης παίξαμε μερικά καινούργια παιχνίδια που μας έμαθε ο κ. Περρωτής.
 
Διάλυση στις 1 μ.μ. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα.
 
13 Μαίου
 
Ώρα 8.30. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο.
 
Μέχρι τις 10 γίνονται οι συνηθισμένες εργασίες και ναυτική άσκηση κωπηλασίας με την Νίκη. Από τις 1ο έως τις 1 πήγαμε στην Λέσχη Φαλήρου όπου κάναμε διάφορες επισκευές του υλικού καιθ έπειτα εξασκηθήκαμε στο στήσιμο στρατοπέδου. Προαιρετική παραμονή το απόγευμα.
 
17 Μαΐου
 
Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση στο Edem για να πάμε στην Πικροδάφνη (κτήμα κ. Γκρώμαν), όπου θα μείνουμε όλη την ημέρα.
 
Μόλις φθάσαμε και τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας αρχίσαμε να παίζουμε διάφορα παιχνίδια τα οποία θα παίζαμε στην επίδειξη της 24ης στο Μαράσλειο. Έπειτα κάναμε διαγωνισμό κόμπων στον οποίο πρώτοι βγήκαν οι Δελφίνες, δεύτεροι οι Γλάροι και τρίτοι οι Αετοί. Μετά οι περισσότεροι πήγαν για μπάνιο. Το μεσημέρι αφού φάγαμε και ξεκουραστήκαμε λίγο κάναμε διαγωνισμό σημάτων με τα εξής απότελέσματα: Α Γλάροι, Β Αετοί, Γ Δελφίνες. Έπειτα μέχρι τις 5  παίξαμε πάλι διάφορα παιχνίδια και τραγουδήσαμε. Στις 5.15 φύγαμε και στις 6.30 μ.μ. είμαστε στα σπίτια μας.
 
20 Μαΐου
 
Ώρα 8.30. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ναυτική άσκηση, εργασία. Από τις 10 π.μ. έως το μεσημέρι στήσιμο σκηνών, παιχνίδια. Το απόγευμα ναυτική άσκηση με την Νίκη και επιδιόρθωση στρατοπεδευτικού υλικού.
 
Διάλυση στις 6 μ.μ.
 
27 Μαΐου
 
Ώρα 7 π.μ. Συγκέντρωση στο Μαράσλειο όπου από την προηγούμενη είχε έλθει όλο το υλικό της ομάδας για γενική δοκιμή. Κατ’ αρχάς έγινε 2 φορές το στήσιμο του στρατοπέδου ολόκληρου. Έπειτα ως το μεσημέρι κάθε υπηρεσία ετοίμαζε τα δικά της πράγματα π.χ. τηλέφωνα, ναυαγωσωστικός διάδρομος, γέφυρα κ.λ.π. Μόλις φάγαμε και ξεκουραστήκαμε λίγο, τελειώσαμε μέχρι το βράδυ τις προετοιμασίες για την αυριανή επίδειξη. Διάλυση στις 7 μ.μ.
 
28 Μαΐου  1934
 
Το πρωΐ πήγαμε λίγοι για να κάνουμε τις τελευταίες προετοιμασίες.
 
Ξαναστήσαμε το υπόστεγο και ξανατοποθετήσαμε τα καθίσματα.
 
Στις 3 μ.μ. συγκέντρωση του συστήματος στο Μαράσλειο. Αμέσως άρχισε να γίνεται ένα τελευταίο καθάρισμα και τακτοποίημα από μερικούς, ενώ άλλοι ασχολούνται με δοκιμές και τελευταίες ετοιμασίες της επίδειξης. Από τις 5.20 αρχίζουν να έρχονται οι πρώτοι θεατές. Έως τις 6 έχουν γεμίσει και τα καθίσματα του θεάτρου που έχουν τακτοποιηθεί στο υπόστεγο και οι κερκίδες του Μαράσλειου. Τότε ο αρχηγός κ. Περρωτής εξηγεί για λίγο το σκοπό και τις βάσεις του Προσκοπισμού. Μόλις τελείωσε, μ’ ένα σφύριγμα ορμάμε όλοι με το υλικό κατασκηνώσεως και πηγαίνουμε σε ορισμένες θέσεις. Μ’ ένα δεύτερο σφύριγμα αρχίζουμε το στήσιμο του στρατοπέδου και μέσα σε 5’ και 10’’ είναι η κατασκήνωση πλήρης. Εκτός των σκηνών, του αρχηγείου κ.λ.π. έχει στηθεί και ο ιστός, νοσοκομείο, αποχωρητήρια, μαγειρεία, λουτρό κ.λ.π.
 
Αμέσως μετά, γίνεται έπαρση σημαίας και τραγουδάμε τον Εθνικό Ύμνο.
 
Μετά γίνεται εγκατάσταση τηλεφώνων, διάφορα παχνίδια, διαγωνισμός κόμβων, δρόμος μεταγωγικών, ναυαγοσωστικός διάδρομος και γέφυρα, τα οποία καταχειροκροτήθηκαν και έτσι τελείωσε το πρώτο μέρος του προγράμματος. Έπειτα γίνεται διάλειμα κατά το οποίον οι θεατές μπορούσαν να περάσουν στο κυλικείο που οργανώθηκε από Oδηγούς που προσφέρθηκαν ευγενικά, για να πάρουν αναψυκτικά.  Το δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτελείτο από ένα τραγούδι και χορό των Λυκοπούλων και  την  κωμωδία “Ένα κρεββάτι για τρεις”.
 
Έπειτα πάλι διάλειμα και αρχίζει το 3ο μέρος δηλ. η φωτιά του στρατοπέδου. Έχει ήδη σκοτεινιάσει. Ο φύλακας της φωτιάς λέει τον συνηθισμένο για την πυρά λόγο και έπειτα αφού κάναμε ένα ημικύκλιο γύρω στην φωτιά ο Διευθυντής της φωτιάς κ. Περρωτής τραγουδάει το τραγουδάκι της νύχτας.
 
Έπειτα αρχίζουν τα διάφορα νούμερα. Από αυτά, εκείνα που άρεσαν περισσότερο ήταν η μπάντα με φυσαρμόνικες με την διεύθυνση του  Ν. Μαρουλάκη, η Τζαζ-Μπάντα, ο χορός του Κάα και άλλα.
 
Η γιορτή έχει τελειώσει και ο κόσμος φεύγει κατενθουσιασμένος αφού είδε πως εργαζόμαστε, πως παίζουμε και πως εκπαιδευόμαστε. Εμείς μείναμε ως αργά και εργαστήκαμε καλά, ώστε, όταν κατά τις 11.30 φύγαμε, το Μαράσλειο ήταν τελείως καθαρό και τακτοποιημένο.
 
Ιούνιος  1934 :  Παύση εργασιών ομάδας, λόγω σχολικών εξετάσεων.
 
24 Ιουνίου : Προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο.
 
25 Ιουνίου
 
Ώρα 4.30 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο με στολή για τη δεξίωση και αποχαιρετισμό του Γάλλου αρχηγού κ. P.Guidici παρεπιδιμούντος στην Αθήνα. Στις 5 φθάνει ο προσκεκλημένος και αμέσως γίνεται εξόρμηση από τον Νεώσοικο όλης της δύναμης και παράταξη. Γίνεται αναφορά, κραυγές, προς τιμήν του Γάλλου αρχηγού και επίδειξη καθελκύσεως της Νίκης και κωπηλασία.    Ο κ. Guidici φεύγει  κατευχαριστημένος  αφού  πρώτα  μας  ευχαρίστησε  και  μας  αποχαιρέτισε.
 
28 Ιουνίου
 
Αρχή θερινού προγράμματος εβδομαδιαίων συγκεντρώσεων.
 
Οι συγκεντρώσεις κατά την θερινή περίοδο γίνονται κάθε Πέμπτη στον Νεώσοικο από 5-8 μ.μ. Τις υπόλοιπες μέρες εκτός Δευτέρας ο Νεώσοικος είναι ανοικτός, το μεν πρωΐ για μπάνιο, το δε απόγευμα για Ν. άσκηση. Η Τρίτη ορίσθηκε ως ημέρα ναυτ. ασκήσεως αξιωματικών και βαθμοφόρων.
 
30 Ιουνίου  1934
 
Ώρα 4 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο, για να πάμε στα Περιστέρια όπου πρόκειται να συναντηθούμε με την Νίκη η οποία με τον αρχηγό κ. Περρωτή και τον υπ/γό κ. Ζαμάνο ξεκίνησε το βράδυ της 28ης και πρόκειται να κάνει τον περίπλου της Σαλαμίνας.
 
