Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μικρές αναμνήσεις"

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
 
Δεν έχει σημασία αν είσαι ανορθόγραφος ή πιστεύεις ότι δεν γράφεις καλά. Δώσε όσα στοιχεία μπορείς, ίσως βρεθούν κάποιοι που είχαν πάρει μέρος στην ίδια δράση  και μπορούν να προσθέσουν, ή να διορθώσουν κάτι. <br>
 
Δεν έχει σημασία αν είσαι ανορθόγραφος ή πιστεύεις ότι δεν γράφεις καλά. Δώσε όσα στοιχεία μπορείς, ίσως βρεθούν κάποιοι που είχαν πάρει μέρος στην ίδια δράση  και μπορούν να προσθέσουν, ή να διορθώσουν κάτι. <br>
 
[[1941 Παράνομες συγκεντρώσεις από τον Νίκη Κωστή]]<br>
 
[[1941 Παράνομες συγκεντρώσεις από τον Νίκη Κωστή]]<br>
Να μιά ανάμνηση που μας προσέφερε το 2011 ο Νίκης Κωστής :<br>
+
Η πιό πρόσφατη ανάμνηση :<br>
ΕΣΟ  ΕΤΟΙΜΟΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ <br>                        
+
'''1947 κατασκήνωση στον Πόρο'''<br>
΄Επεφτε μια ψιλή βροχή από έναν γκρίζο χειμωνιάτικο ουρανό στα τέλη του 1941. Ακολούθησα το φίλο και συμμαθητή μου ΄Αγι Αλευρά κατά μήκος ενός στενού δρόμου, έως την είσοδο  μιάς μικρής πολυκατοικίας. Σταμάτησε,  έλεγξε μήπως μας παρακολουθεί κανείς και πάτησε το κουδούνι ενός διαμερίσματος. ΄Ενα μακρύ κουδούνισμα και δύο κοφτά.  Ακούστηκε ο βομβητής, η πόρτα ξεκλείδωσε, την σπρώξαμε και μπήκαμε. Μιά τριαντάρα κυρία  μας δέχθηκε στην πόρτα ενός ισόγειου διαμερίσματος  και  μπήκαμε σε ένα μικρό καθιστικό.  Το δωμάτιο ήταν σαν οποιοδήποτε σαλόνι μεσαίας τάξης στην πόλη, συμπαθητικά επιπλωμένο και διακοσμημένο. Τα ρολλά των παράθυρων, όμωςήταν κατεβασμένα. Εμπόδιζαν να μπεί το φώς από τον δρόμο, αλλά το σημαντικώτερο, εμπόδιζαν τους περαστικούς να βλέπουν τι γινόταν μέσα. Στο δωμάτιο  βρίσκονταν μαζεμένα οκτώ ή εννέα αγόρια μεταξύ επτά και δέκα χρονών καθισμένα σε σχήμα  πέταλου κάτω στο χαλί. Υπήρχαν επίσης τρεις ενήλικοι. Η κυρία που μας  άνοιξε  συστήθηκε ως Κάα, οι δύο  νέοι  ως Ακέλας και Μπαλούς.             Το απόγευμα εκείνο που εντάχθηκα στον Προσκοπισμό, οι καιροί ήταν πολύ ταραγμένοι. Μεγάλο μέρος της Γης βρισκόταν στην δίνη του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Η πόλη μου, η Αθήνα, βρισκόταν υπό απάνθρωπη κατοχή (1941 – 1944) των Γερμανών ναζί και Ιταλών φασιστών. Το να ανήκεις στους Προσκόπους ήταν επικίνδυνη πράξη ... αντίστασης κατά του ΄Αξονα ! <br>
+
Ένα βράδυ σχεδιάστηκε και έγινε με πρωτοβουλία ομάδας πλακατζήδων καψόνι στην γειτονική κατασκήνωση της 2ας Οδηγών που νομίζω ήταν στο Μεγάλο Νεώριο. Στην ομάδα αυτή συμμετείχα εγώ και ο Τάσκος Μάλτος, τους υπόλοιπους δεν τους θυμάμαι. <br>
Η προσκοπική κίνηση (που ιδρύθηκε το 1910) είχε απαγορευτεί στην Ελλάδα από το 1938 με νόμο της δικτατορίας Μεταξά. ΄Ολη η σχολικής ηλικίας νεολαία ήταν αναγκασμένη να γραφτεί στην EON (εθνική οργάνωση νεολαίας) που ακολουθούσε τα βήματα της χιτλερικής νεολαίας και των Balilla του Μουσολίνι, συμπεριλαμβανομένου του φασιστικού χαιρετισμού. Η απαγόρευση κράτησε 7 χρόνια, ώς τα τέλη του 1945, που αποχώρησαν οι Γερμανοί απ’ την Ελλάδα και ο πόλεμος τελείωσε. Αλλά κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου ο προσκοπισμός έμεινε ζωντανός, δρώντας κρυφά και χωρίς στολές. Αρχικά μερικοί μεγάλοι πρόσκοποι κατόρθωσαν να συνεχίσουν κάποια προσκοπική δραστηριότητα, καλυπτόμενοι από εικονική ένταξη στην ΕΟΝ. Στην ουσία, άλλαξαν απλώς τις στολές τους με τις μπλε και άσπρες της EON. Όταν η Ελλάδα κατακτήθηκε τον Απρίλιο του 1941 από τον ΄Αξονα, οι πρόσκοποι συνέχισαν να δραστηριοποιούνται, χωρίς βέβαια στολές, σαν κρυφή ηθική αντίσταση. Κράτησαν αναμμένη την φλόγα του πατριωτισμού και την ελπίδα σε παιδιά και νέους που η ηλικία τους δεν επέτρεπε τις εντονώτερες αντιστασιακές ενέργειες των μεγαλύτερων. Ο προσκοπισμός κατά την Κατοχή ενείχε σοβαρούς κινδύνους γιά την ζωή και την ελευθερία παιδιών, γονέων και στελεχών. (συνεχίζεται)
+
Νύχτα πήγαμε 5-6 παιδιά και αφού ένας απασχόλησε την φρουρό, οι υπόλοιποι γλιστρήσαμε στις σκηνές και πήραμε τα παπούτσια των κοριτσιώνόσο πιο πολλά  μπορούσαμε. Τα πήγαμε στα όρια της κατασκήνωσης, τα κάναμε βουνό και μερικά τα δέσαμε παράταιρα μεταξύ τους. Την άλλη μέρα ήρθε η αρχηγός και  διαμαρτυρήθηκεΑν θυμάμαι καλά πέσανε μερικές κα-μπάνες και νομίζω γι’ αυτό το λόγο γράφτηκε το παρακάτω τραγούδι(Διήγηση Ν.Μάλτου, 2011)  
 +
 
