Υμηττός / Σπηλιά Λιονταριού

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

ΛΕΟΝΤΑΡΙ Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 540μ. περίπου, Β-ΒΑ της κορυφής του υψώματος Κορακοβούνι ύψους 693μ. και σε απόσταση 500μ. από αυτήν. Από το διάσελο μεταξύ των δύο κορυφών 728μ. και 693μ., σημαδεμένο μονοπάτι οδηγεί στη μικρή είσοδο της σπηλιάς, στη ρίζα ενός βράχου ανάμεσα στις πολλές αγριελιές της περιοχής. Το σπήλαιο έχει ύψος περίπου 10μ., βάθος 50μ. και πλάτος 20μ.. Παρουσιάζει δύο μεγάλες σταλαγμιτικές σειρές καθώς και έναν ομπρελοειδή σχηματισμό, από τους λίγους στον ελληνικό χώρο. Έχει πάρει την ονομασία Λεοντάρι, σύμφωνα με ένα παλιό θρύλο, από ένα φοβερό λιοντάρι που έμενε στη σπηλιά και προξενούσε μεγάλες καταστροφές στις γύρω περιοχές. Το λιοντάρι αυτό, σύμφωνα πάντα με το θρύλο, το σκότωσε ο Άγιος Νικόλαος και το μαρμάρωσε μπροστά στην εκκλησία της Κάντζας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο. Ένα τεράστιο (1,40 × 0,70μ. και 1,50μ. ύψος) μαρμάρινο άγαλμα λιονταριού, πιθανόν του 6ου αι. π.Χ., βρίσκεται σήμερα μπροστά στην ίδια εκκλησία , δίπλα στο μεγάλο σταθμό της Δ.Ε.Η. (στάση Καμπά – Κάντζα) στη θέση που ήταν για πολλές εκατονταετηρίδες θαμμένο (από το 1966 μέχρι το 1969 ήταν στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών).
Μπορείς να φθάσεις με αυτοκίνητο δίπλα σχεδόν στην σπηλιά, από Λεωφόρο Μεσογείων/Σταυρό σε Λεωφόρο Λαυρίου / Γλυκά νερά.
Αν περπατήσεις από την Μονή Καισαριανής, έχει 4 ώρες περπάτημα σε ωραίο μονοπάτι κάτω από δέντρα (!), περνάς από το χαμήλωμα που είναι οι εγκαταστάσεις του ΟΤΕ.