Η Αλκυών ξεκινάει στις 5 μ.μ. με τον αρχηγό κ. Σπέντσα με πλήρωμα 12. Στην αρχή φυσάει ένας αρκετά φρέσκος Σιρόκος, ο οποίος όμως αργότερα ξεψυχάει και έτσι με τα κουπιά φθάνουμε στις 9 στα Περιστέρια και συναντάμε εκεί την Νίκη. Φαγητό και ύπνος.
 
Κατά το πρωΐ έφθασε και η Αργώ η οποία είχε ξεκινήσει το βράδυ από τον Νεώσοικο με τον αρχηγό κ. Σαράτσογλου.
 
Το πρωΐ επισκεφθήκαμε τον Φάρο και έπειτα πήγαμε όλοι μαζί στην “Κακιά βίλλα” όπου κάναμε μπάνιο.
 
Στις 2.30 μ.μ. αναχωρήσαμε για τον Νεώσοικο. Στην αρχή φυσούσε, λίγο αργότερα όμως έπεσε ο αέρας και προχωρήσαμε με τα κουπιά όταν λίγο πιο έξω από την σχολή των Δοκίμων μας έπιασε ένας δυνατός πουνέντες και η μεν Αργώ αναγκάστηκε να χαλάσει, η Νίκη χάλασε μεγίστη και προχωρούσε με τοο φλόκο η δε Αλκυών έκανε μούδες.  Κατά τις 6 έφθασαν στον Νέωσοικο.
 
7 Ιουλίου  1934
 
Αναχώρηση της “Νίκης” υπό τον κ. Περρωτή για την εκδρομή στίς Φλέβες. Επιστροφή στις 10 μ.μ. της 8ης.
 
8 Ιουλίου
 
Ώρα 8.30 π.μ. Συγκέντρωση όσων δεν είχαν πάει εκδρομή στον Νεώσοικο. Διάφορες εργασίες. Ναυτική άσκηση με την Αργώ στην ιστιοπλοΐα και με τον Κέλητα στην κωπηλασία. Λουτρό. Διάλυση στις 1 μ.μ.
 
15 Ιουλίου - 1 Αυγούστου  1934
 
Στρατόπεδο Σπετσών. (Γιά  το στρατόπεδο αυτό γράφτηκε ειδικό ημερολόγιο).
 
15 Αυγούστου
 
Ώρα 2 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο, για να πάμε με τη Νίκη και την Αργώ στον όρμο Κουμουνδούρου όπου έγιναν ειδικοί προσκοπικοί κολυμβητικοί αγώνες. Δυστυχώς και φέτος όπως και πέρισυ δεν μετείχαν παρά 3 ομάδες.  Η ομάδα μας νίκησε σε όλες τις σκυταλοδρομίες δηλ. 3Χ50 (μικτή) 4Χ50 (ελευθέρα) 100+50+50 (μικτή) και 6Χ50 (ελευθέρα). Νικήσαμε δίκαια και στην υδατοσφαίριση με τέρματα 3-0.
 
Επίσης πήραμε και δεύτερες και τρίτες νίκες σε ατομικά αγωνίσματα.
 
Οι αγώνες επαναλήφθηκαν και το απόγευμα της 12ης. Το πρωΐ της 12ης έγινε προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο.
 
14 Αυγούστου
 
Το μεσημέρι έφθασε στον Νεώσοικο το καΐκι της ομάδας  που επισκευάστηκε στον Ναύσταθμο. Το πρωΐ είχαν πάει στο Ναύσταθμο οι κ.κ. Μ. Μίνδλερ Α.Ι., Σοφιανός Τ.Ε.Ν.Α. και Π. Περρωτής Δ.Ν.Β. οι οποίοι και το έφεραν.
 
15 Αυγούστου
 
Οι αξιωματικοί και βαθμοφόροι της ομάδας πήγαν στον Πειραιά για να υποδεχτούν έπειτα από διετή απουσία τον κ. Αντωνόπουλο.
 
Μόλις έφθασε το πλοίο και αποβιβάστηκε ήλθε στον Νεώσοικο όπου τον περίμενε μέρος της ομάδας.
 
19 Αυγούστου
 
Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Εργαζόμαστε όλοι για να ετοιμάσουμε την επίσημη δεξίωση του κ. Αντωνόπουλου η οποία πρόκειται να γίνει την προσεχή Πέμπτη.  Στις 12 κάναμε μπάνιο και το απόγευμα συνεχίζονται οι εργασίες και έγινε και ναυτική άσκηση.
 
23 Αυγούστου
 
Ώρα 5 μ.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο για την επίσημη δεξίωση του κ. Αντωνόπουλου. Στις 5.30 μ.μ. έφθασει ο τιμώμενος και τον υποδέχτηκαν οι κ.κ. αξιωματικοί υπό το σφύριγμα 9 μπουρούδων. Αφού επιθεώρησε την παρατεταγμένη δύναμη η ομάδα του προσέφερε ένα αναμνηστικό λεύκωμα το οποίο επέδωσε ο κ. Ιδρυτής Αρχηγός και η 3 η Αγέλη  άλλο ένα  με τα χρώματα των Λυκοπούλων.
 
΄Εγινε ναυτική επίδειξη με τις λέμβους και το καΐκι και  προσεφέρθηκε παγωτό.  Στην δεξίωση παρέστη και ο κ. Σοφιανός Τ.Ε.Ν.Α.
 
26 Αυγούστου
 
Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο.  ΄Ολη την ημέρα έγιναν ναυτικές ασκήσεις με το καΐκι, τον Κέλητα και την Αργώ.
 
Επίσης έγιναν και διάφορες υπηρεσίες του νεώσοικου  και λουτρό.
 
Το απόγευμα το καΐκι βγήκε για να προϋπαντήσει την Νίκη η οποία από το Σάββατο είχε φύγει υπό τον κ. Περρωτή για εκδρομή στην Βουλιαγμένη και επέστρεψαν μαζί.
 
29 Αυγούστου
 
Ώρα 7.15 μ.μ. Παρακολουθήσαμε την λιτανεία και την εκφορά της εικόνας του Αγ. Αλεξάνδρου από τον ομώνυμο Ναό του Παλ. Φαλήρου.
 
31 Αυγούστου
 
Ώρα 9.30 π.μ. Συγκέντρωση στον Ν. Φάληρο για τα εγκαίνια του Ναυτικού Μουσείου επ’ ευκαιρία της αρχομένης Ναυτικής Εβδομάδας.
 
Την Τοπ. Εφορία επρόκειτο να επιθεωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά αυτός δεν παραυρέθηκε  τελικά  στα εγκαίνια.
 
1 Σεπτεμβρίου  1934
 
Το πρωΐ έγινε στον Εθνικό Κήπο η γιορτή για την απονομή βραβείων στους κατασκευαστές των καλυτέρων μικρών ιστιοφόρων. Στην γιορτή αυτή μετείχε και η ομάδα με 5 ιστιοφόρα τα οποία κατασκευάστηκαν από τον υπαρχηγό κ. Ζαμάνο αλλά τέθηκε εκτός συναγωνισμού.
 
Μερικοί Ν/πρόσκοποι παρέστησαν σε άλλες γιορτές στους παιδικούς κήπους.
 
2 Σεπτεμβρίου
 
Ώρα 8 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο με στολή για την συμμετοχή με όλη την ναυτική εφορία στον εορτασμό της ναυτικής εβδομάδας.
 
Στις 9.30 αποπλεύσαμε. Οι Ναυτοπρόσκοποι της ομάδας επιβαίνουν στο καϊκι, της Νίκης, της Αλκυόνος, της Αργούς και του Κέλητος. Επίσης βρίσκονται και οι λέμβοι των ομάδων 9ης, 16ης Καλλιθέας και Ν. Φαλήρου. Μέχρι της 12ης κάναμε βόλτες συνεχώς γύρω από τα πολεμικά πλοία με ένα αρκετά δυνατό πουνεντογάρμπη.
 