 +
ΜΙΑ  ΟΔΗΓΟΣ    2ας
 +
 
 +
Θα πάω να συναντήσω  «Νανού Νανού Νανού»
 +
να βρώ και ν’ απαντήσω  «Νανού Νανού Νανού»
 +
μιά  οδηγό δευτέρας «τζουμτριαλαρό»
 +
που έμοιαζε με τέ-ερας «τζουμτριαλαριαρό»  «τζουμτριαλαρό»
 +
 
 +
Αμά τη δείς προφί-ιλι  «Νανού Νανού Νανού»
 +
αμά τη δείς προφί-ιλι  «Νανού Νανού Νανού»
 +
αμά τη δείς προφίλι  «τζουμτριαλαρό»
 +
έχει ένα σεξαπίιλι  «τζουμτριαλαριαρό»  «τζουμτριαλαρό»
 +
 
 +
Μα ‘ γώ την είδα φάατσα  «Νανού Νανού Νανού»
 +
μα ‘ γώ την είδα φάατσα  «Νανού Νανού Νανού»
 +
μα ‘ γώ την είδα φάτσα  «τζουμτριαλαρό»
 +
κι’ επέσ’ απ’ τήν  ταρά-ατσα  «τζουμτριαλαριαρό»  «τζουμτριαλαρό»

Αναθεώρηση της 00:36, 10 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Μην διστάσεις να καταγράψεις εδώ κάθε περιστατικό που θυμάσαι.
Δεν έχει σημασία αν είσαι ανορθόγραφος ή πιστεύεις ότι δεν γράφεις καλά. Δώσε όσα στοιχεία μπορείς, ίσως βρεθούν κάποιοι που είχαν πάρει μέρος στην ίδια δράση και μπορούν να προσθέσουν, ή να διορθώσουν κάτι.
1941 Παράνομες συγκεντρώσεις από τον Νίκη Κωστή
Η πιό πρόσφατη ανάμνηση :
1947 κατασκήνωση στον Πόρο
Ένα βράδυ σχεδιάστηκε και έγινε με πρωτοβουλία ομάδας πλακατζήδων καψόνι στην γειτονική κατασκήνωση της 2ας Οδηγών που νομίζω ήταν στο Μεγάλο Νεώριο. Στην ομάδα αυτή συμμετείχα εγώ και ο Τάσκος Μάλτος, τους υπόλοιπους δεν τους θυμάμαι.
Νύχτα πήγαμε 5-6 παιδιά και αφού ένας απασχόλησε την φρουρό, οι υπόλοιποι γλιστρήσαμε στις σκηνές και πήραμε τα παπούτσια των κοριτσιών, όσο πιο πολλά μπορούσαμε. Τα πήγαμε στα όρια της κατασκήνωσης, τα κάναμε βουνό και μερικά τα δέσαμε παράταιρα μεταξύ τους. Την άλλη μέρα ήρθε η αρχηγός και διαμαρτυρήθηκε. Αν θυμάμαι καλά πέσανε μερικές κα-μπάνες και νομίζω γι’ αυτό το λόγο γράφτηκε το παρακάτω τραγούδι. (Διήγηση Ν.Μάλτου, 2011)

ΜΙΑ ΟΔΗΓΟΣ 2ας

Θα πάω να συναντήσω «Νανού Νανού Νανού» να βρώ και ν’ απαντήσω «Νανού Νανού Νανού» μιά οδηγό δευτέρας «τζουμτριαλαρό» που έμοιαζε με τέ-ερας «τζουμτριαλαριαρό» «τζουμτριαλαρό»

Αμά τη δείς προφί-ιλι «Νανού Νανού Νανού» αμά τη δείς προφί-ιλι «Νανού Νανού Νανού» αμά τη δείς προφίλι «τζουμτριαλαρό» έχει ένα σεξαπίιλι «τζουμτριαλαριαρό» «τζουμτριαλαρό»

Μα ‘ γώ την είδα φάατσα «Νανού Νανού Νανού» μα ‘ γώ την είδα φάατσα «Νανού Νανού Νανού» μα ‘ γώ την είδα φάτσα «τζουμτριαλαρό» κι’ επέσ’ απ’ τήν ταρά-ατσα «τζουμτριαλαριαρό» «τζουμτριαλαρό»