Τι μπορεί να κερδίσει το παιδί μου από τους Προσκόπους (για γονείς καινούργιου παιδιού)

Από Wikitriti
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τι θα κερδίσει το παιδί μου από τον Προσκοπισμό ; Σήμερα υπάρχουν δεκάδες ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους. Οι περισσότερες προσφέρουν στα παιδιά ανάπτυξη μιας ικανότητας, μιας γνώσης ή διασκέδαση. Η Προσκοπική Κίνηση όμως προχωράει αρκετά βήματα παραπέρα.Το παιδί σας θα έχει μια παρέα μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες. Όλα αυτά μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, με εκπαιδευμένους ενήλικους εθελοντές, που μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι ακόμα παιδιά και κάνουν το μεράκι τους, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρουν στο παιδί σας ανεκτίμητη βοήθεια. Η Προσκοπική μέθοδος είναι ειδικά σχεδιασμένη για να φαίνεται σαν παιχνίδι, να είναι ελκυστική για τα παιδιά και παράλληλα να τα προετοιμάζει για την είσοδό τους στην κοινωνία. Στόχος μας είναι σε οποίο περιβάλλον και αν ζουν, οι νέοι να έχουν την ικανότητα να τα "βγάζουν πέρα" και τηνικανότητα να γίνουν "οι αρχιτέκτονες της δικής τους ανάπτυξης" ως άτομα τα οποία είναι : • Αυτόνομα, ικανά να επιλέγουν και να ελέγχουν την προσωπική και κοινωνική ζωή τους ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας. • Υποστηρικτικά, ικανά να δείχνουν ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργούν μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζονται τις ανησυχίες τους. • Υπεύθυνα, ικανά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους, να δεσμεύονται και να ολοκληρώνουν ό,τι έχουν αναλάβει. • Αφοσιωμένα, ικανά να διεκδικούν, με σεβασμό σε αξίες, ιδανικά και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ Το «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» (ΣΕΠ), που έχει συμπληρώσει 100 χρόνια δράσης, αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, έχει κοινωφελή χαρακτήρα, εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 1066/ 1917 «περί ιδρύσεως Σώματος Ελλήνων Προσκόπων» . ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του ΣΕΠ είναι η παροχή εξωσχολικής αγωγής σε Ελληνόπουλα με την εφαρμογή του προσκοπικού συστήματος, που αποσκοπεί στη διαμόρφωση ηθικού χαρακτήρα και στην προσφορά φυσικής αγωγής με την ομαδική δράση, τη Ζωή στο ύπαιθρο και το παιχνίδι. Το ΣΕΠ λειτουργεί μέσα στα πλαίσια διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης της νεολαίας, όπως καθορίζονται στο Σύνταγμα και τους Νόμους. ΑΡΧΕΣ ΚΑΙΜΕΘΟΔΟΙ Για την επίτευξη του σκοπού του ο Προσκοπισμός:¨ Θεωρεί απαραίτητη την πίστη στο Θεό, την αγάπη και την αφοσίωση στην Πατρίδα και το σεβασμό στην οικογένεια.¨ Δεν κάνει διάκριση φυλής, πολιτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής προέλευσης και οικονομικής κατάστασης.¨ Εργάζεται για την ελευθερία του ατόμου, την παγκόσμια κατανόηση και συναδέλφωση για την επικράτηση της ειρήνης.¨ Κηρύσσει ότι ο Πρόσκοπος οφείλει να είναι έτοιμος να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη βοήθειας.¨ Ενθαρρύνει τα μέλη του να τηρούν την Υπόσχεση και να εφαρμόζουν το Νόμο του Προσκόπου. Γιά περισσότερα, βλέπε : Νομικό πλαίσιο Σώματος Ελλήνων Προσκόπων http://www.sep.org.gr /kanonismoi

Με απλά λόγια ενός γονέα : Κατά την γνώμη μου, αυτό το παιδαγωγικό σύστημα μπορεί να προσφέρει πολλά στα παιδιά μας, με ελάχιστα έξοδα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι εθελοντές, οι οποίοι με την υποστήριξη των γονέων, θα βοηθήσουν τα παιδιά να εφαρμόσουν το προσκοπικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι ορισμένο, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συγκεκριμένων παιδιών. ΄Ενα Σύστημα περιλαμβάνει Λυκόπουλα 7-10 ετών, Προσκόπους 11-13 και Ανιχνευτές 14-17 ετών. Η κάθε ηλικία έχει ανάλογο πρόγραμμα και έναν/μία Αρχηγό. Τους συντονίζει ο/η Αρχηγός Συστήματος. Το ΣΕΠ έχει κεντρικά γραφεία, αλλά στην πραγματικότητα το κάθε προσκοπικό σύστημα εργάζεται ανεξάρτητα. Μπορεί δηλαδή το δικό μας σύστημα να προσφέρει εκπληκτικό πρόγραμμα και ο αρχηγός της διπλανής γειτονιάς να μην έχει έμπνευση, επίπεδο ή αρκετό χρόνο να ασχοληθεί. Σε δύο χρόνια, είναι δυνατόν η κατάσταση να αντιστραφεί ! Γι' αυτό έχουν τόση σημασία οι νέοι που προσφέρουν χωρίς αμοιβή τον χρόνο τους και να τους βοηθάμε μέσω της Επιτροπής γονέων (Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης).

Μερικά στοιχεία : Ο Προσκοπισμός πρωτοξεκίνησε την ιδέα της ζωής στο ύπαιθρο με απλά μέσα και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, την αυτοδιοίκηση των παιδιών. Τα Λυκόπουλα συζητάνε το πρόγραμμα στον κύκλο της Αγέλης, αλλά οι Πρόσκοποι εκλέγουν τον Ενωμοτάρχη τους και λειτουργούν κατά μικρές παρέες (ενωμοτίες). Μιά καλή ενωμοτία έχει την δικιά της ζωή, τον χώρο της, το υλικό και το πρόγραμμά της. Το ιδανικό είναι να μπορεί να κάνει εκδρομές χωρίς την παρουσία ενήλικων. Μέσω του ενωμοτάρχη τα παιδιά εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Τιμής της ομάδας. Αυτό είναι το "Διοικητικό συμβούλιο" στο οποίο ο ενήλικος αρχηγός της ομάδας παρίσταται και κατευθύνει αν χρειαστεί, αλλά όσο λιγώτερο επεμβαίνει, τόσο καλύτερη είναι η ομάδα. Τα παιδιά πρέπει να αποφασίζουν γιά όλα τα θέματα. Σημειώνω εδώ ότι αυτά είναι η ιδανική κατάσταση, την οποία προσπαθούμε να πλησιάσουμε. Φυσικά, αν ένας ενωμοτάρχης είναι άπειρος ή τα παιδιά δεν ξέρουν να κατασκηνώσουν, ο Αρχηγός δεν τα αφήνει να κόψουν τον λαιμό τους ! Αλλά η δουλειά του είναι, όσο το δυνατόν, να λειτουργεί το "σύστημα κατά ενωμοτίες" . Οι Ανιχνευτές που είναι μεγαλύτεροι, έχουν ακόμα μεγαλύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Καλός πρόσκοπος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κάποιος που ξέρει κόμπους ! Είναι αυτός που μπορεί να συνεργάζεται σωστά με τους άλλους, ώστε να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία ως ενήλικος. Η ζωή στο ύπαιθρο και το παιχνίδι είναι τα μέσα, ώστε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση στο μυαλό και τις ικανότητές μας.