Το θέαμα είναι ωραίο, γιατί βρίσκονται συγκεντρωμένοι τουλάχιστον 50 λέμβοι του Πολ. Ναυτικού και άλλες. Το απόγευμα ο αέρας δυνάμωσε  τόσο πολύ,  πού  αναγκαστήκαμε να ανελκύσουμε γρήγορα την Νίκη και την Αλκυόνα και να βουτήξουμε γιά ν’ ασφαλίσουμε την αγκυροβολία του καΐκιού. Μόλις βγήκαμε παγωμένοι από την θάλασσα γρήγορα ζεσταθήκαμε χάρις στις ευγενείς φροντίδες της κυρίας Σαράτσογλου η οποία μας έφερε λίγο κονιάκ να πιούμε και οινόπνευμα για εντριβή.
 
8 Σεπτεμβρίου
 
Ώρα 2 μ.μ. Συγκέντρωση σρον Νεώσοικο για να πάμε εκδρομή. Πρόκειται να πάμε με το καΐκι και με την Νίκη. Αλλά επειδή δεν είμαστε αρκετοί αποφασίζεται αντί της Νίκης να έλθει η βάρκα του κ. Εφόρου. Αποπλεύσαμε στις 4 μ.μ.  Στην αρχή το καΐκι ρυμουλκείται από την Αργώ και μετά προχωρεί μόνο του αλλ’ επειδή δεν έχει καιρό αρχίσαμε να επιστρέφουμε. Εν τω μεταξύ όμως ο αέρας δυνάμωσε και έτσι έπειτα από ολονύκτια πλεύση φθάσαμε το πρωϊ στην Βουλιαγμένη. Από την Βουλιαγμένη φύγαμε μετά το μεσημέρι και φθάσαμε κατά τις 8 μ.μ. στον Νεώσοικο.
 
Εν των μεταξύ από το απόγευμα του Σαββάτου το καΐκι είχε χάσει κάθε επαφή με τη βάρκα του κ. Εφόρου κι’ έτσι το πλήρωμά της αφού διανυκτέρευσε στο Ελληνικό, επέστρεψε την Κυριακή το μεσημέρι στον Νεώσοικο.
 
14 Σεπτεμβρίου
 
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο όλη την ημέρα. Το πρωΐ έγινε καθαρισμός των υφάλων του καϊκιού και τοποθέτηση πόρτας στον δρόμο του Νεώσοικου. Αφού γευματίσαμε το μεσημέρι σύμφωνα με τους όρους περί νηστείας κανόνες, κάναμε το απόγευμα ναυτική άσκηση με το καΐκι και την Αργώ.
 
16 Σεπτεμβρίου
 
Ο καιρός σήμερα ήταν εξαιρετικά δυνατός. Βγήκαν για άσκηση οι Αρχηγοί Σπέντζας και Περρωτής με την “Αργώ”. Στο πλήρωμα ήταν και ο υπαρχηγός και ένας από τους ενωμοτάρχες της νεοσύστατης 7ης Ο.Π.Α. Κατά το μεσημέρι, επιθυμία του κ. Γενικού Γραμματέα Σ.Ε.Π. σταμάτησαν οι έξοδοι με την “Αργώ” επειδή ο καιρός δυνάμωνε ακόμη περισσότερο.
 
23 Σεπτεμβρίου
 
Κατά την σημερινή τακτική κυριακάτικη συγκέντρωση στον Νεώσοικο, έγινε παιχνίδι ναυτικής ανίχνευσης. Υποτίθετο, ότι πειρατές άρπαξαν τον Κέλητα αιχμαλωτίζοντας και τον υπ/γό Θ. Ζαμάνο, ο οποίος άφησε διάφορα σημεία για ανεύρεση των πειρατών. Απέπλευσαν η “Νίκ用κωπήλατος και η “Αργώ” ιστιοφόρος για την καταδίωξη των απαγωγέων. Ακολουθώντας τα σήματα του υπ/γού κλεισμένα μέσα σε φιάλες τοποθετημένες σε διάφορα σημεία, οι διώκτες έφθασαν μέχρι αυτούς. Αλλά οι απαγωγείς κρύφτηκαν στον ορμίσκο, όπου δεν έγιναν αντιληπτοί από τους διώκτες, επέστρεψαν στον Νεώσοικο και τον κατέλαβαν.  Το απόγευμα έγινε απονομή πτυχίου Κολυμβητού.
 
30 Σεπτεμβρίου
 
Το πρωΐ έγιναν πυρετώδεις ετοιμασίες (καθαρισμός Νεώσοικου, ασκήσεις κωπηλασίας) για την απογευματινή δεξίωση των γονέων των Ν/Π στην βάση μας. Το απόγευμα ήλθαν αρκετοί γονείς από τους οποίους άλλοι βγήκαν βόλτα με την “Νίκη” κωπήλατη και άλλοι με το καΐκι.  Προσφέρθηκαν σάντουϊτς και παγωτό.
 
Στα μέσα  Σεπτεμβρίου έγινε στην Λέσχη της Εφορίας Ναυτοπροσκόπων έκτακτο συμβούλιο στο οποίο ήταν παρόντες οι Αρχηγοί Σπέντζας και Περρωτής, οι Υπ/γοί Κόντης και Ζαμάνος οι Εν/ρχες Γρώμαν Ερ. και Δοξιάδης, οι Υπεν/χες Μπεϊλεριάν και Βασιλειάδης, οι Ν/Π  Αντωνιάδης Σωτ. και Στ. και οι υποψήφιοι Ν/Π κ. Βούλγαρης και Χαρίδημος. Στο Συμβούλιο έγιναν κρίσεις και προτάσεις επί του διαγωνισμού των ενωμοτιών, της συνεργασίας μας με τις άλλες ομάδες της Τ.Ε.Ν.Α. της κατά το τρέχον θέρος ναυτικής ασκήσεως και της άλλης εργασίας της ομάδας. Τα πορίσματα του Συμβουλίου του εξέθεσε ο κ. Σπέντζας στο Συμβούλιο των αρχηγών του Συστήματος, στο οποίο παρέστη και ο κ. Αντωνόπουλος.
 
7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1934
 
Στην σημερινή συγκέντρωση στον Νέωσοικο έγινε ένα νέο παιχνίδι. Την νησίδα Κουμουνδούρου προσέβαλαν πειρατές (δηλ. Ν/Π της ομάδας των επιβαινόντων σρτην “Αλκυόνα”, του Κέλητος και της Αργούς). Την άμυνα αποτελούσαν άλλοι Ν/Π οι οποίοι επιβαίνουν της “Νίκης”. Η ζωή καθενός κρέμονταν στο μαντήλι του, εάν δηλαδή οι αντίπαλοι κατόρθωναν να του το αφαιρέσουν εθεωρείτο νεκρός. Οι πειρατές έκαμαν απόβαση στην νησίδα και μετά από σκληρό αγώνα κατόρθωσαν να... σκοτώσουν τους αμυνόμενους. Δεν υπήρξαν όμως εξ ίσου τυχεροί και στην ανίχνευση που έκαμαν για την ανεύρεση του θησαυρού της νήσου, τον οποίον δεν ανεκάλυψαν.
 
Κατά την επιστροφή στον Νεώσοικο βρήκαμε εκεί τον κ. Γενικό Γραμματέα και τον κ. Τοπικό Έφορο Κερκύρας.  Ήταν  μεγαλοπρεπής ο κατάπλους και  η παραβολή του στόλου της ομάδας υπό την ναυαρχίαν του κ. Περρωτή.
 
10 Οκτωβρίου
 
Συμβούλιο στο σπίτι του αρχηγού κ. Σπέντζα. Παρόντες ήταν ο αρχ. Σπέντζας, υπ/γός Ζαμάνος, Εν/χης Δοξιάδης, υπ/χες Βασιλειάδης, Περσάκης, Αντωνιάδης Σωτ., Αντωνιάδης Στ. και Ν/Π Βούλγαρης και Χαρίδημος. Έγινε ανακοίνωση του χειμερινού προγράμματος που καταρτίσθηκε.
 
14 Οκτωβρίου
 
Το πρωΐ στις 9 π.μ. τακτική συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγινε εφαρμογή του προγράμματος που καταρτίσθηκε, το οποίο είχε ως εξής:
 
9.00-9.05 Σύνταξη, κραυγή- αναφορά, έπαρση.
 
9.05-9.35 Γενικό παιχνίδι, κριτική.
 
9.35-10.20 εικοσάλεπτη ναυτική άσκηση και εικοσάλεπτη σκηνοπηγία των ενωμοτιών ανά δύο εναλλάξ.
 
10.20-10.30 Θρησκευτική ομιλία.
 
10.30-1045 Γενικό γυμνάσιο.
 
10.45-10.55 Τραγούδια-κραυγές.
 
10.55-11.20 Προετοιμασία επιδείξεως.
 
11.20-11.30 Παιχνίδια
 
11.30-12.00 Σύνταξη - Διάλυση.
 
Κατά την ώρα του προγραμματισμένου γενικού γυμνασίου έγινε άσκηση κατασβέσεως πυρκαϊάς στον Νεώσοικο. Με ξερά χόρτα παρήχθη τεχνητός καπνός. Δύο ενωμοτίες σχημάτισαν αλυσίδα και κουβαλούσαν νερό. Ν/Π έσωσαν τους ευρισκομένους στα αποδυτήρια με τον πυροσβεστικό τρόπο. Ένας άλλος Ν/Π πήδησε από το κτήμα Ξηροταγάρου σε τεντωμένη κουβέρτα που βρίσκοταν από κάτω.
 
Την εργασίαν στον νεώσοικο παρακολούθησαν για λίγο ο κ. Τ.Ε.Ν.Α. και ο Ταμίας του Σ.Ε.Π. κ. Φέτσης, ο οποίος και συνεχάρη την ομάδα για την εντατική εργασία που επέδειξαν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η διάλυση έγινε στις 12.05.  Το απόγευμα, προαιρετική συγκέντρωση των Ν/Π κατά την οποία άρχισε η ανέλκυση του καϊκιού στον χώρο κοντά στα λουτρά.
 
18 Οκτωβρίου
 
Επειδή σήμερα τα σχολεία είχαν αργία λόγω της κηδείας του βασιλέως της Νοτιοσλαβίας, έγινε το πρωΐ προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο κατά την οποία διαλύθηκε η εξέδρα, ανελκύσθηκε η Αργώ και περατώθηκε η ανέλκυση του καϊκιού.
 
21 Οκτωβρίου  1934
 
Η τακτική γενική εκδρομή του μηνός στην Ηλιούπολη. Αναχώρηση ενωμοτιών Φαλήρου στις 7 π.μ. Αναχώρηση ενωμοτιών Αθηνών στις 8 π.μ.  Οι Φαληριώτες κρύφτηκαν στον τόπο της εκδρομής και οι Αθηναίοι έκαναν ανίχνευση για να τους ανακαλύψουν.            Επακολούθησε μαγείρεμα κατά ενωμοτίας. Μετά την μεσημβρινή ανάπαυση έγιναν διαγωνισμοί κόμπων και σημάτων και παιχνίδια. Αναχωρήσαμε για την επιστροφή στις 5.
 
24 Οκτωβρίου 1934
 
Έναρξη των χειμερινών συγκεντρώσεων των ενωμοτιών Φαλήρου. Θα γίνονται κάθε Τετάρτη 6-8 μ.μ. στο σπίτι του υπ/γού Ζαμάνου, που είναι λέσχη των ενωμοτιών Φαλήρου. Οι ενωμοτίες Αθηνών θα συγκεντρώνονται κάθε Πέμπτη 5-7 μ.μ. στην σχολή Μακρή, προσωρινά μέχρι να βρεθεί κατάλληλη λέσχη.  Το πρόγραμμα που καταρτίσθηκε για τις χειμερινές συγκεντρώσεις είχε ως εξής:
 
5 λεπτά, κραυγή, αναφορά, έπαρση σημαίας.
 
20 λεπτά εργασία κατά ενωμοτίας (προσκοπική ύλη).
 
15 λεπτά παιχνίδι.
 
10 λεπτά ομιλία αρχηγού (ιδεολογία).
 
10 λεπτά παιχνίδι παρατηρητικότητας (Κίμ).
 
5 λεπτά τραγούδια.
 
10 λεπτά εργασία κατά ενωμοτίας (Ναυτικά θέματα).
 
10 λεπτά σήματα κόμποι.
 
30 λεπτά χειροτεχνία (κατασκευή καραβιών και άλλων παιχνιδιών για πώληση υπέρ του ταμείου της ομάδας).
 
5 λεπτά σύνταξη και διάλυση.
 
28 Οκτωβρίου 1934
 
Το Α τμήμα της ομάδας αποτελούμενο από τους βαθμοφόρους και Ν/Π Α τάξης πήγε υπό τον αρχηγό Περρωτή στον Κανονά-Μονή Κλειστών - Φρούριο Φυλής.  Σύνολο μαζί με την επιστροφή πέντε ώρες πορεία.
 
Το Β τμήμα της ομάδας από τους άλλους Ν/Π συγκεντρώθηκε στον Νεώσοικο υπό τον αρχηγό κ. Σπέντσα. Έγινε ανίχνευση και άσκηση ιστιοπλοΐας με την “Νίκη” επί 1 1/2 ώρα και κωπηλασία με τον Κέλητα.
 
30 Οκτωβρίου 1934
 
Συμβούλιο στο σπίτι του αρχηγού κ. Σπέντσα. Παρόντες, ο αρχηγός Σπέντσας, ο Υπ/γός κ. Ζαμάνος, Υπεν/χες Περσάκης, Βασιλειάδης, Αντωνιάδης Σ., Αντωνιάδης Στ. και Ν/Π Βούλγαρης και Χαρίδημος.
 
11 Νοεμβρίου
 
Τακτική συγκέντρωση της ομάδας στον Νεώσοικο σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίσθηκε (ίδε 14-10-34). Κατά το γενικό γυμνάσιο έγινε γυμνάσιο μεταφοράς τραυματιών και επιδέσεως τραυματιών.
 
18 Νοεμβρίου
 
Ημερήσια εκδρομή όλης της ομάδας στο Αστέρι. Συγκέντρωση στις 7.45. Αναχώρηση από τέρμα Παγκρατίου και άφιξη στο Αστέρι στις 10.15, όπου συναντήσαμε και την 3.ΟΠΑ. Την εκδρομή παρακολούθησε και ο κ. Γενικός. Το απόγευμα έγινε διαγωνισμός σημάτων μεταξύ των ενωμοτιών. Αναχώρηση για επιστροφή στις 16.30. Διάλυση στις 18.30.
 
25 Νοεμβρίου  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο στις 9 π.μ.
 
Οι μικρότεροι υπό τον εν/χη Δοξιάδη έκαμαν ανίχνευση και παιχνίδια.
 
Οι μεγαλύτεροι άρχισαν στην λέσχη Π. Φαλήρου την κατασκευή κόττερων.
 
Η ομάδα δηλ. εφέτος αποφάσισε να ναυπηγήσει (κατόπιν υποδείξεως του κ. Αντωνοπούλου) μικρά κόττερα (παιχνίδια) τα οποία θα πουλήσει στα καταστήματα παιχνιδιών κατά τις γιορτές υπέρ του ταμείου της.  Τα σκάφη των κοττέρων σκάφτηκαν σε ένα ξυλουργικό εργοστάσιο.  Σήμερα οι Ν/Π κατασκεύασαν και τοποθέτησαν καρίνες και καταστρώματα.  Διάλυση στις 12.30.
 
29 Νοεμβρίου  Οι Ν/Π της ομάδας τόσο στην Αθήνα όσο και στο Φάληρο  βοήθησαν  στον έρανο υπέρ των πλημμυροπαθών.
 
2 Δεκεμβρίου 1934
 
Προαιρετική συγκέντρωση στην λέσχη Π. Φαλήρου, όπου έχουν εγκατασταθεί τα συνεργεία κατασκευής κοττέρων. Συνεχίστηκε η κατασκευή καταστρωμάτων και καρινών και άρχισε η κατασκευή ιστών και το κόψιμο των πανιών.
 
Να σημειωθεί ότι και όλα τα απογεύματα της περασμένης εβδομάδας όσοι από τους Ν/Π Φαλήρου μπορούσαν εργάστηκαν στα συνεργεία κοττέρων.
 
6 Δεκεμβρίου 1934
 
Τακτική συγκέντρωση των Αθηναίων στην λέσχη Π. Φαλήρου.  Συνεχίστηκε η κατασκευή των κοττέρων.  Το απόγευμα εργάσθηκαν  οι Φαληριώτες.
 
9 Δεκεμβρίου
 
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο, ώρα 9. Αφού ανελκύσθηκε η βάρκα του κ. Σοφιανού πήγαμε στην λέσχη Π. Φαλήρου και συνεχίσαμε την κατασκευή των κοττέρων. Για να τελειώσουν εγκαίρως τα κόττερα, αποφασίστηκε όσοι μπορούν να εργάζονται τα απογεύματα της προσεχούς εβδομάδας.
 
16 Δεκεμβρίου
 
Όλη την ημέρα συνεχίστηκε στη λέσχη Π. Φαλήρου η κατασκευή των κοττέρων. Τα διάφορα συνεργία κατασκευής τιμονιών, τοποθετήσεως καταστρωμάτων, συναρμογής ιστού και μπούμας, εφαρμογής τιμονιών, βαψίματος (στο χέρι) με πέννα λουσίματος μολύβδου για καρίνες κ.λ.π. εργάστηκαν εντατικά ώστε το βράδυ, 22 κόττερα ήταν εντελώς έτοιμα και κουβαλήθηκαν στο σπίτι του παληού ενωμοτάρχου Γιάννη Φρυδά που θα τα βάψει.
 
21 Δεκεμβρίου
 
Όλη την εβδομάδα συνεχίστηκε η επεξεργασία και άλλων κοττέρων.  Κάθε βράδυ, όσοι Φαληριώτες μπορούσαν, εργάζονταν ως τα μεσάνυχτα. Τις περισσότερες βραδυές κατασκεύαζε και ο αρχηγός. Σήμερα δουλέψαμε ως τα μεσάνυχτα στην λέσχη της Εφορείας Ν/Π. Αρχίσαμε το ιστίωμα των βαφέντων 20 κοττέρων.
 
23 Δεκεμβρίου
 
Χθές το απόγευμα τελειώσαμε το ιστίωμα των 20 κοττέρων και τα διαθέσαμε ως εξής: 10 δόθηκαν για πώληση στο “Αμαλίειον”, 5 στην “Λαϊκή Τέχνη” οδός Βουκουρεστίου 8 και 5 έμειναν στη λέσχη για πώληση.  Σήμερα στην λέσχη Φαλήρου συνεχίστηκε η εργασία για την αποπεράτωση και των λοιπών κοττέρων.
 
30 Δεκεμβρίου 1934
 
Όλη την εβδομάδα 5-8 μ.μ. στην λέσχη της Εφορίας Ν/Π βρίσκονταν 2 Ν/Π για να πωλούν κόττερα.  Έτσι το πρωΐ της 24, 26, 28, και 29 τρεχ. εργαζόμαστε στη λέσχη Εφορείας Ν/Π για να ιστιωθούν και τα λοιπά κόττερα. Τελείωσαν όλα και διατέθηκαν: 14 για το κατάστημα “Σίδνεϋ Νόελ”, 3 για την “Λαϊκή Τέχνη”, Πανεπιστημίου 5 και άλλα 4 για το άλλο κατάστημα της “Λαϊκής Τέχνης” Βουκουρεστίου 8.
 
Στα καταστήματα αυτά και στην λέσχη πουλήθηκαν από τα 50 κόττερα που κατασκευάσθηκαν τα 42.  Εξάλλου σήμερα το πρωΐ έγιναν πεζικές ασκήσεις στο Φάληρο και ετοιμασία των λέμβων για τα Φώτα.
 
 
 
 
 
1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1935
 
Η ομάδα συμμετείχε με δύναμη από 30 Ν/Π υπό τον υπ/γό Ε. Κόντη στην παρέλαση του Σ.Ε.Π  για την πρώτη μέρα του έτους.  Συγκέντρωση 8.30, διάλυση 1 μ.μ.
 
6 Ιανουαρίου 1935
 
Το πρωΐ Ν/Π της ομάδας με την  Αλκυόνα (με κυβερνήτη τον κ. Περρωτή), τηνΝίκη με κυβερνήτη τον υπ/γο Θ. Ζαμάνο) και τον Κέλητα  παρέστησαν στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Π. Φάληρο. Άλλοι εργάστηκαν στο σπίτι του κ. Μίνδλερ, τακτοποιώντας και ετοιμάζοντας για την απογευματινή γιορτή της βασιλόπιττας. Το απόγευμα ώρα 5 μ.μ. συγκέντρωση όλης της ομάδας και των άλλων ομάδων του συστήματος για την γιορτή της βασιλόπιττας. Αφού ανακοίνωσαν οι αρχηγοί τους απολογισμούς των εργασιών των ομάδων και της αγέλης γιά  την  χρονιά  που  πέρασε, κόπηκε η Βασιλόπιττα.
 
Πολύς κόσμος παρέστη στην γιορτή μας, (γονείς προσκόπων, παλαιοί πρόσκοποι της ομάδας, αξιωματικοί του Σ.Ε.Π.) η οποία έγινε σε ατμόσφαιρα θερμής εγκαρδιότητας.
 
13 Ιανουαρίου 1935
 
Ώρα 9 π.μ. Συγκέντρωση στον Νεώσοικον, η οποία έγινε σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καταρτισθεί (βλέπε 14-10-34).  Γυμνάσιο κατάσβεσης πυρκαϊάς. Διάλυση στις 12.30.
 
20 Ιανουαρίου 1935
 
Συγκέντρωση ώρα 7.15 στον Σταθμό Λαρίσης για εκδρομή. Πήγαμε σιδηροδρομικώς στα Κιούρκα και από κει στο Κατσιμίδι κάτω από συνεχή βροχή. Αφού στεγνώσαμε στο κατάστημα που ήταν εκεί συνεχίσαμε την πορεία κάτω από βροχή προς Τατόϊ - Βαρυμπόμπη, όπου σε ένα εξοχικό κέντρο μείναμε το μεσημέρι και κάναμε πλήρες στέγνωμα στολής και επενδυτών και ήπιαμε ένα ζεστό τσάϊ για να ζεσταθούμε. Από εκεί ξεκινήσαμε στις 16.15 για την Κηφισιά, από όπου με το αυτοκίνητο κατεβήκαμε στην Αθήνα.
 
Συνολική πορεία 25 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 17 κάτω από βροχή η οποία κατά διαστήματα ήταν ραγδαία. Έλαβαν μέρος 18 Ν/Π υπό τον  κ. Σπέντσα.
 
24 Ιανουαρίου 1935
 
Οι εργασίες της ομάδας διεκόπηκαν μέχρι τις 20 φεβρουαρίου, λόγω των σχολικών διαγωνισμών.
 
29 Ιανουαρίου 1935
 
Συμβούλιο όλων των βαθμοφόρων του συστήματος στην λέσχη της 3ης Προσκόπων. Παρέστησαν οι αρχηγοί κ.κ. Σπέντσας και Σαράτσογλους και οι υπ/γοί, εν/χες και υπ/χες της 3. Ο.Π.Α. και 3. Ο.Α.Ν. Το συμβούλιο αποφάσισε την διοργάνωση από το σύστημα επιδείξεως, καθόρισε σαν θέμα της “μία μέρα στην κατασκήνωση” και μοίρασε τις δουλειές στους υπ/γούς και τις ενωμοτίες.
 
16 Φεβρουαρίου 1935
 
Συμβούλιο στο σπίτι του αρχηγού κ. Σπέντσα. Καθορίστηκαν τα του εορτασμού της επετείου των γεννεθλίων του Αρχιπροσκόπου από την ομάδα. Παρόντες ήσαν ο αρχηγός κ. Σπέντσας, ο υπ/γός κ. Ζαμάνος, εν/χες Δοξιάδης, Βασιλειάδης, Αντωνιάδης Σωτ. υπ/χες Περσάκης, Αντωνιάδης Στ., Βούλγαρης, Χαρίδημος.
 
17 Φεβρουαρίου
 
Συγκέντρωση στον νεώσοικο, όπου τελείωσαν τους διαγωνισμούς τους. Ο ιστός, ο οποίος είχε κατεβαστεί από την προηγούμενη Κυριακή βάφτηκε και αλλάχτηκαν τα αγόμενα. Επίσης τακτοποιήθηκε ο Νεώσοικος.
 
21 Φεβρουαρίου
 
Ναυτοπροσκοποι της ομάδας επισκεύασαν τον ιστόν του συστήματος, προκειμένου να αρχίσει αύριο μεγάλος σημαιοστολισμός.
 
22 Φεβρουαρίου
 
78η επέτειος των γενεθλίων του Αρχιπροσκόπου. Στις 17.45 συγκεντρώθηκαν στον Νεώσοικο ο Αρχηγός, οι υπ/γοί, εν/χες και υπ/χες και η μισή δύναμη κάθε ενωμοτίας και στις 8 η ώρα μετά την ανάγνωση του νόμου, της υπόσχεσης και της ημερησίας ανακοινώσεως αρχηγού άρχισε ο μεγάλος σημαιοστολισμός. Το απόγευμα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που ήταν κοντά στον Νεώσοικο έγινε δοξολογία και στις 18.09 έγινε υποστολή του σημαιοστολισμού, παρισταμένων του αρχηγού ιδρυτού των αρχηγών και βαθμοφόρων καθώς και της υπόλοιπης δύναμης των Ναυτοπροσκόπων της ομάδας.
 
Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Τ.Σ.Ν.Α. η αγέλη Λυκοπούλων του συστήματος υπό τον αρχηγό κ. Σαράτσογλου και μία ενωμοτία της 3. Ο.Π.Α. υπό τον υπαρχηγό κ. Λαγαρία. Στους παρισταμένους δόθηκε μια αναμνηστική φωτογραφία του Αρχιπροσκόπου.
 
23 - 24 Φεβρουαρίου 1935  Εκδρομή στην κορυφή Πεντέλης.
 
Διανυκτερεύσαμε στο σπίτι του κ. Σαράτσογλου στην Κηφισιά. Κατά την άνοδο έγινε και ανίχνευση. Έλαβαν μέρος 21 Ν/Π υπό τον αρχηγό κ. Σπέντσα.
 
11 Μαρτίου 1935
 
Λόγω της ανωμάλου πολιτικής καταστάσεως δεν έγιναν συγκεντρώσεις στο διάστημα από 1ης Μαρτίου.
 
Ο κ. Ιδρ. Αρχηγός εξέφρασε την επιθυμία οι τραυματιοφορείς της ομάδας να είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην μεταφορά των θυμάτων του εμφύλιου σπαραγμού στην Αθήνα ή στον Πειραιά. 20 Ναυτοπρόσκοποι της ομάδας τραυματιοφορείς έφεραν άδειες γι’ αυτό εκ μέρους των γονένων. Καθορίσθηκε δε και ο τρόπος του συναγερμού των, σε περίπτωση ανάγκης. Σήμερα ο αρχηγός έκαμε δοκιμαστικό συναγερμό των τραυματιοφορέων, οι οποίοι βρέθηκαν την καθορισμένη ώρα στον τόπο που είχε προσδιορισθεί για την συγκέντρωσή τους.
 
17 Μαρτίου 1935
 
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Επισκευάσθηκε ο δρόμος που είχε χαλάσει από τα κύματα και έγιναν παιχνίδια.
 
19 Μαρτίου 1935
 
Αρχισε στην λέσχη της Τοπ. Εφορίας Ν/Π προεξέταση 8 υποψηφίων Ν/Π Α τάξης.  Την προεξέταση έκαμε ο Αρχηγός ο οποίος συμπλήρωσε και τις ελλείψεις τους.
 
24 Μαρτίου 1935
 
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγιναν ασκήσεις σκηνοπηγίας, πεζικά γυμνάσια.  Μετά παίξαμε Volley-Ball.
 
25 Μαρτίου 1935
 
Η ομάδα συμμετείχε στην παρέλαση για την Εθνική γιορτή με δύναμη 30 Ν/Π υπό τον αρχηγό κ. Σπέντσα.
 
31 Μαρτίου 1935
 
Ώρα 8.30 συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγιναν ασκήσεις Ναυτικών σημάτων, εργασία κατά ενωμοτίας (επιδιόρθωση στρατοπεδευτικού υλικού) και διορθώθηκαν οι ράγες.
 
Την περασμένη Πέμπτη 28 του μηνός ήταν η επέτειος της ιδρύσεως της ομάδας και των γεννεθλίων του Ιδρυτού μας. Ο Αρχηγός και οι βαθμοφόροι τον επισκέφθηκαν και του διαβίβασαν τις ευχές της ομάδας για τα γεννέθλιά του.
 
7 Απριλίου 1935
 
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγιναν ασκήσεις σκηνοπηγίας. Συνεχίσθηκε η επιδιόρθωση των σιδηροτροχιών και του δρόμου.  Παίξαμε Volley-Ball.
 
14 Απριλίου 1935
 
Εκδρομή όλων των ομάδων της Εφορίας Ναυτοπροσκόπων στην Μονή Πεντέλης. Το πρωΐ έγινε παιχνίδι στο οποίο έλαβαν μέρος όλες οι ομάδες. Το απόγευμα έγιναν φιλικές συναντήσεις Volley - Ball μεταξύ της ομάδας μας και της 1ης Καλλιθέας, 7ης Αθηνών, 9ης και 1ης Νέου Φαλήρου. Στις 5.30 αφού πήγαμε και προσκυνήσαμε στον Ναό της μονής και επιθεώρησε τις ομάδες ο Τ. Έφορος Ν/Π Αθηνών ξεκινήσαμε για την επιστροφή.
 
21 Απριλίου 1935
 
Ώρα 8.30 συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγινε τακτοποίηση Νεώσοικου, ετοιμασία στρατοπεδευτικού υλικού για την κατασκήνωση και εξέταση των Ν/Π Β τάξης στα Ναυτικά σήματα. Επίσης εξετάσεις πτυχίου πρώτων βοηθειών και μπάνιο. Διάλυση στις 12.30.
 
25 Απριλίου 1935
 
Μεγάλη Πέμπτη. Οι ενωμοτίες Αλκυόνων και Φωκιών τήρησαν την τάξη στην εκκλησία του Αγ. Αλεξάνδρου κατά την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων.
 
26 Απριλίου 1935  Μεγάλη Παρασκευή. Όλη η ομάδα τήρησε την τάξη κατά την λειτουργία της αποκαθήλωσης και το προσκύνημα του Επιταφίου. Ν/Π αποτέλεσαν την φρουρά του Επιταφίου. Αφού τήρησε την τάξη και κατά την εσπερινή λειτουργία η ομάδα έλαβε μέρος στην περιφορά του Επιταφίου.
 
28 Απριλίου 1935  Ώρα 13.30 στο Π. Φάληρο φορτώθηκε το υλικό κατασκήνωσης. Στις 14.30  επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο για τα Σπάτα.  Από τα Σπάτα πήγαμε πεζοί στη Λούτσα, μία όμορφη παραλία του Ευβοϊκού που είναι ο τόπος της φετεινής Πασχαλινής κατασκήνωσης της ομάδας.  Στις 17.30 άρχισε η εγκατάσταση της κατασκήνωσης. Στις 19 ο αρχ. κ. Σπέντσας που είναι στρατοπεδάρχης της κατασκήνωσης κατά τις τρεις πρώτες μέρες επιθεώρησε την κατασκήνωση. Μετά έγινε συσσίτιο και κατάκλιση.
 
29 Απριλίου 1935  Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης έχει ως εξής:
 
6.30 Εγερτήριο, γυμναστική, ατομική καθαριότητα, καθαρισμός σκηνών.
 
7.30 Πρωϊνό ρόφημα.
 
8.00 Έπαρση σημαίας.
 
9.45 Επιθεώρηση σκηνών.
 
10.00 Εκπαίδευση.
 
13.00 Συσσίτιο.
 
13.30 Ανάπαυση.
 
15.00 Παιχνίδια.
 
17.00 Πρόδειπνο.
 
19.00 Δείπνο.
 
20.00 Ψυχαγωγία - Νυχτερινά παιχνίδια - σήματα με οπτικό.
 
21.30 Ετοιμασία κατακλίσεως.      22.00 Σιωπητήριο.
 
Σήμερα το πρωΐ τελειώσαμε την εγκατάσταση της υδατοπτώσεως (στήθηκε το μαγειρείο, το λουτρό, ανοίχθηκαν λάκκοι σκουπιδιών) το απόγευμα παίξαμε Volley-Ball και το βράδυ έγινε νυχτερινή ανίχνευση με νάρκες, υποβρύχια και πειρατές που είχε μεγάλη επιτυχία.
 
30 Απριλίου 1935
 
Ο Ν/Π  Δ. Χρυσικόπουλος αρρώστησε και μεταφέρθηκε με το καρότσι στην Ραφήνα και από κει με το Αυτοκίνητο της συγκοινωνίας στην Αθήνα. Το απόγευμα παίξαμε πάλι Volley-Ball και το βράδυ κάναμε νυχτερινή ανίχνευση που άρεσε πολύ στα παιδιά.
 
1 Μαΐου 1935
 
Στις 4.30 το πρωΐ ξύπνησαν οι  υποψήφιοι Ν/Π Α’ τάξης και αφού πήραν σφραγισμένες οδηγίες αναχώρησαν για την “εξερεύνησή” τους.  ΄Ετσι λέγεται στο εξωτερικό η εκδρομή της Α τάξης.    Δύο απ’ αυτούς, ο  Γ. Καββαδίας και  Δ. Μαρινόπουλος  πήγαν μέχρι Μαραθώνα όπου επισκέφθηκαν τα αρχαία ερείπια, πήραν φωτογραφίες από τα αξιοθέατα, κατα-σκήνωσαν  και    μαγείρεψαν.  Κατά την επιστροφή τους συνέταξαν οδοιπορικό σχεδιάγραμμα.  Άλλοι δύο (Δ. Χαραλαμπίδης, Α. Σακόρραφος) κατέβηκαν στην Βελαναδέζα, Ραφήνα (όπου πήραν πληροφορίες για τις τιμές των τροφίμων) και Αγ. Σπυρίδωνα όπου κατασκήνωσαν κ.λ.π. και από εκεί επέστρεψαν στην Λούτσα. Τέλος τρεις (Ν. Μεζάς,  Γ. Μαρινόπουλος,  Γ. Θερμός) ανέβηκαν στην κορυφή Αγ. Ιωάννης, έπειτα προχώρησαν στην Βουρβά όπου κατασκήνωσαν  και επέστρεψαν στην κατασκήνωση, συντάσσοντες καθ’ οδόν και οδοιπορικό. Σημειωτέον ότι και οι τρεις ομάδες βρίσκονταν στην κατασκήνωση ακριβώς την προκαθορισμένη ώρα δηλαδή στις 6.30.
 
Στις 17.30 επισκέφθηκαν την κατασκήνωση ο Αρχηγός  Ιδρυτής και ο παρεπιδημών στην Αθήνα πρώην Αρχηγός μας  και Τοπικός ΄Εφορος  Ναυτοπροσκόπων  Αθηνών κος  Α. Αντωνόπουλος φέρνοντας πολλά γλυκά.  Προς τιμήν του έγινε Camp-fire.
 
2 Μαΐου 1935
 
Την νύχτα συνέβηκαν τραγικά γεγονότα σε βάρος Ν/Π... βάρους 98 Kg εκ μέρους δήθεν λαθρεμπόρων, πράγματι δε βαθμοφόρων της ομάδας, οι οποίοι τόλμησαν ν’ αποκαλέσουν αυτόν Μπέμπη.  Το πρωΐ αναχώρησε από την κατασκήνωση επιστρέφοντας στην Αθήνα ο Αρχηγός  κ. Σπέντσας.  Το μεσημέρι έγινε διαγωνισμός ταχύτητας στο κόψιμο σπάγγου τεντωμένου στο 1 μ. από το έδαφος με φωτιές  που  ανάψαμε  από κάτω.
 
Σε απόσταση λίγων λεπτών από την κατασκήνωση ανακαλύφθηκε ένα οροπέδιο άμμου, (σημειωτέον δε ότι το έδαφος της Λούτσας είναι εξαιρετικά αμμώδες) όπου σκάφτηκαν βαθειά χαρακώματα και το απόγευμα έγινε “κουκουναροπόλεμος” στον οποίο ο υπ/γός Θ. Ζαμάνος έδειξε ότι δεν είναι μόνο εξαίρετος ναυτικός, ιδεώδης αποθηκάριος, πρώτης γραμμής τραυματιοφορέας του Ερ. Σταυρού (όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα) αλλά και μεγαλοφυής στρατηγός.  Το βράδυ ήλθε επιτέλους ο αναμενόμενος Νυμφίος δηλ. ο νέος στρατοπεδάρχης αρχηγός  κ. Π. Περρωτής.
 
3 Μαΐου 1935  Η ζωή στην κατασκήνωση εξακολουθεί κανονικά. Το πρωΐ έγινε πάλι κουκουναροπόλεμος. Το απόγευμα έπεσε ραγδαία βροχή.
 
4 Μαΐου
 
Τελευταία μέρα της κατασκήνωσης. Το πρωΐ έγινε η διάλυση του Στρατοπέδου, κλείσιμο των λάκκων κ.λ.π. Στις 2 ήλθε το φορτηγό και φορτώσαμε τα πράγματα. Στις 3 ξεκινήσαμε για τα Σπάτα, όπου όμως το αυτοκίνητο της συγκοινωνίας άρηγσε πολύ να ξεκινήσει κι’ έτσι είμαστε  στα σπίτια μας στις 6.30.
 
12 Μαΐου  Ώρα 08.30. Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγιναν ασκήσεις κωπηλασίας και επιδιόρθωση του στρατοπεδευτικού υλικού. Διάλυση ώρα 13.00.
 
19 Μαΐου  Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ασκήσεις κωπηλασίας και  ξύσιμο των υφάλων του καϊκιού και της Αργούς.  Προαιρετικά συνεχίσαμε και το απόγευμα.
 
21 Μαΐου
 
Προαιρετική συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Συνεχίστηκε το ξύσιμο των υφάλων της Αργούς και περάστηκαν τα ύφαλα του Καϊκιού με μίνιο.
 
26 Μαΐου
 
Λόγω των σχολικών εξετάσεων διακόπηκαν από σήμερα οι εργασίες της ομάδας μέχρι τέλους των διαγωνισμών.
 
27 Ιουνίου 1935
 
Κατά το διάστημα της διακοπής των εργασιών οι Ναυτοπρόσκοποι που εργάζονταν και σπούδαζαν, επένδυσαν τον τοίχο των αποδυτηρίων με κόντρα πλακέ, έφτιαξαν ράφια για τα καπέλα, επίσης έφτιαξαν την πόρτα του W.C. από κόντρα πλακέ ώστε τα αποδυτήρια έγιναν πλέον χάρμα οφθαλμών.
 
Σήμερα επαναλήφθηκαν οι εργασίες της ομάδας. Ανακοινώθηκαν τα θέματα του θερινού διαγωνισμού ενωμοτιών, προκηρύχθηκαν ατομικοί διαγωνισμοί ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των θερινών εργασιών. ο Νεώσοικος είναι ανοικτός κάθε μέρα εκτός της Δευτέρας οπότε γίνεται καθαρισμός λέμβων. Από τις 8 έως 1 μ.μ. επιτρέπεται προαιρετικά το λουτρό. Από τις 4 μ.μ. η ναυτική άσκηση. Τακτικές συγκεντρώσεις της ομάδας Πέμπτη απόγευμα και Κυριακή πρωΐ. Κάθε μέρα είναι της υπηρεσίας από το πρωΐ ως το βράδυ ένας βαθμοφόρος και το απόγευμα ένας αξιωματικός.
 
29 Ιουνίου
 
Ο Αρχ. Ιδρυτής με την “Νίκη” και πλήρωμα από 8 Ν/Π περιπολεί όλο το πρωΐ από τον Νεώσοικο μέχρι τον Άλιμο για διάσωση τυχόν κινδυνευόντων  κολυμβητών.
 
30 Ιουνίου
 
Ώρα 8 π.μ. Τακτική συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Ο κ. Α.Ι. έκαμε πάλι περιπολία με την “Αλκυόνα”. Το απόγευμα έγινε άσκηση ιστιοπλοΐας με την “Εκείνη” την βάρκα του κ. Αντωνόπουλου.
 
7 Ιουλίου 1935
 
Συγκέντρωση στον Νεώσοικο. Έγιναν ασκήσεις ιστιοπλοΐας και λουτρό. Επίσης ένα παιχνίδι επιθέσεως κολυμβητών κατά λέμβου και προσπάθειας καταλήψεώς της απ’ αυτούς.
 
15 Ιουλίου  1935
 
Δεξιωθήκαμε στον Νεώσοικο τους Έλληνες προσκόπους της Αιγύπτου που ήλθαν στην Αθήνα. Τους βγάλαμε περίπατο με την “Αλκυόνα” και τους προσφέραμε παγωτό.
 
18 Ιουλίου
 
Συμβούλιο Τιμής στον Νεώσοικο. Αποφασίστηκε να γίνει 20ήμερη θερινή κατασκήνωση της ομάδας στο Μοναστήρι Πόρου και ανατέθηκαν οι διάφορες εργασίες προετοιμασίας της κατασκήνωσης.
 
19 Ιουλίου
 
Η “Εκείνη” αναχώρησε σήμερα για εκδρομή με πλήρωμα από τρεις Ν/Π υπό τον υπ/γό κ. Θ. Ζαμάνο. Στις 6 το πρωΐ συγκεντρώθηκε το πλήρωμα στον Νεώσοικο και όπλισε την λέμβο.  Στις 7.40 η “Εκείνη” απέπλευσε με ελαφρύ βορρά. Επειδή ο καιρός μετετράπηκε σε δυνατό Μαΐστρο, έξω από το Πασαλιμάνι πιάσαμε τις μούδες της αντένας. με αυτή την ιστιοφορία συνεχίσαμε, την πλεύση. Επειδή ο καιρός δεν μας έπαιρνε κάναμε συνεχώς βόλτες από τις ακτές της Αττικής στις απέναντι νησίδες και ξανά το ίδιο. Δηλ. από τον Πειραιά προς την Ψυτάλλεια, από εκεί προς το Κερατσίνι, από εκεί προς την Κυνόσουρα κ.ο.κ. Έτσι βρισκόμαστε απέναντι της Λέρου στις 13.30.  Αποφασίσαμε να μην αποβιβαστούμε αλλά να συνεχίσουμε την πλεύση γευματίζοντας μέσα στη λέμβο. Χειριζόμαστε δε την βάρκα με βάρδιες ανά δύο Ν/Π. Μετά το ακρωτήριο Κυρέτα επειδή κατέβαιναν ξαφνικά και δυνατές σπηλιάδες στην αρχή χαλάσαμε την μεγίστη (περί ώραν 16) και επλέαμε επί ένα τέταρτο μόνο με φλόκο και επίδρομο και έπειτα ανεβάσαμε πάλι την μεγίστη αφού δέσαμε δύο σειρές μούδες. Με τέτοια ιστιοφορία πλεύσαμε μέχρι το Μεγάλο Πεύκο όπου αποβιβαστήκαμε στις 17.20, στήσαμε το πάτωμα της σκηνής Γρώμαν σαν αντίσκηνο και τακτοποιήσαμε την “Εκείνη”. Κατακλιθήκαμε στις 22.00.
 
20 Ιουλίου 1935
 
Σηκωθήκαμε στις 6.20, προγευματίσαμε, διαλύσαμε την κατασκήνωσή μας και αποπλεύσαμε στις 8.40. Κωπηλατώντας στην αρχή, ιστιοπλοούντες μετά φθάσαμε στην κατασκήνωση των Οδηγών στις 10.30. Επισκεφτήκαμε την κατασκήνωση της οποίας πολύ όμορφη ήταν η τραπεζαρία, και επιδιορθώσαμε μία κωνική σκηνή της οποίας ο κώνος είχε χαλάσει και την στήσαμε. Αναχωρήσαμε από την κατασκήνωση στις 12 και πλεύσαμε στην απέναντι ακτή της Σαλαμίνας όπου φάγαμε και κοιμηθήκαμε. Το απόγευμα αφού κάναμε βόλτες μέσα στο στενό αποβιβαστήκαμε στις 18.20 στην Μονή της Φανερωμένης όπου κατασκηνώσαμε κ.λ.π.
 
21 Ιουλίου 1935
 
Το βράδυ της 20ης προς την 21η, περιμέναμε την “Αργώ” και την “Νίκη” που επρόκειτο να αναχωρήσουν από τον Νεώσοικο το απόγευμα της 20ης. Επειδή δεν ήλθαν αναχωρήσαμε για την επιστροφή στις 5.40. Μετά από 2.30 ώρες κωπηλασίας τις συναντήσαμε έξω από τη Λέρο και πληροφορηθήκαμε ότι δεν τους επέτρεψαν να πλεύσουν το στενό του Ναυστάθμου την νύχτα και γι’ αυτό οι Ν/Π διανυκτέρευσαν στα Παλούκια. Από τη Λέρο οι τρεις βάρκες έπλευσαν ιστιοπλοούντες μέχρι Κακής Βίγλας όπου κάναμε μπάνιο στις 10.30 και απο εκεί επιστρέψαμε στον Νεώσοικο όπου φθάσαμε στις 13.45 και αφού γευματίσαμε ανελκύσαμε και τακτοποιήσαμε τις λέμβους.
 
 
 
Νίκος  Μεζάς  Αφήγηση  5/3/98  στον  Στέφο  Αλευρά
 
Σχετικά  με  τους  Rovers, τους  Ακρίτες … τον Περρωτή, δεν  είχες  την  τύχη  να  τον  γνωρίσεις.  ΄Ητανε  κάτι  το  διαφορετικό.  Πολύ  καλλιεργημένος, ευγενέστατος. Εμείς  ήμαστε  βάρβαροι  σαν  παιδιά, όμως  μας  έφερνε  βόλτα.  Μας  έμαθε  να  μιλάμε, έπρεπε  να  αναπτύξουμε  ένα  δύσκολο  θέμα, επί  20  λεπτά, μάθαμε  να  πηγαίνουμε  στην  αρχαία  τραγωδία  έως  σήμερα  αισθάνομαι  πολύ  ευχάριστα  στην  Επίδαυρο, όταν άρχισε να λειτουργεί  μετά  τον  πόλεμο…
 
Είχαμε  κάνει  μιά  πολύ  ωραία εκδρομή,  στα 1934 ή 35.  Ξεκινήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου, κάναμε τον περίπλου της Σαλαμίνας.  Είχαμε την Αλκυόνη  που ήταν πεντάκωπη. Ζόρικο σκάφος. Είχε πέσει  ο  καιρός, καλοκαίρι βέβαια,  και κάναμε κωπηλασία, ήτανε μεγάλα τα κουπιά αλλά  είχαμε  αναπτύξει  κάλους, βρήκαμε  τον  ρυθμό  και  άκουγες  ένα  κουπί: “ κρακ “.  Σκοτείνιασε, περάσαμε τον Ναύσταθμο και πηγαίναμε  Φανερωμένη.  Με  το  φεγγάρι, να τραγουδάει  ο  Περρωτής  ο  οποίος  είχε  εξαιρετική  φωνή.  Φτάνοντας  πήγαμε το βαρελάκι  γιά νερό  και  το  γεμίσαμε, πατάγαμε αχινούς γιά να το βάλουμε  μέσα και  κοιμηθήκαμε.  Το  πρωϊ σηκώσαμε  πανί και  συναντηθήκαμε το  μεσημέρι  της Κυριακής στα  Περιστέρια με όλη  την  άλλη  ομάδα, με  την Νίκη, μιά άλλη μικρότερη  βάρκα  και  την  Γλαύκη.  Μίλτος  Χαραλάμπης,  Γιώργος  Περσάκης,  Ανδρέας  Καλύβας,  Νίκος  Χαρίδημος (1916  -  Νοέμβριο  1938)  ΄Αγις  Βούλγαρις και Χαραλαμπίδης.
 
 
 
Στις  κατασκηνώσεις  του  Πόρου  είχε  ο  καθένας  καθημερινή  υποχρέωση  να  μεταφέρει  2  γκαζοντενεκέδες νερό  από  το  Μοναστήρι  κάτω, στα  Αλώνια. Ξυπόλυτοι  βέβαια, τα  πόδια  είχαν  σκληρύνει  πολύ.  Ως  τέρας,  επειδή  βαρυόμουνα  να  ανεβοκατεβώ 2 φορές,  κουβάλαγα  και  τους  2  τενεκέδες  με  την  μία.  Κι  όταν  βγάζαμε έξω τις βάρκες  μετά  την  ιστιοπλοία, όλοι  πέρνανε  ένα  μαντέμι  από  το  έρμα,  εγώ  έπαιρνα  2.  Δεν  έπρεπε  να  μείνει  το  σκάφος  με  το  βάρος  στην  ξηρά.          Στο  τέλος  έπαθα  κήλη  σε  ηλικία 13  ετών. ΄Εκανα διάγνωση  στο  εξόγκωμα, το  έσπρωχνα κι έμπαινε μέσα το έντερο. Ανακουφίστηκα, το περιέγραψα  στον  μπάρμπα  μου  τον  Κατράκη  τον  χειρούργο, μου  λέει  - Μεθαύριο  έχω  χειρουργείο, νάρθεις  μαζί.  Με  τοπική  αναισθησία, ένοιωθα  τις  βελονιές  χρούτς - χρούτς, δεν πόναγα  όμως.  Ακούω τον βοηθό  του  : Τί  τον  ράβετε  έτσι,  ούτε  χαμάλης  στον  Πειραιά ;  Κι  ο  μπάρμπας  μου  αφού  με  έρραψε  κι  από  την  άλλη  μεριά,  με  στόλισε :
 
-  Αυτός  είναι  χειρότερος  από  χαμάλης!
 

Τελευταία αναθεώρηση της 22:56, 19 Αυγούστου 2020